Wat zijn de gemiddelde kosten voor het uitbesteden van administratie? – Administratie uitbesteden kosten onthuld! | 2024

In dit artikel

Je denkt eraan om je administratie uit te besteden, maar wat gaat dat kosten? Ik stond precies voor dezelfde vraag en heb de antwoorden die jij zoekt gevonden. In dit artikel neem ik je mee door de gemiddelde prijzen en geef ik handvatten voor het kiezen van de juiste service.

Lees verder en ontdek alles over de kosten van administratie uitbesteden!

Belangrijkste inzicht

Met de juiste boekhoudsoftware stroomlijn jij je boekhouding enorm. Hoewel het aanbod enorm is, zijn er een paar toppers die altijd terugkomen. E-boekhouden is nog altijd de populairste. Dankzij het brede scala aan functionaliteiten is voor elke type ondernemer geschikt.

Ben je dienstverlenend veeleisend om kwaliteit, maar ook qua eenvoud? Dan is Moneymonk de uitverkorene.

Probeer e-Boekhouden gratis, en volg deze link voor een gratis maand Moneymonk.

Samenvatting

 • Uitbesteden van administratie geeft rust en bespaart tijd voor ondernemers, waardoor zij zich op hun kernactiviteiten kunnen richten.
 • Kosten variëren afhankelijk van bedrijfsgrootte, complexiteit van de administratie en gekozen dienstverlening, met jaarlijkse kosten voor ZZP’ers rond de €1.000 en voor MKB’s vanaf €1.000 oplopend.
 • Een boekhoudprogramma voor BV’s kost maandelijks tussen de €100 en €200, maar zorgt voor een nauwgezette administratieve opvolging.
 • Uitbestedingskosten zijn vaak aftrekbaar, wat de financiële druk kan verlagen en investeren in professionele boekhouding kan voordeliger zijn dan een eigen accountant aannemen.
 • Voor een doordachte keuze in uitbesteding is het belangrijk offertes te vergelijken en de balans te vinden die het beste past bij de onderneming.
 • Neem financiële beslissingen met vertrouwen; vergelijk de beste boekhoudsoftware hier.

Overzicht van het uitbesteden van administratie

Een professionele accountant bestudeert financiële documenten in een modern kantoor.

Sta je op het punt om je boekhouding uit handen te geven, maar vraag je je af wat dat gaat kosten? Ik neem je mee in de wereld van administratie uitbesteden en onthul wat dit financieel voor jou kan betekenen.

Wat is het uitbesteden van administratie?

Het uitbesteden van administratie betekent dat ik mijn financiële zaken overlaat aan een expert. Dat kan een boekhouder, accountant of een boekhoudkantoor zijn. Ze nemen taken over zoals belastingaangiften, salarisadministratie en het bijwerken van de balansen en winst- en verliesrekeningen.

Zo kan ik me volledig richten op wat ik het beste doe met mijn bedrijf, terwijl ik weet dat mijn financiën in goede handen zijn.

Voor mij als ondernemer biedt het rust en tijdwinst. Het geeft me ook meer inzicht in mijn bedrijfsadministratie, omdat professionals vaak gebruik maken van geavanceerde boekhoudprogramma’s en -pakketten.

Deze tools kunnen bijvoorbeeld automatisch handmatige boekingen verwerken, afschrijvingen bijhouden en mij helpen bij het correct berekenen van de omzetbelasting (btw). Nu dat duidelijk is, laten we eens kijken naar wat het mij zou kosten.

Voordelen van het uitbesteden van administratie

Nu we hebben gezien wat het uitbesteden van administratie inhoudt, laten we de voordelen eens onder de loep nemen. Het uitbesteden biedt namelijk een schat aan positieve punten voor jouw onderneming.

 • Tijdswinst: Als ondernemer zijnde houd ik meer tijd over voor mijn kerntaken en ambities. Ik hoef me niet langer bezig te houden met het bijwerken van mijn boekhouding of belastingaangiften, wat mij uren aan werk scheelt.
 • Expertise in huis: Met een professional aan mijn zijde maak ik gebruik van gespecialiseerde kennis. Zij weten precies hoe ze financiële zaken moeten aanpakken wat resulteert in foutloze administratie.
 • Kostenefficiëntie: Ik bespaar op de kosten van het aannemen van een eigen boekhouder of accountant. Outsource partijen bieden vaak pakketten die schaalbaar zijn voor bedrijven zoals die van mij.
 • Foutreductie: Een expert heeft oog voor detail en zorgt ervoor dat fouten tot een minimum worden beperkt. Dit betekent minder kans op problemen met de belastingdienst en andere financiële instellingen.
 • Financieel advies op maat: Niet alleen neemt mijn administratieve last af, ik krijg ook persoonlijk financieel advies waardoor ik betere bedrijfsbeslissingen kan nemen.
 • Flexibiliteit en schaalbaarheid: Naarmate mijn bedrijf groeit, kan het uitbestedingspakket meegroeien. Dit geeft mij de flexibiliteit om diensten af te stemmen op mijn huidige behoeften.
 • Continuïteit verzekerd: Zelfs als ik op vakantie ben of tijdelijk minder beschikbaar ben, loopt mijn boekhouding door dankzij betrouwbare outsourcing partners.
 • Bijtelling en aangifte gemakkelijk gemaakt: De specialisten zorgen ervoor dat alles rondom bijtelling en aangifte inkomstenbelasting volgens de regels verloopt, zonder dat ik me er druk om hoef te maken.

Gemiddelde kosten voor het uitbesteden van administratie

Een goed georganiseerd bureau met een rekenmachine, financiële documenten en een laptop.

Als je overweegt je administratie uit te besteden, is het cruciaal om te begrijpen wat dat financieel voor je gaat betekenen. Laten we eens duiken in wat je gemiddeld kwijt bent aan een professional of bureau die deze zorgen uit handen neemt, zodat jij je kunt richten op waar je echt goed in bent: jouw bedrijf runnen.

Kosten voor ZZP’ers en MKB’s

Laten we eens duiken in de wereld van de administratiekosten specifiek voor ZZP’ers en MKB’s. Het is namelijk zo dat de kosten nogal kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de grootte van je onderneming en de complexiteit van je financiën. Daarom heb ik een handige tabel opgesteld waarin ik deze variabele kosten op een overzichtelijke manier presenteer. De informatie is gebaseerd op de gemiddelde tarieven die in de markt gangbaar zijn.

Ondernemingsvorm Gemiddelde kosten Mogelijkheden
ZZP’er Rond de €1.000,- per jaar Boekhouding zelf doen of uitbesteden, eventueel aftrekbare kosten
MKB Vanaf €1.000,- tot enkele duizenden euro’s per jaar Afhankelijk van bedrijfsomvang, transactieaantal en specifieke eisen

Ik merk op dat als ZZP’er je aanzienlijk kunt besparen door zelf je boekhouding te beheren. Echter, soms wegen de besparingen niet op tegen de tijd en moeite die het kost. Het uitbesteden van je administratie kan dan de uitkomst bieden, vooral als je bedenkt dat de kosten hiervoor aftrekbaar zijn. Voor MKB’s is het een kwestie van de balans vinden tussen controle houden en het overlaten aan de experts, waarbij de kosten uiteraard toenemen naarmate de onderneming groeit.

Nu je een idee hebt van wat de administratie je zou kunnen kosten als ZZP’er of MKB’er, laten we verder kijken naar wat deze kosten inhouden voor eenmanszaken en VOF’s.

Kosten voor eenmanszaken en VOF’s

Na de focus op de kosten voor ZZP’ers en MKB’s, nemen we nu een kijkje naar wat eenmanszaken en VOF’s kwijt zijn als ze hun administratie uitbesteden. Voor de duidelijkheid en overzichtelijkheid zet ik de relevante informatie uiteen in een tabel.

Type onderneming Gemiddelde maandelijkse kosten Gemiddelde jaarlijkse kosten Berekeningsbasis
Eenmanszaak €80 – €120 €900 – €1500 All-in tarief
VOF zonder personeel Specifiek te berekenen Specifiek te berekenen Afhankelijk van diensten

Zoals we zien, kunnen de kosten voor een eenmanszaak vrij goed worden ingeschat. We praten hier over een gemiddelde prijs die per maand tussen de €80 en €120 schommelt. Dit komt neer op jaarlijkse kosten die variëren van €900 tot €1500. Het is belangrijk te vermelden dat deze kosten vaak op basis van een all-in tarief worden berekend, wat inhoudt dat de ondernemer niet voor onverwachte verrassingen komt te staan.

Voor een VOF zonder personeel is het een ander verhaal; de kosten zijn niet zo eenvoudig te generaliseren en zijn vaak maatwerk. Dit komt omdat de behoeften en de administratieve verplichtingen kunnen verschillen per VOF. Bedrijven die samenwerkingsverbanden aangaan en gezamenlijk een VOF vormen, zullen in overleg met hun boekhouder moeten kijken wat het meest voordelig en efficiënt is in hun situatie.

Kosten voor BV’s

Als we het hebben over het uitbesteden van administratie voor BV’s, merk ik dat de kosten behoorlijk uiteen kunnen lopen. Dit is afhankelijk van de complexiteit van de bedrijfsvoering en de hoeveelheid transacties. De gemiddelde kosten voor een boekhoudprogramma liggen vaak tussen de €100 en €200 per maand. Dit is een flinke investering, maar het zorgt wel voor een zorgvuldige administratie, wat cruciaal is voor een gezonde bedrijfsvoering. Hieronder volgt een overzicht in tabelvorm van de kosten die je kunt verwachten bij het uitbesteden van de administratie voor een BV.

Administratieve Dienst Gemiddelde Maandelijkse Kosten
Boekhoudprogramma €100 – €200
Administratie voor een holding €105
Maandtarief Afwisselend

Deze kosten zijn een indicatie en kunnen variëren. Ik adviseer altijd om offertes op te vragen en de diensten goed te vergelijken. Als ondernemer wil je immers niet alleen je administratie goed regelen, maar ook op een kostenefficiënte manier.

Inzicht in de uitbestedingskosten van administratie

Het uitpluizen van wat administratie uitbesteden kost, kan best pittig zijn. Gelukkig is er een manier om dit helder te krijgen. Voor een solide grip op de financiële administratie zonder verrassingen, raadpleeg ik de specifieke pagina die me door de kosten loodst.

Ik zie dat voor grote bedrijven en BV’s de investering in een boekhoudpakket doorgaans tussen de €100 en €200 per maand ligt. Dat biedt perspectief, zeker als je overweegt om zelf je boekhouding bij te houden.

De keuze om mijn boekhouding uit te besteden of niet maak ik niet zomaar. Ik weeg de mogelijkheid af tegen het behouden van volledige controle en overzicht dat zelf boekhouden biedt.

Maar ik merk dat het laten doen van mijn boekhoudkundige taken soms voordeliger is dan een accountant inhuren, afhankelijk van mijn rechtsvorm en bedrijfsgrootte. Het gaat allemaal om het vinden van de balans die werkt voor mij en mijn onderneming.

Veelgestelde Vragen

Een professioneel ingericht bureau van een accountant, georganiseerd en precies.

Conclusie

Zit je te denken aan het uitbesteden van je administratie? Dan heb je nu een helder beeld van wat het ongeveer gaat kosten. Kies je voor gemak en tijdsbesparing, dan is investeren in een goede boekhouder wellicht de beste zet.

Vraag jezelf af of de voordelen opwegen tegen de uitgaven. Pas de tips toe en maak je bedrijf sterker door slimme keuzes in je administratie.

Ten slotte

Om af te sluiten zijn er een paar programma’s die ik er echt even voor je wil uitlichten. De keuze op het vlak van boekhoudsoftware is namelijk enorm! Er zijn er al ruim 150!

 • Onafhankelijk van wat je doet en voor iedereen geschikt; MKB, ZZP, dienstverlenend, of met een webshop. Dan is E-boekhouden de gevestigde naam. Dit complete pakket kun je hier gratis proberen
 • Een heel populaire speler voor de online ondernemer neemt je administratie in vogelvlucht uit handen. Online factureren? Geen probleem. Eerlijke prijs, super kwaliteit: Moneybird is je vogel. Direct gratis proberen.
 • Wanneer je als dienstverlenende ZZP’er aan de slag bent, van eenvoud houdt en de kosten laag wilt houden, dan is BUNNI een goede keuze. Deze aanbieder maakt je administratie tot een grap, zo makkelijk. Ook BUNNI heeft een gratis proefperiode.
 • Ten slotte wil ik afsluiten met mijn favoriet Moneymonk maakt het leven voor zzp’ers echt tot een feestje en beperkt de tijd voor je administratie tot minuten. Met alle functionaliteiten die je nodig hebt; uren- en rittenregistratie, projectmanagement, en BTW aangifte. Natuurlijk, met een gratis proefmaand.

Check deze toppers zeker, wanneer jij minder wilt boekhouden, meer wilt ondernemen. En altijd zicht wil hebben op je cijfers. En… jij hebt vast wel wat beters te doen, dan al die software te testen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Boekhoudprogramma aanbieding

Hoelang blijf je nog zoeken?

Het antwoord is dichterbij dan je denkt… Ja, echt waar. Kies dit boekhoudprogramma en bespaar zeeën van tijd.