Hoe maak je een overzichtelijke boekhouden tabel in Excel?

In dit artikel

Boekhouden kan snel een wirwar van cijfers worden. Ik weet hoe overweldigend dat is, want ik heb zelf ook door die chaos moeten navigeren en ontdekte dat Excel een fantastische tool is om orde te scheppen.

In dit artikel leid ik je door de stappen om een heldere en functionele boekhoudtabel in Excel op te zetten. Lees verder en ontdek hoe eenvoudig het kan zijn!

Belangrijkste inzicht

Met de juiste boekhoudsoftware stroomlijn jij je boekhouding enorm. Hoewel het aanbod enorm is, zijn er een paar toppers die altijd terugkomen. E-boekhouden is nog altijd de populairste. Dankzij het brede scala aan functionaliteiten is voor elke type ondernemer geschikt.

Ben je dienstverlenend veeleisend om kwaliteit, maar ook qua eenvoud? Dan is Moneymonk de uitverkorene.

Probeer e-Boekhouden gratis, en volg deze link voor een gratis maand Moneymonk.

Een goed georganiseerd en gestructureerd Excel-spreadsheet met kleurrijke grafieken en diagrammen in een moderne kantooromgeving, met nadruk op productiviteit en efficiëntie, professionele sfeer.

Samenvatting

 • Excel helpt je met het opzetten van een gestructureerde boekhoudtabel, waarmee je eenvoudig je omzet en btw bijhoudt, betalingen registreert en de financiële gezondheid van jouw bedrijf in de gaten houdt.
 • Door het gebruik van sjablonen en formules in Excel kun je efficiënt grootboekrekeningen opzetten, inkomsten en uitgaven bijhouden en zelfs omgaan met vreemde valuta, wat tijd bespaart en foutkansen verkleint.
 • Excel maakt het mogelijk om een duidelijke balans en jaarrekening op te stellen, waardoor je een professioneel inzicht krijgt in de financiële stand van zaken van jouw onderneming.
 • Het beheren van een klantenadministratie in Excel zorgt voor overzicht en efficiëntie in het runnen van je bedrijf door alle belangrijke klantgegevens overzichtelijk bij elkaar te houden.
 • Templates in Excel zijn tijdbesparend en bieden een goede basis voor je financiële beheer, terwijl de flexibiliteit van het programma toestaat dat je jouw administratie volledig naar wens kunt aanpassen.

Belang van Boekhouden in Excel

Excel biedt een flexibele oplossing voor mijn financiële administratie; het is ideaal voor het eenvoudig ordenen van gegevens en het uitvoeren van berekeningen. Als zzp’er heb ik ontdekt dat Excel mij de vrijheid geeft om mijn boekhouding aan te passen aan de specifieke behoeften van mijn bedrijf.

De mogelijkheid om verschillende munteenheden te hanteren en afschrijvingen te berekenen, maakt Excel een krachtig hulpmiddel voor internationale transacties.

Door gratis Excelsjablonen te gebruiken, kan ik kosten besparen en toch een duidelijk beeld krijgen van mijn winst- en verliesrekening. Dit helpt mij om de financiële gezondheid van mijn onderneming in de gaten te houden zonder dat ik afhankelijk ben van een externe boekhouder.

Volgende, zullen we kijken hoe je een efficiënte boekhouding opzet in Excel.

Een goed georganiseerde financiële spreadsheet in een moderne kantooromgeving.

Het opzetten van een Boekhouding in Excel

Het opzetten van een boekhouding in Excel kan voor menig zzp’er of kleinbedrijfseigenaar een verademing zijn, door de financiën helder en controleerbaar te houden. Met een paar eenvoudige stappen transformeer je zo’n spreadsheet in een efficiënte boekhoudpartner die je inzicht geeft in omzet, btw en veel meer.

Het bijhouden van Omzet en btw

Boekhouden in Excel maakt mijn leven als ondernemer een stuk eenvoudiger. Ik zorg ervoor dat ik nauwkeurig de omzet en btw bijhoud, want dat is essentieel voor de financiële gezondheid van mijn bedrijf.

 • Maak eerst een aparte tabel voor alle verkoopfacturen. Hierin noteer ik de datum, het factuurnummer, de klant, het verkoopbedrag exclusief btw en het btw-bedrag.
 • Voor elke ontvangen betaling registreer ik de informatie in een ontvangstoverzicht. Dit helpt me om te zien wie er betaald heeft en of er nog openstaande facturen zijn.
 • Ik gebruik verschillende btw – tarieven afhankelijk van het soort product of dienst. Deze tarieven zet ik duidelijk in mijn boekhoudtabel, zodat het berekenen van de af te dragen btw simpel blijft.
 • Elke kwartaal bereken ik met behulp van mijn nauwkeurige administratie hoeveel btw ik moet afdragen of terug kan vragen bij de Belastingdienst.
 • Om fouten te voorkomen, controleer ik regelmatig of alle bedragen in mijn Excel – sjabloon juist overeenkomen met mijn banktransacties.
 • Het ZZPStart Excel sheet is daarbij onmisbaar; dit sjabloon gebruik ik om overzichtelijk en snel mijn btw-aangifte voor te bereiden en in te dienen.
 • Verder hou ik ook rekening met afschrijvingen op investeringen die invloed hebben op mijn winst en dus ook op de berekening van de belasting.

Het maken van een overzicht van ontvangsten

Nadat we de omzet en btw hebben geregistreerd, is het tijd om ons te concentreren op de ontvangsten. Een duidelijk overzicht van wat er binnenkomt, helpt mij als ondernemer om zicht te houden op de financiële gezondheid van mijn bedrijf. Hier zijn stappen die ik volg:

 • Eerst creëer ik een nieuwe tabel met kolommen voor datum, beschrijving, factuurnummer en ontvangen bedrag.
 • Ik zorg ervoor dat alle ontvangen betalingen meteen in de tabel worden ingevoerd onder de juiste datum.
 • Vervolgens voeg ik een kolom toe voor betaalmethode, zoals bankoverschrijving of contant, om het geldbeheer simpel te houden.
 • Bij elke transactie noteer ik ook in welke munteenheid deze plaatsvond, handig bij internationale deals.
 • Gebruik makend van een dropdown – menu kan ik categoriseren of het inkomen afkomstig is uit verkoop, rente of andere bronnen.
 • Voor elke klant maak ik een aparte invoer; dit vereenvoudigt het afschrijven van openstaande posten later.

Overzicht van uitgaven

Nadat we de ontvangsten in kaart hebben gebracht, richten we ons nu op het overzicht van uitgaven. Het nauwkeurig bijhouden hiervan is cruciaal voor een gezonde financiële huishouding als zzp’er. Hier zijn een aantal punten die je moet overwegen:

 • Categoriseer elke uitgave zorgvuldig. Denk hierbij aan categorieën zoals kantoorbenodigdheden, vervoerskosten en salarissen. Dit maakt het analyseren van kosten eenvoudiger.
 • Noteer betaaldata bij elke transactie. Zo houd je grip op wanneer betalingen plaatsvinden en voorkom je verassingen in je cashflow.
 • Gebruik duidelijke omschrijvingen voor elke post. Vermijd algemene termen en wees specifiek om later verwarring te voorkomen.
 • Koppel uitgaven direct aan projecten of klanten als dat toepasbaar is. Zo kun je de winstgevendheid per project of klant makkelijker berekenen.
 • Check regelmatig of alle bonnetjes en facturen zijn ingevoerd. Een consistente update zorgt voor een actueel beeld van je financiën.
 • Monitor terugkerende kosten zoals abonnementen en verzekeringspremies; deze kunnen onopgemerkt blijven maar wel aanzienlijk optellen.

Het opzetten van Grootboekrekeningen

Het opzetten van grootboekrekeningen in Excel is een belangrijke stap voor je als zzp’er. Een goed ingericht grootboek zorgt voor overzicht en maakt je boekhouding veel gemakkelijker.

 1. Open een nieuw Excel – werkblad voor jouw grootboekrekeningen. Zorg ervoor dat je de laatste versie gebruikt met de nieuwe features van Boekhouden in Excel 6.0.
 2. Creëer kolommen voor rekeningnummers, omschrijvingen, debet, credit en het saldo. Deze structuur helpt om transacties nauwkeurig te registreren.
 3. Ken unieke nummers toe aan elke grootboekrekening volgens jouw eigen systeem of standaard boekhoudprincipes. Dit maakt het eenvoudiger om specifieke rekeningen terug te vinden.
 4. Voeg een omschrijving toe aan elke rekening die duidelijk aangeeft waarvoor deze wordt gebruikt, zoals ‘Inkoop materialen’ of ‘Verkoop diensten’.
 5. Begin met het invoeren van alle startbalansen per rekening in de juiste kolom, debet of credit, afhankelijk van hun natuur.
 6. Werk je spreadsheet regelmatig bij door nieuwe transacties in de desbetreffende grootboekrekeningen te plaatsen zodat je altijd actuele financiële informatie hebt.
 7. Maak gebruik van Excel – formules om automatisch totalen te berekenen voor elke rekening en om saldi bij te werken na elke transactie.
 8. Implementeer filters en sorteerfuncties om snel informatie te kunnen analyseren binnen jouw grootboeken, wat cruciaal is tijdens de jaarafsluiting.
Een persoon werkt geconcentreerd in een modern kantoor met financiële documenten.

Kolommen in de Boekhoudtabel

In het hart van onze gestroomlijnde boekhouding staat de boekhoudtabel – het fundament waarop we elke financiële beweging nauwkeurig vastleggen. Het begrip over hoe je effectief kolommen opzet, is cruciaal voor een heldere en efficiënte administratie die zelfs de meest doorgewinterde zzp’er met vertrouwen kan beheren.

Budgettabel Kolommen

Als ik een budgettabel in Excel aanmaak, zorg ik er altijd voor dat deze overzichtelijk is. Een goede budgettabel heeft kolommen die je helpen bij het maken van een duidelijk financieel overzicht. Zowel de kolommen van de budgettabel als die van de transactiestabel hebben veel gemeen. In mijn tabel gebruik ik gewoonlijk de volgende kolommen: ‘Datum’, ‘Omschrijving’, ‘Categorie’, ‘Budget Bedrag’, en ‘Daadwerkelijk Bedrag’. Deze helpen me om mijn budgetten te plannen en de werkelijke uitgaven bij te houden.

Hier is een voorbeeld van hoe zo’n tabel er in HTML uit zou zien:

Datum Omschrijving Categorie Budget Bedrag Daadwerkelijk Bedrag
01-01-2024 Huurkantoor Huisvestingskosten €1000,00 €1000,00
05-01-2024 Internetabonnement Communicatie €50,00 €49,95

Terwijl eenvoudige budgetten alleen een ‘Bedrag’ kolom nodig hebben, voeg ik bij ingewikkelde budgetten extra kolommen toe zoals ‘Hoeveelheid’, ‘Prijs per eenheid’, of een specifieke formule voor berekeningen. Het mooie aan Excel is de flexibiliteit om kolommen aan te passen aan je specifieke behoeften.

Vergeet niet dat je ook gratis budgetplanners kunt vinden die al een opzet hebben voor je Excel-boekhouding. Deze templates kunnen enorm tijdbesparend zijn en je direct een goed startpunt bieden. Ik maak graag gebruik van deze middelen om mijn financiën nog beter te beheren.

Inkomsten en uitgaven boekhouding

Zorgen voor een duidelijke administratie van inkomsten en uitgaven is essentieel in mijn boekhouding. Excel is hierbij een fantastisch hulpmiddel. Met behulp van een goed gestructureerde tabel kan ik alles tot in de puntjes bijhouden. Hieronder staat een voorbeeld van hoe zo’n tabel eruit kan zien in HTML-formaat:

Datum Omschrijving Inkomsten Uitgaven Btw Saldo
01-01-2024 Verkoop product X € 1.000 € 0 € 210 € 1.000
02-01-2024 Aankoop kantoorartikelen € 0 € 150 € 31,50 € 850

Deze tabel geeft mij een helder beeld van waar mijn geld vandaan komt en naartoe gaat. Ik houd de inkomsten en uitgaven nauwgezet bij, inclusief btw en het actuele saldo. Het gebruik van sjablonen maakt het proces stukken eenvoudiger en zorgt ervoor dat ik geen belangrijke gegevens over het hoofd zie. Deze manier van registreren is niet alleen nuttig voor mijn dagelijkse overzicht, maar ook onmisbaar bij het maken van de balans en jaarrekening.

Nu ik de inkomsten en uitgaven op orde heb, is het tijd om de volgende stap te zetten: het maken van Balans en Jaarrekening in Excel.

Vreemde valuta boekhouding

Omgaan met vreemde valuta in Excel voor je boekhouding is een must als je internationaal onderneemt. Hier zie je hoe je een tabel creëert die je helpt bij het boeken van transacties in andere valuta en het bijhouden van koersverschillen.

Datum Omschrijving Valuta Koers Bedrag in Vreemde Valuta Bedrag in Euro’s Koersverschil
01-01-2024 Factuur 001 USD 1.10 $1000 €909.09 €0.00
15-01-2024 Betaling Ontvangen USD 1.15 $1000 €869.57 €39.53

Deze eenvoudige tabel houdt niet alleen bij wat je hebt verdiend of uitgegeven, maar ook welke invloed wisselkoersschommelingen op je financiën hebben. Elk bedrag in vreemde valuta reken je om naar euro’s op basis van de wisselkoers op dat moment. Hiermee maak je jouw boekhouding in Excel betrouwbaar en inzichtelijk. Denk eraan dat bij elke financiële mutatie het verschil tussen de koers bij de factuurdatum en de betalingsdatum als koersverschil wordt weergegeven. Dit koersverschil is essentieel voor een juiste financiële weergave.

Met deze aanpak voorkom je onaangename verrassingen en houd je grip op je internationale financiën. Excel biedt je het gereedschap om valuta automatisch om te rekenen en met dit tafel ben je helemaal klaar voor e-boekhouden in vreemde valuta.

Het maken van Balans en Jaarrekening in Excel

Het opstellen van een balans en jaarrekening is essentieel voor mij als zzp’er om de financiën helder te krijgen. Met Excel creëer ik snel professionele financiële overzichten die me helpen mijn bedrijf goed te analyseren.

 • Ik start met het definiëren van alle noodzakelijke categorieën in twee tabbladen: één voor de balans en één voor de jaarrekening.
 • Vervolgens voeg ik in de balanstabblad kolommen toe voor activa, passiva en eigen vermogen.
 • Voor elke maand of kwartaal maak ik een aparte kolom om veranderingen door de tijd heen bij te houden.
 • In het jaarrekeningtabblad werk ik aan een gedetailleerd winst- en verliesoverzicht, gescheiden door operationele en niet-operationele inkomsten en uitgaven.
 • De automatische berekeningsfuncties van Excel gebruik ik om totaalcijfers direct te laten bijwerken na elke invoer – dit bespaart me veel tijd.
 • Grafieken en draaitabellen zet ik in voor een visuele weergave van mijn financiële data; ze maken trends en patronen meteen duidelijk.
 • Ik zorg ervoor dat alle gegevens correct zijn gekoppeld tussen de verschillende tabbladen, zodat wijzigingen overal worden doorgevoerd.
 • Regelmatig controleer ik of mijn balans klopt door de som van activa gelijk te stellen aan de som van passiva plus eigen vermogen – dat moet altijd opgaan.
 • Om alles volledig transparant te houden, archiveer ik alle bonnen, facturen en financiële documentatie digitaal gekoppeld aan mijn Excel-bestand.

Klantenadministratie beheren in Excel

Ik houd mijn klantenadministratie altijd nauwkeurig bij in Excel. Dit maakt het eenvoudiger om snel informatie op te zoeken en mijn zzp’er bedrijf efficiënt te runnen.

 • Begin met het creëren van een nieuwe spreadsheet speciaal voor klantenadministratie. Geef elke kolom een duidelijke naam zoals ‘klantnaam’, ‘e-mailadres’, en ‘telefoonnummer’.
 • Voeg extra kolommen toe voor belangrijke details zoals de begindatum van de samenwerking, type dienst of product, en betalingsvoorwaarden. Deze gegevens helpen je om overzicht te houden.
 • Maak gebruik van Excel – functies zoals filters en sorteeropties. Zo kun je makkelijk door je klantgegevens heen navigeren en specifieke informatie vinden.
 • Zet formules in voor automatische berekeningen, bijvoorbeeld voor het optellen van totale verkopen per klant of het uitrekenen van openstaande bedragen.
 • Sla alle communicatiegeschiedenis met de klant op in aparte tabbladen binnen dezelfde spreadsheet. Noteer hier data van gesprekken, onderwerp van contactmomenten en afgesproken actiepunten.
 • Implementeer datavalidatie om fouten in data-invoer te minimaliseren zoals onjuiste e-mailadressen of telefoonnummers die niet aan standaardformats voldoen.
 • Beveilig je klantenadministratietabel met een wachtwoord. Dit zorgt ervoor dat alleen geautoriseerde personen toegang hebben tot gevoelige klantinformatie.
 • Plan regelmatige updates in waarbij je nieuwe gegevens toevoegt en controleert of alle bestaande informatie nog klopt. Hierdoor blijft je database up-to-date en betrouwbaar.
 • Zorg voor een back – up systeem zodat je nooit belangrijke klantinformatie kwijtraakt door technische problemen of menselijke fouten. Opslaan kan zowel op een externe harde schijf als in de cloud.
 • Integreer eventueel jouw Excel-administratie met andere systemen die je gebruikt, zoals facturatieprogramma’s of e-mailmarketing software, voor maximale efficiëntie.

Veelgestelde vragen over Boekhouden in Excel

Naast klantenadministratie is het begrijpen van veelvoorkomende vragen rondom boekhouden in Excel ook cruciaal. Het blijkt dat ondernemers en zzp’ers vaak dezelfde knelpunten ervaren.

Ze vragen zich af hoe ze het beste extra categorieën kunnen toevoegen aan hun boekhoudsysteem. Dat doe je snel door de categorieën tabblad zichtbaar te maken en vervolgens de werkbladbeveiliging op te heffen.

Het werken met meer dan 500 Excel-sjablonen zorgt voor flexibiliteit en biedt een solide basis voor financiële en administratieve taken, van het bijhouden van je omzet tot het zelf maken van balansen.

Een slim ingerichte administratie vanaf de start maakt alles overzichtelijker en efficiënter. Voor wie al werkt met Excel en overweegt over te stappen naar een online boekhoudtool zoals e‑Boekhouden.nl, is er de optie om eenvoudig gegevens te migreren.

Hierbij is het goed om te bedenken welke methode het meeste voordeel biedt voor jouw unieke situatie als zzp’er.

Conclusie

Grip krijgen op je financiën is essentieel, en met Excel til je jouw boekhouding naar een hoger niveau. Je hebt gezien hoe templates het opzetten van een overzichtelijke tabel vereenvoudigen.

Dit spaart niet alleen tijd, maar maakt ook je administratie feilloos en professioneel. Ik wil je inspireren: start nu met het ordenen van jouw financiële zaken en ervaar de rust die het brengt.

Je financiën beheren wordt bijna leuk als je de kracht van Excel benut.

Veelgestelde Vragen

1. Wat heb ik nodig om een boekhouden tabel in Excel te maken voor als zzp’er?

Als zzp’er heb je basisgegevens van je financiën nodig, zoals inkomsten en uitgaven, om een overzichtelijke boekhouden tabel in Excel te starten.

2. Is het moeilijk om een boekhouden tabel te maken in Excel?

Nee, het is niet moeilijk. Met een paar eenvoudige stappen kun je als zzp’er zelf een duidelijke tabel maken voor je boekhouding.

3. Kan ik mijn boekhouden tabel in Excel automatiseren?

Ja, in Excel kun je formules instellen die berekeningen voor je boekhouding automatiseren, wat handig is voor de administratie van een zzp’er.

4. Hoe zorg ik ervoor dat mijn boekhouden tabel up-to-date blijft?

Zorg ervoor dat je regelmatig alle nieuwe transacties invoert en controleer de totalen om als zzp’er een actueel overzicht van je financiën te behouden.

Ten slotte

Om af te sluiten zijn er een paar programma’s die ik er echt even voor je wil uitlichten. De keuze op het vlak van boekhoudsoftware is namelijk enorm! Er zijn er al ruim 150!

 • Onafhankelijk van wat je doet en voor iedereen geschikt; MKB, ZZP, dienstverlenend, of met een webshop. Dan is E-boekhouden de gevestigde naam. Dit complete pakket kun je hier gratis proberen
 • Een heel populaire speler voor de online ondernemer neemt je administratie in vogelvlucht uit handen. Online factureren? Geen probleem. Eerlijke prijs, super kwaliteit: Moneybird is je vogel. Direct gratis proberen.
 • Wanneer je als dienstverlenende ZZP’er aan de slag bent, van eenvoud houdt en de kosten laag wilt houden, dan is BUNNI een goede keuze. Deze aanbieder maakt je administratie tot een grap, zo makkelijk. Ook BUNNI heeft een gratis proefperiode.
 • Ten slotte wil ik afsluiten met mijn favoriet Moneymonk maakt het leven voor zzp’ers echt tot een feestje en beperkt de tijd voor je administratie tot minuten. Met alle functionaliteiten die je nodig hebt; uren- en rittenregistratie, projectmanagement, en BTW aangifte. Natuurlijk, met een gratis proefmaand.

Check deze toppers zeker, wanneer jij minder wilt boekhouden, meer wilt ondernemen. En altijd zicht wil hebben op je cijfers. En… jij hebt vast wel wat beters te doen, dan al die software te testen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven