Hoe lang moet u uw algemene administratie bewaren? | 2024

In dit artikel

Heb je wel eens hoofdpijn gehad van de vraag hoe lang je al die stapels facturen en bankafschriften moet bewaren? Je bent niet de enige; ik heb het zelfde probleem ondervonden en kwam erachter dat we een wettelijke bewaartermijn hebben van 7 jaar.

In mijn blog neem ik je mee door de regels, zodat je precies weet wat je moet doen om aan deze eisen te voldoen. Lees verder en blijf op de hoogte!

Belangrijkste inzicht

Met de juiste boekhoudsoftware stroomlijn jij je boekhouding enorm. Hoewel het aanbod enorm is, zijn er een paar toppers die altijd terugkomen. E-boekhouden is nog altijd de populairste. Dankzij het brede scala aan functionaliteiten is voor elke type ondernemer geschikt.

Ben je dienstverlenend veeleisend om kwaliteit, maar ook qua eenvoud? Dan is Moneymonk de uitverkorene.

Probeer e-Boekhouden gratis, en volg deze link voor een gratis maand Moneymonk.

Samenvatting

 • Houd zakelijke administratie, zoals facturen en bankafschriften, 7 jaar bij vanaf het einde van het boekjaar, omdat de Belastingdienst dit kan controleren.
 • Bewaar gegevens over onroerend goed en de rechten daarop voor 10 jaar, omdat dit wettelijk verplicht is en belangrijk voor mogelijke belastingkwesties.
 • Als particulier is het slim om bankafschriften en verzekeringspapieren minimaal drie jaar te bewaren voor eventuele toekomstige referenties.
 • Grote transacties en kredietovereenkomsten moeten door banken zelfs twintig jaar lang bewaard blijven.
 • Niet voldoen aan de bewaarplicht kan leiden tot serieuze boetes en omkering van de bewijslast, waarbij je zelf moet aantonen dat je administratie correct is.
 • Optimaliseer je boekhouding en bespaar tijd met de top software hier.

Belang van het bijhouden van de administratie

Een opgeruimde werkplek met goed georganiseerde financiële documenten en modern kantoormeubilair.

Het netjes houden van mijn financiële administratie is cruciaal; het vormt het hart van mijn zakelijke of persoonlijke financiën. Niet alleen voldoe ik zo aan de eisen van de FOD Financiën, maar ik hou ook overzicht over mijn inkomsten en uitgaven.

Elk bonnetje en elke factuur bewaren lijkt misschien overdreven, maar zulke gewoonten kunnen problemen voorkomen tijdens een controle of bij onverwachte belastingvragen.

Ik zorg ervoor dat mijn administratie klopt en actueel is, want als er iets fout gaat, kan ik snel de juiste documenten erbij pakken. Daarnaast helpt een goed georganiseerde administratie mij om efficiënt te werken en bespaart het uiteindelijk een hoop tijd en stress.

Laten we nu eens kijken naar de specifieke wettelijke bewaartermijnen die voor verschillende documenten gelden.

Wettelijke bewaartermijn voor administratie

Een stapel netjes georganiseerde bestanden en documenten in een professionele kantooromgeving.

Weet je, het is van cruciaal belang om precies te weten hoe lang je jouw administratie moet bewaren; de wet stelt duidelijke termijnen. Want een miskleun hierin kan leiden tot boetes of andere juridische consequenties, en dat wil niemand.

Algemene bewaarplicht: 7 jaar

Mijn administratie thuis houd ik misschien niet eens een jaar bij, maar als ondernemer gelden er strenge regels. Ik ben verplicht om de administratie van mijn bedrijf minstens 7 jaar te bewaren.

Dit omvat alle basisgegevens zoals facturen, bankafschriften en contracten. Zelfs e-mails die zakelijke informatie bevatten, vallen onder deze bewaarplicht. Het maakt niet uit of deze gegevens op papier staan of digitaal zijn opgeslagen; de termijn blijft hetzelfde.

Ik houd me strikt aan deze regel omdat ik weet dat de Belastingdienst deze documenten kan opvragen. En met de algemene verordening gegevensbescherming (AVG) in het achterhoofd, zorg ik ervoor dat alle persoonlijke gegevens veilig worden bewaard.

Op die manier ben ik voorbereid op elke controle en voorkom ik problemen met de fiscus. De volgende paragraaf gaat over specifieke gevallen waarin een langere bewaartermijn geldt.

Specifieke gevallen: 10 jaar

In bepaalde situaties moet ik mijn administratie zelfs langer bijhouden dan de standaard zeven jaar. Dit geldt vooral voor gegevens die te maken hebben met onroerende zaken en rechten daarop.

Ik bewaar deze informatie dus tien volle jaren, zoals op afspraak vastgelegd met de belastingdienst. Dit is geen vrijblijvende keuze, maar een strikte eis om problemen met de fiscus te voorkomen.

Voor sommige onderdelen van mijn onderneming geldt ook deze verlengde bewaarplicht van tien jaar. Zo zorg ik ervoor dat alle relevante documenten en berichten van de belastingdienst correct gearchiveerd blijven.

Het nauwgezet naleven van deze termijnen is cruciaal, gezien de algemene verordening gegevensbescherming (AVG) ook om zorgvuldigheid vraagt bij het opslaan van persoonsgegevens.

