Praktische tips voor boekhouden beginners: Zo begin je met de basisadministratie | 2024

In dit artikel

Als beginnende ondernemer kan het opzetten van een duidelijke boekhouding een behoorlijke uitdaging zijn. Ik weet hoe overweldigend dit kan zijn, want ik heb zelf ook voor die berg gestaan – maar met grondig onderzoek heb ik handvatten gevonden die ik graag deel.

In dit artikel leg ik stap voor stap uit hoe je de basisadministratie opzet en bied ik handige tips om je financiën te stroomlijnen. Lees snel verder en zet vandaag nog die eerste stap naar een heldere boekhouding!

Belangrijkste inzicht

Met de juiste boekhoudsoftware stroomlijn jij je boekhouding enorm. Hoewel het aanbod enorm is, zijn er een paar toppers die altijd terugkomen. E-boekhouden is nog altijd de populairste. Dankzij het brede scala aan functionaliteiten is voor elke type ondernemer geschikt.

Ben je dienstverlenend veeleisend om kwaliteit, maar ook qua eenvoud? Dan is Moneymonk de uitverkorene.

Probeer e-Boekhouden gratis, en volg deze link voor een gratis maand Moneymonk.

Samenvatting

 • Start je boekhouding met een duidelijk plan en kies een passend boekhoudprogramma zoals e – Boekhouden.nl, Moneybird, Tellow of Exact Online.
 • Scheid altijd je zakelijke en privéfinanciën om verwarring te voorkomen en om klaar te zijn voor de belastingaangifte.
 • Houd je urenregistratie nauwkeurig bij; dit is van groot belang voor je belastingaangifte en geeft inzicht in jouw productiviteit.
 • Zorg dat je facturen correct zijn en doe de Btw-aangifte op tijd om problemen met de Belastingdienst te voorkomen.
 • Update regelmatig je boekhouding en maak backups, zodat je altijd actuele financiële informatie hebt voor je bedrijfsvoering.
 • Zorg voor een up-to-date administratie met deze vergelijkingsgids en ontdek dit toonaangevende programma.

Wat is boekhouden en waarom is het belangrijk?

Een georganiseerd bureau met financiële documenten, laptop en stadsgezicht reflectie.

Na het verkennen van de basis, is het nu tijd om te begrijpen wat boekhouden precies inhoudt en waarom het zo’n fundamentele rol speelt. Boekhouden is het systematisch vastleggen van alle financiële transacties binnen je onderneming.

Het gaat om een gedetailleerde administratie van inkomsten en uitgaven, die niet alleen zorgt voor overzicht, maar ook de basis vormt voor belangrijke bedrijfsbeslissingen. Deze financiële administratie geeft je inzicht in de geldstromen, helpt je bij het managen van je debiteuren en crediteuren en maakt duidelijk of je bedrijf winst of verlies maakt.

Het belang van een solide boekhouding reikt verder dan alleen inzicht; het vormt een hoeksteen voor de duurzaamheid van je bedrijf. Voor zzp’ers en andere zelfstandigen zonder personeel toont een goede boekhouding aan of ze voldoen aan het urencriterium, essentieel voor bepaalde belastingvoordelen.

Bovendien is een kloppende boekhouding onmisbaar wanneer je te maken hebt met belastingen. Het niet goed bijhouden van je administratie kan leiden tot fiscale issues, schulden of zelfs juridische problemen.

Daarom is investeren in kennis over boekhouden voor beginners of het gebruiken van online tools zoals e-boekhouden.nl of Exact Online niet alleen slim, maar noodzakelijk. Het stelt je in staat om met vertrouwen je financiën te beheren en biedt stevigheid aan de fundamenten van je onderneming.

Boekhouden voor Beginners: Een Stap-voor-Stap Handleiding

Een opgeruimd bureau met financiële documenten, een rekenmachine en een laptop.

Nu je weet wat boekhouden is en waarom het cruciaal is, laten we duiken in hoe je als beginner zelf aan de slag kunt. Boekhouding hoeft niet ingewikkeld te zijn als je een duidelijk stappenplan volgt.

