Hoe zorg ik voor een effectieve administratie WKR? | 2024

In dit artikel

Het beheren van de werkkostenregeling (WKR) kan een behoorlijke uitdaging zijn, ik weet er alles van. Gelukkig heb ik me verdiept in de materie en ontdekt dat een goede planning cruciaal is voor een soepele administratie.

In dit artikel deel ik handige tips en inzichten die je administratie van de WKR efficiënter maken. Blijf lezen, het wordt interessant!

Belangrijkste inzicht

Met de juiste boekhoudsoftware stroomlijn jij je boekhouding enorm. Hoewel het aanbod enorm is, zijn er een paar toppers die altijd terugkomen. E-boekhouden is nog altijd de populairste. Dankzij het brede scala aan functionaliteiten is voor elke type ondernemer geschikt.

Ben je dienstverlenend veeleisend om kwaliteit, maar ook qua eenvoud? Dan is Moneymonk de uitverkorene.

Probeer e-Boekhouden gratis, en volg deze link voor een gratis maand Moneymonk.

Samenvatting

 • Gebruik de vrije ruimte van 1,7% over de eerste €400.000 van de fiscale loonsom om onbelaste vergoedingen zoals bonussen en laptops te geven aan werknemers.
 • Scheid intermediaire kosten van andere vergoedingen en houd een duidelijke administratie bij met bonnetjes en facturen als bewijsmateriaal.
 • Pas gerichte vrijstellingen toe voor zaken zoals reiskosten tot €0,21 per kilometer en studiekosten, zodat de vrije ruimte niet wordt aangetast.
 • Maak gebruik van nihilwaarderingen voor belastingvrije items zoals bedrijfskleding die alleen op de werkplek wordt gedragen.
 • Houd je aan normbedragen voor bepaalde kosten, zoals maaltijden tijdens overwerk, om binnen de fiscale regels te blijven en problemen met de Belastingdienst te voorkomen.
 • Maak de slimme keuze voor je boekhouding door hier de beste software te vergelijken.

Wat is de Werkkostenregeling (WKR)?

Een opgeruimd bureau met financiële documenten, een kalender en een laptop.

De Werkkostenregeling (WKR) is een fiscale regeling die mij als werkgever de mogelijkheid biedt om onbelast vergoedingen en verstrekkingen aan mijn personeel te geven. Binnen deze regeling heb ik een ‘ vrije ruimte‘ van 1,7% over de eerste €400.000 van de totale fiscale loonsom, en 1,18% over het meerdere.

Tot dit bedrag kan ik onbelast bonussen, kerstpakketten of bijvoorbeeld laptops voor thuiswerken verschaffen. Ga ik over deze vrije ruimte heen, dan betaal ik als werkgever 80% belasting over het meerdere via de loonbelasting.

Elke beloning beoordeel ik onder de WKR: is het een gerichte vrijstelling, vallen deze onder intermediaire kosten of gaat het om loon in natura? Gerichte vrijstellingen zijn beloningen die onder specifieke voorwaarden onbelast zijn, zoals reiskostenvergoedingen of kosten voor een opleiding.

Intermediaire kosten zijn uitgaven die mijn medewerkers hebben voorgeschoten, maar eigenlijk tot mijn bedrijfslasten horen; denk aan een hotelovernachting voor een zakelijke trip. Ik zorg er altijd voor dat ik goed noteer hoe elke vergoeding verwerkt wordt in mijn financiële administratie, zodat ik aan het einde van het aangiftetijdvak niet voor verrassingen kom te staan.

De werkkostenregeling geeft mij dus veel vrijheid, maar vereist ook dat ik zorgvuldig documenteer wat ik aan wie vergoed of verstrek.

Het belang van een goede administratie voor de WKR

Een groep professionals bespreekt financiële documenten in een modern kantoor.

Het bijhouden van een nauwkeurige administratie is cruciaal om maximaal gebruik te maken van de WKR. Dit stelt je in staat om elk voordeel te signaleren en te benutten, wat kan resulteren in behoorlijke besparingen op de belastingheffing.

Daarnaast vermindert het de kans op fouten die kunnen leiden tot boetes of naheffingen. We moeten altijd de meest recente regels en grenzen rondom onkostenvergoedingen en andere toeslagen in de gaten houden.

Zorgvuldigheid is ook van belang om transparantie naar medewerkers te verzekeren. Zij moeten kunnen zien welke vergoedingen ze krijgen en waarom dit onder de WKR valt. Ik zie erop toe dat alle administratieve processen soepel verlopen, wat bijdraagt aan een positief werkklimaat.

Met dit alles in gedachten, is het tijd om te kijken naar hoe we zo’n effectieve WKR-administratie voeren.

Hoe voer je een effectieve WKR-administratie?

Een zorgvuldig georganiseerd bureau met bestanden, rekenmachines en bonnetjes.

Ontdek de sleutels tot een sluitende administratie voor de WKR, waarbij je jouw bedrijf beschermt tegen onverwachte naheffingen en optimaal gebruik maakt van de geboden fiscale voordelen.

Intermediaire kosten

Het beheren van intermediaire kosten is cruciaal voor een vlekkeloze WKR-administratie. Deze kosten zijn geen loon en kunnen daarom onbelast worden vergoed door de werkgever.

