Boekhouden voor beginners: Hoe je gebruik kunt maken van YouTube voor boekhouden – Boekhouden met YouTube: Tips voor beginners | 2024

In dit artikel

Boekhouden kan overweldigend zijn, zeker als je net begint. Gelukkig heb ik zelf die verwarring ervaren en ontdekt dat YouTube een schat aan kennis biedt. In dit artikel deel ik stapsgewijs hoe je met de hulp van YouTube je boekhoudkundige skills naar een hoger niveau tilt.

Blijf lezen en ontdek hoe simpel het kan zijn!

Belangrijkste inzicht

Met de juiste boekhoudsoftware stroomlijn jij je boekhouding enorm. Hoewel het aanbod enorm is, zijn er een paar toppers die altijd terugkomen. E-boekhouden is nog altijd de populairste. Dankzij het brede scala aan functionaliteiten is voor elke type ondernemer geschikt.

Ben je dienstverlenend veeleisend om kwaliteit, maar ook qua eenvoud? Dan is Moneymonk de uitverkorene.

Probeer e-Boekhouden gratis, en volg deze link voor een gratis maand Moneymonk.

Samenvatting

 • YouTube maakt boekhouden toegankelijk voor beginners met gratis video’s en tutorials over onderwerpen zoals inkomsten, uitgaven, balansen en belastingaangifte.
 • Door het creëren van persoonlijke afspeellijsten en het volgen van gestructureerde leertrajecten kunnen beginners hun studie zelf indelen en op eigen tempo leren.
 • Interactieve functies van YouTube zoals commentaarsecties, aanpasbare ondertiteling en afspeelsnelheid verrijken het leerproces en maken het mogelijk om kennis in financiën en boekhoudkundige concepten te verdiepen.
 • Het is belangrijk om kritisch te zijn in het selecteren van betrouwbare bronnen en up-to-date informatie door experts met de juiste geloofsbrieven te zoeken.
 • Kunstmatige intelligentie (AI) verandert de toekomst van boekhouden door taken te vereenvoudigen en te versnellen, waardoor boekhouders zich kunnen concentreren op strategisch advies.
 • Maak de slimme keuze voor je boekhouding door hier de beste software te vergelijken.

Wat is Boekhouden?

Een gezellig thuiskantoor met laptop, boeken en koffie in natuurlijke omgeving.

Boekhouden is het systematisch vastleggen van financiële transacties van een bedrijf of persoon. Het gaat om het bijhouden van inkomsten en uitgaven, zodat je een duidelijk overzicht hebt van de financiële gezondheid.

Een correcte boekhouding is cruciaal voor ondernemers; het helpt bij het nemen van slimme beslissingen en het voldoen aan belastingverplichtingen.

Elke transactie die je doet, moet worden geregistreerd, of het nu gaat om de verkoop van producten of het betalen van de huur. Dit houdt alles georganiseerd en bereidt je voor op de jaarlijkse aangifte.

Met boekhouden creëer je essentiële overzichten zoals de balans en de winst- en verliesrekening. Deze geven inzicht in de actuele financiële stand van zaken en zijn onmisbaar voor het succesvol leiden van je onderneming.

De voordelen van het leren van boekhouden via YouTube

Een persoon sorteert financiële documenten aan een opgeruimd bureau met een rekenmachine.

Boekhouden leren via YouTube is revolutionair; het biedt on-demand toegang tot expertise die je op eigen tempo en plek kunt opnemen. Door visuele demonstraties en stap-voor-stap uitleg transformeert het de manier waarop we kennis over financiën vergaren.

Gemakkelijke toegang

Ik merk steeds weer hoe YouTube de drempel verlaagt voor iedereen die de basis van boekhouden wil leren. Het platform biedt een overvloed aan educatieve video’s en leerhulpmiddelen, allemaal binnen handbereik.

Je hoeft geen dikke boeken door te spitten of dure cursussen te volgen; een eenvoudige zoekopdracht leidt je naar een scala aan videoinstructies die je stap voor stap door het boekhoudproces leiden.

Met deze gemakkelijke toegang tot studiemateriaal, bepaal ik mijn eigen leertraject. Video’s bekijken, pauzeren en herhalen gaat moeiteloos. Dit zelfstudie-model maakt flexibel leren mogelijk, waardoor ik mijn kennis van boekhoudkundige basis principes kan vergroten op momenten dat het mij uitkomt.

De kennisoverdracht via dit medium is ongekend, en door de interactieve inhoud voelt het alsof ik direct contact heb met de instructeurs.

Flexibiliteit

Het leren van boekhouden via YouTube geeft me de vrijheid om mijn eigen studietijden te kiezen. Dit past perfect bij mijn drukke leven waarin werk, familie en ontspanning ook een plek moeten vinden.

Ik bepaal zelf wanneer ik een videoles start of stop, en dat maakt het eenvoudiger om me volledig op de stof te concentreren.

Thuisstudie via YouTube heeft mijn leerproces enorm versneld. Geen stress meer om op tijd in de klas te zijn; ik kan nu leren in een omgeving waar ik me prettig voel. Met online cursussen en praktijkgericht leren ben ik steeds efficiënter geworden in het toepassen van boekhoudkundige principes.

De mogelijkheid om lessen terug te kijken wanneer ik bepaalde onderwerpen wil herhalen is goud waard.

Interactieve inhoud

Naast de flexibiliteit is er nog een groot voordeel van YouTube: de interactieve inhoud. Ik ontdek regelmatig onderwijsmiddelen die boekhouden tot leven brengen met interactieve tutorials en educatieve content.

Dit soort leerzame video’s laat je in actie zien hoe je met boekhoudkundige uitdagingen om kunt gaan. De praktische tips en visuele begeleiding helpen me complexe materie snel onder de knie te krijgen.

Op dit leerplatform trekken online cursussen mijn aandacht die uitleggen hoe je jouw financiën beheert en hoe je fouten in journaalposten spot en corrigeert. Dit alles gebeurt virtueel, waardoor ik op een interactieve manier kan leren.

Boekhoudkundige instructies via digitale lesmaterialen maken het leren niet alleen leuker maar ook effectiever.

Hoe YouTube te gebruiken voor boekhouden

Een georganiseerd bureau met computer, notitieboeken en financiële documenten met stadsgezicht.

Ontdek in mijn volgende sectie hoe je met behulp van YouTube de basisprincipes van boekhouden onder de knie kunt krijgen en wat de onmisbare kanalen zijn die iedere beginnende boekhouder zou moeten volgen.

Zoeken naar inhoud van hoge kwaliteit

Ik weet hoe uitdagend het kan zijn om betrouwbare en informatieve boekhoudkennis op YouTube te vinden. Met zoveel video’s op het platform is het belangrijk om de juiste inhoud te kiezen die je echt helpt met boekhouden. Hier zijn enkele tips om inhoud van hoge kwaliteit te zoeken:

 • Identificeer experts:
 • Let op de bijgewerkte informatie:
 • Beoordeel de productiekwaliteit:
 • Lees reacties en beoordelingen:
 • Controleer aanvullende bronnen:

Gebruik van afspeellijsten voor gestructureerd leren

Nadat je hoogwaardige content hebt gevonden, is het tijd om structuur aan te brengen in je leerproces. Afspeellijsten op YouTube zijn perfect voor gestructureerd leren en ik deel graag hoe ik ze gebruik bij het online boekhouden:

 • Maak je eigen afspeellijsten: Verzamel alle video’s die relevant zijn voor jouw boekhoudkundige vaardigheden en thema’s. Zo creëer ik een persoonlijke leerroute met onderwerpen zoals facturatie of belastingaangifte.
 • Volgorde maakt uit: Orden de video’s binnen een afspeellijst op zo’n manier dat ze een logische leerlijn vormen. Ik begin altijd met basisprincipes en bouw daarop voort.
 • Pas de inhoud aan: Wanneer nieuwe, relevante video’s verschijnen, voeg ik deze toe aan mijn bestaande afspeellijsten. Op deze manier blijft mijn kennis up-to-date.
 • Plan studietijd in: Ik reserveer specifieke tijdstippen om door mijn afspeellijsten heen te gaan. Dit houdt me gemotiveerd en consistent in mijn leerdoelen.
 • Kijk regelmatig terug: Herhaling is belangrijk voor het vasthouden van informatie. Daarom herzie ik oudere video’s uit de afspeellijst om mijn geheugen op te frissen.

Profiteren van interactieve functies

Ik ontdek de kracht van YouTube om boekhouding te leren en het is verbazingwekkend hoe interactieve functies mijn leerproces verrijken. Hier zijn een paar manieren waarop ik gebruikmaak van deze functies om mijn kennis in financiën en boekhoudkundige concepten te verdiepen:

 • Gebruik maken van de commentaarsectie voor vragen: Tijdens het bekijken van tutorials stel ik vragen in de comments. Vaak krijg ik snel antwoord van zowel de maker als andere kijkers, wat enorm helpt.
 • De optie ‘Ondertiteling’ aanpassen: Soms activeer ik ondertitels om het begrip te bevorderen, vooral als complexe termen worden gebruikt. Dit helpt mij om de lesstof beter op te nemen.
 • Snelheid van video’s wijzigen: Als een uitleg te snel gaat, vertraag ik de afspeelsnelheid. Zo kan ik op mijn eigen tempo leren zonder iets te missen.
 • Interactieve polls en quizzes gebruiken: Sommige kanalen plaatsen polls of kleine quizzes midden in hun video’s. Deze houden mijn aandacht vast en testen meteen mijn kennis.
 • Video’s pauzeren en terugspoelen: Ik neem de tijd om belangrijke concepten nog eens te bekijken door video’s te pauzeren of terug te spoelen wanneer ik extra tijd nodig heb om aantekeningen te maken.
 • Afspeellijsten voor gestructureerd leren volgen: Door afspeellijsten met georganiseerde lessen te volgen, werk ik systematisch door cursussen heen en bouw zo stapsgewijs kennis op.

Belangrijke YouTube-kanalen voor boekhouden voor beginners

Als beginner in de wereld van boekhouden, wil je natuurlijk kanalen vinden waar je op een heldere en toegankelijke manier kunt leren over dit onderwerp. Gelukkig zijn er op YouTube diverse experts die hun kennis delen via handige video’s en tutorials speciaal gericht op starters in de boekhouding.

Hier ontdek je kanalen die boekhouden begrijpelijk maken en je stap voor stap meenemen in het proces, van de basisprincipes tot aan het doen van belastingaangifte.

E-boekhouden

Ik ontdek dat E-boekhouden een schat aan informatie biedt voor iedereen die de kunst van online boekhouden wil beheersen. Hun YouTube-kanaal staat vol met handige video’s die de basis van boekhouding tot in detail uitleggen.

Je leert er over balansen, inkomsten en uitgaven, maar ook over belastingen en facturatie.

Mijn ervaring leert me dat dit kanaal essentieel is voor beginners in de financiën en administratie. E-boekhouden.nl zelf geeft waardevolle tips die je direct kunt toepassen in je bedrijfsadministratie.

Ze maken leren over geldzaken niet alleen toegankelijk, maar ook interessant. Hun nieuwsbrieven zijn een extra bron van kennis, met adviezen die je helpen hun diensten effectiever te gebruiken.

Basis boekhouden cursus

Naast E-boekhouden vormt ‘ Basis boekhouden cursus‘ een ander fundament voor iedereen die begint met boekhouden. Deze gratis boekhoudcursussen demystificeren de essentiële boekhoudkundige principes en zorgen ervoor dat je snel je eigen financiële administratie kunt voeren.

Het is verbazingwekkend hoe gemakkelijk deze cursussen het maken om grip te krijgen op basisbegrippen boekhouden. Stap voor stap neem ik kennis van de theorie achter debet en credit, en hoe ik een balans opstel.

De cursussen op YouTube brengen me in contact met praktische oefeningen die perfect zijn voor beginners zoals ik. In plaats van droge tekst, toont elke video duidelijk hoe ik transacties moet registreren en overzichten kan maken.

Deze interactieve leerervaring is ideaal; ik pas hetgeen ik leer direct toe op mijn eigen situatie. Met behulp van Maestro Academy ontwikkel ik zelfs vaardigheden voor het maken van dashboards, iets wat onmisbaar is geworden in moderne boekhouding.

De toekomst van boekhouden: Boekhouden met AI

Boekhouden transformeert met de komst van kunstmatige intelligentie. Gecompliceerde boekhoudkundige taken kunnen nu vereenvoudigd en versneld worden uitgevoerd. AI biedt een nieuwe laag van precisie in financiële administratie, door patronen in grote hoeveelheden gegevens snel te herkennen en te analyseren.

Dit maakt het leven van een boekhouder makkelijker; facturen worden automatisch verwerkt, transacties gecategoriseerd en rapportages gegenereerd met een druk op de knop.

De implementatie van AI leidt tot aanzienlijke kosten- en tijdsbesparing. Belastingaangelegenheden, vaak gezien als tijdrovend en complex, worden eenvoudiger dankzij machines die leren van elke ingevoerde gegeven set.

Als boekhouder blijf ik mij continu ontwikkelen om deze innovaties optimaal te benutten. Hierdoor kan ik mij richten op strategische besluitvorming en advisering, terwijl AI de routineklussen overneemt.

Met deze technologische vooruitgang staat boekhouden aan de vooravond van een revolutie. Laten we nu kijken naar praktische tips voor beginners die de wereld van boekhouden betreden.

Veelgestelde Vragen

1. Kan ik echt leren boekhouden via YouTube?

Ja, YouTube heeft veel video’s die je de basis van boekhouden stap voor stap kunnen leren.

2. Welke boekhoudkundige vaardigheden kan ik op YouTube vinden?

YouTube biedt tutorials over diverse onderwerpen zoals factureren, budgetteren en het voorbereiden van financiële rapporten.

3. Zijn de boekhoudvideo’s op YouTube gratis te bekijken?

De meeste boekhoudvideo’s op YouTube zijn gratis en direct beschikbaar om te bekijken.

4. Hoe weet ik of de boekhoudkundige informatie op YouTube betrouwbaar is?

Zoek naar video’s van professionals met erkende kwalificaties en positieve beoordelingen van andere kijkers voor betrouwbare informatie.

5. Hoe blijf ik gemotiveerd om te leren boekhouden via YouTube?

Stel persoonlijke doelen en maak een regelmatig leerschema om gemotiveerd te blijven terwijl je via YouTube leert.

Conclusie

Met YouTube als jouw virtuele klaslokaal krijg je de touwtjes van boekhoudkennis stevig in handen. Zonder kosten duik je in de wereld van debet en credit, op elk moment dat het jou uitkomt.

Experts delen hun inzichten en ervaring, waardoor jij snel leert hoe je zelf jouw financiën kunt beheren. Kritisch zijn bij het kiezen van de juiste kanalen verzekert je van kwalitatieve informatie.

Vergeet niet om regelmatig video’s te bekijken; zo blijft je kennis fris en actueel. Zet vandaag nog die eerste stap en ontdek hoe bevrijdend het is om zelfverzekerd met je geldzaken om te gaan!

Ten slotte

Om af te sluiten zijn er een paar programma’s die ik er echt even voor je wil uitlichten. De keuze op het vlak van boekhoudsoftware is namelijk enorm! Er zijn er al ruim 150!

 • Onafhankelijk van wat je doet en voor iedereen geschikt; MKB, ZZP, dienstverlenend, of met een webshop. Dan is E-boekhouden de gevestigde naam. Dit complete pakket kun je hier gratis proberen
 • Een heel populaire speler voor de online ondernemer neemt je administratie in vogelvlucht uit handen. Online factureren? Geen probleem. Eerlijke prijs, super kwaliteit: Moneybird is je vogel. Direct gratis proberen.
 • Wanneer je als dienstverlenende ZZP’er aan de slag bent, van eenvoud houdt en de kosten laag wilt houden, dan is BUNNI een goede keuze. Deze aanbieder maakt je administratie tot een grap, zo makkelijk. Ook BUNNI heeft een gratis proefperiode.
 • Ten slotte wil ik afsluiten met mijn favoriet Moneymonk maakt het leven voor zzp’ers echt tot een feestje en beperkt de tijd voor je administratie tot minuten. Met alle functionaliteiten die je nodig hebt; uren- en rittenregistratie, projectmanagement, en BTW aangifte. Natuurlijk, met een gratis proefmaand.

Check deze toppers zeker, wanneer jij minder wilt boekhouden, meer wilt ondernemen. En altijd zicht wil hebben op je cijfers. En… jij hebt vast wel wat beters te doen, dan al die software te testen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Boekhoudprogramma aanbieding

Hoelang blijf je nog zoeken?

Het antwoord is dichterbij dan je denkt… Ja, echt waar. Kies dit boekhoudprogramma en bespaar zeeën van tijd.