Boekhouden voor beginners

Zo begin je in 2023 ✅

In dit artikel

Ben je nieuw in de wereld van boekhouden en wil je de basisprincipes leren? Dan ben je hier aan het juiste adres! In deze blogpost, getiteld “Boekhouden voor beginners: Zo start je boekhouding in 2023, vind je alles wat je moet weten om te starten!

Heb jij het gemak van een boekhoudprogramma al ontdekt?

Velen gingen je voor. Excel is passé. Begin vandaag nog met stroomlijnen van je administratieve rompslomp. Je kunt je direct bij deze toppers aanmelden, om gratis proberen.

Geen tijd? Snelle samenvatting

Een goede boekhouding helpt bij het voldoen aan wettelijke verplichtingen en geeft inzicht in de winstgevendheid van het bedrijf.

Het begrijpen en correct toepassen van debet en credit is essentieel voor een overzichtelijke en nauwkeurige boekhouding.

Het gebruik van boekhoudsoftware kan het proces vereenvoudigen en automatiseren.

boekhouden voor beginners

[automatic_table_of_contents heading_title=”h2″][/automatic_table_of_contents]

Wat is boekhouden voor beginners?

Welkom bij de introductie van boekhouden voor beginners! Als je een ondernemer, zzp’er of starter bent die zijn boekhouding op orde wil hebben zonder er te veel tijd aan te besteden, dan ben je hier aan het juiste adres. We begrijpen dat je het liefst bezig bent met je werk, waar je goed in bent, en dat je daarnaast tijd over wilt hebben. Vrijheid en gemak zijn belangrijke woorden voor jou.

Maar wat is boekhouden eigenlijk? Kort gezegd is boekhouden het systematisch bijhouden van financiële gegevens van een bedrijf. Het omvat het registreren, classificeren en samenvatten van alle inkomsten, uitgaven, activa en passiva. Door je boekhouding op orde te hebben, krijg je inzicht in de financiële gezondheid van je bedrijf en kun je betere beslissingen nemen.

Boekhouden is belangrijk voor beginners om verschillende redenen. Ten eerste helpt het je om te voldoen aan wettelijke verplichtingen, zoals het indienen van belastingaangiften. Door je financiële gegevens goed bij te houden, voorkom je boetes en problemen met de belastingdienst.

Ten tweede geeft een goede boekhouding je inzicht in de winstgevendheid van je bedrijf. Je kunt zien welke producten of diensten het meest winstgevend zijn en welke kostenposten je kunt verminderen. Dit helpt je om je bedrijf efficiënter te runnen en meer winst te maken.

Daarnaast is een overzichtelijke boekhouding handig bij het aanvragen van een lening of het samenwerken met andere bedrijven. Potentiële investeerders en partners willen vaak inzicht hebben in de financiële situatie van je bedrijf voordat ze met je in zee gaan.

Als beginner hoef je gelukkig niet alles zelf te doen. Er zijn verschillende boekhoudprogramma’s en -diensten beschikbaar die het proces voor jou vereenvoudigen. Deze tools automatiseren veel van de taken en zorgen ervoor dat je boekhouding altijd up-to-date is.

Wil je meer weten over wat boekhouden precies inhoudt? Neem dan een kijkje op onze pagina “Wat is boekhouden“. Hier vind je uitgebreide informatie over de basisprincipes van boekhouden en hoe je ermee aan de slag kunt gaan.

Basisprincipes van boekhouden

Als ondernemer is het belangrijk om je boekhouding op orde te hebben. Het opstellen van een openingsbalans en het begrijpen van debet en credit zijn essentiële basisprincipes van boekhouden. In dit artikel leggen we je uit wat deze termen betekenen en hoe je ze kunt toepassen in jouw boekhouding.

Openingsbalans

De openingsbalans is een overzicht van de bezittingen, schulden en het eigen vermogen van je onderneming op een bepaald moment, meestal aan het begin van het boekjaar. Het geeft je een startpunt voor het bijhouden van je financiële administratie. Op de openingsbalans staan onder andere de waarde van je inventaris, bankrekeningen, leningen en eventuele openstaande facturen.

Door regelmatig je balans bij te werken, kun je de financiële gezondheid van je onderneming in de gaten houden en tijdig bijsturen indien nodig.

Lees meer over het opstellen van een openingsbalans.

Debet en credit

Debet en credit zijn termen die worden gebruikt om de stroom van geld in je boekhouding te registreren. Het is belangrijk om te begrijpen hoe deze termen werken, omdat ze de basis vormen van elke boekhouding.

Debet staat voor “ontvangen” of “verminderen” en credit staat voor “betalen” of “verhogen”. Bij elke financiële transactie worden debet en credit gebruikt om aan te geven welke rekeningen worden beïnvloed.

Als je bijvoorbeeld een factuur verstuurt naar een klant, wordt het bedrag dat je verwacht te ontvangen geregistreerd als debet op je debiteurenrekening. Zodra de klant betaalt, wordt het bedrag geregistreerd als credit op je debiteurenrekening en als debet op je bankrekening.

Door debet en credit correct toe te passen, kun je een overzichtelijke en nauwkeurige boekhouding bijhouden.

Wil je meer weten over de basisprincipes van boekhouden? Bekijk dan onze pagina Basisprincipes van boekhouden voor uitgebreide informatie en handige tips.

Als ondernemer wil je je tijd het liefst besteden aan je werk, waar je goed in bent. Daarom is het belangrijk om je boekhouding zo efficiënt mogelijk te organiseren. Met een goede basis van boekhoudkennis en de juiste tools kun je je boekhouding eenvoudig en snel op orde hebben, zodat je meer tijd overhoudt voor andere zaken.

Wij begrijpen dat vrijheid en gemak belangrijk zijn voor ondernemers. Daarom bieden wij oplossingen die speciaal zijn ontworpen om het boekhouden zo makkelijk mogelijk te maken. Met onze software kun je eenvoudig je financiële administratie bijhouden en heb je altijd inzicht in je actuele cijfers.

Hoe beginnen met boekhouden

Als ondernemer, zzp’er of starter is het belangrijk om je boekhouding op orde te hebben. Het bijhouden van je financiële administratie kan echter tijdrovend en ingewikkeld zijn. Gelukkig zijn er praktische tips en stappen die je kunt volgen om te beginnen met boekhouden, zodat je meer tijd overhoudt voor waar je echt goed in bent.

Stap 1: Kies een boekhoudprogramma

Om je boekhouding efficiënt te kunnen bijhouden, is het aan te raden om gebruik te maken van een boekhoudprogramma. Er zijn verschillende programma’s beschikbaar die speciaal zijn ontworpen voor ondernemers. Kies een programma dat past bij jouw behoeften en budget.

Wil je meer weten over het kiezen van een boekhoudprogramma? Lees dan onze pagina Hoe beginnen met boekhouden.

Stap 2: Organiseer je financiële documenten

Voordat je begint met boekhouden, is het belangrijk om je financiële documenten te organiseren. Zorg ervoor dat je alle inkomende en uitgaande facturen, bonnetjes en bankafschriften op een overzichtelijke manier bewaart. Dit maakt het gemakkelijker om je boekhouding bij te houden en te controleren.

Stap 3: Maak een overzicht van je inkomsten en uitgaven

Een goed overzicht van je inkomsten en uitgaven is essentieel voor een goede boekhouding. Maak een lijst van al je inkomsten en uitgaven en categoriseer ze. Dit helpt je om een duidelijk beeld te krijgen van je financiële situatie en om eventuele fiscale voordelen te benutten.

Stap 4: Houd je boekhouding regelmatig bij

Om grip te houden op je financiën, is het belangrijk om je boekhouding regelmatig bij te werken. Reserveer bijvoorbeeld elke week of maand een vast moment om je inkomsten en uitgaven bij te werken in je boekhoudprogramma. Op deze manier voorkom je dat je achterloopt en kun je snel inspelen op veranderingen.

Stap 5: Raadpleeg een boekhouder of accountant

Als je weinig tijd hebt om je boekhouding bij te houden of als je behoefte hebt aan professioneel advies, overweeg dan om een boekhouder of accountant in te schakelen. Zij kunnen je helpen met het opzetten en bijhouden van je boekhouding, zodat jij je kunt focussen op je werk.

Boekhoudprogramma’s vergelijken

Als ondernemer, zzp’er of starter wil je je boekhouding op orde hebben zonder er te veel tijd aan te besteden. Gelukkig zijn er verschillende boekhoudprogramma’s die speciaal geschikt zijn voor beginners.

Boekhoudprogramma’s voor beginners

Er zijn diverse boekhoudprogramma’s die speciaal ontwikkeld zijn voor beginners. Deze programma’s zijn gebruiksvriendelijk, eenvoudig te begrijpen en vereisen geen uitgebreide boekhoudkennis. Hieronder vind je een aantal populaire opties:

 1. Moneymonk: Moneymonk is een gebruiksvriendelijk boekhoudprogramma dat speciaal is ontworpen voor zzp’ers en kleine ondernemers. Het biedt functies zoals facturatie, btw-aangifte en bankkoppelingen. Met Moneymonk kun je eenvoudig je boekhouding bijhouden zonder veel tijd kwijt te zijn.
 2. E-Boekhouden: E-Boekhouden is een compleet boekhoudprogramma dat geschikt is voor zowel beginners als gevorderden. Het biedt functies zoals facturatie, bankkoppelingen, btw-aangifte en rapportages. E-Boekhouden heeft een overzichtelijke interface en is gemakkelijk te gebruiken.
 3. Exact Online: Exact Online is een uitgebreid boekhoudprogramma dat geschikt is voor zowel beginners als gevorderden. Het biedt functies zoals facturatie, bankkoppelingen, btw-aangifte, voorraadbeheer en projectmanagement. Met Exact Online kun je je boekhouding efficiënt en overzichtelijk bijhouden.

Deze boekhoudprogramma’s zijn slechts een greep uit het aanbod. Het is belangrijk om te kijken welk programma het beste bij jouw specifieke behoeften en wensen past. Hieronder geven we tips voor het vergelijken van boekhoudprogramma’s.

Tips voor het vergelijken van boekhoudprogramma’s

Wanneer je boekhoudprogramma’s gaat vergelijken, is het belangrijk om op een aantal zaken te letten. Hier zijn enkele tips:

 1. Functionaliteiten: Kijk naar de functionaliteiten die het boekhoudprogramma biedt. Zorg ervoor dat het programma alle functies heeft die jij nodig hebt, zoals facturatie, btw-aangifte, bankkoppelingen en rapportages.
 2. Gebruiksvriendelijkheid: Let op de gebruiksvriendelijkheid van het programma. Het moet eenvoudig te begrijpen en te gebruiken zijn, zelfs als je weinig boekhoudkennis hebt.
 3. Prijs: Vergelijk de prijzen van verschillende boekhoudprogramma’s. Let hierbij niet alleen op de maandelijkse kosten, maar ook op eventuele extra kosten voor bijvoorbeeld extra gebruikers of functionaliteiten.
 4. Reviews en ervaringen: Lees reviews en ervaringen van andere gebruikers om een goed beeld te krijgen van de kwaliteit en betrouwbaarheid van het boekhoudprogramma.

Door boekhoudprogramma’s te vergelijken en de juiste keuze te maken, kun je je boekhouding efficiënt en gemakkelijk op orde houden. Voor meer informatie en een uitgebreide vergelijking van boekhoudprogramma’s, kun je terecht op onze pagina “Boekhoudprogramma vergelijken“.

Is boekhouden moeilijk?

Als beginnende ondernemer of zzp’er kan boekhouden een uitdagende taak lijken. Maar met de juiste kennis en tools kan het gemakkelijker worden gemaakt. In deze sectie bespreken we of boekhouden moeilijk is voor beginners en geven we tips om het proces te vereenvoudigen.

Boekhouden voor beginners

Voor veel ondernemers is boekhouden geen favoriete bezigheid. Ze willen zich liever richten op hun werk, waar ze goed in zijn. Toch is het belangrijk om de boekhouding op orde te hebben. Gelukkig hoeft boekhouden niet per se moeilijk te zijn, vooral niet voor beginners.

Om te beginnen is het belangrijk om een goed begrip te hebben van de basisprincipes van boekhouden. Dit omvat het leren begrijpen van financiële termen, het kennen van de verschillende soorten boekhouding en het begrijpen van de basisboekhoudingstechnieken.

Een handige tip is om gebruik te maken van boekhoudsoftware. Deze software kan het boekhoudproces automatiseren en vereenvoudigen, waardoor je minder tijd hoeft te besteden aan het handmatig invoeren van gegevens. Met behulp van boekhoudsoftware kun je gemakkelijk facturen maken, uitgaven bijhouden en rapporten genereren.

Tips om boekhouden gemakkelijker te maken

Om boekhouden gemakkelijker te maken, hebben we een aantal handige tips voor je:

 1. Maak gebruik van boekhoudsoftware: Zoals eerder genoemd, kan boekhoudsoftware je veel tijd en moeite besparen. Kies een software die past bij jouw behoeften en zorg ervoor dat je de basisfunctionaliteiten begrijpt.
 2. Houd je administratie regelmatig bij: Het is belangrijk om je administratie regelmatig bij te werken. Plan bijvoorbeeld wekelijks of maandelijks een moment in om je inkomsten en uitgaven bij te werken. Dit voorkomt dat je achterloopt en helpt je om een duidelijk overzicht te behouden.
 3. Werk samen met een boekhouder: Als boekhouden echt niet jouw ding is, overweeg dan om samen te werken met een professionele boekhouder. Zij hebben de kennis en ervaring om jouw boekhouding efficiënt en accuraat te beheren, zodat jij je kunt concentreren op je werk.

Met deze tips en de juiste tools kun je boekhouden gemakkelijker maken, zodat je meer tijd overhoudt voor de dingen waar je echt goed in bent. Vergeet niet dat het belangrijk is om je boekhouding op orde te hebben, maar dat betekent niet dat het moeilijk hoeft te zijn!

Wil je meer weten over boekhouden en hoe je het gemakkelijker kunt maken? Lees dan onze pagina “Is boekhouden moeilijk” voor meer informatie.

Waarom is boekhouden belangrijk?

Als beginnende ondernemer, zzp’er of starter is het belangrijk om je boekhouding op orde te hebben. Boekhouden is namelijk essentieel voor het bijhouden van financiële gegevens en het voldoen aan wettelijke verplichtingen. Maar waarom is boekhouden nu precies zo belangrijk?

Het bijhouden van financiële gegevens

Door je boekhouding goed bij te houden, krijg je inzicht in je financiële situatie. Je kunt precies zien hoeveel geld er binnenkomt en uitgaat, welke kosten je maakt en hoeveel winst je maakt. Dit inzicht is cruciaal voor het nemen van beslissingen en het plannen van je financiële toekomst. Met een overzichtelijke boekhouding kun je ook gemakkelijk je belastingaangifte doen en eventuele vragen van de Belastingdienst beantwoorden.

Voldoen aan wettelijke verplichtingen

Als ondernemer ben je verplicht om een goede administratie bij te houden. Dit is niet alleen handig voor jezelf, maar ook een wettelijke verplichting. De Belastingdienst kan namelijk te allen tijde je administratie controleren. Door je boekhouding op orde te hebben, voorkom je problemen en boetes. Daarnaast is het ook belangrijk om je financiële gegevens goed te bewaren, zodat je altijd kunt aantonen hoe je tot bepaalde cijfers bent gekomen.

Maar boekhouden kan ook tijdrovend en ingewikkeld zijn, vooral als je weinig ervaring hebt. Gelukkig zijn er tegenwoordig online boekhoudprogramma’s die het proces een stuk eenvoudiger maken. Met deze programma’s kun je gemakkelijk je inkomsten en uitgaven bijhouden, facturen maken en je belastingaangifte doen. Zo bespaar je tijd en kun je je focussen op waar je echt goed in bent: ondernemen.

Wil je meer weten over waarom boekhouden belangrijk is? Kijk dan op onze pagina “Waarom is boekhouden belangrijk“.

Conclusie

Wow, wat een avontuur was dit! Ik heb je meegenomen in de wereld van boekhouden voor beginners en ik hoop dat je er net zo enthousiast over bent geworden als ik. We hebben ontdekt dat boekhouden niet alleen belangrijk is voor het voldoen aan wettelijke verplichtingen, maar ook voor het verkrijgen van inzicht in de financiële situatie van je bedrijf en het nemen van belangrijke beslissingen.

Maar laten we eerlijk zijn, boekhouden kan soms een beetje intimiderend zijn. Gelukkig hebben we geleerd dat het helemaal niet zo moeilijk hoeft te zijn, vooral niet voor beginners. Met een goed begrip van de basisprincipes en het gebruik van boekhoudsoftware kunnen we het proces vereenvoudigen en automatiseren.

Dus waar wacht je nog op? Klik op een van de aanbieders van boekhoudsoftware hieronder, meld je aan en probeer het zelf. Het is helemaal gratis en wie weet ontdek je een nieuwe passie voor boekhouden!

In het kort:

 • Boekhouden is cruciaal voor het verkrijgen van inzicht en het nemen van beslissingen.
 • Het voldoen aan wettelijke verplichtingen voorkomt problemen en boetes.
 • Boekhouden kan eenvoudiger en tijdbesparend zijn met boekhoudsoftware.

Boekhouden voor beginners

Als je net begint met boekhouden, kan het een uitdaging zijn om de basisprincipes onder de knie te krijgen. Gelukkig zijn er veel bronnen beschikbaar die je kunnen helpen om de essentie van boekhouden te begrijpen. In dit artikel zullen we enkele handige bronnen delen die je op weg kunnen helpen.

Veelgestelde vragen

1. Wat is boekhouden?

Boekhouden is het systematisch vastleggen van financiële gegevens van een bedrijf of organisatie. Hierbij worden alle inkomsten, uitgaven, bezittingen en schulden geregistreerd en geordend.

2. Waarom is boekhouden belangrijk voor beginners?

Boekhouden is belangrijk voor beginners omdat het hen inzicht geeft in de financiële situatie van hun bedrijf. Het stelt hen in staat om de financiële gezondheid te beoordelen, beslissingen te nemen op basis van accurate informatie en te voldoen aan wettelijke verplichtingen zoals belastingaangiften.

3. Welke basisprincipes zijn er bij boekhouden voor beginners?

Enkele basisprincipes bij boekhouden voor beginners zijn het gebruik van een grootboek, het toepassen van dubbel boekhouden, het opstellen van een balans en een resultatenrekening, en het correct registreren van inkomsten en uitgaven.

4. Welke software kan ik gebruiken voor boekhouden als beginner?

Er zijn verschillende boekhoudsoftware-opties beschikbaar voor beginners, zoals QuickBooks, Xero, Wave en Excel. Deze software biedt gebruikersvriendelijke interfaces en functionaliteiten die specifiek zijn ontworpen voor beginners in boekhouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven