Hoe maak je een boekhouden dagboek aan en bijhouden? | 2024

In dit artikel

Het bijhouden van een boekhouding kan voelen als een puzzel waarvan de stukjes maar niet willen passen. Gelukkig ben ik ook die uitdaging aangegaan en heb ik ontdekt hoe een overzichtelijk dagboek de sleutel is tot succes.

In dit artikel deel ik stap voor stap hoe je zelf een boekhouding dagboek kunt opzetten en beheren, waardoor je financiën glashelder worden. Lees snel verder en zet vandaag nog jouw administratie op scherp!

Belangrijkste inzicht

Met de juiste boekhoudsoftware stroomlijn jij je boekhouding enorm. Hoewel het aanbod enorm is, zijn er een paar toppers die altijd terugkomen. E-boekhouden is nog altijd de populairste. Dankzij het brede scala aan functionaliteiten is voor elke type ondernemer geschikt.

Ben je dienstverlenend veeleisend om kwaliteit, maar ook qua eenvoud? Dan is Moneymonk de uitverkorene.

Probeer e-Boekhouden gratis, en volg deze link voor een gratis maand Moneymonk.

Samenvatting

 • Kies het passende type dagboek voor je bedrijf, zoals een kasboek voor contante betalingen of een bankboek voor banktransacties.
 • Gebruik Excel of speciale boekhoudsoftware om je boekhouding overzichtelijk te houden en alle transacties nauwkeurig te registreren.
 • Noteer bij iedere financiële transactie de datum, beschrijving, het bedrag en de tegenrekening om duidelijkheid te scheppen in je administratie.
 • Bewaar alle bewijsstukken zoals bonnetjes en facturen goed, zodat je bij eventuele controles alles snel kunt tonen.
 • Werk je boekhouding dagboek regelmatig bij en controleer de gegevens om fouten en verschillen te voorkomen.
 • Verken de beste boekhoudsoftware door deze vergelijking en leer waarom deze optie wordt aanbevolen.

Wat is een Dagboek in Boekhouding?

Een professioneel persoon werkt aan financiële documenten in een moderne kantooromgeving.

Een dagboek in boekhouding is essentieel voor het vastleggen van alle financiële transacties. Elke dag worden hier de gebeurtenissen die mijn eigen vermogen beïnvloeden chronologisch genoteerd.

Dit varieert van inkomsten tot uitgaven, betalingen aan leveranciers en ontvangsten van klanten. Ik zorg ervoor dat elke transactie een datum, beschrijving, bedrag en een verwijzing naar het bijbehorende grootboekrekening heeft.

Het gebruik van een dagboek helpt mij om mijn financiële administratie op orde te houden. Hiermee kan ik snel fouten opsporen en zorgen voor nauwkeurigheid in mijn verslaglegging.

Het is een onmisbaar gereedschap voor mij als zzp’er om grip te houden op mijn bedrijfsfinanciën. Want met een goed bijgehouden dagboek heb ik altijd inzicht in de stand van zaken en kan ik verantwoorde beslissingen nemen over mijn onderneming.

Verschillende Soorten Dagboeken in Boekhouding

Een keurig georganiseerd bureau met boekhoudkundige boeken en financiële documenten.

Elke financiële transactie in je onderneming heeft zijn eigen plek binnen de structuur van boekhouden; dit wordt weerspiegeld in de diversiteit aan dagboeken. Laten we dieper duiken in de specifieke kenmerken en functies van elk type dagboek, zodat je een gestroomlijnde administratie kunt voeren.

Bankboek

Het beheren van mijn bankboek staat bij mij altijd hoog op de agenda. Dit financiële dagboek vangt al de bewegingen op mijn bedrijfsrekening; stortingen en betalingen worden nauwgezet genoteerd.

Door mijn banktransacties consequent bij te houden, houd ik grip op mijn financiën en zorg ik voor een kloppende administratie. Voor elke zzp’er en ondernemer is dit een noodzaak, aangezien het bankboek een fundamenteel element is van het boekhoudpakket.

Om met e-boekhouden.nl te starten, koppel ik mijn bankrekening aan mijn abonnement en worden alle bankmutaties automatisch ingeladen. Dit bespaart tijd en verkleint de kans op fouten.

Het is een efficiënte manier om zeker te weten dat elke euro wordt verantwoord. Nauwkeurig werk zorgt ervoor dat ik altijd weet wat er financieel speelt binnen mijn zaak, iets wat elke boekhouder zal waarderen.

Met het bankboek up-to-date kan ik de volgende stap zetten naar het kasboek, de plek waar alle contante transacties hun plekje vinden.

Kasboek

Mijn kasboek is de spil van mijn contante transacties. Zonder dit handige hulpmiddel zou ik het overzicht over mijn kasstromen snel verliezen. Elke cent die binnenkomt of uitgegaan, leg ik zorgvuldig vast.

Dit geeft mij een kristalhelder inzicht in mijn financiën, wat essentieel is voor het effectief runnen van mijn onderneming als zzp’er.

Bij elke transactie zorg ik ervoor dat mijn kasboek aansluit bij andere financiële dagboeken, zoals het bankboek en het verkoopboek. Dit precisiewerk vormt een betrouwbare basis voor mijn hele boekhouding.

Door consistent te zijn in het bijhouden, weet ik altijd precies waar ik financieel sta en kan ik betere zakelijke beslissingen nemen.

Inkoopboek

Het beheren van mijn inkoopboek is als het bijhouden van een gedetailleerd logboek van elke aankoop die ik doe. Alle facturen leg ik zorgvuldig vast, precies in de volgorde waarin ze binnenkomen.

Dit dagboek helpt mij om de financiële transacties vlekkeloos te volgen en zorgt ervoor dat mijn administratie altijd up-to-date is. Als zzp’er weet ik hoe belangrijk het is om controle te houden over uitgaven en de inkoopboek speelt daarbij een cruciale rol.

Elke factuur krijgt zijn eigen plek in dit financiële dagboek, wat betekent dat ik nooit een betaling uit het oog verlies. Het is een fundamenteel instrument voor mijn boekhouding, waarmee ik wijzigingen efficiënt verwerk en de gezondheid van mijn bedrijf bewaak.

Door consequent gebruik te maken van het inkoopboek, blijf ik aan de veilige kant bij eventuele controles en kan ik binnen mijn vakgebied blijven floreren, zonder me zorgen te maken over financiële verrassingen.

Verkoopboek

In mijn dagelijkse boekhouding neemt het verkoopboek een centrale plek in. Elke keer als ik iets verkoop, noteer ik dit direct in mijn verkoopboek. Dit is cruciaal om mijn inkomsten nauwkeurig bij te houden en zorgt ervoor dat mijn administratie altijd klopt met de werkelijkheid.

Een goed bijgehouden verkoopboek maakt mijn financiële rapportages sterker, want het toont alle verkooptransacties chronologisch en duidelijk. Het geeft mij inzicht in de gezondheid van mijn onderneming.

Het opstellen en bijhouden van een verkoopboek is een praktische vaardigheid die ik sterk aanraad om te leren. Het helpt niet alleen bij het overzichtelijk houden van financiële feiten, maar ook bij het voorbereiden op de belastingaangifte.

Wat volgt is hoe ik zorgvuldig een kasboek opstel, een ander essentieel onderdeel van een effectieve boekhouding.

Hoe maak je een Boekhouding Dagboek aan?

Een eigen boekhouding dagboek opzetten vereist aandacht voor detail en een systematische aanpak. Ik zorg ervoor dat alle transacties nauwkeurig worden geregistreerd voor een heldere financiële administratie.

 • Kies het type dagboek dat past bij mijn zakelijke activiteiten; een kasboek voor contante transacties en een bankboek voor de bankzaken.
 • Zet het dagboek op in Excel of gebruik gespecialiseerde boekhoudsoftware die mij helpt alles overzichtelijk te houden.
 • Begin met het vermelden van de beginbalans van de rekening aan de start van het boekjaar om het overzicht compleet te maken.
 • Registreer elke transactie met datum, beschrijving, bedrag en tegenrekening om later geen vraagtekens te hebben.
 • Nummer alle pagina’s als ik een papieren dagboek gebruik, zodat ik niets kwijtraak en makkelijk kan verwijzen.
 • Bewaar bonnetjes, facturen en andere bewijsstukken die gekoppeld zijn aan de transacties in mijn dagboek; dit voorkomt problemen met eventuele audits in de toekomst.
 • Controleer wekelijks of maandelijks mijn gegevens om zeker te zijn dat alle transacties kloppen en er geen fouten insluipen.
 • Sluit iedere periode af door de totalen op te tellen en zo zicht te houden op mijn financiële positie.

Tips voor het bijhouden van een Boekhouding Dagboek

Het bijhouden van een boekhouding dagboek helpt mij om mijn financiën duidelijk in kaart te brengen. Met deze tips houd ik mijn administratie strak en overzichtelijk.

 • Kies de juiste software die past bij mijn bedrijf en zorg ervoor dat het programma voldoet aan alle eisen, ook voor de belastingdienst.
 • Stel sterke wachtwoorden in om mijn financiële informatie veilig te bewaren en verander deze regelmatig.
 • Ik verdeel mijn transacties netjes over de diverse dagboeken: een bankboek voor bankzaken, een kasboek voor contante betalingen, een inkoopboek voor aankopen en een verkoopboek voor verkopen.
 • Werk het dagboek consequent bij; het liefst doe ik dit dagelijks om geen achterstand op te lopen en het overzicht te behouden.
 • Bewaar al mijn bonnetjes en facturen digitaal door ze meteen te scannen, dit zorgt voor orde en snelle toegang bij eventuele controles.
 • Controleer regelmatig of alle posten kloppen met mijn bankafschriften om fouten snel op te sporen en te herstellen.
 • Gebruik heldere omschrijvingen bij elke boeking zodat ik altijd terug kan vinden waarom een bepaalde post is gemaakt.
 • Plan maandelijkse controle momenten in zodat ik weet dat alles tot dan toe correct is verwerkt en actueel blijft.

Veelgestelde Vragen

Conclusie

Een goed bijgehouden boekhouding dagboek is de sleutel tot financieel overzicht. Het creëert orde en maakt jouw onderneming efficiënter. Zie je het belang in van een gestructureerde administratie? Kies dan het juiste dagboek voor jouw bedrijf en begin meteen.

Met behulp van een Excel-sjabloon vereenvoudig je het proces. Sta open voor deze verandering, want het gaat jouw bedrijfsvoering transformeren!

Ten slotte

Om af te sluiten zijn er een paar programma’s die ik er echt even voor je wil uitlichten. De keuze op het vlak van boekhoudsoftware is namelijk enorm! Er zijn er al ruim 150!

 • Onafhankelijk van wat je doet en voor iedereen geschikt; MKB, ZZP, dienstverlenend, of met een webshop. Dan is E-boekhouden de gevestigde naam. Dit complete pakket kun je hier gratis proberen
 • Een heel populaire speler voor de online ondernemer neemt je administratie in vogelvlucht uit handen. Online factureren? Geen probleem. Eerlijke prijs, super kwaliteit: Moneybird is je vogel. Direct gratis proberen.
 • Wanneer je als dienstverlenende ZZP’er aan de slag bent, van eenvoud houdt en de kosten laag wilt houden, dan is BUNNI een goede keuze. Deze aanbieder maakt je administratie tot een grap, zo makkelijk. Ook BUNNI heeft een gratis proefperiode.
 • Ten slotte wil ik afsluiten met mijn favoriet Moneymonk maakt het leven voor zzp’ers echt tot een feestje en beperkt de tijd voor je administratie tot minuten. Met alle functionaliteiten die je nodig hebt; uren- en rittenregistratie, projectmanagement, en BTW aangifte. Natuurlijk, met een gratis proefmaand.

Check deze toppers zeker, wanneer jij minder wilt boekhouden, meer wilt ondernemen. En altijd zicht wil hebben op je cijfers. En… jij hebt vast wel wat beters te doen, dan al die software te testen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Boekhoudprogramma aanbieding

Hoelang blijf je nog zoeken?

Het antwoord is dichterbij dan je denkt… Ja, echt waar. Kies dit boekhoudprogramma en bespaar zeeën van tijd.