5x BESTE boekhoudprogramma voor je eenmanszaak! | 2024

In dit artikel

Misschien is de boekhouding niet iets waar je enorm naar uitkijkt als ondernemer. Maar het is wel nodig om ervoor te zorgen dat je alles financieel en administratief op orde hebt. Mocht de Belastingdienst een keer aankloppen voor een inkijkje, dan kan je alles netjes aantonen. Ook geeft het inzicht in hoe je onderneming het doet, zodat je sneller kunt groeien. Maar wat is dan het beste boekhoudprogramma voor een eenmanszaak? Ik help je in dit artikel graag om daar achter te komen!

{empty_image_alt}

[automatic_table_of_contents heading_title=”h2″][/automatic_table_of_contents]

Waarom boekhoudsoftware voor een eenmanszaak?

Er zijn dus verschillende redenen voor het aanschaffen van boekhoudsoftware voor je eenmanszaak. Naast de praktische redenen die ik in de inleiding al kort aanstipte, zijn er meer voordelen aan het gebruik van een programma voor boekhouden. De voornaamste reden is toch wel het gebruiksgemak. Je kunt natuurlijk aan de slag gaan in Excel en daar alles handmatig invoeren, maar handig is het niet per se. Bovendien is het heel tijdrovend en minder overzichtelijk dan wanneer je een goed boekhoudprogramma gebruikt.

Een andere optie is om een boekhouder in te schakelen. Dat is ook mogelijk, maar het kost je ook meer geld. Bovendien zijn er tegenwoordig genoeg boekhoudprogramma’s voor eenmanszaken die heel gemakkelijk te gebruiken zijn. Zo wordt een relatief ingewikkeld onderwerp als boekhouden toch begrijpelijk gemaakt voor elke ondernemer.

Voordelen van een boekhoudprogramma voor je eenmanszaak

Laten we eens kijken naar alle voordelen van boekhoudsoftware voor je eenmanszaak. Dat zijn er namelijk nogal wat. Bovendien wordt zo meteen duidelijk waarom het zo’n waardevolle investering is – ook voor je eenmanszaak.

 • Je kunt lastige berekeningen automatiseren, waardoor je weinig kennis van boekhouden hoeft te hebben;
 • Je kunt gemakkelijker en sneller je uren bijhouden voor de KOR;
 • Je krijgt snel inzicht in alle statistieken van je bedrijf;
 • Je kunt snel grafieken laten maken van bepaalde cijfers/informatie;
 • Veranderen fiscale regels, dan verandert het boekhoudprogramma (na een update) mee;
 • Je administratie is altijd en overal beschikbaar, omdat deze online (of in de cloud) bewaard wordt;
 • Gaat je laptop stuk, dan heeft dat geen invloed op je boekhouding; 
 • Je kunt veel sneller aangiftes doen, waardoor je tijd en moeite bespaart.

Waar moet een goed boekhoudprogramma aan voldoen?

Een goed boekhoudprogramma voor een eenmanszaak moet over verschillende functionaliteiten beschikken. Laten we eens kijken naar de vereisten voor boekhouding programma’s om tot de selectie met beste programma’s voor boekhouden te behoren.

Is het geschikt voor jouw onderneming?

Niet elk boekhoudprogramma is de beste keuze voor elke ondernemer of elk bedrijf. Allereerst moet zo’n programma passen bij jouw bedrijfsvoering. Zo heb je met een winkel of webshop andere behoeften dan wanneer je als zzp’er in de zorg of het onderwijs werkt. Bekijk daarom allereerst of een bepaald programma past bij jouw onderneming. Is dat het geval? Dan heb je stap 1 al gezet in het maken van een goede keuze.

Wat zijn de functionaliteiten?

Een programma voor boekhouden kan tegenwoordig vaak meer dan alleen de btw-aangiftes voorbereiden. Zo kun je er meestal ook facturen mee opmaken en versturen naar klanten. Een online boekhoudprogramma voor een eenmanszaak biedt zo een alles-in-een oplossing en maakt het bijhouden van de boekhouding en administratie veel gemakkelijker. Kijk daarom naar alle functionaliteiten die een programma te bieden heeft. Hoe meer van die functionaliteiten jou aanspreken, des te groter de kans dat dat jouw ideale boekhoudprogramma zal zijn.

Als eenmanszaak met een (web)winkel heb je bijvoorbeeld andere wensen als een puur dienstverlenende ondernemer. Hiervoor moet je bepaalde koppelingen kunnen maken. Jortt en Visma eAccounting zijn voorbeelden van boekhoudprogramma’s welke je in deze behoefte voorzien.

Werk je veel op projectbasis en is een vloeiende urenregistratie en facturatie een must? Dan is een vloeiend projectmanagementfunctie. Hiermee houdt je makkelijk uren, ritten en onkosten bij. Wie dit goed op orde heeft, is MoneyMonk.

Wat zijn de kosten?

Een ander belangrijk aspect is het kostenplaatje. Hoeveel moet je betalen voor het gebruik van zo’n boekhoudprogramma voor je eenmanszaak? En is er ook een gratis proefperiode beschikbaar? In dat geval kan je het programma namelijk zonder risico uitproberen en in de praktijk ondervinden of het bij je past.

Boekhouden met een online boekhoudprogramma: Een kind kan de was doen!

De 5 beste boekhoudprogramma’s voor je eenmanszaak

Ben je benieuwd naar de top 5 beste boekhoudprogramma’s voor een eenmanszaak? Hieronder zie je welke programma’s voor boekhouden het tot deze selectie hebben geschopt. Ook vertel ik je waarom dat zo is. Oftewel: hier volgt alles over de beste boekhoudprogramma’s op een rij!

1. Jortt 

Op nummer 1 staat boekhoudprogramma Jortt. Dit is een compleet boekhoudpakket en ideaal geschikt voor eenmanszaken. Alles binnen deze boekhoudsoftware is goed geautomatiseerd. Daardoor bespaar je tijd, energie en moeite. Bovendien is Jortt zo ingesteld, dat het op de hoogte is van alle regels van de Belastingdienst. Dat is heel fijn, want daardoor weet je zeker dat je overal rekening mee houdt terwijl jij je boekhouding regelt.

Beste boekhoudprogramma eenmanszaak: Jort, compleet met boekhhoudbot
Beste boekhoudprogramma voor je eenmaszaak: Met een bot als boekhouder, snel en gemakkelijk; Jortt

Functionaliteiten

 • Je boekhouding regelen kost je slechts 10 minuten per maand;
 • Het programma is heel gebruiksvriendelijk;
 • De bij- en afschrijvingen van je (zakelijke) bankrekening dienen als basis;
 • De Jortt boekhoudbot wordt slimmer naargelang je het programma langer gebruikt;
 • Je kunt ook je facturen opmaken in dit boekhoud programma;
 • Maak verschillende real-time rapporten in dit programma;
 • Jortt boekhoudbot controleert alle rapporten op fouten, voordat ze uitgestuurd worden;
 • Je kunt persoonlijke support krijgen van de klantenservice;
 • Het is begrijpelijk voor iedereen, dus maak je geen fouten meer;
 • Je mag het programma eerst gratis uitproberen.

Prijs

Je kunt de boekhoudsoftware van Jortt gratis uitproberen, voordat je een betaald abonnement neemt. Zo zit je nergens aan vast en kun je de online omgeving eerst 30 dagen testen. Afhankelijk van het abonnement dat je daarna kiest, betaal je met een eenmanszaak €17,50 per maand of zelfs helemaal niets! Met zo’n gratis account heb je misschien geen toegang tot alle functionaliteiten, maar kun je nog steeds je boekhouding goed regelen. Aan jou de keuze!

2. SnelStart

Zit jij niet te wachten op een boekhouding programma met eindeloos veel functionaliteiten? En wil je gewoon veilig en snel online boekhouden? Staan eenvoud en een lage prijs hierbij voorop en wil je gewoon lekker snel aan de slag kunnen? Dan is SnelStart wellicht het beste boekhoudprogramma voor jouw eenmanszaak.

boekhoudprogramma voor je eenmanszaak? Kijk ook zeker naar Snelstart

Functionaliteiten

 • Slimme automatisering, zodat je met SnelStart minder fouten maakt;
 • Je cashflow wordt beter, want je krijgt meer grip op je cijfers;
 • Je kunt in dit boekhoudprogramma voor je eenmanszaak ook samenwerken met je accountant of boekhouder;
 • Dit programma is gemakkelijk te begrijpen en te gebruiken;
 • Het is geschikt voor elk bedrijf, dus ook voor jouw eenmanszaak;
 • Door de automatiseringen is je boekhouding altijd up-to-date;
 • De prijs die je voor het abonnement betaalt is all-in, dus er zijn geen verborgen kosten;
 • Indien nodig, staan er 60 specialisten klaar om je te ondersteunen;
 • Je kunt het 30 dagen gratis uitproberen.