 1. Kies allereerst voor een passend boekhoudprogramma dat aansluit bij jouw behoeften. Denk aan programma’s die speciaal ontworpen zijn met zzp’ers in gedachten.
 2. Start met het opzetten van jouw balans, waarbij je al jouw activa en passiva nauwkeurig noteert.
 3. Open een aparte bankrekening voor al jouw zakelijke transacties om privé en werk gescheiden te houden.
 4. Zorg dat elke factuur die je verstuurt of ontvangt, correct wordt ingeboekt inclusief Btw – gegevens.
 5. Houd je urenregistratie consequent bij; dit is essentieel voor belastingaangiftes en kan handig zijn bij het analyseren van jouw winst- en verliesrekening.
 6. Maak regelmatig backups van je online boekhouding in de cloud, zodat je nooit belangrijke gegevens kwijtraakt.
 7. Reserveer wekelijks tijd om jouw administratie bij te werken; uitstellen maakt het alleen maar lastiger.
 8. Volg een gratis cursus boekhouden om fundamentele principes en praktijken beter te begrijpen.
 9. Eindig elk financieel jaar met het samenstellen van een complete jaarrekening om overzicht te houden op de financiële gezondheid van jouw onderneming.

Praktische tips voor beginnende boekhouders

Een technologie-ondernemer gebruikt boekhoudsoftware in een modern kantoor met uitzicht op de stad.

Ontdek hoe je als beginnende boekhouder eenvoudig een solide basis legt voor je financiële administratie, waardoor je direct op koers ligt voor succes.

Het scheiden van zakelijke en privéfinanciën

Als boekhouder heb ik al snel geleerd hoe cruciaal het is om zakelijke en privéfinanciën strikt van elkaar te scheiden. Dit voorkomt verwarring, houdt de resultatenrekening overzichtelijk en zorgt ervoor dat je altijd klaar bent voor de belastingaangifte.

Zorg dat alle zakelijke inkomsten op een zakelijke rekening komen en persoonlijke uitgaven via een privérekening gaan. Zo voorkom je hoofdpijn als het tijd is voor de boekhouding.

Als zelfstandige zonder personeel die vanuit huis werkt, weet ik hoe gemakkelijk zakelijk en privé door elkaar kan lopen. Denk aan de kosten voor je werkkamer of een laptop die je ook voor vakantiefoto’s gebruikt.

Gebruik duidelijke regels voor welke uitgaven je als zakelijk beschouwt. Hierdoor houd je grip op financiën en beantwoord je elke vraag van de belastingdienst met vertrouwen. Nu we dit essentiële onderdeel van boekhouden hebben aangestipt, laten we eens kijken naar het belang van urenregistratie.

Het bijhouden van urenregistratie

Na het scheiden van je zakelijke en persoonlijke financiën is het tijd om je focus te leggen op urenregistratie. Dit is cruciaal, want als zzp’er of ondernemer wil je precies weten hoeveel tijd je aan elk project besteedt.

Het systematisch bijhouden van je gewerkte uren levert niet alleen geld op, maar geeft ook waardevol inzicht in jouw productiviteit. Ik gebruik een eenvoudig urenregistratiepakket dat mij helpt efficiënt mijn tijd te registreren.

Zo weet ik altijd precies waar mijn tijd gebleven is en kan ik mijn werk beter plannen.

Een slimme strategie is om dagelijks of wekelijks je uren bij te houden. Hierdoor voorkom je achterstanden en de frustratie van het moeten reconstrueren van verloren tijd. Met tools zoals e-boekhouden wordt urenregistratie kinderspel.

Je klikt, voert je uren in, en klaar! En vergeet niet, een nauwkeurige urenregistratie is meer dan alleen een tijdsbesteding; het is een strategische zet die bijdraagt aan het succes van je bedrijf.

Het juist verwerken van facturatie en Btw-aangifte

Het correct verwerken van facturatie en Btw-aangifte vormt de basis voor een gezonde bedrijfsvoering. Zorgvuldigheid hierbij bespaart je later veel hoofdpijn bij controles door de Belastingdienst.

