Hoe kies je de beste administratie software voor jouw bedrijf?

In dit artikel

Het lijkt soms alsof er meer administratie software is dan zandkorrels aan de zee, een overweldigende keuze voor elke ondernemer. Ik heb zelf ook voor deze keuze gestaan en weet hoe lastig het kan zijn, vooral met het feit dat 63% van de kleine bedrijven aangeeft efficiëntere tools nodig te hebben.

Mijn zoektocht heeft geleid tot het samenstellen van een complete gids die licht werpt op het kiezen van de administratie software die bij jou past. Lees verder en ontdek de sleutel tot een gestroomlijnde administratie!

Belangrijkste inzicht

Met de juiste boekhoudsoftware stroomlijn jij je boekhouding enorm. Hoewel het aanbod enorm is- zijn er een paar toppers die altijd terugkomen. E-boekhouden is nog altijd de populairste. Dankzij het brede scala aan functionaliteiten is voor elke type ondernemer geschikt.

Ben je dienstverlenend veeleisend om kwaliteit- maar ook qua eenvoud? Dan is Moneymonk de uitverkorene.

Probeer e-Boekhouden gratis– en volg deze link voor een gratis maand Moneymonk.

Een modern kantoorbureau met computer en georganiseerde papieren straalt productiviteit uit.

Samenvatting

 • Zorg dat je administratie – software functies heeft die jouw specifieke taken automatiseren en overweeg daarbij de veiligheid als een prioriteit; zoek naar beveiligingsfuncties zoals versleuteling en tweestapsverificatie.
 • Vergelijk verschillende programma’s op prijs, functies, gebruikersbeoordelingen en integratiemogelijkheden om te zien welke het beste past bij jouw MKB of ZZP-bedrijf.
 • Maak gebruik van gratis proefperiodes om te testen hoe de software bij je past; check of de software makkelijk schaalbaar is voor toekomstige groei van je bedrijf.
 • Controleer of de administratie – software compatibel is met andere systemen die je al gebruikt en of updates en klantensupport inbegrepen zijn in het pakket.
 • Baseer je keuze op objectieve informatie en niet alleen op populariteit; een goed geïnformeerde keuze draagt bij aan een efficiënte boekhouding en kan tijd besparen.

Wat is administratie-software?

Nadat we hebben gekeken naar waarom administratie belangrijk is, gaan we nu dieper in op wat administratie-software precies is. Administratie-software is een krachtig hulpmiddel dat ontworpen is om bedrijven te ondersteunen bij het bijhouden van hun financiële activiteiten.

Gebruik het om facturen te maken en te versturen, financiële transacties bij te houden en zelfs salarisadministratie efficiënt te beheren. Dit soort software zorgt ervoor dat je snel en eenvoudig toegang hebt tot alle financiële gegevens, waardoor de kans op fouten kleiner wordt.

Deze slimme programma’s kunnen veel tijd besparen. Zo hoef je bijvoorbeeld niet meer handmatig data in te voeren of urenlang door harde schijven te zoeken naar dat ene document. Alles staat netjes geordend en binnen handbereik in het boekhoudpakket van jouw keuze.

En omdat veiligheid van cruciaal belang is, biedt goede administratie-software uitgebreide mogelijkheden om je data te beschermen tegen ongewenste toegang of verlies. Of je nu een ZZP’er bent of het midden- en kleinbedrijf (MKB) vertegenwoordigt, er is altijd een software-oplossing die past bij jouw unieke behoeften.

Een modern kantoorbureau met computer en georganiseerde papieren straalt productiviteit uit.

Kenmerken van goede administratie-software

Bij het uitkiezen van de ideale administratie-software is het cruciaal om te letten op bepaalde sleutelkenmerken die het verschil kunnen maken in dagelijkse efficiëntie en veiligheid.

Een goed softwarepakket moet niet alleen tijdbesparend en gebruiksvriendelijk zijn, maar ook uitgerust met robuuste beveiligingsmaatregelen om jouw financiële data te beschermen.

Mate van automatisering

Automatisering in administratie-software is een gamechanger, echt waar. Het neemt die tijdrovende en herhalende taken uit mijn handen en voorkomt zo de foutjes die er soms insluipen als ik zelf de boekhouding doe.

Ik kies voor programma’s zoals AFAS die slimme automatisering gebruiken, waardoor ik me kan richten op belangrijkere zaken in mijn bedrijf. Directe toegang tot real-time gegevens zonder vertraging maakt mijn financiële administratie niet alleen sneller maar ook betrouwbaarder.

Een klik op de knop en mijn facturen zijn verstuurd, mijn boekhouder krijgt automatisch alles wat hij nodig heeft en ik? Ik heb inzicht in mijn cijfers wanneer ik maar wil. Geen berg papierwerk meer aan het einde van de maand of stress over cijfers die niet kloppen.

Voor zzp’ers en bedrijven in het mkb is dit een verschil van dag en nacht. Met de juiste software wordt digitaal boekhouden kinderspel en kom je professioneel over bij klanten. En laten we eerlijk zijn, wie wil er nou geen foutloze financiële administratie met minimale inspanning?.

Veiligheid van de software

Als ondernemer weet ik dat de beveiliging van mijn data essentieel is. Ik kies dus voor administratie-software met sterke beveiligingsfuncties. Denk hierbij aan versleuteling van gegevens, tweestapsverificatie en regelmatige security updates.

Het is tenslotte mijn verantwoordelijkheid om klantgegevens en bedrijfsfinanciën te beschermen tegen ongeautoriseerde toegang of cyberaanvallen.

Ik controleer altijd of de aanbieder van het online boekhoudprogramma een goed trackrecord heeft op het gebied van veiligheid. Zoek ik naar certificeringen en naleving van industrie standaarden, zoals ISO/IEC 27001? Absoluut, want dat geeft mij de geruststelling dat mijn kostbare informatie in goede handen is.

Door te kiezen voor bewezen veilige software, minimaliseer ik risico’s en zorg ik ervoor dat mijn bedrijf solide fundamenten heeft voor groei en succes.

Beschikbare functies in het pakket

Het kiezen van de juiste administratie software draait om de functies die het biedt. Voor mijn MKB-bedrijf zoek ik bijvoorbeeld naar mogelijkheden voor online factureren, uitgebreide rapportageopties en gebruiksgemak.

De software moet meerdere financiële processen automatiseren, zoals offerte-opmaak en BTW-aangiftes, waardoor ik tijd en geld bespaar.

Ik let ook op extra’s zoals integraties met andere systemen die ik gebruik, of ondersteuning voor mobiele toegang zodat ik overal mijn administratie kan raadplegen en bijwerken. Het is essentieel dat het pakket me groeimogelijkheden biedt zonder dat ik direct overstap naar een duurder abonnement.

Een perfect afgestemd pakket op mijn bedrijfsprocessen maakt de keuze een stuk eenvoudiger.

Een persoon werkt op een laptop in een modern kantoor met financiële documenten en stadsgezichten.

Voordelen van administratie-software

4. Voordelen van administratie-software: Met de juiste administratie-software bespaar je kostbare tijd en energie, wat je bedrijf naar een hoger plan tilt – lees verder om te ontdekken hoe.

Minder administratieve druk

Als ondernemer wil ik me richten op groei en innovatie, niet op stapels papierwerk. Gelukkig maakt goede administratie-software dit mogelijk door veel van de tijdrovende taken te automatiseren.

Denk aan het inboeken van facturen of het berekenen van de btw; met een paar klikken is het gedaan. Dit bespaart uren aan werk elke week en geeft mij de vrijheid om me te concentreren op wat echt belangrijk is voor mijn bedrijf.

Met minder tijd kwijt aan de boekhouding, houd ik overzicht over mijn financiën en kan ik snel beslissingen nemen. Zo voorkom ik niet alleen fouten, maar zorg ik er ook voor dat alle gegevens veilig en up-to-date zijn.

Dit is cruciaal voor zzp’ers en het mkb die vooruit willen zonder door administratieve druk te worden vertraagd. Dankzij de juiste software geniet ik van gestroomlijnde processen en houd ik kostbare tijd over voor klanten en nieuwe projecten.

Minder fouten

Ik weet dat het maken van fouten in de administratie veel frustratie kan opleveren, zowel voor mij als ondernemer als voor mijn accountants. Gelukkig zorgt de juiste administratie software voor een significante afname van deze fouten.

Door het automatiseren van mijn financiële administratie, verklein ik niet alleen de kans op menselijke missers, maar bespaar ik ook kostbare tijd die ik beter kan besteden aan het groeien van mijn bedrijf.

Met het koppelen van mijn boekhouding aan andere systemen, zoals die voor facturatie en klantenbeheer, werk ik efficiënter en voorkom ik dat dezelfde gegevens meerdere keren worden ingevoerd.

