Wat zijn de administratie kosten huur bij het huren van een woning? | 2024

In dit artikel

Het huren van een woning gaat vaak gepaard met onverwachte kosten: de administratiekosten. Net als jij heb ik gemerkt dat deze kosten behoorlijk verwarrend kunnen zijn en heb ik besloten dit tot op de bodem uit te zoeken.

In dit artikel onthullen we samen wat administratiekosten precies zijn, hoe ze worden berekend, en geven we praktische besparingstips. Lees verder en ontdek hoe je geld in je zak kunt houden!

Belangrijkste inzicht

Met de juiste boekhoudsoftware stroomlijn jij je boekhouding enorm. Hoewel het aanbod enorm is, zijn er een paar toppers die altijd terugkomen. E-boekhouden is nog altijd de populairste. Dankzij het brede scala aan functionaliteiten is voor elke type ondernemer geschikt.

Ben je dienstverlenend veeleisend om kwaliteit, maar ook qua eenvoud? Dan is Moneymonk de uitverkorene.

Probeer e-Boekhouden gratis, en volg deze link voor een gratis maand Moneymonk.

Samenvatting

 • Administratiekosten zijn extra kosten die verhuurders soms in rekening brengen voor administratieve handelingen zoals een huurcontract opstellen of sleuteloverdracht regelen.
 • Volgens de Hoge Raad mogen verhuurders geen onredelijk voordeel behalen met deze kosten en moeten ze transparant zijn over eventuele extra diensten en de bijbehorende prijzen.
 • Door te controleren of de administratiekosten redelijk zijn en in lijn met wettelijke bepalingen, kunnen huurders zich beschermen tegen onverwachte en onterechte kosten.
 • Het is mogelijk om onterecht betaalde administratiekosten terug te vorderen door bezwaar te maken en desnodig stappen te ondernemen via juridische instanties zoals de Huurcommissie of de kantonrechter.
 • Goed vergelijken, onderhandelen en kritisch zijn op de noodzaak van diensten helpt om te besparen op administratiekosten bij het huren van een woning.
 • Krijg volledige financiële transparantie met deze boekhoudprogramma’s.

Wat zijn de administratiekosten bij het huren van een woning?

Een persoon controleert een huurcontract in een comfortabel thuiskantoor.

Als je op het punt staat een woning te huren, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de administratiekosten die daarbij kunnen komen kijken. Deze kosten worden door verhuurders in rekening gebracht voor het verrichten van diverse administratieve handelingen en kunnen soms onverwachts hoog uitvallen.

Kosten voor het opstellen van een huurcontract

Het regelen van een huurcontract brengt kosten met zich mee, maar let op, verhuurders mogen hier geen onredelijke bedragen voor vragen. Het contract omvat alle afspraken tussen mij en de verhuurder, waaronder de maandelijkse huur, servicekosten en de eventuele borg.

De wet is hier duidelijk in: kosten moeten transparant en eerlijk zijn. Daarom zorg ik ervoor dat ik het contract grondig doorneem en controleer of alle kosten wel terecht zijn.

Aanvullende diensten die soms worden aangeboden bij het huren van een woning kunnen ook extra geld kosten. Ik ga hierna in op wat deze diensten inhouden en hoe ik slim kan omgaan met deze extra kosten.

Kosten voor extra eenmalige diensten

Tijdens mijn zoektocht naar een huurwoning stuit ik vaak op extra kostenposten die niet altijd direct duidelijk zijn. Eenmalige diensten, zoals het regelen van sleuteloverdracht of het uitvoeren van een creditcheck, vallen vaak onder deze categorie.

Deze kosten kunnen snel oplopen, vooral als je niet goed oplet wat exact de dienst inhoudt en hoeveel dit mij gaat kosten. Verhuurders mogen deze kosten in rekening brengen, maar ze moeten wel redelijk blijven en in verhouding staan tot de geleverde dienst.

Ik let altijd op de details en vraag door waar nodig. Voor mij is helderheid over waarvoor ik betaal essentieel. Zo kunnen administratiekosten voor het opstellen van een huurcontract legitiem zijn, maar betaal ik geen sleutelgeld, omdat dit bij wet verboden is.

Het is aan mij om te checken of de gevraagde bedragen passen binnen de wettelijke kaders en of ik niet te veel betaal voor diensten die standaard tot de ‘normale woningexploitatie’ horen.

Wettelijke regelgeving rondom administratiekosten

Een persoon beoordeelt juridische documenten aan een strak, modern bureau in een goed verlicht kantoor.

De Hoge Raad heeft gesproken: verhuurders mogen geen onredelijk voordeel behalen door administratiekosten of sleutelgeld voor een huurwoning in rekening te brengen. Dit betekent dat kosten voor de basisdiensten, zoals het opstellen van een huurcontract, bij de huurprijs zijn inbegrepen.

Verhuurders in de vrije sector en bij sociale huurwoningen moeten hun prijzen transparant houden. Zij mogen alleen kosten vragen voor extra diensten als deze duidelijk besproken en overeengekomen zijn met de huurder.

Het is belangrijk dat ik mij goed informeer over wettelijke bepalingen om te voorkomen dat ik te veel betaal. De wet beschermt huurders tegen onverwachte extra kosten, waardoor ik niet voor verrassingen kom te staan.

Nu ik dit weet, kan ik met vertrouwen kijken naar hoe administratiekosten mijn budget kunnen beïnvloeden en waar ik mogelijk kan besparen. Laten we nu dieper ingaan op hoe administratiekosten en besparingstips mijn huurervaring nog beter kunnen maken.

Inzicht in Administratiekosten Huur en Besparingstips

Administratiekosten bij huur kunnen snel oplopen, maar gelukkig zijn er manieren om hierop te besparen. Ik deel graag enkele tips die me geholpen hebben om minder uit te geven aan deze kosten.

 • Check altijd of de administratiekosten duidelijk vermeld staan in het huurcontract. Transparantie is essentieel en voorkomt verrassingen achteraf.
 • Vraag de verhuurder om een gedetailleerde beschrijving van de diensten waarvoor je betaalt. Dit zorgt ervoor dat je weet wat je krijgt voor je geld.
 • Vergelijk de administratiekosten met die van andere verhuurders of makelaars. Zo kom ik erachter of de kosten redelijk zijn.
 • Onderhandel met de verhuurder over de hoogte van de administratiekosten. Niet alle kosten zijn vaststaand en soms is er ruimte voor onderhandeling.
 • Kijk na of administratiekosten in lijn zijn met wat wettelijk toegestaan is. Soms worden kosten onterecht in rekening gebracht.
 • Schakel het juridisch loket in als ik twijfel over de rechtvaardigheid van de kosten. Zij geven gratis advies over mijn rechten als huurder.
 • Stuur prejudiciële vragen naar instanties die gespecialiseerd zijn in huurrecht, mocht ik er met mijn verhuurder niet uitkomen.
 • Controleer recensies van andere huurders over hun ervaringen met dezelfde verhuurder of makelaar. Ervaringen van anderen kunnen waarschuwende signalen afgeven.
 • Ga na welke eenmalige diensten echt nodig zijn en welke misschien overbodig zijn. Soms betalen huurders voor diensten die ze niet eens gebruiken.
 • Mocht ik onverhoopt toch teveel betaald hebben, dan kan ik altijd een beroep doen op een deurwaarder om ten onrechte betaalde kosten terug te vorderen.

Hoe kunt u onterechte administratiekosten terugvorderen?

Ik ben erachter gekomen dat ik te veel kosten heb betaald voor mijn huurwoning. Gelukkig zijn er stappen die ik kan ondernemen om mijn geld terug te krijgen. Hier is wat ik kan doen om actie te ondernemen tegen niet redelijk voordeel:

 • Bekijk eerst het huurcontract en andere communicatie nauwkeurig door om alle in rekening gebrachte kosten te identificeren.
 • Vraag een gespecificeerde factuur bij de verhuurder of bemiddelaar waarop alle kosten duidelijk staan vermeld.
 • Controleer of de administratiekosten in verhouding staan tot de geleverde diensten; als dit niet zo is, maak ik bezwaar.
 • Maak schriftelijk bezwaar en vraag om terugbetaling van de kosten die niet redelijk lijken.
 • Verzamel bewijs van betalingen zoals bankafschriften of kwitanties als ondersteuning van mijn claim.
 • Raadpleeg een juridisch adviseur of huurrecht advocaat als ik twijfel over de legitimiteit van de kosten.
 • Dien indien nodig een klacht in bij de Huurcommissie wanneer mijn verhuurder weigert het bedrag terug te betalen.
 • Overweeg een procedure bij de kantonrechter als andere stappen geen resultaat opleveren.

Veelgestelde Vragen

Conclusie

Huurders opgelet, kennis over administratiekosten bespaart jullie geld en hoofdpijn. Deze kosten zijn vaak een onverwachte uitgave bovenop de huurprijs. Gelukkig bepaalt de wet dat verhuurders niet zomaar extra kosten mogen rekenen.

Met slim inzicht en scherp onderhandelen voorkom je onnodige uitgaven. Stap zelfverzekerd het huurproces in, gewapend met deze waardevolle informatie.

Ten slotte

Om af te sluiten zijn er een paar programma’s die ik er echt even voor je wil uitlichten. De keuze op het vlak van boekhoudsoftware is namelijk enorm! Er zijn er al ruim 150!

 • Onafhankelijk van wat je doet en voor iedereen geschikt; MKB, ZZP, dienstverlenend, of met een webshop. Dan is E-boekhouden de gevestigde naam. Dit complete pakket kun je hier gratis proberen
 • Een heel populaire speler voor de online ondernemer neemt je administratie in vogelvlucht uit handen. Online factureren? Geen probleem. Eerlijke prijs, super kwaliteit: Moneybird is je vogel. Direct gratis proberen.
 • Wanneer je als dienstverlenende ZZP’er aan de slag bent, van eenvoud houdt en de kosten laag wilt houden, dan is BUNNI een goede keuze. Deze aanbieder maakt je administratie tot een grap, zo makkelijk. Ook BUNNI heeft een gratis proefperiode.
 • Ten slotte wil ik afsluiten met mijn favoriet Moneymonk maakt het leven voor zzp’ers echt tot een feestje en beperkt de tijd voor je administratie tot minuten. Met alle functionaliteiten die je nodig hebt; uren- en rittenregistratie, projectmanagement, en BTW aangifte. Natuurlijk, met een gratis proefmaand.

Check deze toppers zeker, wanneer jij minder wilt boekhouden, meer wilt ondernemen. En altijd zicht wil hebben op je cijfers. En… jij hebt vast wel wat beters te doen, dan al die software te testen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Boekhoudprogramma aanbieding

Hoelang blijf je nog zoeken?

Het antwoord is dichterbij dan je denkt… Ja, echt waar. Kies dit boekhoudprogramma en bespaar zeeën van tijd.