De taken van een administratief medewerker: wat houden ze in? | 2024

In dit artikel

Ben je ook weleens in de war over wat een administratief medewerker nou precies doet? Ik ken het gevoel, want ook ik stond ooit voor dit vraagstuk en besloot me erin te verdiepen. Dit blog zal de sluier oplichten en de veelzijdige en essentiële taken uit de doeken doen die deze functie omvat.

Lees verder en ontdek hoe onmisbaar deze rol is in elke organisatie.

Belangrijkste inzicht

Met de juiste boekhoudsoftware stroomlijn jij je boekhouding enorm. Hoewel het aanbod enorm is, zijn er een paar toppers die altijd terugkomen. E-boekhouden is nog altijd de populairste. Dankzij het brede scala aan functionaliteiten is voor elke type ondernemer geschikt.

Ben je dienstverlenend veeleisend om kwaliteit, maar ook qua eenvoud? Dan is Moneymonk de uitverkorene.

Probeer e-Boekhouden gratis, en volg deze link voor een gratis maand Moneymonk.

Samenvatting

 • Administratief medewerkers zijn de spil van een organisatie en zorgen dat alles op kantoor soepel verloopt.
 • Ze beheren agenda’s, versturen facturen en handelen telefonische correspondentie af, wat essentieel is voor de cashflow en communicatie in een bedrijf.
 • Hun takenpakket is veelzijdig en biedt ruimte voor persoonlijke groei; ze kunnen zich bezig houden met verschillende functies zoals salarisadministratie.
 • Goed administratief beheer draagt bij aan een efficiënte bedrijfsvoering en helpt managers en teams zich te concentreren op hun kernactiviteiten.
 • Door digitale tools en een systematische aanpak houden zij de boekhouding gestroomlijnd en ondersteunen ze sterke relaties met klanten en collega’s.
 • Krijg een voorsprong in je boekhouding door deze vergelijking en waarom deze optie wordt aanbevolen.

Definitie van een administratief medewerker

Een druk kantoor met een multitaskende administratieve medewerker in georganiseerde chaos.

Een administratief medewerker is iemand die de spil vormt binnen een organisatie. Dit houdt in dat ik ervoor zorg dat alles op kantoor op rolletjes loopt. Ik beheer agenda’s, zorg dat facturen correct en op tijd worden verstuurd en handel binnenkomende en uitgaande communicatie af.

Mijn rol omvat vaak meerdere functies. Zo kan ik parttime werken als secretaresse, me toeleggen op salarisadministratie of als financieel administratief medewerker aan de slag gaan.

Ik bezit sterke communicatieve vaardigheden, ben altijd alert op details en los problemen efficiënt op. Dat maakt mijn positie onmisbaar voor elke organisatie waarin ik werk. Solliciteren op deze functie betekent dat je een veelzijdig werkterrein betreedt met ruimte voor persoonlijke groei en ontwikkeling.

Taken van een administratief medewerker

Een goed georganiseerd bureau met uitzicht op de stad.

De rol van een administratief medewerker is cruciaal en vaak onderschat; deze persoon zorgt ervoor dat alle achtergrondprocessen in een onderneming naadloos functioneren. Het betreft een breed scala aan verantwoordelijkheden die de efficiëntie en organisatie van het bedrijf rechtstreeks beïnvloeden.

Beheer van de agenda

Als administratief medewerker is het beheren van de agenda een cruciaal onderdeel van mijn dagelijkse werkzaamheden. Dit vereist niet alleen nauwkeurigheid maar ook uitstekende organisatorische vaardigheden.

 • Ik houd de agenda up-to-date door alle binnenkomende afspraken en vergaderverzoeken direct in te plannen.
 • Voor elke nieuwe afspraak controleer ik dubbel of er geen conflicten zijn met bestaande afspraken.
 • Ik sta in voortdurend contact met teamleden om ervoor te zorgen dat iedereen op de hoogte is van wijzigingen in het schema.
 • Ik gebruik digitale tools om herinneringen te sturen naar collega’s voor aankomende afspraken, zodat niemand iets belangrijks mist.
 • Prioriteit geven aan taken en afspraken helpt me bij het maken van een efficiënte planning voor de hele organisatie.

Versturen van facturen

Na het goed managen van de agenda komt een andere cruciale rol die ik vervul: het versturen van facturen. Deze taak is essentieel om de cashflow binnen een bedrijf gezond te houden.

 • Ik stel eerst nauwkeurige facturen op die alle geleverde diensten of verkochte producten weerspiegelen.
 • Elke factuur voorzie ik van een uniek nummer, wat belangrijk is voor de boekhouding en toekomstige referenties.
 • Na het opmaken controleer ik de details zorgvuldig, elk foutje kan grote gevolgen hebben voor de financiële administratie.
 • Vervolgens verstuur ik deze facturen naar de klanten via e – mail of soms nog per post, afhankelijk van hun voorkeur.
 • Ik houd ook bij wanneer betalingen binnenkomen en volg eventuele achterstallige betalingen actief op.
 • In geval van betalingsachterstanden neem ik contact op met klanten om hen te herinneren aan hun openstaande rekeningen.
 • Als laatste archiveer ik alle verzonden en betaalde facturen digitaal en fysiek voor het behoud van duidelijke financiële records.

Telefonische correspondentie

Als administratief medewerker besteed ik veel tijd aan de telefoon. Het is een essentieel onderdeel van mijn dag waarbij ik informatie verstrek en problemen oplos.

 • Ik neem de telefoon aan en zorg ervoor dat alle oproepen professioneel worden behandeld. Elke beller krijgt een vriendelijke groet en ik luister aandachtig naar hun verzoeken of vragen.
 • Ik verbind mensen door met de juiste afdelingen of personen binnen het bedrijf. Dit vereist dat ik goed weet wie verantwoordelijk is voor welk gebied in onze organisatie.
 • Het maken van notities tijdens elk gesprek is cruciaal. Zo zorg ik ervoor dat geen detail verloren gaat en kan ik actie ondernemen indien nodig.
 • Mijn taak omvat ook het beantwoorden van voicemails. Regelmatig controleer ik ingesproken berichten en reageer snel om te laten zien dat elke beller belangrijk is voor ons bedrijf.
 • Agenda beheer via telefoon behoort ook tot mijn verantwoordelijkheden. Afspraken inplannen en wijzigingen doorvoeren worden vaak telefonisch afgehandeld.
 • Klantvragen beantwoorden over facturen maakt deel uit van mijn dagtaak. Goede kennis van de factuurgegevens stelt me in staat om efficiënt vragen te beantwoorden en problemen op te lossen.

Het belang van administratieve ondersteuning voor bedrijven

Administratieve ondersteuning is het kloppende hart van een onderneming. Zonder deze steun zouden managers en teams verdrinken in een zee van papierwerk, e-mails en afspraken. Het is mijn taak om ervoor te zorgen dat alle achtergrondprocessen soepel verlopen, waardoor iedereen zich kan richten op wat ze het beste doen.

Denk hierbij aan het beheren van agenda’s, het bijhouden van de communicatie en het zorgvuldig verwerken van financiële transacties.

Efficiënte administratieve ondersteuning levert een onmisbare bijdrage aan de productiviteit van het bedrijf. Ik zie mezelf als een probleemoplosser; ik voorzie obstakels voordat ze zich voordoen en houd alles gestroomlijnd.

Dit zorgt ervoor dat projecten op tijd worden afgerond en dat klantvragen snel en professioneel worden afgehandeld. Door digitalisering zijn mijn taken constant in ontwikkeling, wat betekent dat ik altijd nieuwe manieren zoek om processen te optimaliseren en waarde toe te voegen aan het bedrijf waarvoor ik werk.

Conclusie

Na het doornemen van de verantwoordelijkheden zie ik hoe cruciaal een administratief medewerker is voor de efficiëntie binnen een bedrijf. Hun veelzijdige takenpakket – van agendabeheer tot financieel beheer – maakt hen de stille krachten achter het succes van een organisatie.

De vaardigheid om deze taken vlot en foutloos uit te voeren, maakt hun rol onmisbaar. Het implementeren van hun gestructureerde methoden zal zeker tot verbeteringen leiden in de dagelijkse bedrijfsvoering.

Voor wie verder wil leren biedt het internet talloze bronnen aan; blijf jezelf ontwikkelen en groeien in deze functie. Laat dit artikel een opstapje zijn naar het erkennen en waarderen van de belangrijke bijdrage die administratieve professionals leveren.

Ten slotte

Om af te sluiten zijn er een paar programma’s die ik er echt even voor je wil uitlichten. De keuze op het vlak van boekhoudsoftware is namelijk enorm! Er zijn er al ruim 150!

 • Onafhankelijk van wat je doet en voor iedereen geschikt; MKB, ZZP, dienstverlenend, of met een webshop. Dan is E-boekhouden de gevestigde naam. Dit complete pakket kun je hier gratis proberen
 • Een heel populaire speler voor de online ondernemer neemt je administratie in vogelvlucht uit handen. Online factureren? Geen probleem. Eerlijke prijs, super kwaliteit: Moneybird is je vogel. Direct gratis proberen.
 • Wanneer je als dienstverlenende ZZP’er aan de slag bent, van eenvoud houdt en de kosten laag wilt houden, dan is BUNNI een goede keuze. Deze aanbieder maakt je administratie tot een grap, zo makkelijk. Ook BUNNI heeft een gratis proefperiode.
 • Ten slotte wil ik afsluiten met mijn favoriet Moneymonk maakt het leven voor zzp’ers echt tot een feestje en beperkt de tijd voor je administratie tot minuten. Met alle functionaliteiten die je nodig hebt; uren- en rittenregistratie, projectmanagement, en BTW aangifte. Natuurlijk, met een gratis proefmaand.

Check deze toppers zeker, wanneer jij minder wilt boekhouden, meer wilt ondernemen. En altijd zicht wil hebben op je cijfers. En… jij hebt vast wel wat beters te doen, dan al die software te testen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Boekhoudprogramma aanbieding

Hoelang blijf je nog zoeken?

Het antwoord is dichterbij dan je denkt… Ja, echt waar. Kies dit boekhoudprogramma en bespaar zeeën van tijd.