Dit vermindert niet alleen de kans op fouten maar zorgt ook voor een up-to-date en nauwkeurig overzicht van mijn zaken. Kiezen voor een programma dat grondig getest is en goed staat aangeschreven bij collega zzp’ers en mkb’ers, helpt mij met een gerust hart te ondernemen – wetende dat mijn cijfers kloppen.

Je houdt de controle

Met de juiste administratie-software bepaal ik zelf hoe mijn financiën worden beheerd. Ik stel regels in, koppel mijn bankrekeningen en monitor transacties zonder tussenkomst van anderen.

Dit zorgt ervoor dat ik steeds het overzicht bewaar en op elk moment weet hoe mijn bedrijf ervoor staat. Automatiseren waar het kan, maar altijd met mijn eindbeslissing als doorslaggevend.

Zo werk ik proactief aan een efficiënte financiële administratie en blijf ik aan het roer staan.

Ik kies er bewust voor om persoonlijk te bepalen welke automatiseringsfuncties ik activeer binnen het softwarepakket. De macht om gegevens te wijzigen, rapporten te genereren of back-ups te maken ligt bij mij.

Hierdoor ben ik niet alleen op de hoogte van elke financiële beweging, maar ben ik ook verzekerd van veiligheid en betrouwbaarheid, exact zoals ik dat wil. Volgende stap: kijken naar de mogelijkheden voor groei en schaalbaarheid van mijn bedrijf met de software.

Groeit met je organisatie mee

Mijn bedrijf is constant in beweging, en ik heb iets nodig dat met mij meegroeit. Goede administratie-software schaalt moeiteloos op naarmate mijn onderneming uitbreidt. Het moet flexibel genoeg zijn om nieuwe gebruikers, processen en gegevensstromen toe te voegen zonder dat de prestaties eronder lijden.

Ik zoek naar een systeem dat zich aanpast aan mijn groeiend aantal klanten, toename van financiële transacties en de complexiteit die komt kijken bij het uitbreiden van diensten.

Flexibiliteit is cruciaal, zeker voor het MKB. Ik let op of de software modules heeft die ik kan aanzetten als mijn bedrijf dat nodig heeft. Zonder na te hoeven denken over dure upgrades of gecompliceerde overstappen naar andere systemen, biedt de juiste administratie-software me rust.

De continuïteit van mijn bedrijfsvoering blijft gewaarborgd doordat ik niet steeds opnieuw hoef te investeren in nieuwe software. Dit geeft me de vrijheid om te focussen op wat echt belangrijk is: mijn bedrijf laten bloeien.

Nu zal ik kijken naar de verschillende soorten administratie-programma’s die beschikbaar zijn voor ondernemers zoals ik.

Verschillende soorten administratie-programma’s

Elke onderneming is uniek en daarmee ook de behoeften aan administratieve software. Van specifieke oplossingen voor de zelfstandige zonder personeel tot geavanceerde systemen voor het midden- en kleinbedrijf, de diversiteit in programma’s biedt voor ieder wat wils.

Administratie programma MKB

Kiezen voor het juiste administratieprogramma als MKB’er is bepalend voor de efficiëntie van mijn bedrijfsvoering. Een goed programma zorgt ervoor dat ik snel overzichten heb, facturen kan versturen en mijn btw-aangifte moeiteloos kan doen.

Het draait allemaal om het vereenvoudigen van mijn werkprocessen, waardoor ik meer tijd overhoud voor ondernemen. Programma’s als e-boekhouden, Snelstart, Moneybird en Visma zijn populair onder MKB’ers en bieden diverse functies aan die specifiek zijn toegespitst op onze behoeften.

Met mijn MKB-onderneming in het achterhoofd test ik verschillende boekhoudprogramma’s om de prijs-kwaliteitverhouding te beoordelen. Ik zoek naar automatisering die past bij de grootte en complexiteit van mijn zaken.

Belangrijk is dat ik een veilig en betrouwbaar platform kies waarop mijn gegevens beschermd zijn. Zo blijf ik altijd in controle over mijn financiën, met software die meegroeit met mijn onderneming.

Administratie programma ZZP

Als ZZP’er zoek ik altijd naar manieren om mijn administratie slimmer en sneller te doen. Een goed administratieprogramma is daarbij onmisbaar. Ik wil dat mijn financiën op orde zijn zonder dat het me te veel tijd kost.

De keuze voor het juiste programma hangt af van wat ik nodig heb. Heb ik een programma nodig dat met me meegroeit, of zoek ik iets eenvoudigs en goedkopers?.

E-boekhouden.nl staat bekend als een van de beste opties voor mij en andere zelfstandigen. Het is gebruiksvriendelijk en heeft alles wat ik nodig heb: van factureren tot belastingaangifte.

AFAS SB+ biedt ook een online platform dat perfect past bij mijn wensen als ondernemer. ZZP Daily heeft diverse pakketten getest en kwam tot een selectie van dertien top programma’s voor dit jaar.

Deze informatie maakt het makkelijker om een geïnformeerde keuze te maken, zodat ik me weer snel kan richten op mijn werk, wetende dat mijn administratie in goede handen is.

Gratis administratie software

Ik ontdekte dat er verschillende gratis boekhoudprogramma’s zijn die perfect zijn voor startende ondernemers. Programma’s als GnuCash en osFinancials bieden basisfuncties die ideaal zijn voor het bijhouden van je inkomsten en uitgaven.

Gebruik maken van gratis software klinkt misschien te mooi om waar te zijn, maar vele kleine bedrijven en ZZP’ers kunnen hiermee flink besparen op hun administratiekosten.

Het gebruik van osFinancials voor mijn facturatie bleek verrassend eenvoudig. Dit programma helpt mij om overzicht te houden over mijn inkomende en uitgaande facturen zonder dat ik me zorgen hoef te maken over verborgen kosten.

Het geeft me de vrijheid om mijn bedrijf te laten groeien zonder direct te investeren in dure softwarepakketten. Met deze gratis tools kan ik mijn administratie efficiënt beheren en tegelijkertijd mijn bedrijfskosten laag houden.

Overzicht en Vergelijking van Administratie Software

Laten we het eens hebben over de verschillende administratie software die er zijn, hoe we ze kunnen vergelijken en welke mogelijk het beste is voor jouw bedrijf. Met zo veel keuzes op de markt kan dit een hele opgave zijn. Gelukkig geven overzichten en vergelijkingen ons inzicht in wat elk programma te bieden heeft.

Software Prijs (vanaf) Doelgroep Belangrijkste functies Integratie mogelijkheden Gebruikersbeoordeling
Moneymonk €25/maand ZZP Boekhouden, offertes, urenregistratie Banken, CRM 4.5/5
Snelstart €10/maand MKB/ZZP Boekhouden, factureren, voorraadbeheer Webshops, loonadministratie 4/5
E-boekhouden Gratis voor starters / €7.95 na startperiode Starters, MKB, Verenigingen Boekhouden, factureren CRM, webwinkel 4.2/5
Gratis administratie software €0 (beperkte functies) ZZP, Kleine bedrijven Basic boekhouden, factureren Beperkt 3/5

Er zijn meer details die je zou moeten overwegen bij het vergelijken van administratie software, zoals klantensupport en de gebruiksvriendelijkheid van de interface. Bovendien is het handig om te weten dat veel aanbieders gratis proefperiodes aanbieden, zodat je zelf kunt ervaren hoe het programma werkt voordat je een beslissing neemt. Aan de hand van de vergelijkingstabel kun je gemakkelijk zien welke software mogelijk past bij jouw wensen en eisen. Vergeet echter niet dat de prijs niet het enige is waar je op moet letten; kijk ook naar de waarde die de software voor jou kan toevoegen.

Hoe kies je de juiste administratie software voor jouw bedrijf?

Na het overzicht en de vergelijking van verschillende administratie software, is het tijd om een keuze te maken. Het selecteren van passende software vereist aandacht voor specifieke kenmerken en functionaliteiten. Hieronder leid ik je door de stappen die helpen bij het kiezen van administratiesoftware die aansluit bij jouw bedrijf:

 1. Stel vast welke functies je echt nodig hebt: Maak een overzicht van dagelijkse taken binnen jouw onderneming en identificeer welke administratieve processen automatisering vereisen.
 2. Bepaal je budget: Kijk naar wat je kunt uitgeven aan boekhoudsoftware zonder je financiën onder druk te zetten, maar wees ook bereid te investeren in kwaliteit.
 3. Vergelijk prijzen en functies: Analyseer verschillende programma’s op basis van wat ze bieden tegen hun prijs om de beste waarde voor jouw geld te vinden.
 4. Zoek naar gebruikersbeoordelingen: Lees ervaringen van andere ondernemers om inzicht te krijgen in de gebruiksvriendelijkheid en service van de softwareleveranciers.
 5. Controleer of updates en support inbegrepen zijn: Verzeker je ervan dat er regelmatige updates beschikbaar zijn en dat er goede klantenservice is als je problemen tegenkomt.
 6. Test mogelijke opties: Veel leveranciers bieden gratis proefperiodes; maak hier gebruik van om te testen hoe goed de software past bij jouw werkwijze.
 7. Check compatibiliteit met andere systemen: Zorg dat nieuwe software moeiteloos samenwerkt met bestaande systemen of apparaten die je al gebruikt binnen jouw bedrijf.
 8. Let op veiligheidskenmerken: Beveiliging is cruciaal bij het beheren van bedrijfsgegevens; selecteer daarom software met sterke veiligheidsmaatregelen.
 9. Overweeg schaalbaarheid voor toekomstige groei: De administratie-software moet mee kunnen groeien met jouw onderneming zonder dat volledige overstap naar nieuw systeem nodig is.
 10. Neem een beslissing gebaseerd op feiten, niet op gevoelens of marketingpraatjes: Baseer jouw keuze op objectieve informatie die relevant is voor de behoeften van jouw mkb of ZZP-praktijk, niet alleen op wat populair lijkt te zijn.

Conclusie

Het selecteren van de ideale administratie software voelt soms als een ware speurtocht. Bedenk welke functies onmisbaar zijn voor jouw bedrijf en ga daarmee aan de slag. Vraag jezelf af: past deze software bij mijn dagelijkse werkzaamheden en helpt het mij efficiënter te werken? Jouw keuze kan een wereld van verschil maken in hoe soepel jouw financiën lopen.

Zet vandaag nog die stap naar een gestroomlijnde administratie en ervaar zelf het gemak!

Veelgestelde Vragen

1. Wat is administratie software voor het mkb?

Administratie software voor het mkb is een digitaal hulpmiddel dat kleine en middelgrote bedrijven ondersteunt in het beheren van hun dagelijkse administratieve taken op een efficiënte manier.

2. Waarom is de juiste administratie software belangrijk voor mijn bedrijf?

De juiste administratie software stroomlijnt processen, bespaart tijd en verbetert de nauwkeurigheid van je financiële gegevens, wat essentieel is voor het maken van goed geïnformeerde beslissingen voor je bedrijf.

3. Welke functies moet ik zoeken in administratie software?

Kijk naar software die specifieke functies biedt zoals facturering, boekhouding, voorraadbeheer en klantenrelatiebeheer, die aansluiten bij de behoeften van jouw mkb.

4. Hoe weet ik of een administratie software betrouwbaar en gebruiksvriendelijk is?

Lees gebruikersrecensies, vergelijk functies en prijzen, en test de klantenservice om te beoordelen of een administratie software betrouwbaar en gebruiksvriendelijk is voor jouw bedrijf.

Ten slotte

Om af te sluiten zijn er een paar programma’s die ik er echt even voor je wil uitlichten. De keuze op het vlak van boekhoudsoftware is namelijk enorm! Er zijn er al ruim 150!

 • Onafhankelijk van wat je doet en voor iedereen geschikt; MKB, ZZP, dienstverlenend, of met een webshop. Dan is E-boekhouden de gevestigde naam. Dit complete pakket kun je hier gratis proberen
 • Een heel populaire speler voor de online ondernemer neemt je administratie in vogelvlucht uit handen. Online factureren? Geen probleem. Eerlijke prijs, super kwaliteit: Moneybird is je vogel. Direct gratis proberen.
 • Wanneer je als dienstverlenende ZZP’er aan de slag bent, van eenvoud houdt en de kosten laag wilt houden, dan is BUNNI een goede keuze. Deze aanbieder maakt je administratie tot een grap, zo makkelijk. Ook BUNNI heeft een gratis proefperiode.
 • Ten slotte wil ik afsluiten met mijn favoriet Moneymonk maakt het leven voor zzp’ers echt tot een feestje en beperkt de tijd voor je administratie tot minuten. Met alle functionaliteiten die je nodig hebt; uren- en rittenregistratie, projectmanagement, en BTW aangifte. Natuurlijk, met een gratis proefmaand.

Check deze toppers zeker, wanneer jij minder wilt boekhouden, meer wilt ondernemen. En altijd zicht wil hebben op je cijfers. En… jij hebt vast wel wat beters te doen, dan al die software te testen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven