Boekhouden horeca: Efficiënte tips en trucs voor het bijhouden van de boekhouding

In dit artikel

Boekhouden in de horeca kan overweldigend zijn, zeker met al die dagelijkse financiële bewegingen. Geen zorgen, ik ken het klappen van de zweep en heb uitgezocht hoe je dit efficiënt kan aanpakken.

Dit artikel is jouw gids voor eenvoudige en handige tips om je horeca boekhouding op rolletjes te laten lopen. Duik erin en ontdek hoe je tijd én geld bespaart!

Belangrijkste inzicht

Met de juiste boekhoudsoftware stroomlijn jij je boekhouding enorm. Hoewel het aanbod enorm is, zijn er een paar toppers die altijd terugkomen. E-boekhouden is nog altijd de populairste. Dankzij het brede scala aan functionaliteiten is voor elke type ondernemer geschikt.

Ben je dienstverlenend veeleisend om kwaliteit, maar ook qua eenvoud? Dan is Moneymonk de uitverkorene.

Probeer e-Boekhouden gratis, en volg deze link voor een gratis maand Moneymonk.

Een drukke restaurantkeuken met chefs en personeel die financiën beheren.

Samenvatting

 • Kies een gebruiksvriendelijk boekhoudprogramma dat speciaal ontworpen is voor de horeca, met functies zoals koppeling met de kassa en voorraadbeheer.
 • Maak factureren efficiënter door gebruik te maken van e – facturen, sjablonen voor terugkerende facturen en automatische betalingsherinneringen binnen je boekhoudsoftware.
 • Integreer je boekhouding, kassasysteem en bank voor een naadloze administratie, waardoor je een actueel overzicht houdt en fouten vermindert.
 • Vereenvoudig je btw-aangifte door administratie continu bij te houden, digitale bonnen te gebruiken en te profiteren van één-klik-aangifte functies.
 • Een geordende horeca boekhouding biedt inzicht in de financiën, bespaart tijd en helpt betere zakelijke beslissingen te nemen, zodat je meer kunt focussen op gastvrijheid en service.

Keuze van een geschikt boekhoudprogramma voor de horeca

Als horecaondernemer wil je je natuurlijk focussen op gastvrijheid en service, maar een degelijk boekhoudprogramma is onmisbaar voor een gezonde bedrijfsvoering. Het vinden van de juiste software is cruciaal; het kan het verschil betekenen tussen urenlang cijfers invoeren en een paar klikken naar financieel inzicht.

Belangrijke factoren om te overwegen

Het kiezen van het juiste boekhoudprogramma is cruciaal voor mijn horecaonderneming. Ik let op verschillende belangrijke punten om zeker te zijn van een efficiënte financiële administratie.

 • Gebruiksgemak: Een programma dat ik makkelijk kan gebruiken zonder veel technische kennis, bespaart tijd en hoofdpijn.
 • Functies en mogelijkheden: Ik zorg ervoor dat het pakket functies bevat die specifiek nuttig zijn voor horecabedrijven, zoals koppeling met de kassa en voorraadbeheer.
 • Kosten: De prijs moet passen binnen mijn budget zonder verborgen kosten achteraf. Ik vergelijk prijzen en zoek naar de beste waarde.
 • Toegankelijkheid: Cloud boekhoudpakketten geven mij overal toegang tot mijn cijfers, wat ideaal is voor het dynamische karakter van de horeca.
 • Integratiemogelijkheden: Een pakket dat integreert met andere systemen, zoals banken en online factureringssystemen, maakt mijn werk eenvoudiger.
 • Ondersteuning en service: Goede klantenservice is onmisbaar voor als ik vragen heb of tegen problemen aanloop.
 • Veiligheid: Mijn financiële gegevens moeten goed beveiligd zijn tegen cyberaanvallen, dus ik controleer welke beveiligingsmaatregelen het softwarebedrijf treft.

Kosten van boekhoudprogramma’s voor de horeca

Als horecaondernemer weet ik hoe belangrijk het is om de kosten van boekhoudprogramma’s kritisch te beschouwen. Deze kosten variëren aanzienlijk, afhankelijk van de functies die je nodig hebt. Hieronder volgt een overzicht van de prijzen die je mag verwachten voor horecaspecifieke boekhoudprogramma’s.

Boekhoudprogramma Kosten per maand Gratis trialperiode
Boekhoudpakket Basic €7 30 dagen
Boekhoudpakket Standard €15 30 dagen
Boekhoudpakket Premium €25 30 dagen

Ik let altijd op de functies die elk pakket biedt. Voor een klein café kan een basic pakket volstaan, terwijl een groot restaurant meer baat heeft bij een premium oplossing. Belangrijk is dat ik niet alleen kijk naar de prijs, maar ook naar wat het programma bijdraagt aan efficiëntie en tijdsbesparing. Een gratis trialperiode van 30 dagen is vaak beschikbaar, wat ideaal is om te testen of het programma aan mijn verwachtingen voldoet.

Restaurantmanager bekijkt financiële rapporten in modern kantoor, toont professionaliteit en zelfvertrouwen.