De algemene administratie en bewaartermijnen

Het organiseren en opslaan van mijn administratie is een klus waar ik scherp op moet zijn. De regels omtrent bewaartermijnen helpen mij om overzichtelijk te houden wat belangrijk is.

 • De algemene bewaartermijn van zeven jaar geldt voor vrijwel alle bedrijfsadministratie. Deze periode start vanaf het moment dat de gegevens niet meer actueel zijn, dus meestal na afloop van het boekjaar.
 • Mijn financiële basisgegevens zoals facturen, bonnetjes en contracten moet ik tot zeven jaar na het einde van het boekjaar bewaren. Dit zorgt ervoor dat de Belastingdienst deze documenten kan controleren bij eventuele vragen of audits.
 • Ik houd mijn gegevens over onroerend goed zelfs tien jaar bij. Transactiebewijzen, aktes en contracten rondom vastgoed verdienen extra aandacht, gezien hun bewaartermijn afwijkt van de standaard.
 • Niet alleen als ondernemer, maar ook als particulier moet ik aan bewaarplicht denken. Bankafschriften en verzekeringspapieren berg ik minimaal drie jaar op.
 • Speciaal voor banken ligt de lat hoger: zij moeten bepaalde documenten twintig jaar lang veiligstellen. Denk hierbij aan kredietovereenkomsten en grote transacties.
 • Jaarrekeningen, ontvangen en verstuurde facturen alsook loonadministratie archiveer ik zorgvuldig volgens de wettelijk verplichte termijnen.
 • Mijn administratie wordt altijd nauwkeurig gescheiden in categorieën met verschillende termijnen. Elk document krijgt een passende plaats in mijn archiefplan.

Consequenties van het niet naleven van de bewaarplicht

Mocht ik de regels rond de bewaarplicht negeren, dan hangen er serieuze consequenties boven mijn hoofd. Een daarvan is de omkering van de bewijslast. Dit houdt in dat wanneer er een geschil ontstaat, ik het bewijs moet leveren dat mijn administratie correct is.

Zonder de juiste documentatie wordt dit een haast onmogelijke taak. De Belastingdienst zal dan aannemen dat mijn aangiften niet kloppen en kan navorderingen of boetes opleggen.

Als ondernemer loop ik ook het risico op boetes voor het schenden van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) als ik de administratie niet volgens de regels bewaar. Deze boetes kunnen flink oplopen en een serieuze impact hebben op mijn bedrijfsvoering en financiële stabiliteit.

Het zorgvuldig bijhouden en bewaren van mijn bedrijfsgegevens is dus niet alleen een wettelijke verplichting, maar beschermt mij ook tegen financiële tegenslagen en reputatieschade.

Veelgestelde Vragen

Conclusie

Het bewaren van administratie lijkt misschien een flinke klus, maar het zorgt voor orde en kan problemen voorkomen. Als ondernemer heb ik gemerkt dat een heldere administratie essentieel is en boetes helpt vermijden.

Zelf houd ik mijn zakelijke documenten netjes voor zeven jaar en soms zelfs tien jaar, afhankelijk van de aard. Deze discipline in documentbeheer is niet alleen een wettelijke eis, maar ook een steunpilaar voor elke gezonde onderneming.

Laat dit advies u leiden naar een zorgeloze toekomst, waarin u altijd voorbereid bent op vragen van de Belastingdienst.

Ten slotte

Om af te sluiten zijn er een paar programma’s die ik er echt even voor je wil uitlichten. De keuze op het vlak van boekhoudsoftware is namelijk enorm! Er zijn er al ruim 150!

 • Onafhankelijk van wat je doet en voor iedereen geschikt; MKB, ZZP, dienstverlenend, of met een webshop. Dan is E-boekhouden de gevestigde naam. Dit complete pakket kun je hier gratis proberen
 • Een heel populaire speler voor de online ondernemer neemt je administratie in vogelvlucht uit handen. Online factureren? Geen probleem. Eerlijke prijs, super kwaliteit: Moneybird is je vogel. Direct gratis proberen.
 • Wanneer je als dienstverlenende ZZP’er aan de slag bent, van eenvoud houdt en de kosten laag wilt houden, dan is BUNNI een goede keuze. Deze aanbieder maakt je administratie tot een grap, zo makkelijk. Ook BUNNI heeft een gratis proefperiode.
 • Ten slotte wil ik afsluiten met mijn favoriet Moneymonk maakt het leven voor zzp’ers echt tot een feestje en beperkt de tijd voor je administratie tot minuten. Met alle functionaliteiten die je nodig hebt; uren- en rittenregistratie, projectmanagement, en BTW aangifte. Natuurlijk, met een gratis proefmaand.

Check deze toppers zeker, wanneer jij minder wilt boekhouden, meer wilt ondernemen. En altijd zicht wil hebben op je cijfers. En… jij hebt vast wel wat beters te doen, dan al die software te testen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Boekhoudprogramma aanbieding

Hoelang blijf je nog zoeken?

Het antwoord is dichterbij dan je denkt… Ja, echt waar. Kies dit boekhoudprogramma en bespaar zeeën van tijd.