Alles wat je moet weten over boekhouden voor jouw webshop: De complete gids voor boekhouden webshop

In dit artikel

Boekhouden kan voor webshop eigenaren als een onoverzichtelijke berg voelen. Geen zorgen, ik stond ooit op dezelfde plek en heb ontdekt dat de bewaarplicht van facturen cruciaal is om je administratie op orde te hebben.

In dit artikel deel ik een heldere gids die jou door het proces van boekhouden leidt, stap voor stap. Ontdek hoe eenvoudig het kan zijn en laat je bedrijf groeien.

Belangrijkste inzicht

Met de juiste boekhoudsoftware stroomlijn jij je boekhouding enorm. Hoewel het aanbod enorm is- zijn er een paar toppers die altijd terugkomen. E-boekhouden is nog altijd de populairste. Dankzij het brede scala aan functionaliteiten is voor elke type ondernemer geschikt.

Ben je dienstverlenend veeleisend om kwaliteit- maar ook qua eenvoud? Dan is Moneymonk de uitverkorene.

Probeer e-Boekhouden gratis– en volg deze link voor een gratis maand Moneymonk.

Een bedrijfseigenaar organiseert facturen en bonnetjes op een strak bureau.

Samenvatting

 • Kies zorgvuldig of je zelf boekhoudt met software zoals Exact Online of dat je een professionele boekhouder inschakelt die gespecialiseerd is in e-commerce.
 • Automatiseer je administratie door je webshop te koppelen aan boekhoudprogramma’s om tijd te besparen en fouten door handmatige invoer te verminderen.
 • Bewaar alle facturen minstens zeven jaar lang om te voldoen aan de bewaarplicht en wees consequent met je periodieke btw-aangifte om boetes te voorkomen.
 • Maak gebruik van tools als SnelStart en diensten van CijferAdviseurs voor een naadloze integratie tussen je webshop en de boekhouding voor realtime updates van je financiële situatie.
 • Informeer jezelf goed met gidsen en tips over het starten van een online administratie, en overweeg programma’s die PEPPOL ondersteunen voor veilige en efficiënte facturatie.

Overzicht van de administratieve eisen voor webwinkel

Als eigenaar van een webshop kun je niet om de administratieve verplichtingen heen. Het is essentieel om op de hoogte te zijn van de specifieke eisen die gesteld worden aan online ondernemers, zoals het correct bewaren van facturen en het tijdig doen van de rechtmatige aangiftes.

Bewaarplicht van facturen

Ik hou al mijn facturen en financiële administratie nauwgezet bij, want als webshopeigenaar ben ik verplicht dit zeven jaar te bewaren. Dit is niet alleen een eis van de Belastingdienst voor aangifte inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting, maar het helpt ook om mijn webshop compliant te houden.

Elke factuur is een stukje van het verhaal van mijn bedrijf; ze bewijzen mijn omzet en kosten.

Het organiseren van mijn administratie doe ik digitaal via cloudoplossingen zoals Exact Online. Dit maakt het eenvoudig om aan mijn fiscale bewaarplicht te voldoen en garandeert dat belangrijke documenten veilig en toegankelijk zijn.

Dankzij moderne software koppel ik alles direct aan mijn webshop, zodat elke transactie meteen wordt bijgewerkt. Zo blijft mijn financiële plaatje altijd actueel en ben ik klaar voor iedere aangifte omzetbelasting of inspectie van de Belastingdienst.

Periodieke aangifte

Als webshop eigenaar krijg ik elk kwartaal te maken met de btw-aangifte. Dat is een klus waar je niet onderuit kunt. Ik zorg ervoor dat alle omzet netjes wordt opgegeven en de voorbelasting correct wordt afgetrokken.

Deze regelmaat helpt mij om controle te houden over mijn financiën en voorkomt onaangename verrassingen aan het einde van het jaar. Het is cruciaal dat alles klopt, want fouten in de btw-aangifte kunnen leiden tot boetes.

Aan het einde van ieder jaar staat de aangifte inkomstenbelasting ook op het programma. Deze jaarlijkse verplichting vraagt om een nauwkeurige voorbereiding en een compleet financieel overzicht van het voorgaande jaar.

Een goed bijgehouden administratie maakt dit proces stukken eenvoudiger. Met deze verantwoordelijkheden altijd in gedachten, is het de moeite waard om na te denken of ik deze taken zelf zal blijven doen of dat uitbesteden aan een professional beter past bij mijn webshop.

Een opgeruimd thuiskantoor met georganiseerde planken en een minimalistisch bureau.

Keuze tussen zelf boekhouden of uitbesteden aan een professional

Als webshopeigenaar sta ik voor een cruciale keuze: doe ik de boekhouding zelf met behulp van geavanceerde software, of leg ik deze verantwoordelijkheid in handen van een expert? Deze beslissing heeft directe impact op de efficiency en betrouwbaarheid van mijn financiële administratie, en vereist een zorgvuldige overweging van tijd, kennis en kosten.

Voordelen van webwinkel boekhoudsoftware

Goed boekhouden is de sleutel tot succes voor mijn webshop. Met de juiste boekhoudsoftware krijg ik waardevolle inzichten en bespaar ik tijd.

 • Overzichtelijk dashboard: Ik zie in één oogopslag hoe mijn webshop ervoor staat. Verkopen, kosten, winst – alles helder gepresenteerd.
 • Automatische facturatie: Na een verkoop maakt het programma direct een factuur aan. Dit scheelt mij werk en verkleint de kans op fouten.
 • Koppelen met de appstore: Al mijn apps en tools koppel ik eenvoudig aan de software. Gegevensuitwisseling gebeurt soepel en automatisch.
 • Snelle btw-aangifte: De software berekent hoeveel btw ik moet afdragen. Periodieke aangifte wordt zo een fluitje van een cent.
 • Inzicht in prijzen en kosten: Ik volg nauwgezet wat producten mij kosten en wat ze opbrengen. Prijzen aanpassen doe ik op basis van stevige data.
 • Toegankelijkheid online: Waar ik ook ben, mijn boekhouding is altijd binnen handbereik. Een internetverbinding is alles wat nodig is.
 • Veiligheid en compliance: Mijn data zijn veilig opgeslagen in de cloud, volgens de nieuwste beveiligingsnormen. Compliance met wetten en regels is gewaarborgd.
 • Schaalbaarheid voor zzp’ers: Of mijn webshop nu groeit of krimpt, het programma past zich aan mijn behoeften aan zonder problemen.
 • Betalingen via payment service providers: Klanten betalen eenvoudig via hun gekozen methode; deze transacties worden automatisch verwerkt in mijn boeken.
 • Ondersteuning bij vragen: Bij onduidelijkheden helpt de klantenservice mij snel weer op weg zodat ik geen kostbare tijd verlies.

Overwegingen bij het kiezen van een boekhouder

Het kiezen van de juiste boekhouder is cruciaal voor het succes van mijn webshop. Een goede boekhouder moet aan mijn specifieke behoeften voldoen en betrouwbaar zijn in zijn werk.

 • Bekijk de ervaring en specialisaties; de ideale boekhouder begrijpt de e-commerce sector en heeft ervaring met soortgelijke webshops.
 • Vraag naar de tarieven; een duidelijk beeld van de kosten helpt mij om te beslissen of ik hun diensten kan veroorloven.
 • Let op beschikbaarheid; de boekhouder moet goed bereikbaar zijn voor vragen of advies.
 • Controleer referenties; positieve feedback van andere zzp’ers geeft vertrouwen in hun dienstverlening.
 • Ga na hoe zij jaarrekening opstellen; een transparante en gedetailleerde aanpak is essentieel voor financiële overzichten.
 • Bespreek communicatievoorkeuren; het is belangrijk dat informatie uitwisseling vlot en duidelijk verloopt.
 • Onderzoek of ze technologie gebruiken die aansluit bij mijn systeem, zoals boekhoudsoftware die koppelt met webshops.
Iemand werkt aan financiële administratie in een rommelig kantoor.

Het koppelen van je webshop aan je boekhouding

Het automatiseren van je boekhouding door je webshop te koppelen, is een slimme zet. Facturen stromen dan rechtstreeks door naar de boekhoudsoftware, waardoor ik veel tijd bespaar.

Fouten door handmatige invoer worden voorkomen en de voorraadbeheer is altijd up-to-date dankzij realtime updates. Dit geeft mij als ondernemer een helder overzicht van mijn financiën en maakt het makkelijker om beslissingen te nemen.

Met tools zoals SnelStart of de service van CijferAdviseurs wordt de integratie tussen mijn webshop en de administratie naadloos. Ik geniet van het gemak dat bestellingen onmiddellijk worden verwerkt en onderdeel uitmaken van mijn financiële overzicht.

Zelf hoef ik me niet meer druk te maken over de nauwkeurigheid van de cijfers; de systemen synchroniseren alles automatisch. Zo kan ik mij volledig richten op het groeien van mijn bedrijf terwijl mijn boekhouding perfect in orde blijft.

De complete gids voor boekhouden webshop

Boekhouden kan een uitdaging zijn, maar met de juiste gids en hulpmiddelen wordt het een stuk eenvoudiger. Deze complete gids gaat dieper in op alles wat je moet weten om de financiën van je webshop op orde te krijgen.

Ik zorg ervoor dat je niet verdwaalt in de wirwar van cijfers en regelgeving. Begin met het kiezen van de juiste boekhoudsoftware die past bij jouw webshop; er is een keur aan programma’s zoals Moneybird en Exact Online, die jou kunnen helpen met het vereenvoudigen van je administratie.

Facturen versturen via PEPPOL maakt de boel nog efficiënter en veiliger. Daarom kies ik programma’s die deze optie bieden, zoals Informer of EasyZZP. Het opzetten van een gestroomlijnde administratie lijkt complex, maar met steun van experts zoals CijferAdviseurs sta je er nooit alleen voor.

Ook vind ik het belangrijk om mezelf continu te informeren met gidsen die tips geven over het starten van een goede online administratie. Zo blijf ik altijd op de hoogte en kan ik mijn boekhouden voor mijn webshop zonder zorgen beheren.

Conclusie

Het beheren van een webshop brengt flink wat administratieve verantwoordelijkheden met zich mee. Jullie hebben gezien hoe eenvoudig het kan zijn met de juiste programma’s en kennis.

Zorg ervoor dat je alle facturen bewaart en regelmatig je btw-aangifte doet, zo blijf je op koers. Denk goed na over de keuze tussen zelf boekhouden of uitbesteden – beide hebben hun voordeel.

Met AFAS Software en andere tools houd je gemakkelijk grip op je financiële situatie. Laat deze gids een steunpunt zijn om jullie webshop naar een hoger niveau te tillen en sta versteld van wat je kunt bereiken!

Veelgestelde Vragen

1. Waarom is boekhouden belangrijk voor mijn webshop?

Boekhouden is cruciaal voor je webshop om financiële overzicht te behouden en te voldoen aan wettelijke eisen.

2. Moet ik een professional inhuren voor mijn webshop boekhouding?

Je kunt zelf boekhouden of een professional inhuren, afhankelijk van je kennis en de tijd die je hebt.

3. Welke boekhoudsoftware kan ik het beste gebruiken voor mijn webshop?

Kies boekhoudsoftware die past bij de grootte en behoeften van jouw webshop, met functies zoals voorraadbeheer en integratie met verkoopplatforms.

4. Hoe houd ik de inkomsten en uitgaven van mijn webshop bij?

Registreer alle verkopen en uitgaven systematisch, gebruik makend van categorisaties om inzichtelijk te maken waar geld binnenkomt en uitgaat.

5. Wat moet ik doen met de btw-aangifte voor mijn webshop?

Verzamel alle relevante transacties, bereken de btw en dien periodiek je aangifte in bij de belastingdienst.

Ten slotte

Om af te sluiten zijn er een paar programma’s die ik er echt even voor je wil uitlichten. De keuze op het vlak van boekhoudsoftware is namelijk enorm! Er zijn er al ruim 150!

 • Onafhankelijk van wat je doet en voor iedereen geschikt; MKB, ZZP, dienstverlenend, of met een webshop. Dan is E-boekhouden de gevestigde naam. Dit complete pakket kun je hier gratis proberen
 • Een heel populaire speler voor de online ondernemer neemt je administratie in vogelvlucht uit handen. Online factureren? Geen probleem. Eerlijke prijs, super kwaliteit: Moneybird is je vogel. Direct gratis proberen.
 • Wanneer je als dienstverlenende ZZP’er aan de slag bent, van eenvoud houdt en de kosten laag wilt houden, dan is BUNNI een goede keuze. Deze aanbieder maakt je administratie tot een grap, zo makkelijk. Ook BUNNI heeft een gratis proefperiode.
 • Ten slotte wil ik afsluiten met mijn favoriet Moneymonk maakt het leven voor zzp’ers echt tot een feestje en beperkt de tijd voor je administratie tot minuten. Met alle functionaliteiten die je nodig hebt; uren- en rittenregistratie, projectmanagement, en BTW aangifte. Natuurlijk, met een gratis proefmaand.

Check deze toppers zeker, wanneer jij minder wilt boekhouden, meer wilt ondernemen. En altijd zicht wil hebben op je cijfers. En… jij hebt vast wel wat beters te doen, dan al die software te testen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven