De voordelen van zelf boekhouden: 8 tips voor boekhouden zelf doen | 2024

In dit artikel

Boekhouden lijkt misschien een grote uitdaging, vooral als je een drukke zzp’er bent. Ik weet hoe het voelt; ook ik heb gezocht naar manieren om deze klus efficiënter aan te pakken.

In dit artikel deel ik mijn bevindingen en leer je hoe zelf boekhouden niet alleen kosten bespaart, maar ook inzicht geeft in je financiële gezondheid. Ontdek de voordelen en pak die controle terug – laten we beginnen!

Belangrijkste inzicht

Met de juiste boekhoudsoftware stroomlijn jij je boekhouding enorm. Hoewel het aanbod enorm is, zijn er een paar toppers die altijd terugkomen. E-boekhouden is nog altijd de populairste. Dankzij het brede scala aan functionaliteiten is voor elke type ondernemer geschikt.

Ben je dienstverlenend veeleisend om kwaliteit, maar ook qua eenvoud? Dan is Moneymonk de uitverkorene.

Probeer e-Boekhouden gratis, en volg deze link voor een gratis maand Moneymonk.

Samenvatting

 • Door zelf je boekhouding te doen, bespaar je geld dat anders aan een accountant uitgegeven zou worden en leer je veel over de financiële kant van je bedrijf.
 • Het nauwkeurig verwerken van facturen en toepassen van de juiste btw – tarieven zorgen voor een correcte en overzichtelijke administratie, wat fouten bij de belastingaangifte helpt voorkomen.
 • Gebruik maken van aftrekposten en subsidies kan leiden tot minder belasting betalen, waardoor je meer winst overhoudt voor investeringen in je bedrijf.
 • Regelmatig je administratie bijhouden en backups maken zorgt ervoor dat je altijd een duidelijk financieel overzicht hebt en niet voor verrassingen komt te staan bij de belastingaangifte.
 • Betrouwbare boekhoudsoftware kiezen die aan jouw behoeften voldoet, helpt om het zelf boekhouden gestructureerd en efficiënt te houden.
 • Vind de perfecte boekhoudoplossing via deze gids en ontdek de voordelen van dit systeem

De voordelen van het zelf doen van je boekhouding

Een persoon organiseert en beoordeelt financiële documenten op een rommelig bureau.

Zelf je boekhouding beheren kan een slimme zet zijn, vooral als je de touwtjes van je financiën graag in eigen handen houdt. Je verwerft diepgaand inzicht in elke financiële beweging binnen je bedrijf, wat je helpt strategisch te sturen en op kosten te besparen.

Geld besparen

Ik bespaar flink geld door mijn eigen boekhouding te beheren. Het inhuren van een professional zoals een accountant kost al snel veel euro’s. Door zelf de verantwoordelijkheid te nemen, houd ik die kosten in mijn zak.

Ik gebruik een online boekhoudpakket, wat enorm schelen kan in de financiële administratie. Zo vermijd ik dure abonnementen en complexe software.

Met mijn zakelijke rekening en het juiste boekhoudprogramma heb ik alles onder controle. De belastingdienst vereist nauwkeurigheid, en ik zorg ervoor dat elke factuur en omzetbelasting correct wordt verwerkt.

Door dit zelf aan te pakken, leer ik ook steeds meer over mijn financiën en kan ik beter inspelen op de behoeften van mijn bedrijf als zzp’er. Geld besparen geeft me meer ruimte om te investeren in groei en zekerheid, zoals een arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Dit is essentieel voor mijn financiële situatie en toekomstige succes.

Controle houden

Zelf mijn boekhouding doen geeft me de touwtjes stevig in handen. Ik zie precies waar elke euro naartoe gaat en kan snel inspringen als er iets niet klopt. Dit directe overzicht beschermt mijn bedrijf tegen verrassingen en stelt me in staat om beter te plannen voor de toekomst.

Met elk bonnetje en elke factuur die ik verwerk, groeit mijn begrip van de financiële gezondheid van mijn zaak. Dit inzicht is krachtig; het helpt mij om slimmere beslissingen te nemen over uitgaven, investeringen en groeistrategieën.

Want als zzp’er is het cruciaal om zowel de winst- en verliesrekening als de schulden goed te beheren om succesvol te blijven.

Meer kennis over je bedrijf

Het bijhouden van mijn eigen boekhouding heeft me een schat aan informatie gegeven over hoe mijn bedrijf echt functioneert. Ik zie nu precies waar het geld vandaan komt en waar het naartoe gaat.

Door zelf met de cijfers aan de slag te gaan, krijg ik een helder beeld van de winst-en-verliesrekening en de jaarrekening. Dit inzicht is onmisbaar voor het maken van slimme zakelijke besluiten.

Kennis van mijn activa, afschrijvingen en de btw-tarieven helpt me om financiële risico’s beter in te schatten en te managen. Ik merk dat ik beter voorbereid ben op gesprekken met accountants en dat ik meer vertrouwen heb bij het doen van mijn aangifte inkomstenbelasting.

Door de cijfers zelf bij te houden, voel ik me echt de kapitein van mijn zzp-schip.

Acht tips voor het zelf doen van je boekhouding

Een opgeruimd bureau met financiële documenten in een professionele kantooromgeving.

Als zzp’er is het van cruciaal belang dat je boekhouding op orde is. Hier geef ik je acht gouden tips die niet alleen zorgen voor een gestroomlijnde administratie, maar je ook onverwachte voordelen kunnen opleveren.

Van het nauwkeurig verwerken van facturen tot het slim toepassen van aftrekposten, deze adviezen helpen je jouw financiën zelfverzekerd en met succes te beheren.

Facturen correct boeken

Het correct boeken van facturen is cruciaal voor mijn bedrijfsadministratie. Het vormt de basis waarop ik mijn financiële situatie kan beoordelen en belastingaangiften nauwkeurig kan doen.

 • Werk altijd op factuurdatum, zodat elke inkomende en uitgaande betaling overeenkomt met de juiste periode.
 • Houd een consistent systeem aan voor het nummeren van facturen; dit helpt me het overzicht te bewaren en maakt het terugzoeken eenvoudiger.
 • Gebruik digitale facturen, deze zijn makkelijker te ordenen en te archiveren dan papieren exemplaren.
 • Pas direct de juiste btw-tarieven toe; dit voorkomt fouten bij latere btw-aangiftes.
 • Controleer elke factuur op volledigheid: zijn alle gegevens correct en staat er een duidelijke omschrijving van de geleverde diensten of producten?
 • Zorg dat ik alle vereiste informatie op mijn uitgaande facturen vermeld, zoals mijn bedrijfsgegevens, KvK-nummer en btw-nummer.
 • Archiveer zowel inkomende als uitgaande facturen op een gestructureerde manier; digitalisering maakt dit proces efficiënter.
 • Maak gebruik van aftrekposten waar mogelijk, maar alleen als deze rechtmatig toepasbaar zijn op de betreffende facturen.

Juiste btw-tarieven toepassen

Als zzp’er moet ik scherp zijn op de btw-tarieven die ik toepas op mijn producten en diensten. Met meerdere tarieven in Nederland is het essentieel om altijd het juiste percentage te gebruiken.

 • Ken de verschillende btw-tarieven: In Nederland hanteren we voornamelijk 21% als standaardtarief, maar er is ook een verlaagd tarief van 9% en voor sommige producten of diensten geldt zelfs een nultarief.
 • Bepaal het juiste tarief voor je aanbod: Als ik een dienst lever of een product verkoop, kijk ik nauwkeurig welk btw-tarief van toepassing is. Dit kan afhankelijk zijn van het soort product of dienst.
 • Gebruik de correcte btw-codes: Voor elke factuur die ik maak, zorg ik ervoor dat de juiste btw-code wordt gebruikt. Dit helpt bij mijn belastingaangifte en houdt mijn boekhouding overzichtelijk.
 • Voldoe aan je bewaarplicht: Bonnetjes en facturen bewaar ik zorgvuldig. Deze vormen het bewijs van de gehanteerde tarieven mocht de Belastingdienst hierom vragen.
 • Pas aftrekposten slim toe: Ik weet dat bepaalde investeringen recht geven op aftrekposten, wat kan betekenen dat ik minder btwn moet afdragen.

Aftrekposten toepassen

Ik weet hoe belangrijk aftrekposten zijn voor zzp’ers zoals ik. Ze kunnen de te betalen belasting flink verlagen, waardoor ik meer van mijn zuurverdiende geld kan behouden. Hier zijn enkele manieren waarop ik dit toepas:

 • Identificeer alle mogelijke aftrekposten: Ik zorg ervoor dat ik op de hoogte ben van alle aftrekposten waarvoor ik in aanmerking kom. Van kantoorbenodigdheden tot zakelijke reiskosten, elke kostenpost kan een verschil maken.
 • Hou je bonnetjes bij: Voor elke uitgave bewaar ik het bonnetje. Dit helpt mij om aan te tonen welke kosten ik heb gemaakt voor mijn onderneming.
 • Werk met een gestructureerde administratie: Ik sorteer mijn bonnen en facturen netjes, zodat het overzichtelijk blijft welke uitgaven voor aftrek in aanmerking komen.
 • Ken de regels rondom aftrekbaarheid: Ik informeer mezelf over de fiscale regels om verrassingen te voorkomen. Wat is volledig aftrekbaar en wat slechts gedeeltelijk? Kennis is macht.
 • Plan grote aankopen strategisch: Als er een grote uitgave aankomt die fiscaal aftrekbaar is, plan ik deze zo dat het me fiscaal het meeste oplevert.
 • Gebruik software voor zzp’ers: Er zijn online tools die mij helpen bij het categoriseren van uitgaven en het maximaliseren van mijn aftrekposten.

Belastingaangiften doen

Het doen van belastingaangiften klinkt misschien lastig, maar met een beetje kennis en voorbereiding krijg ik het prima voor elkaar. Hierdoor behoud ik als zzp’er de volledige controle over mijn financiën.

 • Zorg dat je basiskennis op orde is. Voordat je begint, verdiep ik mij in de belangrijkste aspecten van belastingaangifte.
 • Maak een checklist van benodigde documenten. Zo verzamel ik alle facturen, bonnetjes en bankafschriften voordat ik start.
 • Kies betrouwbare boekhoudsoftware die bij mij past. Ik selecteer een programma dat voldoet aan de eisen van de belastingdienst.
 • Blijf op de hoogte van veranderingen in belastingregels. Regelmatig check ik updates zodat ik niets over het hoofd zie.
 • Reserveer tijd voor je aangiften. Wekelijks plan ik een vast moment in mijn agenda om mijn administratie bij te werken.
 • Wees secuur met invoeren. Alle bedragen en gegevens voer ik nauwkeurig in om fouten te voorkomen.
 • Gebruik aftrekposten waar dat kan. Ik verdiep mij goed in welke kosten aftrekbaar zijn voor extra voordeel.
 • Dubbelcheck alles voordat je indient. Een laatste controle voer ik uit om zeker te zijn dat alles klopt.

Handleiding voor zelf boekhouden

Persoon organiseert bonnen en facturen op een schone bureau.

Om te beginnen met zelf boekhouden, pak je het slim aan en kies je voor gebruiksvriendelijke online boekhoudsoftware. Zo’n programma helpt je stap voor stap met alles wat je nodig hebt – van het invoeren van gegevens tot het opstellen van rapportages.

Je ziet meteen hoe je ervoor staat met je zaak en dat geeft een gerust gevoel. Zorg wel dat je regelmatig backups maakt, zodat je nooit iets kwijtraakt.

Daarnaast houd ik een strak schema aan voor het bijwerken van mijn administratie. Elke week blokkeer ik een vast moment in mijn agenda om facturen en bonnetjes in te voeren. Dit helpt mij om nooit achter te lopen en altijd een duidelijk overzicht te houden.

Belangrijk is ook dat ik altijd even controleer of alles klopt. Een foutje is snel gemaakt, maar met aandacht en regelmaat voorkom ik problemen bij de btw-aangifte of de jaarafsluiting.

Conclusie

Zelf boekhouden ontsluit een wereld van financiële zelfstandigheid en wijsheid voor elke zzp’er. Met de uiteengezette tips pak je grip op je geldstromen en trim je kosten zonder moeite.

De impact is direct merkbaar; je begrijpt je bedrijf dieper en stuurt met vertrouwen bij. Vergeet niet, dit alles versterkt jouw positie in de markt terwijl je bespaart en bloeit. Laat deze kansen niet liggen, start vandaag nog en zie jouw bedrijf groeien!

Ten slotte

Om af te sluiten zijn er een paar programma’s die ik er echt even voor je wil uitlichten. De keuze op het vlak van boekhoudsoftware is namelijk enorm! Er zijn er al ruim 150!

 • Onafhankelijk van wat je doet en voor iedereen geschikt; MKB, ZZP, dienstverlenend, of met een webshop. Dan is E-boekhouden de gevestigde naam. Dit complete pakket kun je hier gratis proberen
 • Een heel populaire speler voor de online ondernemer neemt je administratie in vogelvlucht uit handen. Online factureren? Geen probleem. Eerlijke prijs, super kwaliteit: Moneybird is je vogel. Direct gratis proberen.
 • Wanneer je als dienstverlenende ZZP’er aan de slag bent, van eenvoud houdt en de kosten laag wilt houden, dan is BUNNI een goede keuze. Deze aanbieder maakt je administratie tot een grap, zo makkelijk. Ook BUNNI heeft een gratis proefperiode.
 • Ten slotte wil ik afsluiten met mijn favoriet Moneymonk maakt het leven voor zzp’ers echt tot een feestje en beperkt de tijd voor je administratie tot minuten. Met alle functionaliteiten die je nodig hebt; uren- en rittenregistratie, projectmanagement, en BTW aangifte. Natuurlijk, met een gratis proefmaand.

Check deze toppers zeker, wanneer jij minder wilt boekhouden, meer wilt ondernemen. En altijd zicht wil hebben op je cijfers. En… jij hebt vast wel wat beters te doen, dan al die software te testen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Boekhoudprogramma aanbieding

Hoelang blijf je nog zoeken?

Het antwoord is dichterbij dan je denkt… Ja, echt waar. Kies dit boekhoudprogramma en bespaar zeeën van tijd.