 • Begrijp eerst wat intermediaire kosten precies inhouden. Het gaat om uitgaven die de werknemer voorschiet in opdracht van de werkgever, zoals zakelijke aankopen of voorschotten.
 • Houd deze kosten strikt gescheiden van andere vergoedingen. Dit vermijdt verwarring en zorgt ervoor dat ze correct worden behandeld volgens de richtlijnen van de belastingdienst.
 • Zorg voor een duidelijke administratie waarin alle voorgeschoten bedragen geregistreerd staan. Bewaar bonnetjes en facturen als bewijsmateriaal.
 • Communiceer helder met medewerkers over het proces rondom het declareren van deze kosten. Een goed begrip hiervan bevordert een efficiënte administratieve afhandeling.
 • Controleer regelmatig of de gemaakte kosten daadwerkelijk kwalificeren als intermediaire kosten. Vraag indien nodig advies aan een specialist om zeker te zijn van je zaak.
 • Gebruik specifieke software of tools die ontworpen zijn om deze soort administratie te vereenvoudigen. Dit kan veel tijd besparen en helpt bij het vermijden van fouten.

Gerichte vrijstellingen

Na het bespreken van de intermediaire kosten, richten we onze aandacht nu op gerichte vrijstellingen binnen de WKR. Dit zijn specifieke vergoedingen die buiten uw vrije ruimte vallen en dus geen belasting kost. Hieronder volgt een heldere uiteenzetting:

 1. Reiskostenvergoeding: Werknemers kunnen een onbelaste vergoeding ontvangen voor hun reiskosten. Tot een bedrag van € 0,21 per kilometer geldt deze regeling voor woon-werkverkeer en andere zakelijke kilometers.
 2. Maaltijden bij overwerk: Als werknemers moeten overwerken, kan ik onbelast een maaltijd vergoeden. Deze maaltijden vallen onder gerichte vrijstellingen omdat ze noodzakelijk zijn voor het werk.
 3. Studiekosten: Onderwijs en ontwikkeling zijn cruciaal binnen elk bedrijf. Daarom mag ik studiekosten voor werknemers vergoeden zonder dat dit ten koste gaat van de vrije ruimte.
 4. Vakliteratuur: Boeken of tijdschriften die mijn werknemers nodig hebben voor hun werk kan ik ook vergoeden als gerichte vrijstelling.

Nihilwaarderingen en normbedragen

Nihilwaarderingen en normbedragen zijn mijn gidslijnen om belastingvrij vergoedingen aan werknemers te geven. Ik zorg ervoor dat ik precies weet wat onbelast mag blijven zodat mijn administratie klopt.

 • Nihilwaarderingen pas ik toe op items die volledig onbelast zijn. Dit betekent dat deze vergoedingen of verstrekkingen naar de werknemer niet tot het loon worden gerekend.
 • Werkkleding die tijdens het werk wordt gedragen, is een goed voorbeeld van nihilwaardering. Ik verstrek dus bedrijfskleding zonder fiscale gevolgen.
 • Geschikte werkkosten voor nihilwaardering selecteer ik zorgvuldig. Hierdoor voorkom ik onverwachte belastingaanslagen door verkeerde interpretaties.
 • Normbedragen gebruik ik als houvast voor specifieke kosten. Deze standaardbedragen maken het makkelijker om binnen de regels te blijven.
 • Voor maaltijden tijdens overwerk, dienstreizen of koopavonden gelden vastgestelde normbedragen. Ik houd me hieraan om problemen met de Belastingdienst te vermijden.
 • De waardering van producten uit eigen bedrijf houd ik bij volgens vaststaande regels, zodat medewerkers kunnen profiteren zonder fiscale complicaties.

Conclusie

Een sluitende WKR-administratie is essentieel voor elke werkgever. Ik heb je laten zien hoe je kosten in kaart brengt en slim gebruikmaakt van de vrije ruimte. Met aandacht voor details beheer je uitjes en vergoedingen, waardoor je team blij en gemotiveerd blijft.

Vergeet niet dat goed beheer van de WKR ook fiscale voordelen oplevert. Voor verdere verdieping zijn er diverse bronnen beschikbaar die je kunt raadplegen. Laten we zorgen dat we deze kans niet mislopen om ons personeel optimaal te belonen!

Ten slotte

Om af te sluiten zijn er een paar programma’s die ik er echt even voor je wil uitlichten. De keuze op het vlak van boekhoudsoftware is namelijk enorm! Er zijn er al ruim 150!

 • Onafhankelijk van wat je doet en voor iedereen geschikt; MKB, ZZP, dienstverlenend, of met een webshop. Dan is E-boekhouden de gevestigde naam. Dit complete pakket kun je hier gratis proberen
 • Een heel populaire speler voor de online ondernemer neemt je administratie in vogelvlucht uit handen. Online factureren? Geen probleem. Eerlijke prijs, super kwaliteit: Moneybird is je vogel. Direct gratis proberen.
 • Wanneer je als dienstverlenende ZZP’er aan de slag bent, van eenvoud houdt en de kosten laag wilt houden, dan is BUNNI een goede keuze. Deze aanbieder maakt je administratie tot een grap, zo makkelijk. Ook BUNNI heeft een gratis proefperiode.
 • Ten slotte wil ik afsluiten met mijn favoriet Moneymonk maakt het leven voor zzp’ers echt tot een feestje en beperkt de tijd voor je administratie tot minuten. Met alle functionaliteiten die je nodig hebt; uren- en rittenregistratie, projectmanagement, en BTW aangifte. Natuurlijk, met een gratis proefmaand.

Check deze toppers zeker, wanneer jij minder wilt boekhouden, meer wilt ondernemen. En altijd zicht wil hebben op je cijfers. En… jij hebt vast wel wat beters te doen, dan al die software te testen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Boekhoudprogramma aanbieding

Hoelang blijf je nog zoeken?

Het antwoord is dichterbij dan je denkt… Ja, echt waar. Kies dit boekhoudprogramma en bespaar zeeën van tijd.