 • Begin met het op tijd versturen van facturen. Dit zorgt voor een gezonde cashflow en is belangrijk voor jouw financiële planning.
 • Werk altijd met actuele gegevens. Controleer of alle facturen kloppen met geleverde diensten of producten.
 • Maak gebruik van een duidelijk systeem voor inkomende en uitgaande facturen. Zo houd je het overzicht, zelfs als het druk is.
 • Verwerk retour ontvangen goederen of creditfacturen meteen in je administratie om onjuistheden te voorkomen.
 • Factureer op datum van levering of voltooiing van de dienst. Dit heeft invloed op wanneer de btw afgedragen moet worden.
 • Wees scherp op specifieke regels rondom btw – tarieven per product of dienst. Kennis hiervan voorkomt fouten in de aangifte.
 • Voer regelmatig controles uit om te controleren of alle bedragen kloppend zijn en overeenkomen met banktransacties.
 • Plan je Btw – aangifte ruim in, zodat je genoeg tijd hebt om deze nauwkeurig te doen. Stress is een slechte raadgever bij het berekenen van btw.

Overzicht van eenvoudige boekhoudprogramma’s voor beginners

Ik weet dat het kiezen van het juiste boekhoudprogramma voor beginners best overweldigend kan zijn. Maar gelukkig zijn er tal van eenvoudige en betaalbare opties die je kunnen helpen om je financiën op orde te krijgen. Hier is een overzicht in HTML-tabelvorm:

Boekhoudprogramma Gebruiksgemak Functionaliteiten Prijsindicatie
e-Boekhouden.nl Intuïtief voor beginners Facturatie, Btw-aangifte, urenregistratie Gratis voor starters (1e jaar)
Moneybird Overzichtelijk dashboard Automatisch bankmutaties importeren Vanaf €10 per maand
Tellow Speciaal voor zzp’ers Bonnetjes scannen, automatisch boekhouden Vanaf €9 per maand
Exact Online Schaalbaar Uitgebreide rapportages, integratie met andere systemen Vanaf €39 per maand

Deze programma’s variëren in prijs en functionaliteiten, maar ze bieden allemaal een prima startpunt voor beginners. Kies het programma dat het beste past bij jouw zakelijke behoeften en begin met het professionaliseren van je boekhouding. Remember, een goede boekhouding is het fundament van elke succesvolle onderneming.

Veelgestelde Vragen

Conclusie

Boekhouden kan in het begin lastig lijken, maar met deze gids zet je stevige eerste stappen. Deze praktische benadering laat zien hoe je jouw financiën scheidt en overzicht bewaart, een must voor elke zzp’er en starter.

Door maandelijks bonnen en facturen bij te werken, houd je vinger aan de pols van je bedrijf. Denk goed na over zelf doen of uitbesteden en weeg prijs tegen service af. Laat deze tips je inspireren tot een gestroomlijnde boekhouding die meegroeit met jouw succes.

Ten slotte

Om af te sluiten zijn er een paar programma’s die ik er echt even voor je wil uitlichten. De keuze op het vlak van boekhoudsoftware is namelijk enorm! Er zijn er al ruim 150!

 • Onafhankelijk van wat je doet en voor iedereen geschikt; MKB, ZZP, dienstverlenend, of met een webshop. Dan is E-boekhouden de gevestigde naam. Dit complete pakket kun je hier gratis proberen
 • Een heel populaire speler voor de online ondernemer neemt je administratie in vogelvlucht uit handen. Online factureren? Geen probleem. Eerlijke prijs, super kwaliteit: Moneybird is je vogel. Direct gratis proberen.
 • Wanneer je als dienstverlenende ZZP’er aan de slag bent, van eenvoud houdt en de kosten laag wilt houden, dan is BUNNI een goede keuze. Deze aanbieder maakt je administratie tot een grap, zo makkelijk. Ook BUNNI heeft een gratis proefperiode.
 • Ten slotte wil ik afsluiten met mijn favoriet Moneymonk maakt het leven voor zzp’ers echt tot een feestje en beperkt de tijd voor je administratie tot minuten. Met alle functionaliteiten die je nodig hebt; uren- en rittenregistratie, projectmanagement, en BTW aangifte. Natuurlijk, met een gratis proefmaand.

Check deze toppers zeker, wanneer jij minder wilt boekhouden, meer wilt ondernemen. En altijd zicht wil hebben op je cijfers. En… jij hebt vast wel wat beters te doen, dan al die software te testen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Boekhoudprogramma aanbieding

Hoelang blijf je nog zoeken?

Het antwoord is dichterbij dan je denkt… Ja, echt waar. Kies dit boekhoudprogramma en bespaar zeeën van tijd.