Het belang van efficiënte boekhouding in de horeca

Efficiënte boekhouding houdt mijn horecabedrijf op koers. Elke dag verwerk ik facturen en bonnetjes zonder vertraging. Dit snelle proces voorkomt fouten en bespaart kostbare tijd.

Ik houd een vinger aan de pols bij zaken als omzetbelasting, loonkosten en mijn exploitatierekening. Een georganiseerde administratie geeft mij een helder beeld van mijn financiële situatie.

Zo kan ik snel inspelen op veranderingen in de markt en maak ik betere beslissingen voor mijn zaak.

Het gebruik van boekhoudsoftware zorgt voor structuur in mijn financiën. Ik verbind mijn bankrekening, kasboek en facturatietools, waardoor alles naadloos op elkaar aansluit. Met deze integratie vergeet ik nooit meer een belastingaangifte en ben ik altijd voorbereid op vragen van investeerders of controle van de Belastingdienst.

Bovendien kan ik door efficiënt te boekhouden gemakkelijker investeren in groei, personeelstraining voor sociale hygiëne, of innovaties zoals svh leermeester+ certificeringen voor mijn team.

Een bedrijfseigenaar organiseert bonnetjes en facturen in een modern kantoor.

Tips en trucs voor het bijhouden van de horeca boekhouding

Het bijhouden van een horeca boekhouding kan net zo soepel verlopen als de bereiding van een perfect gerecht, mits je de juiste ingrediënten gebruikt. Ontdek hoe je met slimme handigheidjes en de juiste systemen meer tijd overhoudt voor je passie: de horeca.

Snel en efficiënt factureren

Factureren kan soms tijdrovend zijn, maar het is een essentieel onderdeel van mijn horeca boekhouding. Ik gebruik Visma eAccounting voor mijn facturatie omdat dit programma mij enorm veel tijd bespaart.

 • Kies voor e-facturen of pdf-facturen binnen Visma eAccounting. Deze optie helpt mij om snel en correct te factureren zonder papierwerk.
 • Stel sjablonen in voor terugkerende facturen. Dit maakt herhaalde facturering een fluitje van een cent, want ik hoef de gegevens slechts één keer in te voeren.
 • Maak gebruik van automatische betalingsherinneringen. Zo hoef ik niet handmatig achter late betalingen aan en houd ik mijn cashflow gezond.
 • Integreer de facturatie met mijn kassasysteem. Deze stap zorgt ervoor dat alle verkoopinformatie direct wordt bijgewerkt in mijn boekhouding.
 • Verzend facturen direct na levering van dienst of product. Door snel te handelen, verminder ik de kans op vertragingen in betalingen.
 • Controleer regelmatig op fouten voordat ik een factuur verstuur. Het corrigeren van fouten na het verzenden kost extra tijd en kan onprofessioneel overkomen.
 • Houd klantgegevens up-to-date om misverstanden of vertraging bij het betalen te voorkomen. Een juist adres en contactinfo zijn hierbij cruciaal.
 • Gebruik functies voor het traceren van betalingen zodat ik altijd weet wie betaald heeft en wie nog moet betalen.

Integratie van boekhouding, kassa en bank

Integratie van mijn boekhouding, kassa en bank lijkt misschien een hele klus, maar het is de sleutel tot een gestroomlijnd proces. Deze verbinding zorgt ervoor dat alle gegevens naadloos op elkaar aansluiten en geeft mij een helder inzicht in de financiële status van mijn horecaonderneming.

 • Kies een boekhoudprogramma dat rechtstreeks kan koppelen met mijn kassasysteem. Dit zorgt ervoor dat verkopen automatisch worden bijgewerkt in mijn boekhouding.
 • Stel dagelijkse verwerking van transacties in. Zo update mijn boekhoudsysteem elke dag automatisch met de laatste verkoopcijfers en betalingen.
 • Bekijk regelmatig de synchronisatie tussen systemen. Ik controleer of alles goed loopt om te voorkomen dat er iets mist of dubbel telt.
 • Automatiseer mijn btw – aangifte door gebruik te maken van geïntegreerde software. De juiste tools rekent zelf uit hoeveel btw ik moet afdragen of terug kan vorderen.
 • Zorg voor real – time toegang tot mijn financiën. Met een gekoppeld systeem zie ik altijd hoeveel liquide middelen beschikbaar zijn en wat mijn huidige solvabiliteit is.
 • Maak bankverrichtingen makkelijker door automatische bankfeeds. Transacties verschijnen direct in de boekhouding, wat veel handmatig werk scheelt.
 • Maak rapportages die helpen bij het nemen van beslissingen over investeringen zoals patenten of nieuwe keukenapparatuur op basis van actuele informatie uit het systeem.

Eenvoudige btw-aangifte

Nadat we de boekhouding, kassa en bank hebben geïntegreerd, wordt het tijd voor de volgende stap: een eenvoudige btw-aangifte. Hierdoor behoort het eindeloos zoeken naar bonnetjes definitief tot het verleden.

 • Automatiseer je btw – overzicht
 • Houd je administratie continu bij
 • Gebruik digitale bonnen
 • Controleer regelmatig
 • Maak gebruik van één-klik-aangifte

Het belang van efficiënt boekhouden voor horecabedrijven

Goed boekhouden houdt mijn horecabedrijf gezond en welvarend. Ik merk dat nauwkeurig bijhouden van inkomsten en uitgaven, zoals beroepskosten, belastingen en salarisadministratie, mij een duidelijk beeld geeft van de financiële gezondheid.

Met een efficiënte boekhouding kan ik de winst- en verliesrekening beter begrijpen en zo slimme beslissingen nemen voor de toekomst. Het op tijd betalen van belastingen, zoals vennootschapsbelasting en btw-tarieven, en het beheren van kortlopende schulden zijn essentieel om mijn bedrijf draaiende te houden.

Ik gebruik moderne tools voor online factureren waarmee ik veel tijd bespaar. Dit maakt ook een makkelijkere integratie met andere financiële systemen mogelijk. Mijn doel is altijd om alles zo overzichtelijk mogelijk te houden, zodat ik kan focussen op wat echt belangrijk is: mijn gasten een geweldige ervaring bieden.

Een geordende boekhouding zorgt ervoor dat ik minder tijd kwijt ben aan papierwerk en meer tijd heb voor het verbeteren van mijn service en aanbod.

Conclusie: De voordelen van een goed bijgehouden horeca boekhouding

Een strakke boekhouding legt de basis voor elk succesvol horecabedrijf. Door gebruik te maken van slimme programma’s en systemen, wordt deze klus verrassend overzichtelijk. De impact van een efficiënt bijgehouden administratie is enorm: meer inzicht, betere financiële beslissingen en minder stress rond belastingtijd.

Voor verdere verdieping zijn er online cursussen en workshops die je vaardigheden naar een hoger niveau tillen. Laten we deze avontuurlijke boekhoudreis met vertrouwen tegemoet gaan, gewapend met kennis en de beste praktijken uit de industrie.

Veelgestelde Vragen

1. Wat zijn de basisprincipes van boekhouden in de horeca?

Boekhouden in de horeca omvat het bijhouden van inkomsten en uitgaven, het opstellen van een winst-en verliesrekening, en het beheren van eigen vermogen en vreemd vermogen.

2. Hoe kan ik mijn belastbaar inkomen voor de horeca correct berekenen?

Bereken je belastbaar inkomen door alle inkomsten op te tellen en de toegestane aftrekposten voor kosten, rente en andere passiva eraf te halen, zodat je weet wat je moet opgeven voor de inkomstenbelasting.

3. Welke tips hebben SVH meesters voor het efficiënt beheren van mijn horecaboekhouding?

SVH meesters adviseren vaak om de planboek methode te gebruiken voor het overzichtelijk bijhouden van dagelijkse transacties en het behalen van SVH praktijkbewijzen voor een professionele aanpak.

4. Waar kan ik actuele informatie vinden over boekhouden specifiek voor managers/ondernemers in de horeca?

Voor up-to-date horeca nieuws en boekhoudkundige adviezen, raadpleeg gespecialiseerde websites, vakliteratuur of neem contact op met experts in horecaboekeeping.

5. Kan ik als zzp’er in de horecabranche zelf mijn boekhouding doen?

Zzp’ers kunnen hun eigen boekhouding doen door gebruik te maken van eenvoudige boekhoudprogramma’s of apps die helpen bij het bijhouden van kort vreemd vermogen en andere financiële zaken.

Ten slotte

Om af te sluiten zijn er een paar programma’s die ik er echt even voor je wil uitlichten. De keuze op het vlak van boekhoudsoftware is namelijk enorm! Er zijn er al ruim 150!

 • Onafhankelijk van wat je doet en voor iedereen geschikt; MKB, ZZP, dienstverlenend, of met een webshop. Dan is E-boekhouden de gevestigde naam. Dit complete pakket kun je hier gratis proberen
 • Een heel populaire speler voor de online ondernemer neemt je administratie in vogelvlucht uit handen. Online factureren? Geen probleem. Eerlijke prijs, super kwaliteit: Moneybird is je vogel. Direct gratis proberen.
 • Wanneer je als dienstverlenende ZZP’er aan de slag bent, van eenvoud houdt en de kosten laag wilt houden, dan is BUNNI een goede keuze. Deze aanbieder maakt je administratie tot een grap, zo makkelijk. Ook BUNNI heeft een gratis proefperiode.
 • Ten slotte wil ik afsluiten met mijn favoriet Moneymonk maakt het leven voor zzp’ers echt tot een feestje en beperkt de tijd voor je administratie tot minuten. Met alle functionaliteiten die je nodig hebt; uren- en rittenregistratie, projectmanagement, en BTW aangifte. Natuurlijk, met een gratis proefmaand.

Check deze toppers zeker, wanneer jij minder wilt boekhouden, meer wilt ondernemen. En altijd zicht wil hebben op je cijfers. En… jij hebt vast wel wat beters te doen, dan al die software te testen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven