Alles wat je moet weten over boekhouden voor kleine ondernemingen – Boekhouden kleine onderneming

In dit artikel

Boekhouden lijkt vaak een doolhof voor kleine ondernemers. Ik weet hoe lastig het is om de financiën op orde te krijgen, net als jij. In dit artikel deel ik heldere inzichten en handige tips die boekhouden simpel maken.

Ontdek de sleutel tot een overzichtelijke administratie!

Belangrijkste inzicht

Met de juiste boekhoudsoftware stroomlijn jij je boekhouding enorm. Hoewel het aanbod enorm is, zijn er een paar toppers die altijd terugkomen. E-boekhouden is nog altijd de populairste. Dankzij het brede scala aan functionaliteiten is voor elke type ondernemer geschikt.

Ben je dienstverlenend veeleisend om kwaliteit, maar ook qua eenvoud? Dan is Moneymonk de uitverkorene.

Probeer e-Boekhouden gratis, en volg deze link voor een gratis maand Moneymonk.

Samenvatting

 • De Kleineondernemersregeling | KOR kan je als kleine ondernemer vrijstellen van btw en vereenvoudigt de boekhouding bij een omzet onder €20.000.
 • Een goed boekhoudprogramma kiezen helpt om tijd te besparen en fouten te voorkomen; belangrijke overwegingen zijn gebruiksvriendelijkheid, integratie met andere systemen en prijs.
 • Door je administratie regelmatig bij te werken en slimme online boekhoudsoftware te gebruiken, blijf je grip houden op je financiën en kun je je focussen op het groeien van je bedrijf.
 • Het uitbesteden van de boekhouding of salarisadministratie kan voordeel opleveren, zowel qua tijdbesparing als het voorkomen van fouten.
 • Er zijn diverse educatieve bronnen beschikbaar voor ZZP’ers die hun boekhoudkennis willen verbeteren, waaronder cursussen van NHA en gratis online hulpmiddelen.
 • Maximaliseer je boekhoudkundige efficiëntie met deze gids en overweeg dit programma voor optimale resultaten.

Begrip van de Kleineondernemersregeling – KOR

Als kleine ondernemer is het essentieel om te begrijpen hoe de Kleineondernemersregeling | KOR je financiële administratie beïnvloedt; het kan een wereld van verschil maken in hoe je btw aangiftes verzorgt en welke fiscale voordelen je mogelijk kunt benutten.

Invloed van de KOR op je boekhouding

De Kleineondernemersregeling | KOR verandert hoe ik mijn boekhouding bijhoud. Omdat ik onder deze regeling val, hoef ik geen btw meer te berekenen op mijn facturen. Dit maakt het versturen van facturen simpeler, aangezien ik geen btw-tarieven meer hoef toe te passen en uit te splitsen.

Ik moet echter niet vergeten te melden dat er een btw-vrijstelling van toepassing is.

Het schrappen van de btw-aangifte uit mijn takenlijst is een grote opluchting. Dankzij de KOR kan ik me meer richten op het laten groeien van mijn freelancenetwerk in plaats van tijd te besteden aan complexe belastingzaken.

Toch blijf ik alert op de jaarlijkse omzetgrens van €20.000, want die bepaalt of ik nog steeds in aanmerking kom voor deze regeling. Het managen van mijn financiële administratie en bedrijfsadministratie wordt zo een stuk eenvoudiger en overzichtelijker.

De voor- en nadelen van de KOR

Als kleine ondernemer heb ik te maken met de KOR, wat staat voor de Kleineondernemersregeling. Deze regeling biedt mij het voordeel dat ik minder administratieve verplichtingen heb wat betreft de btw; een zegen voor wie zijn boekhouding liever eenvoudig houdt.

Met een omzet tot €20.000 per jaar mag ik gebruikmaken van de KOR, waardoor ik vrijgesteld word van het betalen en aangeven van btw. Dit betekent minder papierwerk en dus meer tijd voor mijn bedrijf.

Toch kleven er ook nadelen aan de KOR. Zo kan ik geen btw terugvragen op mijn inkoopfacturen, wat nadelig uitpakt als ik veel investeer in mijn onderneming. Ook moet ik goed opletten of ik aan alle specifieke voorwaarden van de regeling blijf voldoen.

Als freelancer of startup is het belangrijk om hier alert op te blijven, omdat dit invloed heeft op mijn belastingaangifte en mogelijk de winst- en verliesrekening. Daarnaast is het essentieel om te weten dat als ik eenmaal kies voor de KOR, ik dit voor minimaal drie jaar moet aanhouden.

Boekhouding: zelf doen of uitbesteden?

Als kleine ondernemer sta je voor een belangrijke keuze: neem je de boekhouding zelf in handen of laat je het over aan een professional? Deze beslissing hangt af van diverse factoren, zoals kennisniveau, tijdsinvestering en kosten.

Overwegingen bij het kiezen voor een boekhoudprogramma

Het kiezen van het juiste boekhoudprogramma is cruciaal voor mijn bedrijfsvoering. Ik wil namelijk tijd besparen en fouten voorkomen.

 • Bepaal de functionaliteiten: Ik controleer welke functies ik echt nodig heb. Offertes en facturen maken, uren registreren en bonnetjes bijhouden zijn essentieel.
 • Gebruiksvriendelijkheid: Het programma moet makkelijk in gebruik zijn. Ik kan er snel mee weg als ZZP’er, zonder veel tijd te verliezen aan het uitzoeken hoe alles werkt.
 • Integratie met andere systemen: Synchronisatie met mijn bank of koppeling met belastingdienst maakt mijn administratie efficiënter en vermindert de kans op fouten.
 • Ondersteuning en service: Goede klantenservice is belangrijk voor mij. Als ik vragen heb of ergens niet uitkom, wil ik snel hulp kunnen krijgen.
 • Kosten versus baten: De prijs van het online boekhoudpakket weeg ik af tegen de voordelen die het biedt. Een goedkope oplossing is fijn, maar niet als dit ten koste gaat van belangrijke functies.
 • Veiligheid en back-up: Mijn gegevens moeten veilig zijn. Ik zorg dat er regelmatig back-ups worden gemaakt om dataverlies te voorkomen.
 • Updates en toekomstbestendigheid: De software moet up-to-date blijven met de laatste belastingregels en wetgevingen rond onroerende zaken, btw, aftrekposten, etc.

Tips voor een efficiënte boekhouding

Ontdek hoe je met een aantal slimme strategieën tijd kunt besparen en je financiën strak kunt beheren, waardoor je meer ruimte creëert voor het laten groeien van je onderneming.

Het organiseren van je administratie als ZZP’er

Als ZZP’er weet ik hoe belangrijk een gestructureerde administratie is. Het geeft niet alleen inzicht in de financiën, maar is ook de basis voor alle belastingaangiftes.

 1. Zet een helder boekhoudsysteem op waarbij je balans, afschrijvingen en resultatenrekening duidelijk bijhoudt.
 2. Bewaar alle facturen en bonnen geordend; digitaal of in mappen, zodat je elke transactie snel terug kunt vinden.
 3. Plan wekelijks een vast moment in om je boekhouding bij te werken; dit voorkomt achterstanden en stress.
 4. Hanteer strikte betalingstermijnen voor uitgaande facturen om je cashflow gezond te houden.
 5. Gebruik eenvoudige online software die speciaal ontworpen is voor kleinere ondernemers; dit bespaart tijd.
 6. Leer over btw en hoe je dit correct verwerkt in je administratie; het helpt bij het berekenen van de juiste verkoopprijs.
 7. Wees alert op subsidies en regelingen zoals de Kleineondernemersregeling | KOR die invloed hebben op jouw belastingaanslag.
 8. Volg een cursus in boekhouding als je merkt dat je kennis tekortschiet; blijf niet rondlopen met vragen.
 9. Overweeg salarisadministratie uit te besteden als ZZP’er met personeel om fouten te voorkomen en tijd te sparen.
 10. Met regelmatig contact met een boekhouder blijf ik op de hoogte van nieuwste belastingregels en optimaliseer mijn aangiftes.

Gebruik van online boekhoudsoftware voor kleine ondernemers

Na het opzetten van een goed georganiseerde administratie is de volgende stap het kiezen van de juiste tools om je boekhouding te vereenvoudigen. Online boekhoudsoftware is daarbij een gamechanger voor kleine ondernemers zoals ik.

Met deze digitale oplossingen houd ik mijn financiën strak in de hand, verstuur ik elektronische facturen en dien ik eenvoudig mijn btw-aangiften in. Het klinkt misschien ingewikkeld, maar het gebruik van online boekhoudprogramma’s zoals e-boekhouden of Exact Online maakt alles een stuk duidelijker en overzichtelijker.

De tijden van rommelige Excel-sheets liggen achter ons. Dit soort gespecialiseerde software voorkomt fouten en bespaart kostbare uren die ik liever besteed aan het laten groeien van mijn bedrijf.

Doordat alle belangrijke informatie op één plek staat en updates in real-time worden doorgevoerd, houd ik altijd grip op mijn financiële situatie. Zo besteed ik minder tijd aan papierwerk en meer aan wat er echt toe doet: mijn passie voor ondernemen.

Cursussen en Hulpmiddelen voor Boekhouden als ZZP’er

Als ZZP’er is het cruciaal om grip te hebben op mijn financiën en boekhouding. Gelukkig zijn er cursussen en hulpmiddelen die het een stuk makkelijker maken.

 • NHA levert een basiscursus in boekhouden die me helpt de beginselen te begrijpen; dit is perfect voor starters.
 • Voor meer diepgang biedt NHA ook een praktijkcursus aan, waarmee ik gespecialiseerde kennis opdoe.
 • E – boekhouden heeft pakketten voor verschillende behoeftes, inclusief facturatie en complete administratie, afgestemd op mijn unieke situatie.
 • Ik kan gebruikmaken van hun diensten zonder dat ik direct in de buidel hoef te tasten; sommige zijn verrassend betaalbaar.
 • Onmisbare tips vind ik vaak in gratis online bronnen, wat het voeren van mijn boekhouding behapbaar maakt.
 • Slimme softwareopties zoals online boekhoudprogramma’s helpen mij om alles snel en efficiënt bij te houden.
 • Deze programma’s genereren vaak direct rapportages over mijn inkomsten en uitgaven, wat me tijdens belastingaangiftes veel stress bespaart.

De Beste Boekhoudprogramma’s voor een Eenmanszaak

Na het verkennen van cursussen en hulpmiddelen voor boekhouden, is het tijd om de beste boekhoudprogramma’s voor een eenmanszaak onder de loep te nemen. Ik heb een aantal topkeuzes getest en vergelijken om je een duidelijk beeld te geven van wat er beschikbaar is. Hier is een handig overzicht in tabelvorm:

Boekhoudprogramma Gebruiksvriendelijkheid Specifiek voor ZZP’ers Prijsplan
E-Boekhouden.nl Meest gebruiksvriendelijk Ja, optimaal pakket Diverse pakketten, inclusief ZZP
Moneymonk Gericht op serviceberoepen Ja, zeer geschikt Overzichtelijk geprijsd
Tellow Eenvoudig en mobielvriendelijk Ja, makkelijk onderweg bijwerken Flexibel, past zich aan gebruik aan
Snelstart Intuïtief voor starters Ja, duidelijk en toegankelijk Meerdere pakketopties
Moneybird Vereenvoudigt administratie Ja, automatisering van processen Gratis instapmodel, betaalde upgrades

Elk van deze programma’s heeft zijn eigen unieke eigenschappen die hen geschikt maken voor de specifieke behoeften van een eenmanszaak. Met E-Boekhouden.nl als uitblinker dankzij de gebruiksvriendelijkheid en specifieke pakketten voor ZZP’ers is het kiezen van het juiste programma een belangrijke stap naar een gestroomlijnde boekhouding.

Conclusie

Boekhouden kan overweldigend lijken, maar met de juiste middelen wordt het een stuk eenvoudiger. Ontdek je de voordelen van de Kleineondernemersregeling al? Efficiënte boekhouding bespaart tijd en geld, dus kies het systeem dat bij jou past.

Zelfs met beperkte ervaring kun je een meester worden in jouw financiën. Heb je de juiste boekhoudsoftware al gevonden om jouw administratie te stroomlijnen? De juiste kennis en tools zetten jou op het pad naar succes.

Gelukkig sta je er niet alleen voor; zet vandaag nog die stap naar een gestroomlijnde boekhouding!

Veelgestelde Vragen

1. Wat is btw en hoe werkt het voor kleine ondernemingen?

Btw staat voor belasting toegevoegde waarde, en dit is een belasting die zzp’ers en kleine ondernemingen moeten rekenen op de verkoop van goederen en diensten en afdragen aan de belastingdienst.

2. Moeten alle kleine ondernemingen btw betalen?

Ja, alle kleine ondernemingen moeten btw berekenen over hun verkopen en deze belasting betalen, maar soms kunnen ze ook minder betalen door aftrek van voorbelasting.

3. Kunnen zzp’ers ook gebruik maken van btw-aftrek?

Zeker, zzp’ers kunnen ook geld terugkrijgen door de btw die ze zelf hebben betaald bij inkopen af te trekken van de btw die ze moeten betalen.

4. Hoe weet ik welke belastingen ik als kleine onderneming moet betalen?

Door goed boekhouden kun je als kleine onderneming precies bijhouden welke inkomsten en uitgaven je hebt en welke belastingen, zoals btw, je moet aangeven en betalen.

“>

Boekhouding: zelf doen of uitbesteden?

Als kleine ondernemer sta je voor een belangrijke keuze: neem je de boekhouding zelf in handen of laat je het over aan een professional? Deze beslissing hangt af van diverse factoren, zoals kennisniveau, tijdsinvestering en kosten.

Overwegingen bij het kiezen voor een boekhoudprogramma

Het kiezen van het juiste boekhoudprogramma is cruciaal voor mijn bedrijfsvoering. Ik wil namelijk tijd besparen en fouten voorkomen.

 • Bepaal de functionaliteiten: Ik controleer welke functies ik echt nodig heb. Offertes en facturen maken, uren registreren en bonnetjes bijhouden zijn essentieel.
 • Gebruiksvriendelijkheid: Het programma moet makkelijk in gebruik zijn. Ik kan er snel mee weg als ZZP’er, zonder veel tijd te verliezen aan het uitzoeken hoe alles werkt.
 • Integratie met andere systemen: Synchronisatie met mijn bank of koppeling met belastingdienst maakt mijn administratie efficiënter en vermindert de kans op fouten.
 • Ondersteuning en service: Goede klantenservice is belangrijk voor mij. Als ik vragen heb of ergens niet uitkom, wil ik snel hulp kunnen krijgen.
 • Kosten versus baten: De prijs van het online boekhoudpakket weeg ik af tegen de voordelen die het biedt. Een goedkope oplossing is fijn, maar niet als dit ten koste gaat van belangrijke functies.
 • Veiligheid en back-up: Mijn gegevens moeten veilig zijn. Ik zorg dat er regelmatig back-ups worden gemaakt om dataverlies te voorkomen.
 • Updates en toekomstbestendigheid: De software moet up-to-date blijven met de laatste belastingregels en wetgevingen rond onroerende zaken, btw, aftrekposten, etc.

Tips voor een efficiënte boekhouding

Ontdek hoe je met een aantal slimme strategieën tijd kunt besparen en je financiën strak kunt beheren, waardoor je meer ruimte creëert voor het laten groeien van je onderneming.

Het organiseren van je administratie als ZZP’er

Als ZZP’er weet ik hoe belangrijk een gestructureerde administratie is. Het geeft niet alleen inzicht in de financiën, maar is ook de basis voor alle belastingaangiftes.

 1. Zet een helder boekhoudsysteem op waarbij je balans, afschrijvingen en resultatenrekening duidelijk bijhoudt.
 2. Bewaar alle facturen en bonnen geordend; digitaal of in mappen, zodat je elke transactie snel terug kunt vinden.
 3. Plan wekelijks een vast moment in om je boekhouding bij te werken; dit voorkomt achterstanden en stress.
 4. Hanteer strikte betalingstermijnen voor uitgaande facturen om je cashflow gezond te houden.
 5. Gebruik eenvoudige online software die speciaal ontworpen is voor kleinere ondernemers; dit bespaart tijd.
 6. Leer over btw en hoe je dit correct verwerkt in je administratie; het helpt bij het berekenen van de juiste verkoopprijs.
 7. Wees alert op subsidies en regelingen zoals de Kleineondernemersregeling | KOR die invloed hebben op jouw belastingaanslag.
 8. Volg een cursus in boekhouding als je merkt dat je kennis tekortschiet; blijf niet rondlopen met vragen.
 9. Overweeg salarisadministratie uit te besteden als ZZP’er met personeel om fouten te voorkomen en tijd te sparen.
 10. Met regelmatig contact met een boekhouder blijf ik op de hoogte van nieuwste belastingregels en optimaliseer mijn aangiftes.

Gebruik van online boekhoudsoftware voor kleine ondernemers

Na het opzetten van een goed georganiseerde administratie is de volgende stap het kiezen van de juiste tools om je boekhouding te vereenvoudigen. Online boekhoudsoftware is daarbij een gamechanger voor kleine ondernemers zoals ik.

Met deze digitale oplossingen houd ik mijn financiën strak in de hand, verstuur ik elektronische facturen en dien ik eenvoudig mijn btw-aangiften in. Het klinkt misschien ingewikkeld, maar het gebruik van online boekhoudprogramma’s zoals e-boekhouden of Exact Online maakt alles een stuk duidelijker en overzichtelijker.

De tijden van rommelige Excel-sheets liggen achter ons. Dit soort gespecialiseerde software voorkomt fouten en bespaart kostbare uren die ik liever besteed aan het laten groeien van mijn bedrijf.

Doordat alle belangrijke informatie op één plek staat en updates in real-time worden doorgevoerd, houd ik altijd grip op mijn financiële situatie. Zo besteed ik minder tijd aan papierwerk en meer aan wat er echt toe doet: mijn passie voor ondernemen.

Cursussen en Hulpmiddelen voor Boekhouden als ZZP’er

Als ZZP’er is het cruciaal om grip te hebben op mijn financiën en boekhouding. Gelukkig zijn er cursussen en hulpmiddelen die het een stuk makkelijker maken.

 • NHA levert een basiscursus in boekhouden die me helpt de beginselen te begrijpen; dit is perfect voor starters.
 • Voor meer diepgang biedt NHA ook een praktijkcursus aan, waarmee ik gespecialiseerde kennis opdoe.
 • E – boekhouden heeft pakketten voor verschillende behoeftes, inclusief facturatie en complete administratie, afgestemd op mijn unieke situatie.
 • Ik kan gebruikmaken van hun diensten zonder dat ik direct in de buidel hoef te tasten; sommige zijn verrassend betaalbaar.
 • Onmisbare tips vind ik vaak in gratis online bronnen, wat het voeren van mijn boekhouding behapbaar maakt.
 • Slimme softwareopties zoals online boekhoudprogramma’s helpen mij om alles snel en efficiënt bij te houden.
 • Deze programma’s genereren vaak direct rapportages over mijn inkomsten en uitgaven, wat me tijdens belastingaangiftes veel stress bespaart.

De Beste Boekhoudprogramma’s voor een Eenmanszaak

Na het verkennen van cursussen en hulpmiddelen voor boekhouden, is het tijd om de beste boekhoudprogramma’s voor een eenmanszaak onder de loep te nemen. Ik heb een aantal topkeuzes getest en vergelijken om je een duidelijk beeld te geven van wat er beschikbaar is. Hier is een handig overzicht in tabelvorm:

Boekhoudprogramma Gebruiksvriendelijkheid Specifiek voor ZZP’ers Prijsplan
E-Boekhouden.nl Meest gebruiksvriendelijk Ja, optimaal pakket Diverse pakketten, inclusief ZZP
Moneymonk Gericht op serviceberoepen Ja, zeer geschikt Overzichtelijk geprijsd
Tellow Eenvoudig en mobielvriendelijk Ja, makkelijk onderweg bijwerken Flexibel, past zich aan gebruik aan
Snelstart Intuïtief voor starters Ja, duidelijk en toegankelijk Meerdere pakketopties
Moneybird Vereenvoudigt administratie Ja, automatisering van processen Gratis instapmodel, betaalde upgrades

Elk van deze programma’s heeft zijn eigen unieke eigenschappen die hen geschikt maken voor de specifieke behoeften van een eenmanszaak. Met E-Boekhouden.nl als uitblinker dankzij de gebruiksvriendelijkheid en specifieke pakketten voor ZZP’ers is het kiezen van het juiste programma een belangrijke stap naar een gestroomlijnde boekhouding.

Conclusie

Boekhouden kan overweldigend lijken, maar met de juiste middelen wordt het een stuk eenvoudiger. Ontdek je de voordelen van de Kleineondernemersregeling al? Efficiënte boekhouding bespaart tijd en geld, dus kies het systeem dat bij jou past.

Zelfs met beperkte ervaring kun je een meester worden in jouw financiën. Heb je de juiste boekhoudsoftware al gevonden om jouw administratie te stroomlijnen? De juiste kennis en tools zetten jou op het pad naar succes.

Gelukkig sta je er niet alleen voor; zet vandaag nog die stap naar een gestroomlijnde boekhouding!

Veelgestelde Vragen

1. Wat is btw en hoe werkt het voor kleine ondernemingen?

Btw staat voor belasting toegevoegde waarde, en dit is een belasting die zzp’ers en kleine ondernemingen moeten rekenen op de verkoop van goederen en diensten en afdragen aan de belastingdienst.

2. Moeten alle kleine ondernemingen btw betalen?

Ja, alle kleine ondernemingen moeten btw berekenen over hun verkopen en deze belasting betalen, maar soms kunnen ze ook minder betalen door aftrek van voorbelasting.

3. Kunnen zzp’ers ook gebruik maken van btw-aftrek?

Zeker, zzp’ers kunnen ook geld terugkrijgen door de btw die ze zelf hebben betaald bij inkopen af te trekken van de btw die ze moeten betalen.

4. Hoe weet ik welke belastingen ik als kleine onderneming moet betalen?

Door goed boekhouden kun je als kleine onderneming precies bijhouden welke inkomsten en uitgaven je hebt en welke belastingen, zoals btw, je moet aangeven en betalen.

“>

Ten slotte

Om af te sluiten zijn er een paar programma’s die ik er echt even voor je wil uitlichten. De keuze op het vlak van boekhoudsoftware is namelijk enorm! Er zijn er al ruim 150!

 • Onafhankelijk van wat je doet en voor iedereen geschikt; MKB, ZZP, dienstverlenend, of met een webshop. Dan is E-boekhouden de gevestigde naam. Dit complete pakket kun je hier gratis proberen
 • Een heel populaire speler voor de online ondernemer neemt je administratie in vogelvlucht uit handen. Online factureren? Geen probleem. Eerlijke prijs, super kwaliteit: Moneybird is je vogel. Direct gratis proberen.
 • Wanneer je als dienstverlenende ZZP’er aan de slag bent, van eenvoud houdt en de kosten laag wilt houden, dan is BUNNI een goede keuze. Deze aanbieder maakt je administratie tot een grap, zo makkelijk. Ook BUNNI heeft een gratis proefperiode.
 • Ten slotte wil ik afsluiten met mijn favoriet Moneymonk maakt het leven voor zzp’ers echt tot een feestje en beperkt de tijd voor je administratie tot minuten. Met alle functionaliteiten die je nodig hebt; uren- en rittenregistratie, projectmanagement, en BTW aangifte. Natuurlijk, met een gratis proefmaand.

Check deze toppers zeker, wanneer jij minder wilt boekhouden, meer wilt ondernemen. En altijd zicht wil hebben op je cijfers. En… jij hebt vast wel wat beters te doen, dan al die software te testen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Boekhoudprogramma aanbieding

Ben je het struggelen met excel zat?

Maak het je gemakkelijk en bespaar zeeën van tijd op je boekhouding.

Geniet meer tijd voor …

De Belangrijke dingen in het leven.

Nu deze boekhoudtool gratis proberen