Wat zijn de gemiddelde boekhouden kosten voor een zzp’er of BV? | 2024

In dit artikel

Het bijhouden van de financiën kan een hoofdpijndossier zijn voor elke zzp’er of BV. Gelukkig ben ik zelf ook ondernemer en weet ik hoe belangrijk het is om grip te houden op deze kosten, want wist je dat de gemiddelde kosten voor een zzp’er tussen de 700 en 1500 euro per jaar liggen? In mijn zoektocht naar helderheid zet ik alle feiten en cijfers over boekhoudkosten op een rij, zodat je precies weet waar je aan toe bent.

Lees verder en ontdek hoe je slim kunt besparen zonder in te leveren op kwaliteit.

Belangrijkste inzicht

Met de juiste boekhoudsoftware stroomlijn jij je boekhouding enorm. Hoewel het aanbod enorm is, zijn er een paar toppers die altijd terugkomen. E-boekhouden is nog altijd de populairste. Dankzij het brede scala aan functionaliteiten is voor elke type ondernemer geschikt.

Ben je dienstverlenend veeleisend om kwaliteit, maar ook qua eenvoud? Dan is Moneymonk de uitverkorene.

Probeer e-Boekhouden gratis, en volg deze link voor een gratis maand Moneymonk.

Samenvatting

 • De kosten voor boekhouding door een professional variëren, met een startende boekhouder in de range van €40 tot €60 per uur en een ervaren boekhouder tussen €60 en €80 per uur.
 • Voor zzp’ers liggen de gemiddelde jaarlijkse kosten tussen de €700 en €1500; voor BV’s is dit meestal iets hoger gezien de complexiteit van de boekhouding.
 • Een maandelijkse uitbesteding aan een boekhouder voor zzp’ers kost gemiddeld tussen de €79 en €92, en voor BV’s tussen de €90 en €150.
 • Boekhoudkosten zijn gedeeltelijk aftrekbaar, wat ze minder zwaar maakt voor het budget van een ondernemer.
 • De keuze tussen zelf doen of uitbesteden hangt af van zowel financiële overwegingen als de behoefte aan expertise en tijd die men in de eigen bedrijfsvoering wil steken.
 • Voor de ultieme boekhoudervaring, bekijk deze vergelijking en ontdek waarom dit programma zo effectief is.

Wat is een boekhouder?

Een netjes georganiseerd bureau met financiële documenten en een laptop.

Overgang van de inleiding naar de kennis over wat een boekhouder precies doet, is essentieel om te begrijpen voordat we duiken in de kosten van boekhouding. Een boekhouder speelt een cruciale rol in het beheer van de financiële gezondheid van een onderneming.

Deze professional houdt zich bezig met het nauwkeurig verwerken van financiële transacties zoals inkopen, verkopen en betalingen. Van salarisadministratie tot het opmaken van facturen, alles valt onder hun takenpakket.

Zij zorgen ervoor dat elke euro die binnenkomt of uitgaat netjes wordt verantwoord en dat de ondernemer altijd een helder beeld heeft van de financiële stand van zaken. Dit is niet alleen belangrijk voor het dagelijks beheer, maar ook voor het voldoen aan wettelijke verplichtingen zoals belastingaangifte en het opstellen van een winst- en verliesrekening.

Boekhouders maken vaak gebruik van online boekhouden platforms zoals e-boekhouden.nl om alles soepel en efficiënt te laten verlopen. Daarmee kunnen ze overal toegang krijgen tot de cijfers, of dat nu via een mobiele app op tablet of smartphone is of op de computer.

Gemiddelde kosten van een boekhouder voor zzp’ers en BV’s

Een kleine ondernemer bespreekt financiën met een accountant in een modern kantoor.

De kosten voor een boekhouder kunnen behoorlijk variëren, afhankelijk van wat je nodig hebt als zzp’er of als eigenaar van een BV. Laten we eens dieper duiken in de financiële details die komen kijken bij het uitbesteden van je boekhoudkundige zaken.

Kosten per uur

Laten we eens inzoomen op de kosten die je per uur maakt als je een boekhouder inschakelt. Het is belangrijk om te weten wat de financiële investering is wanneer je besluit bepaalde financiële taken uit handen te geven.

Ervaringsniveau Uurtarief
Startende boekhouder € 40 – € 60
Ervaren boekhouder € 60 – € 80
Gemiddeld tarief voor zzp’ers Ongeveer € 60
Algemeen gemiddelde € 65

Als zzp’er of eigenaar van een BV is het cruciaal om een inschatting te maken van de kosten die je maakt voor boekhoudkundige diensten. Een startende boekhouder is voordeliger, maar een ervaren boekhouder brengt meer expertise aan tafel. Bedenk goed wat jouw bedrijf nodig heeft. Een goede balans tussen kosten en kwaliteit is wat ik altijd adviseer te zoeken. Vergeet niet dat een boekhouder die jouw bedrijf echt vooruit helpt, zijn gewicht in goud waard kan zijn.

Kosten per maand

Na het bespreken van de uurprijzen, is het nu tijd om de maandelijkse kosten van een boekhouder onder de loep te nemen. Als zzp’er of eigenaar van een BV kun je ervoor kiezen om je boekhouding maandelijks uit te besteden. Dit is een overzicht van wat je gemiddeld elke maand kwijt zou kunnen zijn:

Service Gemiddelde Kosten per Maand (ZZP’er) Gemiddelde Kosten per Maand (BV)
Boekhouding uitbesteden € 79 – € 92 € 90 – € 150
Inclusief belastingaangifte Inbegrepen Inbegrepen
Jaarrekening opstellen Niet inbegrepen Extra kosten
Advies en ondersteuning Bespreken met boekhouder Bespreken met boekhouder

Het maandelijkse tarief hangt af van de complexiteit van je boekhouding en de extra diensten die je nodig hebt. Een duidelijke afspraak vooraf met je boekhouder voorkomt verrassingen. Bedenk dat een goede boekhouder je niet alleen kosten bespaart, maar ook tijd en mogelijke hoofdpijn door fouten te voorkomen. Houd ook rekening met de meerwaarde van een boekhouder die met je meedenkt en proactief advies geeft.

Kosten per kwartaal

Als zzp’er weet ik dat het cruciaal is om m’n boekhoudkosten goed in de gaten te houden. Vooral de kosten per kwartaal zijn voor mij interessant, omdat ik deze graag wil afstemmen op de cashflow van mijn bedrijf. Hieronder zet ik de kosten uiteen in een handige tabel, gebaseerd op de gemiddelde tarieven die ik tegenkom.

Type onderneming Gemiddelde kosten per kwartaal Inbegrepen diensten
ZZP’er ( all-in tarief) €175 – €375 Boekhouding, btw-aangifte, jaarrekening
ZZP’er ( geschatte maandkosten) €131,50 exclusief btw Boekhouding, btw-aangifte
BV €250 – €375 Volledige boekhouding, inclusief rapportage en aangiften

Deze tarieven geven mij een duidelijk beeld van wat ik kan verwachten. Ik merk dat de all-in tarieven voor zzp’ers zeer redelijk zijn, vooral als je bedenkt dat hier vaak de jaarrekening en btw-aangifte bij inbegrepen zijn. De geschatte maandkosten zijn omgerekend om een beter kwartaalbeeld te geven, wat voor mij persoonlijk handig is om mijn budgetten te plannen.

Voor een BV zijn de kosten iets hoger, maar dat is te verwachten gezien de extra complexiteit van de boekhouding die vaak bij een BV komt kijken. Wat mij opvalt, is dat je als ondernemer flink kunt besparen door te kiezen voor een pakket dat aansluit bij je bedrijfsomvang en -activiteiten.

Tot slot, het is goed om te benadrukken dat de kosten voor boekhouding deels aftrekbaar zijn. Dat maakt deze uitgave net iets minder pijnlijk voor mijn portemonnee. En hoewel het mogelijk is om over te stappen naar een andere boekhouder, heb ik persoonlijk gemerkt dat een goede match vinden belangrijker is dan elk kwartaal een paar euro besparen.

Jaarlijkse kosten

Ik betaal jaarlijks tussen de 700 en 1500 euro aan mijn boekhouder, wat voor mij als zzp’er een belangrijke investering is in mijn financiële administratie. Deze kosten dekken essentiële diensten zoals het opstellen van het jaarverslag, het indienen van de aangifte inkomstenbelasting en omzetbelasting (btw), en het adviseren bij financiële vraagstukken. Het is duidelijk dat een goede boekhouding essentieel is voor het succesvol ondernemen en het vermijden van schulden.

Voor een BV liggen de zaken iets anders; hier zijn de gemiddelde boekhoudkosten rond de €87,65 per maand, wat neerkomt op iets meer dan 1000 euro per jaar. Dit bedrag is natuurlijk afhankelijk van specifieke behoeften en de complexiteit van de boekhouding. Als ondernemer kijk ik juist naar deze kosten als een investering die mij helpt mijn bedrijf op koers te houden en financieel gezond te maken.

Inzicht in Boekhouden Kosten

Begrijpen hoe boekhouden kosten zich opbouwen, helpt mij enorm bij het managen van mijn financiën. Het is niet alleen het uurtarief van de boekhouder dat telt; ik kijk ook naar wat er allemaal inbegrepen is in die prijs.

Zijn aangifte loonbelasting, het opstellen van de jaarrekening en advies inbegrepen? Is het mogelijk om door gebruik van e-Boekhouden zelf iets van de taken over te nemen en zo te besparen? Deze vragen houd ik altijd in gedachten.

Daarnaast let ik erop dat sommige kosten misschien in eerste instantie hoog lijken, maar op de lange termijn geld kunnen schelen. Een goede boekhouder kan me bijvoorbeeld wijzen op aftrekposten waarvan ik het bestaan niet eens wist.

Dit kan een groot verschil maken op mijn jaarlijkse belastingaangifte. Efficiënte boekhoudsoftware zoals e-Boekhouden kan ook bijdragen aan kostenefficiëntie. Nu ik een helder beeld heb van de kosten, ga ik naar de voordelen kijken die een boekhouder kan bieden.

Voordelen van het inhuren van een boekhouder

Het kiezen voor een boekhouder is een slimme zet voor elke zzp’er of BV. Deze keuze levert voordelen op die verder gaan dan alleen het bijhouden van de boeken. Hier zijn de pluspunten:

 • Minder tijd kwijt aan papierwerk: Een boekhouder neemt de tijdrovende taak van facturen en bonnetjes sorteren van je over.
 • Voorkom fouten: Met hun expertise verminderen boekhouders de kans op fouten in je administratie, waardoor je boetes en ander ongemak kunt vermijden.
 • Belastingvoordeel ontdekken: Boekhouders zijn getraind om aftrekposten en belastingvoordelen te vinden waar je zelf misschien niet aan denkt.
 • Focus op bedrijfsgroei: Zonder de last van financiële administratie kun jij je richten op wat echt belangrijk is – het laten groeien van jouw bedrijf.
 • Financieel overzicht helder krijgen: Je boekhouder helpt bij het maken van duidelijke overzichten, zodat je altijd weet hoe je bedrijf ervoor staat.
 • Efficiëntie in processen: Een goed georganiseerde boekhouding door een professional kan kosten besparen en efficiëntie verbeteren.
 • Deskundig advies krijgen: Jouw boekhouder kan dienen als adviseur voor complexe financiële vraagstukken, waardoor jij beter geïnformeerde beslissingen kunt nemen.

Nadelen van het inhuren van een boekhouder

Hoewel het inhuren van een boekhouder veel voordelen kan bieden, zijn er ook nadelen die ik in overweging neem. Hieronder zet ik een aantal mogelijke minpunten op een rij:

 • Kosten kunnen oplopen: Het inschakelen van een professionele boekhouder betekent vaak een maandelijkse uitgave. Vooral voor startende zzp’ers of kleine BV’s kan dit zwaar wegen op het budget.
 • Verlies van persoonlijk inzicht: Als ik mijn boekhouding uit handen geef, mis ik mogelijk het gedetailleerd overzicht en de directe kennis over de financiële stand van zaken.
 • Afhankelijkheid creëren: Eenmaal gewend aan de hulp van een boekhouder, kan het lastig zijn om zelf weer de controle te nemen als dat nodig mocht zijn.
 • Risico op communicatieproblemen: Misverstanden kunnen ontstaan wanneer ik niet duidelijk maak wat mijn verwachtingen zijn of als de boekhouder niet tijdig informeert over belangrijke zaken.
 • Niet elke boekhouder is gelijk: De ervaring en deskundigheid variëren en het vinden van een goede match is cruciaal. Een minder ervaren boekhouder kan fouten maken die mij geld kosten.

Overstappen naar een andere boekhouder: is het makkelijk?

Zeker, een nieuwe boekhouder vinden klinkt ingewikkeld, maar met de juiste voorbereiding is het echt goed te doen. Eerst verzamel ik alle financiële documenten en zorg ik dat mijn administratie up-to-date is.

Dit maakt de overdracht soepel. Vervolgens zoek ik naar een boekhouder die past bij mijn wensen als zzp’er of BV, waarna ik contact opneem om een eerste afspraak te maken. De tarieven en services vergelijk ik zorgvuldig; ik wil tenslotte waar voor mijn geld.

Na het kiezen van de geschikte boekhouder, regel ik een ontmoeting om de overstap te bespreken. We bekijken samen wat nodig is voor een vlekkeloze overgang. Communicatie is hierbij essentieel; ik stel vragen en zorg dat alles duidelijk is.

Het opzeggen bij mijn huidige boekhouder doe ik schriftelijk en met respect voor eventuele opzegtermijnen. Zo voorkom ik onaangename verrassingen en kan ik met vertrouwen de overstap maken naar een service die beter bij mij past.

Conclusie

Het kiezen van de juiste boekhouder is cruciaal, zowel voor de enthousiaste zzp’er als voor de gestructureerde BV. De investering in een boekhoudprofessional levert niet alleen tijdwinst op, maar ook belastingvoordeel doordat kosten aftrekbaar zijn.

Met gemiddelde jaarlijkse kosten die variëren van €500 voor zzp’ers tot €1500 voor BV’s, blijft vooral de afweging tussen zelf doen of uitbesteden relevant. Vergelijk opties en ontdek een pakket dat past bij jouw unieke zakelijke behoeften.

Laat jouw bedrijf floreren door financiële administratie slim aan te pakken.

Veelgestelde Vragen

1. Wat betaalt een zzp’er of BV gemiddeld voor boekhoudkosten?

Een zzp’er of BV kan verschillende tarieven voor boekhoudkosten verwachten, afhankelijk van de complexiteit van de financiën en de gekozen dienstverlening.

2. Is het mogelijk om de boekhouding zelf te doen met een app?

Ja, zzp’ers en BV’s kunnen hun boekhouding zelf beheren met apps beschikbaar in de Google Play Store of App Store, sommige bieden zelfs een gratis proefperiode aan.

3. Wat houdt uitbesteding van boekhouding in voor een freelancer?

Uitbesteding betekent dat freelancers hun boekhouding overlaten aan professionals zoals Ton Uiterwaal, Patricia Christiaanse, of Marieke Roodenburg, waarmee ze tijd besparen en expertise inwinnen.

4. Welke voordelen biedt een application programming interface (API) bij boekhouding voor een VOF?

Een API kan helpen bij het stroomlijnen van boekhoudprocessen voor een VOF door automatisch gegevens te delen tussen verschillende systemen, zoals facturatie- en banksystemen zoals RegioBank.

5. Waar kan ik informatie vinden over boekhouden voor zzp’ers en BV’s?

Betrouwbare informatie over boekhouden voor zzp’ers en BV’s is te vinden via gerespecteerde redacteuren in de sector, officiële belastinggidsen, en business platforms gespecialiseerd in Box 1 belastingzaken.

Veelgestelde Vragen

Conclusie

Het kiezen van de juiste boekhouder is cruciaal, zowel voor de enthousiaste zzp’er als voor de gestructureerde BV. De investering in een boekhoudprofessional levert niet alleen tijdwinst op, maar ook belastingvoordeel doordat kosten aftrekbaar zijn.

Met gemiddelde jaarlijkse kosten die variëren van €500 voor zzp’ers tot €1500 voor BV’s, blijft vooral de afweging tussen zelf doen of uitbesteden relevant. Vergelijk opties en ontdek een pakket dat past bij jouw unieke zakelijke behoeften.

Laat jouw bedrijf floreren door financiële administratie slim aan te pakken.

Ten slotte

Om af te sluiten zijn er een paar programma’s die ik er echt even voor je wil uitlichten. De keuze op het vlak van boekhoudsoftware is namelijk enorm! Er zijn er al ruim 150!

 • Onafhankelijk van wat je doet en voor iedereen geschikt; MKB, ZZP, dienstverlenend, of met een webshop. Dan is E-boekhouden de gevestigde naam. Dit complete pakket kun je hier gratis proberen
 • Een heel populaire speler voor de online ondernemer neemt je administratie in vogelvlucht uit handen. Online factureren? Geen probleem. Eerlijke prijs, super kwaliteit: Moneybird is je vogel. Direct gratis proberen.
 • Wanneer je als dienstverlenende ZZP’er aan de slag bent, van eenvoud houdt en de kosten laag wilt houden, dan is BUNNI een goede keuze. Deze aanbieder maakt je administratie tot een grap, zo makkelijk. Ook BUNNI heeft een gratis proefperiode.
 • Ten slotte wil ik afsluiten met mijn favoriet Moneymonk maakt het leven voor zzp’ers echt tot een feestje en beperkt de tijd voor je administratie tot minuten. Met alle functionaliteiten die je nodig hebt; uren- en rittenregistratie, projectmanagement, en BTW aangifte. Natuurlijk, met een gratis proefmaand.

Check deze toppers zeker, wanneer jij minder wilt boekhouden, meer wilt ondernemen. En altijd zicht wil hebben op je cijfers. En… jij hebt vast wel wat beters te doen, dan al die software te testen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Boekhoudprogramma aanbieding

Hoelang blijf je nog zoeken?

Het antwoord is dichterbij dan je denkt… Ja, echt waar. Kies dit boekhoudprogramma en bespaar zeeën van tijd.