Als start-up heb je al genoeg om aan te denken. Laat de boekhouding een taak zijn die je zo snel mogelijk automatiseert. Want, dat gedoe met Excel is op zijn minst foutgevoelig. Bespaar tijd en geld met goede boekhoudsoftware. Zo kun jij je richten op waar het omgaat: Ondernemen! Voordat je verder gaat met je bedrijfsplan. Sta je wel even stil bij de boekhouding. En kies het beste boekhoudprogramma voor starter?

Wat we bespreken
- Samenvatting van de belangrijkste punten
- Waarom is het kiezen van het juiste boekhoudprogramma belangrijk voor startende ondernemers?
- Voordelen van een boekhoudprogramma
- Boekhoudprogramma kiezen: Let op deze Belangrijke functies
- Hoe kies je het beste boekhoudprogramma als starter?
- Waar moet je op letten bij het kiezen van boekhoudprogramma’s?
- Wat kosten de meeste boekhoudprogramma’s?
- Het beste boekhoudprogramma starter
- Tips voor het opzetten van je boekhoudprogramma
- Conclusie
Samenvatting van de belangrijkste punten
- Het kiezen van het juiste boekhoudprogramma is essentieel voor startende ondernemers. Het bespaart tijd en geld, verhoogt de nauwkeurigheid, verbetert financieel beheer en houdt je administratie altijd up-to-date.
- Belangrijke functies om te overwegen zijn o.a. facturatie- en betalingsintegraties, budgettering en rapportage, automatische bankkoppeling, voorraadbeheer, projectmanagement en belastingfunctionaliteit. Maar, dit hangt af van het type onderneming dat je gaat opstarten.
- Het kiezen van het beste programma voor jouw bedrijf kan op basis van specifieke behoeften, budget, gebruikersgemak, integratiemogelijkheden en klantenservice.
- Prijzen variëren tussen €7,50 en €35 per maand.
- Populaire boekhoudprogramma’s voor starters zijn MoneyMonk, Jortt en E-boekhouden.
Waarom is het kiezen van het juiste boekhoudprogramma belangrijk voor startende ondernemers?
Als startende ondernemer is een goed boekhoudprogramma essentieel. Het helpt je vanaf het allereerste moment direct je financiën overzichtelijk en goed georganiseerd bij te houden.
Als je een beetje op de hoogte bent van de vele faillissementen, snap je dat een gezonde cashflow belangrijk is voor je onderneming. Als start-up is het extra belangrijk om deze levensaders van je onderneming dus goed in de gaten te houden.
Uiteraard zijn er nog tal van voordelen te noemen om direct met boekhoudsoftware te starten.
Voordelen van een boekhoudprogramma
Besparing van tijd en geld
Een goed boekhoudprogramma kan je helpen om tijd en geld te besparen door het stroomlijnen van de boekhoudprocessen en het minimaliseren van fouten. Ook kan het je helpen om snel en gemakkelijk facturen te maken en betalingen te ontvangen. Met de zorg van een gezonde cashflow in handen van de software. Kun je zelf meer tijd besteden aan de groei van je bedrijf.
Verhoogde de nauwkeurigheid van je boekhouding
Een boekhoudprogramma kan je helpen om de nauwkeurigheid van je financiële gegevens te verhogen door het automatiseren van veelvoorkomende taken en het minimaliseren van handmatige invoerfouten. Dit, omdat veel van de boekhoudkundige taken zijn geautomatiseerd.
Verbeter je financiële beheer
Met een goed boekhoudprogramma kun je snel zien hoe je bedrijf presteert en welke gebieden aandacht nodig hebben. Dit stelt je in staat om snel beslissingen te nemen en je bedrijf te laten groeien. Als jij je bonnen en facturen goed bijhoudt heb je altijd real-time inzicht in de stand van zaken.
Je Administratie is altijd up-to-date
Dankzij het gemak van een online boekhoudprogramma kun je zonder al te veel moeite (enkele minuten per week) je administratie bijhouden. Zo blijf je altijd up to date. De meeste software komt meldingen wanneer er nog taken open staan.
Online opslag van je cijfers
Ook geen onbelangrijke is het gemak van online opslag van je boekhouding in de cloud. Wetende dat jij je boekhouding tot 7 jaren dient te bewaren, is het wel een erg prettig gegeven, dat je boekhoudprogramma dit automatisch voor je doet.
Boekhoudprogramma kiezen: Let op deze Belangrijke functies
Voordat je een boekhoudprogramma kiest, is het belangrijk om de verschillende functies te begrijpen. Er zijn namelijk nogal wat verschillen in de programma’s die er beschikbaar zijn. En welke voor jouw bedrijf het belangrijkst zijn.
De belangrijkste functionaliteiten van een boekhoudprogramma voor een start-up zijn o.a:
Facturatie- en betalingsintegraties
Een goed boekhoudprogramma moet naadloos kunnen integreren met je facturatie- en betalingsprocessen. Dit maakt het gemakkelijk om facturen te maken en betalingen te ontvangen, en minimaliseert de kans op fouten.
Budgettering en rapportage
Een goed boekhoudprogramma moet je in staat stellen om je budgetten te beheren en rapporten te genereren die je inzicht geven in hoe je bedrijf presteert.
Automatische bankkoppeling
Een automatische bankkoppeling is een functie waarmee je transacties automatisch kunt importeren in je boekhoudprogramma. Dit bespaart tijd en minimaliseert de kans op fouten.
Tegenwoordig behoort dit tot de standaard. En is het moeilijk software te vinden, die deze functionaliteit niet biedt.
Voorraadbeheer
Als je producten verkoopt, is het belangrijk dat je boekhoudprogramma in staat is om je voorraad bij te houden en bij te werken.
Projectmanagement
Als je meerdere projecten beheert, is het belangrijk dat je boekhoudprogramma in staat is om je projecten te organiseren, zodat je de kosten, ritten en uren kunt registeren.
Belastingfunctionaliteit
Een goed boekhoudprogramma moet in staat zijn om belastingen te berekenen en rapporten te genereren die je helpen bij het invullen van je belastingaangifte. Afhankelijk van het programma en abonnement dat je kiest, kun je dit letterlijk met 1 druk op de knop uit laten voeren.
Hoe kies je het beste boekhoudprogramma als starter?
Nu je begrijpt welke functies belangrijk zijn bij het kiezen van een boekhoudprogramma, is het tijd om te kijken naar hoe je het beste programma voor jouw bedrijf kunt kiezen. Hier zijn enkele belangrijke stappen om te volgen:
Stap 1: Bepaal je behoeften
Denk na over de specifieke behoeften van je bedrijf en welke functies je nodig hebt om je boekhouding efficiënt bij te houden. Wanneer jij je behoeften bepaald, denk je aan verschillende zaken, zoals;
- heb ik te maken voorraadbeheer?
- Werk ik projectmatig?
- Is het belangrijk offertes te kunnen maken?
- Is een koppeling met loonadministratie, webshop of kassasysteem noodzakelijk?
- Heb ik een boekhouder nodig?
Stap 2: Bepaal je budget
Bepaal hoeveel je wilt uitgeven aan een boekhoudprogramma en welk budget je hebt voor de software. Er zijn gratis boekhoudprogramma’s te vinden. Maar, meestal krijg je hiervoor beperkte functionaliteiten. En mis je net dat cruciale om lekker te kunnen werken. De prijzen liggen tussen de 7,50 en 35,- per maand. Betaal je meer, dan krijg je al snel een toegewezen boekhouder.
Stap 3: Kies tussen desktop en online boekhoudssoftware
Overweeg of je desktop- of online (cloud-based) software wilt gebruiken en wat de voor- en nadelen van elke optie zijn.
Stap 4: Lees reviews en vraag om aanbevelingen
Lees reviews van andere gebruikers en vraag om aanbevelingen van andere ondernemers die vergelijkbare bedrijven hebben. Op Boekhoudspot hebben we al verschillende boekhoudprogramma reviews staan.
- MoneyMonk review
- e-boekhouden review
- Jort review
- Tellow review
- Bunni review
- Rompslomp review
- BUNNI review
Stap 5: Start een demo of trial
De meeste aanbieders van boekhoudprogramma’s hebben een gratis proefperiode beschikbaar of een uitgeklede variant. Om te weten te komen of de software aan je wensen voldoet, is het aan te raden een trial aan te gaan.
Stap 6: Let op de klantenservice
Aangezien je ongetwijfeld tegen problemen en vragen aan zult lopen, wil je zeker weten dat de klantenservice goed geregeld is. Gelukkig is dit bij de aanbieders welke wij hier op Boekhoudspot.nl bespreken goed op orde.
Waar moet je op letten bij het kiezen van boekhoudprogramma’s?
Er zijn verschillende factoren om te overwegen bij het vergelijken van boekhoudprogramma’s. Hier zijn enkele van de belangrijkste:
Functionaliteit en prijs
Kijk naar de verschillende functies die beschikbaar zijn en vergelijk deze met de prijs van het programma.
Gebruiksgemak en toegankelijkheid
Het is belangrijk dat het boekhoudprogramma gemakkelijk te gebruiken is en toegankelijk is vanaf verschillende apparaten en locaties. Let hierbij ook op de mogelijkheid je boekhouding in een app bij te houden. Vooral als je veel onderweg bent, is dit een handige feature. Om bijvoorbeeld direct je bonnen in te scannen.
Integratiemogelijkheden
Kijk naar de verschillende integratiemogelijkheden van het boekhoudprogramma en hoe het programma kan worden geïntegreerd met andere software die je gebruikt. Denk hierbij aan loonadministratie, of de koppeling met je webshop.
Beveiliging en privacy
Hoewel het een belangrijke factor is, en het handig is om dit te onderzoeken. Realiseren de verschillende aanbieders dit natuurlijk ook. Zij zijn er van op de hoogte dat toegang tot je cijfers enkel tot jou en je boekhouder behoord. Daarvoor hebben ze over het algemeen strakke beveiligings- en privacy-eisen.
Klantenservice en ondersteuning
Kijk naar de klantenservice- en ondersteuningsmogelijkheden van het boekhoudprogramma en zorg ervoor dat je hulp kunt krijgen als je problemen ondervindt.
Wat kosten de meeste boekhoudprogramma’s?
De kosten van een boekhoudprogramma kunnen sterk variëren, afhankelijk van het programma dat je kiest en de functies die je nodig hebt. Hier zijn enkele kosten waar je rekening mee moet houden:
Abonnementskosten
Veel boekhoudprogramma’s werken op abonnementsbasis, waarbij je maandelijks of jaarlijks betaalt voor het gebruik van de software. De prijzen liggen tussen de 7,50 – 35 Euro.
Wil je hierop besparen, dan kun je er meestal voor kiezen jaarlijks in plaats van maandelijks te betalen.
Eenmalige kosten
Sommige boekhoudprogramma’s brengen eenmalige kosten in rekening voor de aankoop van de software. Bij online boekhouding is dit meestal niet het geval.
Extra kosten
Sommige boekhoudprogramma’s brengen extra kosten in rekening voor specifieke functies of services, zoals facturatie- en betalingsintegraties.
Is er een boekhoudprogramma gratis te vinden?
De meeste aanbieders hebben een gratis proefperiode. Waarbij e-Boekhouden het verste gaat met een gratis periode tot 15 maanden voor starters.
Het beste boekhoudprogramma starter
Met het gegeven dat er tientallen boekhoudprogramma’s te vinden zijn, snap ik dat het moeilijk kiezen is! Om het makkelijker voor je te maken. Hebben we een selectie voor je gemaakt.
Beste start up boekhoudprogramma zzp in dienstverlenende branche (Bouw, Zorg, Marketeer, etc.)
MoneyMonk
MoneyMonk is mijn persoonlijke favoriet. Het is een gebruiksvriendelijk programma met online facturatie, btw-aangifte, urenregistratie en bankkoppelingen. Ideaal voor starters die snel en efficiënt willen werken zonder teveel gedoe. Na de gratis proefperiode van 30 dagen kun je hier goedkoop mee aan de slag. Mede dankzij het gemak en de klantenservice geniet het een hoge klanttevredenheid en een goede reputatie.
Rompslomp
Rompslomp is een eenvoudig boekhoudprogramma met basisfunctionaliteiten zoals facturatie, offertes en btw-aangifte. Geschikt voor startende ondernemers die niet teveel willen betalen voor hun boekhouding. Je kunt al boekhouden met Rompslomp voor nog geen 6,- per maand. De gebruikers van Rompslomp ervaren het als superhandig er zijn nagenoeg uitsluitend lovende woorden te vinden over dit boekhoudprogramma.
Bunni
Bunni is een modern boekhoudprogramma met de juiste functionaliteiten zoals urenregistratie, projectmanagement en rapportages. Zeer geschikt voor startende zzp’ers die meer willen dan alleen facturatie en btw-aangifte. Je kunt al vanaf 9,- per maand aan de slag met Bunni. Of het nu, het bijna kinderlijk eenvoudige is van het boekhoudpakket of het hoge cartoongehalte van het logo en design, de klanten waarderen deze software met een goede score.
Beste boekhoudsoftware voor starters met een (web)winkel of verkopen via Bol
Jortt
Jortt is een boekhoudprogramma waarmee elke type ondernemer aan de slag kan. Dankzij verschillende koppelingsmogelijkheden is het ideaal voor online ondernemers met een webwinkel. Het bevat functionaliteiten zoals btw-berekeningen, automatische koppeling met betaalproviders en facturatie. Ideaal voor starters die hun boekhouding eenvoudig en snel willen regelen. Laat je verrassen met de superintelligente Jortt Boekhoudbot.
E-boekhouden
Al jaren is E-boekhouden de startplaats voor menig ondernemer. Het is het breedst inzetbare pakket met tal van koppelingen en uitgebreide functies zoals voorraadbeheer en facturatie. Met de integratie van diverse webwinkels en betalingsproviders is e-Boekhouden goed geschikt voor starters die hun boekhouding willen koppelen met hun webwinkelbeheer.
Visma eAccounting
Nog een grote naam in het spel is Visma eAccounting. Dit is een alles-in-één oplossing met uitgebreide functionaliteiten zoals facturatie, voorraadbeheer en betalingskoppelingen. Deze software is geschikt voor een start-up met (web)shop geavanceerde boekhoudoplossing. Het bevat tevens rapportagemogelijkheden en integraties met andere bedrijfssoftware.
Boekhoudprogramma’s voor starters in het MKB
Jortt
Ja, je ziet het goed. Jortt staat hier voor de 2e keer. Het boekhoudprogramma is speciaal ontworpen voor ondernemers in het MKB. Het biedt slimme functionaliteiten zoals automatische boekingen en rapportages en koppelingen met diverse banken en betalingsproviders. Ideaal voor starters die hun boekhouding efficiënt willen regelen.
E-boekhouden
Het zelfde geldt voor E-boekhouden. Deze allrounder biedt een compleet en betaalbaar boekhoudprogramma voor MKB. Het heeft een uitgebreid pakket aan functies zoals facturatie, bankkoppelingen en btw-aangifte. Geschikt voor starters in het MKB die hun boekhouding willen combineren met andere bedrijfsprocessen. Met e-boekhouden groeit je boekhouding mee met je bedrijf.
Exact
Op schoot bij mijn moeder was Exact al de grote naam, wanneer zij de boekhouding en administratie deed. Na enkel offline heeft Exact nu ook een boekhoudprogramma online. Dit is een geavanceerd boekhoudprogramma met uitgebreide functionaliteiten zoals voorraadbeheer, projectmanagement en rapportages. Ideaal voor de starter in het MKB die een uitgebreide boekhoudoplossing zoekt en behoefte heeft aan integratie met andere bedrijfssoftware.
Tips voor het opzetten van je boekhoudprogramma
Nu je het juiste boekhoudprogramma voor jouw start up bedrijf hebt gekozen, Ga je aan de slag met het opzetten van je boekhouding. Hier zijn enkele handige tips om je op weg te helpen:
Stel het facturatiesysteem goed in
Een goed facturatiesysteem staat aan de basis van een gezonde cashflow. En is essentieel voor het bijhouden van je financiën. Zorg ervoor dat je een systeem hebt dat gemakkelijk te gebruiken is en dat je in staat stelt om snel en nauwkeurig facturen te maken en betalingen te ontvangen.
Importeer je gegevens nauwkeurig en houdt dit structureel bij
Zorg ervoor dat je je gegevens nauwkeurig importeert in je boekhoudprogramma om ervoor te zorgen dat je gegevens up-to-date zijn en dat je geen fouten maakt. Vooral wanneer je alles direct verwerkt, ben je hier het snelst mee klaar en voorkom je fouten.
Koppel je bankrekeningen en betalingsproviders
Koppel je bankrekeningen en betalingsproviders aan je boekhoudprogramma om ervoor te zorgen dat je transacties automatisch worden bijgewerkt en dat je geen tijd verspilt aan handmatige invoer.
Plan tijd in voor je boekhouding
Plan tijd in voor je boekhouding en zorg ervoor dat je deze tijd regelmatig inplant in je agenda. Dit helpt je om je boekhouding up-to-date te houden en te voorkomen dat je achterloopt op je administratie.
Leer de functies van je boekhoudprogramma goed kennen
Neem de tijd om de verschillende functies van je boekhoudprogramma te leren kennen en zorg ervoor dat je alle beschikbare opties gebruikt om je administratie zo efficiënt mogelijk bij te houden.
Blijf op de hoogte van je financiële prestaties
Houd je financiële prestaties bij en zorg ervoor dat je regelmatig rapporten genereert die je inzicht geven in hoe je bedrijf presteert. Dit helpt je om snel beslissingen te nemen en je bedrijf te laten groeien.
Conclusie
Het juiste boekhoudprogramma voor een starter? Er zijn veel programma’s om uit te kiezen. En dit kan een hele uitdaging zijn. Maar, het loont zich zeker om het juiste programma te kiezen. Kijk hiervoor naar je type onderneming, en wat je voor eisen stelt aan je boekhoudprogramma. Zo vind je de best passende software voor jouw start-up onderneming. En heb je vanaf het begin alles op orde. Zo kun je focussen op andere belangrijke van je onderneming. En hou je meer tijd over voor thuis.