Hoe boek ik financial en operational lease in mijn boekhouding boekhouden lease?

In dit artikel

Als ondernemer stuit je vaak op het vraagstuk van hoe je leases correct in de boekhouding verwerkt. Ik ken dit dilemma maar al te goed en weet dat er bij financial lease een object op de balans komt, terwijl dit bij operational lease niet zo is.

In dit artikel neem ik je mee door het proces van het boeken van beide leasevormen, stap voor stap. Ontdek hoe je jouw leasezaken op orde krijgt!

Belangrijkste inzicht

Met de juiste boekhoudsoftware stroomlijn jij je boekhouding enorm. Hoewel het aanbod enorm is, zijn er een paar toppers die altijd terugkomen. E-boekhouden is nog altijd de populairste. Dankzij het brede scala aan functionaliteiten is voor elke type ondernemer geschikt.

Ben je dienstverlenend veeleisend om kwaliteit, maar ook qua eenvoud? Dan is Moneymonk de uitverkorene.

Probeer e-Boekhouden gratis, en volg deze link voor een gratis maand Moneymonk.

Een goed georganiseerd kantoorbureau met documenten, computer en kantoorbenodigdheden.

Samenvatting

 • Bij financial lease word je economisch eigenaar en komt het leaseobject op de balans te staan als investering. Je betaalt het geleaste object af, net zoals bij een hypotheek, en je bent verantwoordelijk voor de afschrijvingen.
 • Operational lease wordt behandeld als een huurconstructie, waarbij je maandelijks betaalt voor het gebruik van een asset. De leasetermijnen boek je als bedrijfskosten en het object komt niet op de balans omdat eigendom bij de leasemaatschappij blijft.
 • Bij elke leasevorm is het essentieel om de leaseovereenkomst zorgvuldig te controleren en alle betalingen correct in te boeken. Voor financial lease split je de termijnen in rente en aflossing, bij operational lease boek je de vaste betalingen als huurkosten.
 • Het goed managen van de boekhouding rondom leases zorgt voor fiscale voordelen en transparante financiële rapportages die helpen bij het nemen van strategische beslissingen voor het bedrijf.
 • Leasen biedt financiële flexibiliteit doordat maandelijkse kosten lager zijn dan bij een directe aankoop, waardoor er budget overblijft voor andere belangrijke bedrijfsinvesteringen.

Het boeken van financial lease in de boekhouding

Wanneer je voor je bedrijf kiest voor financial lease, krijg je te maken met een interessant boekhoudkundig vraagstuk. Het correct verwerken van deze leasemethode in de administratie vereist aandacht voor details, zoals het onderscheid maken tussen het eigendomsrecht en de financiële verplichtingen die ermee gepaard gaan.

De betekenis van financial leasing

Bij financial leasing word ik, als ondernemer, direct economisch eigenaar van bijvoorbeeld een leaseauto. Dit betekent dat de auto als een investering op mijn balans staat. Ik activeer de aanschafprijs en schrijf deze af over de jaren heen.

De leasemaatschappij blijft juridisch eigenaar tot ik alle termijnen heb betaald en eventueel de koopoptie licht.

Het betalen van de lease in termijnen voelt als het betalen van een hypotheek; met elke betaling bouw ik meer eigendomsrecht op. Dit maakt financial leasing anders dan operational leasing, waarbij ik niet voor eigenaarschap ga maar puur voor het gebruiksrecht.

De maandelijkse kosten voor de financial lease neem ik op in mijn resultatenrekening, waardoor ik inzicht houd in mijn financiële verplichtingen en hoe deze mijn bedrijfsvoering beïnvloeden.

Het proces van het boeken van financial leasing

Het boeken van financial leasing in de boekhouding is een precisieklus. Ik activeer de leaseauto als aankoop en zorg voor de juiste afschrijvingen. Hieronder leg ik stap voor stap uit hoe dit proces in zijn werk gaat:

 • Eerst bereid ik alles voor om de leaseovereenkomst te inboeken. Dit houdt in dat ik alle details van het contract verzamel: de looptijd, het leasebedrag, en de rente.
 • Vervolgens boek ik het geleaste object, zoals een auto, als een activum op mijn balans. De contante waarde van de leasebetalingen wordt gezien als de aankoopprijs.
 • Bij elke maandelijkse betaling splits ik het bedrag op in twee delen: rente en aflossing.
 • Het rentedeel voer ik als kosten op in mijn winst-en-verliesrekening, wat invloed heeft op mijn bijtelling.
 • Ik schrijf het activum linea recta af over de economische levensduur, volgens het afschrijvingsplan dat past bij mijn onderneming.
 • De aflossing vermindert mijn langlopende schulden op de balans stapsgewijs.

Het boeken van operational lease in de boekhouding

Wanneer we het hebben over operational lease in onze boekhouding, stuiten we op een iets anders proces dan bij financial lease. Hierbij draait het niet om eigendom, maar om het gebruik van een asset, wat bepaalde nuances met zich meebrengt in hoe we deze vorm van leasing verantwoorden in onze administratie.

De betekenis van operational leasing

Operational leasing is in essentie vergelijkbaar met huren. Ik betaal maandelijks een vast bedrag aan de leasemaatschappij voor het gebruik van bijvoorbeeld een auto of kopieermachine.

Het grote verschil met kopen is dat ik niet de eigenaar word van het bedrijfsmiddel; het blijft eigendom van de leasemaatschappij.

Dit heeft als voordeel dat het lease object niet op mijn balans staat. Ik geniet van het recht om het object te gebruiken zonder me zorgen te hoeven maken over de restwaarde of onderhoudskosten.

Het leasen van bedrijfsmiddelen biedt me zo flexibiliteit en maakt het mogelijk om te investeren in andere belangrijke delen van mijn onderneming.

Het proces van het boeken van operational leasing

Het boeken van een operational lease is voor mij altijd een gestructureerde klus. Ik zorg ervoor dat elke stap precies en overzichtelijk in mijn administratie terechtkomt. Hier is hoe ik het aanpak:

 • Eerst controleer ik de lease overeenkomst nauwkeurig. Het is cruciaal om te bevestigen dat het daadwerkelijk om een operational lease gaat.
 • Daarna registreer ik de leasetermijnen als huurkosten in mijn online boekhoudprogramma. Elke maand boek ik dus een vast bedrag.
 • Vervolgens houd ik bij of er kosten zijn verbonden aan het privégebruik van de auto. Deze moeten namelijk apart geboekt worden.
 • De btw op de facturen verwerk ik correct, door deze af te trekken van de voorbelasting, mits mijn onderneming hier recht op heeft.
 • Gedurende het jaar pas ik ook de eventuele afschrijvingen toe. Bij operational leasing hoort dit niet bij mij, maar bij de leasemaatschappij.
 • Aan het einde van elk kwartaal controleer ik of alle leasebetalingen kloppen met mijn contract en of er geen extra kosten zijn die ik moet doorvoeren.
 • Tenslotte zorg ik ook voor een nauwkeurige rapportage aan instanties zoals de Belastingdienst indien nodig, vooral rondom privégebruik en btw.
Een georganiseerd kantoorbureau met computer, boeken en professionele sfeer.

De voordelen van leasing in de boekhouding

Leasen biedt mij als ondernemer meer financiële ademruimte. Met kleinere maandelijkse betalingen blijft er cash over voor andere investeringen. Ik schrijf zelfs het geleasede goed af, wat belastingvoordeel oplevert.

Deze flexibiliteit geeft me de kans om te groeien zonder zware financiële lasten direct op mijn schouders te nemen.

Het onderscheid tussen operational lease en financial lease heeft ook zijn voordelen in mijn administratie. Bij financial lease wordt het actief uiteindelijk mijn eigendom, terwijl bij operational lease ik geen zorgen heb over onderhoud of restwaarde.

Dit scheelt aanzienlijk in de risico’s die ik als ondernemer draag en maakt mijn boekhouding veel overzichtelijker. Met deze helderheid kan ik betere strategische beslissingen maken voor mijn bedrijf.

Alles over boekhouden en lease

Financial lease voelt als kopen, maar dan op afbetaling. Je bent economisch eigenaar van bijvoorbeeld de auto en zet deze op de balans. Dit betekent dat je moet afschrijven op dit bedrijfsmiddel, net zoals je zou doen met een aankoop.

Hierbij houd ik rekening met de afschrijvingsregels die gelden voor mijn onderneming. De leaseverplichtingen neem ik apart op bij de langlopende schulden. Zo zie ik in één oogopslag wat mijn verplichtingen zijn en hoe deze zich over tijd ontwikkelen.

Operational lease behandel ik als een servicecontract. Elke maand betaal ik een vast bedrag waar alles in zit. Het mooie hiervan is dat ik me geen zorgen hoef te maken over onverwachte kosten voor onderhoud of verzekering, want die zijn al inbegrepen.

Aan de andere kant, het middel komt niet op mijn balans te staan omdat het eigendom blijft van de leasemaatschappij. Ik boek de maandelijkse kosten als bedrijfskosten en houd zo mijn administratie up-to-date en overzichtelijk.

Conclusie

Zo, we hebben het gehad over hoe je financial en operational lease in de boekhouding verwerkt. Deze methodes verhogen de efficiëntie van je administratie en zijn niet moeilijk toe te passen.

Vraag je nu af: hoe kan ik deze informatie gebruiken om mijn eigen boekhouding te verbeteren? Het belang van correcte verwerking is duidelijk; het zorgt voor accurate financiële rapportages.

Kijk nog eens naar de stappen die we besproken hebben en zet ze in actie. Ontdek meer tips en trucs op onze website, waar je nog veel meer kunt leren over slim boekhouden. Laat dit alles een inspiratie zijn om vandaag nog jouw boekhoudprocessen te optimaliseren!

Veelgestelde Vragen

1. Wat is het verschil tussen financiële leasing en operationele leasing?

Financiële leasing houdt in dat je voor een langere tijd een bedrijfsmiddel gebruikt en het uiteindelijk kunt kopen. Bij operationele leasing huur je een middel en blijft de leasemaatschappij eigenaar.

2. Hoe moet ik de annuïteit van een leaseauto in mijn boekhouding verwerken?

Je boekt de annuïteit als periodieke kosten in je boekhouding. Houd rekening met de afspraak over privégebruik van de auto voor correcte berekeningen.

3. Moet ik bij online factureren ook de leasekosten meenemen?

Ja, bij het online factureren dien je alle kosten, waaronder die van leasing, op te nemen zodat je administratie volledig en up-to-date is.

4. Wat moet ik doen als ik lease voor persoonlijk gebruik en zakelijk gebruik combineer?

Maak een duidelijk onderscheid in je boekhouding tussen privégebruik en zakelijk gebruik van de leaseauto, zodat je de kosten correct kunt opvoeren.

Ten slotte

Om af te sluiten zijn er een paar programma’s die ik er echt even voor je wil uitlichten. De keuze op het vlak van boekhoudsoftware is namelijk enorm! Er zijn er al ruim 150!

 • Onafhankelijk van wat je doet en voor iedereen geschikt; MKB, ZZP, dienstverlenend, of met een webshop. Dan is E-boekhouden de gevestigde naam. Dit complete pakket kun je hier gratis proberen
 • Een heel populaire speler voor de online ondernemer neemt je administratie in vogelvlucht uit handen. Online factureren? Geen probleem. Eerlijke prijs, super kwaliteit: Moneybird is je vogel. Direct gratis proberen.
 • Wanneer je als dienstverlenende ZZP’er aan de slag bent, van eenvoud houdt en de kosten laag wilt houden, dan is BUNNI een goede keuze. Deze aanbieder maakt je administratie tot een grap, zo makkelijk. Ook BUNNI heeft een gratis proefperiode.
 • Ten slotte wil ik afsluiten met mijn favoriet Moneymonk maakt het leven voor zzp’ers echt tot een feestje en beperkt de tijd voor je administratie tot minuten. Met alle functionaliteiten die je nodig hebt; uren- en rittenregistratie, projectmanagement, en BTW aangifte. Natuurlijk, met een gratis proefmaand.

Check deze toppers zeker, wanneer jij minder wilt boekhouden, meer wilt ondernemen. En altijd zicht wil hebben op je cijfers. En… jij hebt vast wel wat beters te doen, dan al die software te testen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven