Administratie landbouw en visserij: regels en ondersteuning voor agrarische ondernemers | 2024

In dit artikel

Het runnen van een landbouw- of visserijbedrijf gaat gepaard met een heel pak aan regels en vereisten. Ik weet hoe overweldigend dat kan zijn, want net als jullie zit ik middenin het uitzoeken van de beste aanpak – wist je dat alleen al voor kringlooplandbouw tal van ondersteuningsopties beschikbaar zijn? In dit artikel neem ik je mee door de belangrijkste administratieve processen en laat ik zien welke ondersteuning er is om te voldoen aan alle regels.

Lees snel verder en ontdek hoe je met minder stress kunt navigeren door de zee van voorschriften!

Belangrijkste inzicht

Met de juiste boekhoudsoftware stroomlijn jij je boekhouding enorm. Hoewel het aanbod enorm is, zijn er een paar toppers die altijd terugkomen. E-boekhouden is nog altijd de populairste. Dankzij het brede scala aan functionaliteiten is voor elke type ondernemer geschikt.

Ben je dienstverlenend veeleisend om kwaliteit, maar ook qua eenvoud? Dan is Moneymonk de uitverkorene.

Probeer e-Boekhouden gratis, en volg deze link voor een gratis maand Moneymonk.

Samenvatting

 • Om subsidies en vergunningen aan te vragen moet elke landbouwer en visser zich registreren bij de RVO.
 • Documenten van de bedrijfsadministratie, zoals bonnen en facturen, dienen ten minste zeven jaar bewaard te worden om aan de verplichtingen te voldoen.
 • Er zijn digitale tools beschikbaar die helpen bij het organiseren en automatiseren van administratieve taken in de agrarische sector.
 • Een gedegen administratie is essentieel om in aanmerking te komen voor subsidies en om problemen bij controles te voorkomen.
 • Het Landbouwmonitoringsnetwerk biedt waardevolle inzichten door boekhoudingen van Vlaamse bedrijven bij te houden en agrariërs kunnen leren van elkaars bedrijfseconomische gegevens.
 • Ontdek de beste boekhoudprogramma’s door hier te vergelijken.

Registratie en Administratie voor Landbouwers en Vissers

Een georganiseerd landbouw- en visdagboek, omringd door apparatuur en natuur.

Als agrarische ondernemer weet ik hoe cruciaal een nauwkeurige registratie en administratie is; het vormt de ruggengraat van mijn bedrijf. Van het bijhouden van gewasrotaties tot de registratie van vangstquota in de visserij, elke notitie helpt om te voldoen aan regelgeving en subsidies optimaal te benutten.

Uw registratie bij RVO

Ik weet hoe belangrijk het is om mijn zaken op orde te hebben. Daarom deel ik mijn ervaring met de registratie bij RVO, essentieel voor elke boer of visser die gebruik wil maken van hun diensten. Hier volgt hoe ik dat heb aangepakt:

 • Eerst ga ik naar de RVO – website om me te registreren. Dit is nodig om subsidies of vergunningen aan te vragen die relevant zijn voor mijn bedrijf.
 • Ik zoek mijn RVO-nummer op door in te loggen en naar ‘Mijn gegevens’ of ‘Mijn dossier’ te gaan. Het nummer is een must-have voor alle communicatie met RVO.
 • Mijn BRS – nummer vind ik terug op de facturen van RVO of via een telefoontje naar hun klantenservice.
 • Voor particulieren zoals ik, is er een uniek RVO – relatienummer. Dat krijg ik door simpelweg contact op te nemen met de klantenservice en het aanvraagproces te volgen.

Uw administratie bewaren

Het is mijn taak om als landbouwer of visser mijn administratie zorgvuldig te bewaren. Voor mijn bedrijf is het cruciaal dat ik alle documenten twee jaar lang op een veilige plek houd, vooral als ik werk met dierlijke bijproducten.

Dit zijn geen regels om licht op te vatten; de vlaamse overheid en verordening (eg) vereisen dit van mij.

Ik zorg ervoor dat mijn financiële gegevens eveneens goed geordend blijven. Hoewel er voor particulieren geen strenge bewaarplicht is, besluit ik toch mijn financiële administratie minstens vijf jaar te behouden.

Dit voorkomt problemen met naheffingen van de Belastingdienst. In het beheer van mijn territoriale zee verplichtingen of duurzaam voedselinitiatieven, is een toegankelijke administratie van onschatbare waarde.

Het geeft mij helderheid en zorgt dat ik snel kan handelen wanneer nodig.

Veelgestelde vragen over administratie

Ik krijg veel vragen over de administratie van landbouw- en visserijbedrijven. Het is een essentieel onderdeel voor het succesvol beheren van je onderneming.

 • Registratieprocedures bij RVO:
 • Bewaarplicht van uw administratie:
 • Steunmaatregelen en hoe deze aan te vragen:
 • Digitale tools die helpen bij uw administratie:

Belang van een goede administratie in de landbouw en visserij

Een sluitende administratie is de ruggengraat van elke agrarische onderneming. Het helpt mij om aan wettelijke verplichtingen te voldoen en het overzicht te bewaren over mijn bedrijfsvoering.

Denk bijvoorbeeld aan het Registratiebesluit Besluit registratie vissersvaartuigen 1998; dit stelt duidelijke eisen aan de registratie en administratie binnen de visserijsector. Zonder goede papieren kan ik zomaar belangrijke subsidies mislopen of in de problemen komen bij controles.

