Alles wat je moet weten over boekhouden liquide middelen | 2024

In dit artikel

Heb je moeite om grip te krijgen op de liquide middelen binnen je onderneming? Je bent niet de enige; dit is een uitdaging waar ik ook voor heb gestaan, en ik weet hoe belangrijk het is om hierover duidelijkheid te hebben.

In dit artikel deel ik mijn kennis over boekhouden en liquide middelen, zodat ook jij dit onderdeel van je financiën strak in de hand kunt houden. Lees verder en laat je financiële zorgen verdampen!

Belangrijkste inzicht

Met de juiste boekhoudsoftware stroomlijn jij je boekhouding enorm. Hoewel het aanbod enorm is, zijn er een paar toppers die altijd terugkomen. E-boekhouden is nog altijd de populairste. Dankzij het brede scala aan functionaliteiten is voor elke type ondernemer geschikt.

Ben je dienstverlenend veeleisend om kwaliteit, maar ook qua eenvoud? Dan is Moneymonk de uitverkorene.

Probeer e-Boekhouden gratis, en volg deze link voor een gratis maand Moneymonk.

Samenvatting

 • Liquide middelen zijn snel om te zetten in contant geld en zijn essentieel voor de dagelijkse bedrijfsvoering, zoals het betalen van facturen en investeringen.
 • Boekhouden van liquide middelen zorgt voor een duidelijk overzicht van de financiële positie van een bedrijf, en regelmatige berekeningen helpen om snel actie te kunnen ondernemen indien nodig.
 • Een gezonde hoeveelheid liquide middelen verbetert de kredietwaardigheid bij financiële instellingen en leveranciers, wat de stabiliteit en groeimogelijkheden van een bedrijf ten goede komt.
 • Het verbeteren van liquiditeit vereist aandacht voor snelle facturatie, consequent opvolgen van betalingen en het inzetten van strategieën zoals factoring.
 • Het toepassen van efficiënt online boekhoudingssystemen en actief debiteurenbeheer helpt bij het voorspellen van verkopen en ondersteunt bij cashflowbeheersing, waardoor financiële stabiliteit wordt gewaarborgd.
 • Zie hoe eenvoudig boekhouden kan zijn met de juiste software, hier.

Wat zijn liquide middelen?

Een vrouwelijke ondernemer bestudeert financiële documenten in een modern kantoor.

Liquide middelen zijn de levensader van je onderneming; het zijn alle bezittingen die je snel en eenvoudig kunt omzetten in contant geld. Ze zijn cruciaal voor de dagelijkse bedrijfsvoering, want zonder voldoende liquide middelen kan een bedrijf niet functioneren.

Voorbeelden van liquide middelen

Laten we eens duiken in de wereld van liquide middelen. Als ondernemer kom ik ze dagelijks tegen en het is cruciaal om te weten wat eronder valt.

 • Zakelijke bankrekeningen: Deze rekeningen gebruik ik voor al mijn zakelijke transacties. Het geld dat hierop staat kan ik gelijk gebruiken om facturen te betalen of investeringen te doen.
 • Zakelijke spaarrekeningen: Hier zet ik geld opzij voor toekomstige kosten of investeringen. Dit geld is niet direct beschikbaar zoals op een lopende rekening, maar geeft wel een buffer.
 • Creditcards: Handig voor online aankopen of als ik even krap bij kas zit. Met een creditcard kan ik nu kopen en later afrekenen, mits ik de rekening op tijd betaal.
 • Kasgeld: Contant geld in mijn kluis gebruik ik voor kleine uitgaven of om wisselgeld aan klanten terug te geven.
 • Betaalproviders zoals PayPal en Mollie: Deze online diensten maken het gemakkelijk om betalingen van klanten te ontvangen. Ze kunnen ook handig zijn als tussenstation tussen verkoopinkomsten en mijn bankrekening.
 • Debiteuren: Klanten die nog moeten betalen vallen ook onder liquide middelen, aangezien dit bedragen zijn die spoedig tot mijn beschikking komen.

Liquide middelen in de boekhouding

Een stapel bankbiljetten en munten op een moderne kantoorbureau met stadsgezicht op de achtergrond.

Begrijpen hoe liquide middelen je financiële gezondheid beïnvloeden is cruciaal; duik dieper in dit onderwerp met ons en ontdek hoe je jouw bedrijf kunt versterken.

Hoe bereken je liquide middelen?

Het berekenen van liquide middelen is een essentiële taak in het beheer van mijn financiën. Ik zorg ervoor dat ik altijd weet hoeveel geld direct beschikbaar is om betalingen te kunnen doen.

 • Eerst tel ik al het contante geld dat ik in de kas heb.
 • Vervolgens controleer ik mijn bankrekeningen en tel alle positieve saldi bij elkaar op.
 • Aandelen of obligaties die snel verkocht kunnen worden, reken ik ook tot de liquide middelen.
 • Ik tel de waarden van deze verschillende bronnen bij elkaar op voor het totaal aan liquide middelen.
 • Voor een nauwkeurig beeld houd ik rekening met uitstaande betalingen die nog van mijn account afgeschreven moeten worden.
 • Eventuele leningen die binnenkort moeten worden terugbetaald, trek ik van dit totaal af.
 • Het gebruik van een boekhoudprogramma helpt mij om deze berekeningen snel en accuraat uit te voeren.
 • Ik blijf alert op veranderingen in mijn kasstroomoverzicht om mijn liquiditeit goed te kunnen inschatten.

Het belang van liquide middelen in de boekhouding

Nu we weten hoe liquide middelen berekend worden, is het tijd om hun cruciale rol in de boekhouding te belichten. Deze vorm van vlottende activa vormt de slagader van elk bedrijf, groot of klein.

Zonder voldoende liquide middelen kan een onderneming niet snel genoeg handelen in situaties waar direct geld nodig is. Of het nu gaat om het betalen van schulden, het aanschaffen van materialen of het afhandelen van omzetbelasting, liquide middelen zorgen ervoor dat een bedrijf operationeel blijft.

Daarnaast geeft een solide hoeveelheid liquide middelen een bedrijf financiële ademruimte en verbetert het de kredietwaardigheid bij financiële instellingen en leveranciers. Het weerspiegelt stabiliteit en verlaagt het risico op financiële moeilijkheden tijdens economische uitdagingen.

Een gezonde boekhouding met goed beheerde liquide middelen stelt mij als zzp’er in staat om proactief te zijn, in plaats van reactief—zo sta ik steviger in mijn schoenen bij onverwachte financiële tegenvallers.

Liquiditeit verbeteren: Tips en trucs

Een zakeneigenaar zit in een open kantooromgeving met moderne meubels.

Het verbeteren van de liquiditeit is een continu proces dat aandacht vereist. Ik zorg er altijd voor dat ik mijn bedrijf gezond houd door slim te beheren wat er binnenkomt en uitgaat.

 • Ik factureer altijd direct na het afronden van een klus, zo houd ik de inkomstenstroom op gang en worden betalingen sneller ontvangen.
 • Het consequent opvolgen van facturen bij mijn klanten is cruciaal; zo voorkom ik lange wachttijden op betalingen en blijft de cashflow gezond.
 • Het inzetten van factoring is een strategie die ik gebruik om direct geld te ontvangen voor mijn uitstaande facturen; hierdoor hoef ik niet te wachten tot klanten betalen.
 • Regelmatig bereken ik zowel de current ratio als de quick ratio om inzicht te krijgen in hoe snel ik vorderingen kan omzetten in giraal of chartaal geld.
 • Een goede grip op mijn liquide middelen helpt mij om financieel stabiel te blijven, ook tijdens een economische crisis waarbij cash king is.
 • Actief debiteurenbeheer toepassen zorgt ervoor dat mijn klanten tijdig betalen; indien nodig schakel ik een incassobureau in om achterstallige betalingen te innen.
 • Om onnodige belastingen te vermijden, optimaliseer ik regelmatig mijn fiscale planning, wat leidt tot meer beschikbare liquide middelen.
 • Efficiënt online boekhouden maakt het makkelijker om overzicht te houden over alle transacties en verbetert daarmee mijn solvabiliteit.
 • Door cookies op mijn website toe te passen verzamel ik data die helpen bij het voorspellen van verkoopresultaten en ondersteunen bij cashflowbeheersing.

Diepgaande kennis van boekhouden liquide middelen

Om echt grip te krijgen op mijn financiën, duik ik dieper in het boekhouden van liquide middelen. Ik begrijp dat zowel chartaal als giraal geld hieronder vallen en dat deze posten aan de debetzijde van de balans thuishoren.

Het beheren van deze middelen is cruciaal voor mijn dagelijkse bedrijfsvoering, of ik nu zzp’er ben of een groter bedrijf leid. Betalingen zoals salarissen, schulden en investeringen lopen via deze liquide activa.

Ik zorg ervoor dat de resultatenrekening altijd klopt door regelmatig mijn inkomsten en uitgaven tegen het licht te houden. Facturen betaal ik bij voorkeur met ideal, omdat dit een snelle verwerking op de bankrekening garandeert.

Dit helpt me om een helder overzicht te houden en zorgt ervoor dat mijn bedrijf altijd genoeg liquide middelen heeft voor onverwachte uitgaven of kansen die zich voordoen.

Veelgestelde Vragen

Conclusie

Inzicht in liquide middelen is de sleutel tot een gezonde bedrijfsvoering voor zzp’ers. Mijn tips helpen je om je liquiditeit effectief te beheren en te verbeteren. We overzien vaak het belang van een snelle beschikbaarheid van geld; toch is dit cruciaal voor het betalen van facturen en investeren in groei.

Vergeet niet: een goede liquiditeitsbegroting kan financiële verrassingen voorkomen. Laat je niet overrompelen door onverwachte tekorten, gebruik deze kennis als fundament voor succes.

Met deze strategieën kun je jouw bedrijf laten bloeien en stevig in de markt zetten.

Ten slotte

Om af te sluiten zijn er een paar programma’s die ik er echt even voor je wil uitlichten. De keuze op het vlak van boekhoudsoftware is namelijk enorm! Er zijn er al ruim 150!

 • Onafhankelijk van wat je doet en voor iedereen geschikt; MKB, ZZP, dienstverlenend, of met een webshop. Dan is E-boekhouden de gevestigde naam. Dit complete pakket kun je hier gratis proberen
 • Een heel populaire speler voor de online ondernemer neemt je administratie in vogelvlucht uit handen. Online factureren? Geen probleem. Eerlijke prijs, super kwaliteit: Moneybird is je vogel. Direct gratis proberen.
 • Wanneer je als dienstverlenende ZZP’er aan de slag bent, van eenvoud houdt en de kosten laag wilt houden, dan is BUNNI een goede keuze. Deze aanbieder maakt je administratie tot een grap, zo makkelijk. Ook BUNNI heeft een gratis proefperiode.
 • Ten slotte wil ik afsluiten met mijn favoriet Moneymonk maakt het leven voor zzp’ers echt tot een feestje en beperkt de tijd voor je administratie tot minuten. Met alle functionaliteiten die je nodig hebt; uren- en rittenregistratie, projectmanagement, en BTW aangifte. Natuurlijk, met een gratis proefmaand.

Check deze toppers zeker, wanneer jij minder wilt boekhouden, meer wilt ondernemen. En altijd zicht wil hebben op je cijfers. En… jij hebt vast wel wat beters te doen, dan al die software te testen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Boekhoudprogramma aanbieding

Hoelang blijf je nog zoeken?

Het antwoord is dichterbij dan je denkt… Ja, echt waar. Kies dit boekhoudprogramma en bespaar zeeën van tijd.