Gratis boekhouding xlsx sjablonen in Excel formaat

In dit artikel

Als ondernemer weet ik hoe het managen van financiën een flinke klus kan zijn. Van openstaande facturen tot de jaarrekening, de boekhouding bijhouden vereist krachtige tools. Gelukkig heb ik door grondige zoektochten ontdekt dat gratis Excel boekhoudsjablonen het leven van een ZZP’er aanzienlijk kunnen vereenvoudigen.

Duik mee in de wereld van gestroomlijnde financiën met mijn bevindingen – je administratie zal nooit meer hetzelfde zijn!

Belangrijkste inzicht

Met de juiste boekhoudsoftware stroomlijn jij je boekhouding enorm. Hoewel het aanbod enorm is, zijn er een paar toppers die altijd terugkomen. E-boekhouden is nog altijd de populairste. Dankzij het brede scala aan functionaliteiten is voor elke type ondernemer geschikt.

Ben je dienstverlenend veeleisend om kwaliteit, maar ook qua eenvoud? Dan is Moneymonk de uitverkorene.

Probeer e-Boekhouden gratis, en volg deze link voor een gratis maand Moneymonk.

Een opgeruimd bureau met open Excel-sjablonen en kantoorbenodigdheden.

Samenvatting

 • Gratis boekhoudsjablonen in Excel helpen zzp’ers en kleine ondernemers om eenvoudig een overzicht te houden van hun financiën zonder kosten.
 • Deze sjablonen omvatten belangrijke documenten zoals de winst – en verliesrekening, de balans en facturen, die aanpasbaar zijn voor specifieke bedrijfsbehoeften.
 • Excel – sjablonen vereenvoudigen het administratieproces, besparen tijd, en minimaliseren fouten bij het invullen van financiële gegevens.
 • Factuur sjablonen in Excel bevatten vaak een databasefunctie voor klantgegevens, wat herhaalde invoer van informatie overbodig maakt en efficiëntie verhoogt.
 • Door consistent gebruik te maken van de Excel – sjablonen kunnen zzp’ers een duidelijke en actuele administratie voeren die bijdraagt aan betere besluitvorming en voorbereiding op belastingaangiften.
 • Voor een slimmere boekhoudoplossing, bekijk deze vergelijking en zie de voordelen van dit programma.
Iemand werkt op een laptop omringd door georganiseerde financiële documenten in een moderne kantooromgeving.

Overzicht van Gratis Boekhoudsjablonen in Excel

Laten we eens een diepe duik nemen in de wereld van gratis boekhoudsjablonen in Excel, die het leven van een zzp’er of kleine ondernemer een stuk eenvoudiger kunnen maken. Van gestroomlijnde winst- en verliesrekeningen tot overzichtelijke balansen; alles wat je nodig hebt voor een solide boekhoudkundige basis staat voor je klaar, zonder dat het je iets kost.

Winst- en Verliesrekening sjabloon

Als ondernemer snap ik hoe cruciaal een heldere winst- en verliesrekening is voor mijn financiële overzicht. Gelukkig zijn er gratis Excel-sjablonen die het leven makkelijker maken.

Deze sjablonen helpen om inkomsten en uitgaven snel te categoriseren, zodat je direct de financiële gezondheid van je bedrijf kunt zien. Met slechts een paar klikken pas ik het sjabloon aan mijn specifieke situatie aan.

Of je nu een freelancer, zzp’er of kleine ondernemer bent, dit gereedschap is goud waard.

Ik download het sjabloon eenvoudig van websites zoals e-boekhouden.nl en begin meteen met invullen. Het mooie is dat deze Excel-sjablonen zijn ontworpen om aan te sluiten bij de unieke behoeften van mijn bedrijf.

Ze geven me vrijheid en controle over mijn boekhouding zonder dat ik vastzit aan een duur boekhoudprogramma. Door de resultatenrekening goed bij te houden, blijf ik op de hoogte van mijn eigen vermogen en kan ik betere zakelijke beslissingen nemen.

En als ik vragen heb, staat online factureren en chat support altijd klaar om te helpen.

Balans sjabloon

Een balans sjabloon in Excel is een fantastische tool voor zzp’ers en kleine ondernemers. Het geeft helder weer hoe je financiële situatie ervoor staat. Je ziet in één oogopslag wat je bezittingen zijn, de activa, maar ook wat je schulden of verplichtingen zijn.

Dit is cruciaal voor een correcte boekhouding en het maakt jaarafsluitingen een stuk eenvoudiger.

Met een downloadbaar sjabloon begin je snel en moeiteloos met het bijhouden van je balans. Alles is al opgezet; het enige dat je hoeft te doen, is de informatie invullen. Dit bespaart kostbare tijd en verkleint de kans op fouten.

Zo kun je met vertrouwen je bedrijfsfinanciën beheren en heb je altijd actuele informatie bij de hand. Het gebruik van een sjabloon verzekert dat je niets over het hoofd ziet en houdt je balans overzichtelijk en professioneel.