Het beheren van een gedegen administratie helpt mij ook om te plannen voor de toekomst. Samen met het Agentschap Landbouw en Zeevisserij en het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie werk ik mee aan duurzaamheid en innovatie in mijn sector.

Ik kan niet genoeg benadrukken hoe essentieel het is om mijn gegevens netjes bij te houden; het vormt de basis voor een gezonde en toekomstbestendige landbouw- en visserijonderneming.

Ondersteuning voor Agrarische Ondernemers

Een boer inspecteert zijn duurzame gewassen op een uitgestrekt landbouwveld.

Agrarische ondernemers kunnen rekenen op tal van ondersteuningsmogelijkheden om hun bedrijfsvoering duurzaam en efficiënt te houden, lees verder om te ontdekken welke kansen er liggen.

Duurzaam voedsel en natuurbeheer

Duurzaam voedsel is niet alleen belangrijk voor onze gezondheid, maar ook voor het behoud van de natuur. Ik sta achter het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit dat werkt aan een vitaal platteland waar waardevolle natuur en duurzaam voedsel hand in hand gaan.

In mijn bedrijf kijk ik naar hoe ik kan bijdragen aan duurzame landbouw en een circulaire economie.

Ik volg nauwlettend de initiatieven die onderzoek doen naar de relatie tussen voedselproductie, het milieu en ons landschap. Met innovatie en bewuste keuzes probeer ik mijn steentje bij te dragen aan een sterk stikstofbeleid en effectief natuurbeheer.

Het is duidelijk dat de integratie van deze doelen op gebiedsniveau kansen biedt voor agrariërs zoals ik, om verantwoord te ondernemen met respect voor onze leefomgeving.

Bedrijfseconomische boekhouding en begeleiding

Ik merk dat het bijhouden van een bedrijfseconomische boekhouding vaak over het hoofd wordt gezien door land- en zeevisserijbedrijven. Echter, dit onderdeel is cruciaal voor het succes van de onderneming.

Het Landbouwmonitoringsnetwerk biedt inzicht door deze boekhoudingen gedetailleerd bij te houden voor een selecte groep Vlaamse bedrijven. Dit geeft ons een gouden kans om van elkaar te leren en onze efficiëntie te vergroten.

Het uitbesteden van landbouwboekhouding aan gespecialiseerde kantoren kan een slimme zet zijn. Met hun expertise kunnen ze ons helpen om financiële processen te stroomlijnen en beter te begeleiden.

Ik heb ervaren dat dit de administratieve last vermindert en ons meer tijd geeft om ons te richten op wat we het beste doen: ons bedrijf laten groeien en onze producten met passie produceren.

Veelgestelde Vragen

Conclusie

Het beheren van een landbouw- of visserijbedrijf vraagt veel van je, maar een stevig administratief fundament legt de basis voor succes. Met de richtlijnen en ondersteuning die voorhanden zijn, kun je de uitdagingen rondom regelgeving een stuk eenvoudiger maken.

De stappen die je neemt om jouw administratie op orde te houden, betalen zich uit in een transparante en efficiënte bedrijfsvoering. Dit versterkt niet alleen jouw positie als agrarische ondernemer maar draagt ook bij aan de voortgang van een duurzame sector.

Extra hulp en informatie vind je bij instanties zoals RVO, die klaarstaan om jouw bedrijf naar een hoger niveau te tillen. Laten we samen de kracht van onze landbouw en visserij benutten en bouwen aan een toekomst waarin kwaliteit, duurzaamheid en succes hand in hand gaan.

Ten slotte

Om af te sluiten zijn er een paar programma’s die ik er echt even voor je wil uitlichten. De keuze op het vlak van boekhoudsoftware is namelijk enorm! Er zijn er al ruim 150!

 • Onafhankelijk van wat je doet en voor iedereen geschikt; MKB, ZZP, dienstverlenend, of met een webshop. Dan is E-boekhouden de gevestigde naam. Dit complete pakket kun je hier gratis proberen
 • Een heel populaire speler voor de online ondernemer neemt je administratie in vogelvlucht uit handen. Online factureren? Geen probleem. Eerlijke prijs, super kwaliteit: Moneybird is je vogel. Direct gratis proberen.
 • Wanneer je als dienstverlenende ZZP’er aan de slag bent, van eenvoud houdt en de kosten laag wilt houden, dan is BUNNI een goede keuze. Deze aanbieder maakt je administratie tot een grap, zo makkelijk. Ook BUNNI heeft een gratis proefperiode.
 • Ten slotte wil ik afsluiten met mijn favoriet Moneymonk maakt het leven voor zzp’ers echt tot een feestje en beperkt de tijd voor je administratie tot minuten. Met alle functionaliteiten die je nodig hebt; uren- en rittenregistratie, projectmanagement, en BTW aangifte. Natuurlijk, met een gratis proefmaand.

Check deze toppers zeker, wanneer jij minder wilt boekhouden, meer wilt ondernemen. En altijd zicht wil hebben op je cijfers. En… jij hebt vast wel wat beters te doen, dan al die software te testen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Boekhoudprogramma aanbieding

Hoelang blijf je nog zoeken?

Het antwoord is dichterbij dan je denkt… Ja, echt waar. Kies dit boekhoudprogramma en bespaar zeeën van tijd.