Alles wat je moet weten over boekhouden memoriaal | 2024

In dit artikel

Boekhouden kan soms voelen als een doolhof, vooral als het gaat om de mysterieuze memoriaalboekingen. Geen zorgen, ik heb hetzelfde ervaren en weet dat bijhouden van incidentele posten cruciaal is voor jouw financiële administratie.

In dit artikel onthul ik alles over het nut en de toepassing van memoriaalboekingen, zodat je de controle behoudt over je boekhouding. Blijf lezen, het wordt zo simpel als tellen tot drie!

Belangrijkste inzicht

Met de juiste boekhoudsoftware stroomlijn jij je boekhouding enorm. Hoewel het aanbod enorm is, zijn er een paar toppers die altijd terugkomen. E-boekhouden is nog altijd de populairste. Dankzij het brede scala aan functionaliteiten is voor elke type ondernemer geschikt.

Ben je dienstverlenend veeleisend om kwaliteit, maar ook qua eenvoud? Dan is Moneymonk de uitverkorene.

Probeer e-Boekhouden gratis, en volg deze link voor een gratis maand Moneymonk.

Samenvatting

 • Memoriaalboekingen zijn correctieposten die helpen fouten te herstellen en bijzondere financiële gebeurtenissen te verwerken in de boekhouding.
 • Ze zijn onmisbaar voor een accurate jaarafsluiting en voor het bijhouden van afschrijvingen, reserveringen en privégebruik binnen een bedrijf.
 • Online boekhoudprogramma’s vereenvoudigen het invoeren van memoriaalboekingen en zorgen voor een feilloze financiële administratie.
 • Het gebruik van memoriaalboekingen draagt bij aan een gedetailleerd en transparant financieel overzicht van een onderneming.
 • Boekhouden met memoriaal leidt tot meer efficiëntie, tijdswinst en zekerheid binnen de financiële verslaglegging.
 • Voor accurate financiële rapportages, vergelijk de beste boekhoudtools hier.

Wat zijn memoriaalboekingen?

Een vintage boekhoudboek en een pen op een houten bureau.

Memoriaalboekingen zijn in de kern correctieposten; ze stellen ons in staat om eerdere fouten recht te zetten of niet-reguliere financiële gebeurtenissen in onze boekhouding te verwerken.

Het is een cruciaal element dat zorgt voor de volledigheid en nauwkeurigheid van onze financiële administratie.

Het belang van memoriaalboekingen in de boekhouding

Memoriaalboekingen spelen een cruciale rol in mijn boekhoudproces, vooral bij de jaarafsluiting. Ze laten me toe om die speciale financiële posten te registeren die buiten de standaard geldstromen vallen.

Denk hierbij aan afschrijvingskosten of correcties op eerder gemaakte boekingen, zaken die essentieel zijn voor een accurate weergave van het financiële plaatje van mijn bedrijf.

Door deze unieke boekingen blijft mijn balans kloppend en de resultatenrekening helder. Ik zorg ervoor dat alle incidentele boekingen nauwkeurig worden verwerkt zonder dat er directe inkomende of uitgaande geldtransacties zijn.

Dit precisiewerk zorgt ervoor dat elke cent die ik aan mijn abonnees rapporteer, goed onderbouwd is en dat mijn financiële administratie tot in de puntjes verzorgd is.

Voorbeelden van memoriaalboekingen

Nu we het belang van memoriaalboekingen in de boekhouding hebben vastgesteld, laten we eens kijken naar enkele specifieke voorbeelden. Deze geven je een helder beeld van hoe deze boekingen in de praktijk functioneren.

 1. Correcties op eerder gemaakte fouten: Stel, je ontdekt dat je een uitgaande factuur tweemaal hebt ingevoerd. Een memoriaalboeking corrigeert deze fout door één van de dubbele posten te neutraliseren.
 2. Interne overboekingen: Misschien wil je geld verschuiven tussen verschillende afdelingen binnen je bedrijf. Dit doe je met een memoriaalboeking om de interne financiële stroom correct weer te geven.
 3. Afschrijvingen aan het eind van het jaar: Het is essentieel om waardedaling van bedrijfsmiddelen zoals computers of machines bij te houden. Met een memoriaalboeking schrijf je elk jaar een deel af wat resulteert in een realistische boekwaarde.
 4. Reserveringen voor toekomstige kosten: Voor verwachte kostenposten zoals groot onderhoud zet je geld opzij met behulp van een memoriaalboeking, zodat dit duidelijk in de boeken staat.
 5. Privégebruik toevoegen aan de bedrijfskosten: Als ondernemer gebruik je soms zakelijke middelen voor privédoeleinden. Voeg deze kosten toe via een memoriaalboeking zodat alles klopt in je administratie.
 6. Jaarafsluiting: Aan het einde van het jaar maak jij als ondernemer diverse memoriaalboekingen om ervoor te zorgen dat alle rekeningen kloppend zijn en klaar voor het nieuwe jaar.
 7. Loonjournaalposten invoeren: Werknemers krijgen salaris en dit moet op de juiste manier verwerkt worden in de boeken, vooral wanneer er complexere loonstructuren zijn als bonussen of commissies.

Wanneer en hoe memoriaalboekingen te gebruiken

Een vrouw maakt financiële aantekeningen in een rommelig kantoor.

Memoriaalboekingen pak ik aan als een essentieel onderdeel van mijn boekhoudkundige taken. Ze zorgen ervoor dat elke financiële activiteit nauwkeurig wordt vastgelegd, ook al is er geen directe geldstroom.

 • Ik pas memoriaalboekingen toe op het moment dat ik interne overboekingen wil registreren. Dit doe ik bijvoorbeeld wanneer ik geld tussen verschillende bedrijfsrekeningen verplaats maar geen fysieke facturen heb.
 • Voor afstemmingsposten zet ik ze in om correcties te maken. Als er een vergissing is ontdekt na het uitgaande facturenproces, helpt een memoriaalboeking mij de fout te rechtzetten zonder originele boekingen te wijzigen.
 • Aan het einde van elk boekjaar gebruik ik deze techniek om afschrijvingen vast te leggen. Dit is cruciaal voor bezittingen zoals apparatuur en machines die geleidelijk aan waarde verliezen.
 • In situaties waarbij kosten of inkomsten nog niet gerealiseerd zijn maar wel erkend moeten worden, grijp ik naar memoriaalboekingen. Ik reserveer zo toekomstige uitgaven of inkomsten die waarschijnlijk gaan plaatsvinden.
 • Voor onvoorziene gebeurtenissen vind ik dit type boeking handig. Stel dat er sprake is van onverwachte schade of verlies; dan kan dit snel worden geadministreerd door een passende memoriaalboeking toe te voegen.

Memoriaal boekingen en online boekhoudprogramma’s

Online boekhoudprogramma’s maken het afschrijven een stuk eenvoudiger en overzichtelijker. Ik kan snel en efficiënt memoriaalboekingen invoeren zonder stapels papierwerk. Deze software helpt mij fouten te voorkomen door automatische berekeningen en geïntegreerde controlemechanismen.

Zo zorg ik ervoor dat mijn boekhouding altijd klopt en up-to-date is.

De programma’s zoals e-boekhouden en Exact zijn ontworpen om het boekhoudproces te stroomlijnen. Ik kies voor een programma dat past bij mijn bedrijf en begin direct met het digitaliseren van mijn administratie.

Het invoeren van posten is simpel, met handige functies die mij tijd besparen en inzicht geven in mijn financiën. Hierdoor houd ik meer tijd over voor andere belangrijke taken binnen mijn onderneming.

Met de volgende gids duik ik dieper in de wereld van boekhouden memoriaal.

Uitgebreide Gids voor Boekhouden Memoriaal

Na het verkennen van de rol van online boekhoudprogramma’s, wil ik je meenemen in de diepte van het boekhouden memoriaal. In deze gids onthul ik alle noodzakelijke stappen om nauwkeurige memoriaalboekingen te maken.

Je leert welke soorten transacties speciale aandacht vereisen en hoe je die op een correcte manier in jouw boekhoudsysteem vastlegt. Het gaat hier om meer dan alleen invoeren; het is het kunstig balanceren van de financiële puzzelstukjes die jouw onderneming vormgeven.

Ik leg uit dat je voor sommige transacties zoals een correctieboeking of afschrijvingen niet om het memoriaal heen kunt. Deze posten passen vaak niet in de standaardcategorieën van de boekhouding, maar ze moeten toch nauwkeurig worden bijgehouden.

Met praktijkgerichte voorbeelden toon ik hoe je deze unieke boekingen beheert, zodat jouw financiële rapportage altijd kloppend is. Het correct gebruiken van het memoriaal is essentieel voor een gedetailleerd en transparant overzicht van de financiën van je bedrijf.

Conclusie over boekhouden memoriaal

Memoriaalboekingen vormen de stille helden van mijn administratie; ze zorgen ervoor dat alles wat niet past in de standaard dagboeken toch een plek krijgt. Ik begrijp nu hoe cruciaal ze zijn voor jaarafsluitingen en correcties van foutieve posten.

Ze bieden me de flexibiliteit om diverse financiële transacties nauwkeurig te verwerken, wat bijdraagt aan een betrouwbare financiële verslaglegging. Gelukkig maakt moderne software het bijhouden ervan veel simpeler en overzichtelijker.

Het toepassen van deze strategieën maakt mijn boekhouding efficiënter en bespaart me uiteindelijk veel tijd en mogelijke hoofdbrekens. Boekhouden met memoriaal geeft me gemoedsrust, wetende dat alle incidentele posten zorgvuldig zijn geregistreerd.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is een memoriaal in boekhouden?

Een memoriaal is een boek waar je correcties en bijzondere financiële feiten die niet in de gewone dagboeken passen, vastlegt.

2. Waarom gebruik je een memoriaalboek?

Je gebruikt een memoriaalboek om transacties te registreren die niet in de standaard grootboeken thuishoren.

3. Moet elke onderneming een memoriaal hebben?

Ja, elke onderneming moet een memoriaal hebben om ervoor te zorgen dat alle financiële gebeurtenissen correct worden opgetekend.

4. Kan ik het memoriaal digitaal bijhouden?

Het is mogelijk om het memoriaal digitaal bij te houden, wat vaak efficiënter is en fouten kan verminderen.

5. Wat komt er typisch in een memoriaal te staan?

In een memoriaal staan typisch correctieposten, jaarafsluitingen en andere niet-reguliere boekingen.

Conclusie

boekhouden memoriaal

Memoriaalboekingen vormen de stille helden van mijn administratie; ze zorgen ervoor dat alles wat niet past in de standaard dagboeken toch een plek krijgt. Ik begrijp nu hoe cruciaal ze zijn voor jaarafsluitingen en correcties van foutieve posten.

Ze bieden me de flexibiliteit om diverse financiële transacties nauwkeurig te verwerken, wat bijdraagt aan een betrouwbare financiële verslaglegging. Gelukkig maakt moderne software het bijhouden ervan veel simpeler en overzichtelijker.

Het toepassen van deze strategieën maakt mijn boekhouding efficiënter en bespaart me uiteindelijk veel tijd en mogelijke hoofdbrekens. Boekhouden met memoriaal geeft me gemoedsrust, wetende dat alle incidentele posten zorgvuldig zijn geregistreerd.

Ten slotte

Om af te sluiten zijn er een paar programma’s die ik er echt even voor je wil uitlichten. De keuze op het vlak van boekhoudsoftware is namelijk enorm! Er zijn er al ruim 150!

 • Onafhankelijk van wat je doet en voor iedereen geschikt; MKB, ZZP, dienstverlenend, of met een webshop. Dan is E-boekhouden de gevestigde naam. Dit complete pakket kun je hier gratis proberen
 • Een heel populaire speler voor de online ondernemer neemt je administratie in vogelvlucht uit handen. Online factureren? Geen probleem. Eerlijke prijs, super kwaliteit: Moneybird is je vogel. Direct gratis proberen.
 • Wanneer je als dienstverlenende ZZP’er aan de slag bent, van eenvoud houdt en de kosten laag wilt houden, dan is BUNNI een goede keuze. Deze aanbieder maakt je administratie tot een grap, zo makkelijk. Ook BUNNI heeft een gratis proefperiode.
 • Ten slotte wil ik afsluiten met mijn favoriet Moneymonk maakt het leven voor zzp’ers echt tot een feestje en beperkt de tijd voor je administratie tot minuten. Met alle functionaliteiten die je nodig hebt; uren- en rittenregistratie, projectmanagement, en BTW aangifte. Natuurlijk, met een gratis proefmaand.

Check deze toppers zeker, wanneer jij minder wilt boekhouden, meer wilt ondernemen. En altijd zicht wil hebben op je cijfers. En… jij hebt vast wel wat beters te doen, dan al die software te testen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Boekhoudprogramma aanbieding

Hoelang blijf je nog zoeken?

Het antwoord is dichterbij dan je denkt… Ja, echt waar. Kies dit boekhoudprogramma en bespaar zeeën van tijd.