Factuur sjabloon

Ik gebruik vaak de gratis Excel factuur sjablonen die beschikbaar zijn om mijn factureringsproces eenvoudiger te maken. Deze sjablonen zijn ideaal voor zzp’ers zoals ik, omdat ze makkelijk aan te passen zijn en meerdere werkbladen bevatten.

Met een paar klikken pas ik de ontwerpdetails aan en maak mijn factuur professioneel en overzichtelijk.

Het maken van facturen in Excel hoeft niet ingewikkeld te zijn. De beschikbare sjablonen hebben zelfs een databasefunctie voor snelle toegang tot klantgegevens. Dit bespaart tijd, omdat ik niet bij elke nieuwe factuur alle gegevens hoef in te voeren.

Kortom, deze gratis tools helpen ondernemers zoals ik om efficiënter en effectiever te werken.

Hoe te boekhouden in Excel

Boekhouden in Excel is een fluitje van een cent met de juiste sjablonen. Met deze gratis tools houd ik mijn financiën overzichtelijk en correct bij.

 • Kies het juiste Excel-sjabloon dat past bij de behoeften van mijn onderneming, zoals een winst-en-verliesrekening of een balans.
 • Vul alle nodige gegevens in, zo begin ik met het invullen van mijn inkomsten en uitgaven. Deze houd ik gedetailleerd bij om zo het kasstroomoverzicht duidelijk te maken.
 • Blijf consequent in het noteren van elke betaling en ontvangsten om fouten in de uiteindelijke btw-aangifte te voorkomen.
 • Zorg voor een duidelijke structuur binnen de boekhouding door rijen en kolommen logisch te ordenen, wat dankzij de sjablonen al grotendeels voor mij is gedaan.
 • Maak en verstuur facturen rechtstreeks vanuit Excel met behulp van het factuursjabloon; dit bespaart tijd en voorkomt dat ik belangrijke gegevens oversla.
 • Controleer regelmatig of alles klopt en of er geen dubbele invoeren zijn om vervelende verrassingen tijdens de btw-aangifte te vermijden.
 • Gebruik filters en sorteerfuncties binnen Excel om snel specifieke transacties terug te vinden wanneer ik bepaalde gegevens nodig heb.


Een persoon werkt op een laptop omringd door financiële documenten in een moderne kantooromgeving.

Conclusie

Met de juiste sjablonen tover ik Excel om tot mijn persoonlijke boekhoudheld. Met slechts een paar klikken staan mijn financiën keurig op een rijtje, van inkomsten tot uitgaven en alles wat daar tussenin zit.

Dit bespaart me niet alleen zeeën van tijd, maar zorgt ook voor een kristalhelder overzicht wanneer de belastingaangifte roept. Die gratis downloads zijn een goudmijn voor elke ondernemer die kosten wil besparen en toch professioneel voor de dag wil komen.

De mogelijkheden zijn eindeloos, of je nu zzp’er bent of gewoon je huishoudboekje op orde wilt houden. Laten we met deze kennis in onze zak vol vertrouwen de administratieve uitdagingen van het ondernemerschap tegemoet treden!


Ten slotte

Om af te sluiten zijn er een paar programma’s die ik er echt even voor je wil uitlichten. De keuze op het vlak van boekhoudsoftware is namelijk enorm! Er zijn er al ruim 150!

 • Onafhankelijk van wat je doet en voor iedereen geschikt; MKB, ZZP, dienstverlenend, of met een webshop. Dan is E-boekhouden de gevestigde naam. Dit complete pakket kun je hier gratis proberen
 • Een heel populaire speler voor de online ondernemer neemt je administratie in vogelvlucht uit handen. Online factureren? Geen probleem. Eerlijke prijs, super kwaliteit: Moneybird is je vogel. Direct gratis proberen.
 • Wanneer je als dienstverlenende ZZP’er aan de slag bent, van eenvoud houdt en de kosten laag wilt houden, dan is BUNNI een goede keuze. Deze aanbieder maakt je administratie tot een grap, zo makkelijk. Ook BUNNI heeft een gratis proefperiode.
 • Ten slotte wil ik afsluiten met mijn favoriet Moneymonk maakt het leven voor zzp’ers echt tot een feestje en beperkt de tijd voor je administratie tot minuten. Met alle functionaliteiten die je nodig hebt; uren- en rittenregistratie, projectmanagement, en BTW aangifte. Natuurlijk, met een gratis proefmaand.

Check deze toppers zeker, wanneer jij minder wilt boekhouden, meer wilt ondernemen. En altijd zicht wil hebben op je cijfers. En… jij hebt vast wel wat beters te doen, dan al die software te testen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Boekhoudprogramma aanbieding

Ben je het struggelen met excel zat?

Maak het je gemakkelijk en bespaar zeeën van tijd op je boekhouding.

Geniet meer tijd voor …

De Belangrijke dingen in het leven.

Nu deze boekhoudtool gratis proberen