Prijs

Nadat je je gratis proefperiode hebt voltooid, kies je een van de pakketten van SnelStart. Als je lid wilt blijven, natuurlijk. Je hebt dan de keuze uit het pakket inZicht van €40 per maand, inBalans van €30 per maand of inKaart van €16,50 per maand. Hoe hoger de kosten, des te uitgebreider het pakket en des te meer functionaliteiten je kunt gebruiken. Ook hierin is het goed om even na te denken over wat je precies nodig hebt en welk pakket het beste bij jou en je onderneming past.

3. Visma eAccounting

Door naar Visma eAccounting. Dit is het beste pakket voor als je een webshop of e-commerce bedrijf hebt in de vorm van een eenmanszaak. Of dit ook het beste boekhoudprogramma voor jouw eenmanszaak is, dat ontdek je snel genoeg. Ga aan de slag met de gratis proefperiode en ontdek wat Visma eAccounting te bieden heeft. Hieronder vind je een greep uit de verschillende functionaliteiten.

Visma, Boekhoudprogramma voor een eenmanszaak met webshop of winkel
Visma eAccounting; het hoekhoudprogramma voor een eenmanszaak met webshop dankzij verschillende koppelingmogelijkheden

Functionaliteiten

 • Je bespaart tijd door het gebruiksgemak van deze boekhoud software;
 • Er is deskundige ondersteuning waarop je kunt terugvallen;
 • De boekhoudsoftware werkt gemakkelijk, snel en veilig;
 • Je krijgt real-time inzicht in je bedrijfsgegevens, waardoor je betere beslissingen maakt;
 • Er zijn verschillende koppelingen beschikbaar, waardoor je meer functionaliteiten kunt gebruiken;
 • Je kunt periodieke facturen aanmaken en versturen;
 • Je gescande bonnen komen direct in je boekhouding terecht;
 • Je kunt ook eenvoudig facturen opmaken en versturen;
 • De btw-aangifte staat elk kwartaal automatisch klaar om te verzenden;
 • Je mag het programma 30 dagen gratis uitproberen.

Prijs

Ben je na die proefperiode van 30 dagen fan van Visma eAccounting? Dan neem je al voor €8 per maand een jaarabonnement op het factureren programma, voor €21 per maand kun je naast factureren ook boekhouden met Visma eAccounting en voor €29 per maand gebruik je het Pro pakket voor nog meer inzichten in je bedrijf.

4. Rompslomp.nl

Voor wie liever helemaal niets betaalt aan een boekhoudprogramma, is er Rompslomp.nl. Dit is de beste facturatie oplossing voor je eenmanszaak met een uitgebreid basispakket. Het is eenvoudig te gebruiken en geschikt voor alle eenmanszaken. Van bouwvakker tot grafisch vormgever; je maakt facturen gemakkelijk zelf en ook online boekhouden wordt overzichtelijker en daardoor leuker gemaakt.

Boekhouden een Rompslomp? Niet met dit boekhoudprogramma voor je eenmanszaak
Boekhouden een Rompslomp? Niet met dit boekhoudprogramma voor je eenmanszaak

Functionaliteiten

 • Inzicht in je bedrijf in de vorm van mooie grafieken;
 • Deze boekhoud software werkt automatisch je boekhouding bij;
 • Vind je bepaalde boekingen lastig, dan krijg je hier hulp bij;
 • Je kunt ook facturen maken in je eigen huisstijl;
 • Je kunt fysieke bonnetjes gemakkelijk in de ‘schoenendoos’ stoppen en verwerken op een moment dat het wel uitkomt;
 • Je kunt ook je uren- en rittenregistratie bijhouden via Rompslomp.nl;
 • Dit boekhoudprogramma werkt op elk apparaat;
 • Je kunt het gratis gebruiken of een uitgebreide versie gratis uitproberen.

Prijs

Als je nieuwsgierig bent naar de boekhoudsoftware van Rompslomp.nl, dan kun je beginnen met een 30 dagen proefversie. Na afloop kun je ervoor kiezen om de gratis versie te blijven gebruiken, want die blijft altijd gratis. Maar als je van meer functionaliteiten gebruik wilt maken, dan moet je voor een betaald pakket kiezen. Je kunt kiezen uit het abonnement van €5,75 per maand of voor het complete pakket van €17,25 per maand.

5. MoneyMonk

Heb je een dienstverlenende eenmanszaak? Dan is MoneyMonk de boekhoudsoftware voor jou. Met dit programma kun je je administratie beheren en grip op je financiën behouden, zonder gedoe. Je kunt er eventueel in samenwerken met je boekhouder en als je lid wordt krijg je een gratis, persoonlijke opstartservice vanuit het bedrijf. Dat is nog eens netjes!

MoneyMonk Het beste boekhoudprogramma voor elke dienstverlenende zzp-er.
MoneyMonk: Met het projectmanagement al je uren makkelijk factureren.

Functionaliteiten

 • Je kunt btw-aangiftes versturen met één klik op de knop;
 • Het is mogelijk om hierin samen met je boekhouder te werken;
 • Voor het registreren van uren, ritten en bonnetjes (ook als je onderweg bent);
 • In MoneyMonk maak je eenvoudig al je facturen op in je eigen huisstijl;
 • Ook te gebruiken via de mobiele app;
 • Door de koppeling met iDEAL én je bankrekening, word je sneller door klanten betaald;
 • Automatische transactie import;
 • Er is een 30 dagen proefperiode, maar je kunt daarna ook gratis lid blijven.

Prijs

Bij MoneyMonk maak je eerst gebruik van de 30 dagen proefperiode, om te zien of dit boekhoudprogramma echt bij je past. Er wordt niet automatisch verlengd na afloop: je gaat pas betalen als je zelf een abonnement selecteert. Doe je dit niet? Dan wordt je proefperiode omgezet in een gratis account. Zo kun je blijven boekhouden, maar wel met minder functionaliteiten. Liever de volledige versie gebruiken? Afhankelijk van de grootte van je eenmanszaak kan dat met een abonnement van €7,50 per maand, €15 per maand of €25 per maand.

Reviews van klanten

Zelf vind ik het altijd interessant om te kijken naar de reviews van klanten. Een bedrijf kan nog zo enthousiast zijn over haar eigen aanbod, maar de vraag is natuurlijk of dit waar is. Klanten kunnen dit vertellen, want zij hebben de boekhoud programma’s al in de praktijk getest. Daarom heb ik een paar reviews voor je geselecteerd die hier een goed beeld van schetsen.

Jortt

Online boekhoudprogramma Jortt wordt op Trustpilot beoordeeld met 4,4 van de 5 sterren. De meeste mensen vinden het programma 5 sterren waard, maar er zijn ook wat minder tevreden klanten. Die zeggen bijvoorbeeld dat je je boekhouding niet kunt exporteren en daarom voor altijd klant moet blijven van dit bedrijf. Een review van een boekhouder zelf, is ook opvallend. Hij zegt dat de boekhoudsoftware nauwelijks tot niet controleert op fouten en ervan uitgaat dat elke klant foutloos werkt. En dat is natuurlijk niet altijd het geval. Een positieve review van Aad, werpt hier een ander licht op. 

“Voor mij is het de perfecte oplossing. Ik kan alles prima volgen en als er iets niet correct is dan verschijnt er een melding ‘nog te doen’. Daardoor bespaar je kosten want je hoeft geen boekhoudkantoor in te schakelen en het voorkomt ook dubbel werk. Ik gebruik het nu zelfs met een gekoppelde webshop en ik ben tevreden. Ook de klantenservice reageert snel en duidelijk.”

Aad over Jortt op TrustPilot

Mijn conclusie? Als Jortt en de functionaliteiten jou aanspreken, geef het dan een kans. Start de gratis proefperiode en kom erachter of het voor jou werkt of niet. Dat is de enige manier!

SnelStart

SnelStart krijgt op Trustpilot een gemiddelde beoordeling van 4,6 van de 5 sterren. Het overgrote deel van de klanten die een review achterlaat, is heel positief. Een enkele gebruiker is er niet over te spreken. Met name over de toegankelijkheid voor Mac-gebruikers. Wie wel positief is, is Nico. 

Nico schrijft: “Wat een slimme app voor een eerlijke prijs. Ook is de app ruim uitgerust en kan je vragen stellen aan de helpdesk. Die weet ze allemaal goed te beantwoorden en kijkt mee om je problemen op te lossen.”

Over het algemeen klinkt het goed om SnelStart te gebruiken, tenzij je een Mac computer of laptop hebt. Als je dan gebruikmaakt van deze boekhoudsoftware, ben je beter uit met het duurdere pakket. Dat is wel goed om van tevoren te weten.

Visma eAccounting

De gemiddelde Trustpilot review over Visma eAccounting is iets minder positief. Dit bedrijf wordt beoordeeld met 3,2 van de 5 sterren. Hoewel de meerderheid van de klanten nog steeds 4 of 5 sterren geeft, zijn er ook klanten die 3, 2 of zelfs maar 1 ster houden. De klachten gaan voornamelijk over het opzeggen van het pakket en de manier waarop de klantenservice reageert. Natuurlijk weet ik niet hoe die gesprekken precies verlopen zijn en wat er gaande was, maar het is niet gunstig als de klantenservice niet professioneel of behulpzaam lijkt te zijn.

Pieter is wel positief en zegt fantastisch te zijn geholpen door de klantenservice.

“De telefoon werd snel opgenomen en ondanks dat ik moeilijke vragen had hebben ze mij rustig en vakkundig te woord gestaan. Ik kreeg instructies via de mail om mijn problemen in alle rust te kunnen oplossen en ik heb nu meer vertrouwen in het werken met Visma en ook meer inzicht in de software.”

Pieter over Visma eAccounting op TrustPilot

Ik denk dat de ervaringen met de klantenservice niet over één kam te scheren zijn en dat het per persoon en situatie zal verschillen hoe je geholpen wordt. Het is natuurlijk wel te hopen dat Visma eAccounting haar processen op dit gebied blijft verbeteren.

Rompslomp.nl

Over Rompslomp.nl zijn nog niet veel online reviews te vinden. Op Trustpilot wordt het bedrijf met 4 van 5 sterren beoordeeld, op basis van slechts drie klantervaringen. Zij geven echter alle drie een beoordeling van 5 sterren. Hoe het gemiddelde dan 4 van de 5 sterren kan zijn, is mij een raadsel. Maar laten we eens kijken naar wat een van de klanten te vertellen heeft.

“Ik heb eigenlijk nog nooit zoveel plezier gehad in het boekhouden. Het is nu heel gemakkelijk. Van facturen opstellen en mailen tot bonnetjes inboeken. Het kan met een druk op de knop, net als een jaarrekening maken. Heb je een vraag dan krijg je snel antwoord en je kunt het eerst gratis uitproberen.”

Michel over Rompslomp op TrustPilot

Op Google zijn overigens meer reviews te vinden over dit bedrijf en haar software. Daar wordt het bedrijf met 4,6 van 5 sterren beoordeeld op basis van 446 reviews. Ook een mooie score!

MoneyMonk

De beoordeling op Trustpilot voor MoneyMonk is uitstekend. Het bedrijf krijgt gemiddeld 4,9 van de 5 sterren, op basis van 232 reviews. Dat zijn heel veel tevreden klanten! Een van hen is Dionne. 

Zij schrijft in haar review:

“Het is een helder programma met handige instructies. Zowel in de vorm van artikelen als filmpjes. Dankzij de opstartservice voelt het nog fijner om ermee te beginnen, want er kijkt iemand met je mee die adviezen geeft. Daardoor maak je een goede start.”

Dionne over MoneyMonk op TrustPilot

De enkele, negatieve reviews lijken vooral te komen van mensen die even willen zeuren, als ik het zo zie. Zij worden overigens wel te woord gestaan door het bedrijf. Dat is een pluspunt.

De beste keuze voor jou?

Nu is het natuurlijk helemaal aan jou om te bepalen wat het beste boekhoudprogramma voor je eenmanszaak is. Waarschijnlijk heb je al een redelijk goed beeld van waar zo’n programma voor jou aan moet voldoen. Vind je facturen opmaken en versturen bijvoorbeeld tijdrovend en automatiseer je dit liever? Dan is boekhoudsoftware die dit als functionaliteit aanbiedt, natuurlijk ideaal. Ga voor jezelf het rijtje af en bedenk goed wat je nodig hebt. 

Er zijn overigens nog veel meer mogelijkheden voor boekhoudprogramma’s voor eenmanszaken. Op mijn website vind je daarom reviews over allerlei aanbieders, bijvoorbeeld ook over Tellow. Je kunt niet zo snel een ‘foute’ keuze maken als het aankomt op dit soort programma’s. Maar de beste keuze maken voor jouw situatie, dat kan wel als je de tips in dit artikel én je gevoel volgt!

Meest gestelde vragen

Heb jij al een keuze kunnen maken? Of ben je nog aan het ontdekken wat het beste boekhoudprogramma voor jouw eenmanszaak is? Misschien heb je nog wat vragen over dit onderwerp, die nog niet beantwoord zijn. In dat geval kun je de meest gestelde vragen hieronder raadplegen. 

Hoe bepaal ik wat het beste boekhoudprogramma voor mijn eenmanszaak is?

Om te bepalen wat het beste boekhoudprogramma voor jouw eenmanszaak is, moet je vooral kijken naar wat jij en je bedrijf nodig hebben. Welke taken kosten jou momenteel (te veel) tijd en energie? Is het mogelijk om die middels een boekhoudprogramma te automatiseren? Of werk je graag samen met een boekhouder of accountant? Kies dan boekhoudsoftware waarbij wordt aangegeven dat je er samen in kunt werken.

Wat zijn de gemiddelde, maandelijkse kosten voor boekhoudsoftware?

De gemiddelde, maandelijkse kosten voor boekhoudsoftware verschillen per partij. Toch kan wel gezegd worden dat het je maximaal een paar tientjes per maand kost. Er is ook boekhoudsoftware voor eenmanszaken die je gratis kunt blijven gebruiken, ook na de proefperiode. Vaak heb je dan minder functionaliteiten om gebruik van te maken, maar het is zeker mogelijk om dit kosteloos te doen. Weet dat een dergelijke investering zichzelf altijd terugbetaalt, zeker wanneer je zelf niet zo goed bent met cijfers. Je kunt dan beter maandelijks wat geld uitgeven aan een goed boekhoudprogramma voor je eenmanszaak, dan dat je fouten maakt die je uiteindelijk veel meer geld kosten.

Waarom zou ik een boekhoudprogramma eenmanszaak gebruiken?

Waarom je een boekhoudprogramma voor je eenmanszaak zou gebruiken, is allereerst omdat het bijhouden van je boekhouding/administratie verplicht is. Je moet aan de Belastingdienst kunnen aantonen hoe je onderneming het doet. Verder is het voor je eigen overzicht handig om alles in een online boekhoudprogramma te zetten. Je kunt hierdoor ook veel handelingen automatiseren. In een Excelbestandje kun je ook veel bijhouden, maar dat moet allemaal handmatig. Bovendien heeft een boekhoudprogramma allerlei extra functionaliteiten die je ook tijd besparen. Denk aan het opmaken en versturen van facturen, maar ook het laten controleren van je aangiftes door een boekhoudbot.

{part_2}

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Boekhoudprogramma aanbieding

Wordt jouw boekhouding makkelijk, efficiënt en goedkoop met e-Boekhouden?

 • Super makkelijk in gebruik en overzichtelijk werken
 • Belasting aangifte in no-time gedaan.
 • Houdt al je projecten, uren en ritten makkelijk bij.
 • Gratis proefperiode
 • Meest gebruikte boekhoudsoftware. (Dus een aanrader ;)

Maar, Jij mag het zelf ervaren;

Direct gratis proberen