Wat houdt de boekhoudplicht precies in voor bestuurders? | 2024

In dit artikel

Vraag je je af wat de boekhoudplicht voor jou als ondernemer betekent? Je bent niet alleen; ik heb zelf ook door de complexiteit van artikel 2:10 BW moeten navigeren. Mijn zoektocht heeft geleid tot een helder overzicht, zodat ook jij jouw administratieve verplichtingen duidelijk voor ogen hebt.

Dit artikel helpt je de boekhoudplicht te begrijpen en biedt praktische tips om aan deze cruciale verantwoordelijkheid te voldoen. Lees snel verder en wees voorbereid.

Belangrijkste inzicht

Met de juiste boekhoudsoftware stroomlijn jij je boekhouding enorm. Hoewel het aanbod enorm is, zijn er een paar toppers die altijd terugkomen. E-boekhouden is nog altijd de populairste. Dankzij het brede scala aan functionaliteiten is voor elke type ondernemer geschikt.

Ben je dienstverlenend veeleisend om kwaliteit, maar ook qua eenvoud? Dan is Moneymonk de uitverkorene.

Probeer e-Boekhouden gratis, en volg deze link voor een gratis maand Moneymonk.

Samenvatting

 • Bestuurders zijn verplicht om een accurate en complete administratie te voeren volgens artikel 2:10 BW. Dit houdt in dat alle inkomsten, uitgaven, schulden en vorderingen zorgvuldig moeten worden bijgehouden.
 • Bewaar alle belangrijke documenten zoals boeken, bescheiden en gegevensdragers minimaal zeven jaar om te voldoen aan de wettelijke bewaarplicht en om voorbereid te zijn op eventuele controles van bijvoorbeeld de Belastingdienst of een accountant.
 • Zorg voor transparantie in de financiële gezondheid van de onderneming door regelmatige updates, zoals balansen en winst-en-verliesrekeningen, die een duidelijk en betrouwbaar beeld geven van de financiële situatie.
 • Bij het niet naleven van de boekhoudplicht kunnen bestuurders hoofdelijk aansprakelijk worden gesteld bij faillissement. Een goed bijgehouden administratie voorkomt dit risico.
 • Het gebruik van boekhoudsoftware is aan te raden voor efficiënt beheer van financiën en het bijhouden van een actuele administratie. Regelmatige kennisverversing over fiscale regels helpt bestuurders up-to-date te blijven met de wetgeving.
 • Vergelijk en vind de boekhoudsoftware die bij u past, hier.

Wat is een boekhoudplicht?

Een zakenman bekijkt financiële documenten in een modern kantoor met stadsgezicht.

Een boekhoudplicht betekent dat ik als bestuurder verantwoordelijk ben voor een correcte en complete administratie van onze onderneming. Dit is niet zomaar een taak; de wet bepaalt dat elke rechtspersoon deze verplichting heeft.

Ik zorg ervoor dat alle financiële gegevens nauwkeurig worden vastgelegd, van inkomsten en uitgaven tot aan de debiteuren- en crediteurenpositie. Dat is essentieel, want een goed bijgehouden boekhouding weerspiegelt de werkelijke financiële staat van de onderneming.

Om aan deze plicht te voldoen, bewaar ik alle boeken, bescheiden en andere gegevensdragers zoals voorgeschreven door de wet. Dat doe ik zorgvuldig voor minstens zeven jaar. Mocht er ooit een controle komen of als er onvoorziene omstandigheden zijn, dan is mijn administratie het bewijs dat ik mijn taken als bestuurder naar behoren vervul.

Het niet nakomen van deze plicht kan leiden tot hoofdelijke aansprakelijkheid en zelfs strafrechtelijke gevolgen, dus ik neem dit zeer serieus.

De verplichtingen van de boekhoudplicht

Een zakenman sorteert financiële papieren in een modern kantoor met uitzicht op de stad.

Als bestuurder van een onderneming komt er heel wat kijken bij de boekhouding, en het is mijn taak om je wegwijs te maken in de wirwar van regels en verantwoordelijkheden. De boekhoudplicht legt een fundament voor een transparante financiële huishouding en is cruciaal voor de gezondheid van je bedrijf.

De rechten en verplichtingen van de onderneming kunnen bepalen

Als bestuurder draag ik een groot verantwoordelijkheid om altijd precies te weten hoe de zaken ervoor staan. Mijn boekhoudplicht houdt in dat ik nauwgezet track wat er binnenkomt en uitgaat, en welke verplichtingen wij hebben. Hieronder leg ik uit wat dat voor mij betekent:

 • In kaart brengen van alle bezittingen en schulden: Ik moet een duidelijk overzicht hebben van alles wat onze onderneming bezit en waaraan we geld verschuldigd zijn. Dit zorgt ervoor dat op elk moment de financiële status helder is.
 • Continu bijwerken van de administratie: Een actuele administratie is essentieel. Daarom werk ik dagelijks de boeken bij zodat wijzigingen meteen verwerkt zijn.
 • Transparant zijn naar stakeholders: Het is mijn plicht om ervoor te zorgen dat aandeelhouders, investeerders en andere belanghebbenden inzicht hebben in onze financiën.
 • Voorbereid zijn op controle: De gegevens moeten zo worden bijgehouden dat ze controleerbaar zijn door externe partijen zoals de Belastingdienst of een accountant.
 • Verantwoorden in het handelsregister: Wettelijk ben ik verplicht onze jaarrekening te deponeren bij het handelsregister, zodat iedereen kan zien hoe we ervoor staan.

Goede administratie bijhouden

Een juiste en volledige administratie is essentieel voor elke bestuurder. Het zorgt ervoor dat je altijd weet hoe je bedrijf ervoor staat en voldoet aan de boekhoudplicht.

 • Zorg voor een helder overzicht van alle uitgaven en inkomsten. Dit betekent dat elke financiële beweging netjes wordt geregistreerd.
 • Bewaar alle facturen, bonnen en bankafschriften goed georganiseerd. Ik gebruik mappen per jaar om alles snel terug te kunnen vinden.
 • Maak gebruik van boekhoudsoftware die bij je onderneming past. Hiermee kan ik efficiënt mijn financiën beheren.
 • Houd regelmatig controles om te verzekeren dat alle gegevens kloppen. Zo voorkom ik fouten in de administratie.
 • Wees voorbereid op audits door een accountant of belastinginspecteur. Een deugdelijke administratie maakt deze processen een stuk makkelijker.
 • Ververs jouw kennis over fiscale regels en wijzigingen in boekhoudnormen. Het is cruciaal om up-to-date te blijven met de wetgeving.

Inzicht geven in de financiële stand

Ik ben als bestuurder verplicht om de financiële gezondheid van onze onderneming transparant te maken. Dit betekent dat ik regelmatig moet laten zien hoe we er financieel voor staan.

 • Zorgvuldig alle inkomsten en uitgaven noteren, zodat duidelijk is wat er binnenkomt en waar geld aan wordt uitgegeven.
 • Regelmatig balansen en winst-en-verliesrekeningen opstellen, om een helder overzicht te bieden van de prestaties over bepaalde periodes.
 • Zorgen dat de boekhouding altijd up-to-date is, zodat accurate informatie beschikbaar is wanneer beslissingen moeten worden genomen.
 • De juistheid van onze financiële gegevens aantonen door middel van ondersteunende documentatie zoals facturen, bonnen en contracten.
 • Toezicht houden op de cashflow om ervoor te zorgen dat er genoeg kapitaal beschikbaar is voor dagelijkse operaties en toekomstige investeringen.
 • Alert blijven op afwijkende patronen in de financiën die kunnen wijzen op onderliggende problemen of kansen voor verbetering.

De grenzen van de boekhoudplicht

Een strak georganiseerd kantoorbureau met financiële documenten en een rekenmachine, met daarachter een stadsgezicht.

Op het eerste gezicht lijkt boekhoudplicht duidelijk: houd een accurate administratie bij en sla deze gegevens minstens zeven jaar op. Maar waar liggen de grenzen? Niemand kan tenslotte elk bonnetje tot in de eeuwigheid bewaren.

De wet geeft bestuurders enige speling. Zo moet de administratie een betrouwbaar beeld van de financiële situatie geven, zonder te verzanden in overbodige details. Dit betekent ook dat niet elk klein uitgavetje gedocumenteerd hoeft te worden, mits het grote plaatje maar klopt.

De consequenties van het niet naleven van deze plicht zijn niet mals. Een bestuur dat tekortschiet, riskeert persoonlijke aansprakelijkheid bij faillissement. Dit legt natuurlijk druk op bestuurders om hun zaken op orde te hebben.

Voor curatoren en de rechterlijke macht speelt dit een rol in de beoordeling van bestuursgedrag. Zorg dus altijd voor een solide basisadministratie die je positie kan verdedigen, mocht het ooit tot een juridische toets komen door hoge raad of hof.

Het is de beste verzekering tegen aansprakelijkheidsclaims en laat zien dat je je taak serieus neemt.

Uitgebreide Toelichting op de boekhoudplicht

Na het bespreken van de grenzen komen we nu bij een belangrijk aspect: de diepte van de boekhoudplicht voor bestuurders. De wet schrijft voor dat ik als bestuurder een administratie moet voeren die zo duidelijk is, dat ik op elk moment snel kan zien hoe mijn onderneming ervoor staat.

Dit is niet enkel een formaliteit; het werpt een schild op tegen juridische problemen zoals cassatie. Mocht er onverhoopt een erfenis van schulden ontstaan, dan toont een gedegen boekhouding aan dat ik mijn taken serieus heb genomen.

Ik moet ervoor zorgen dat alle financiële gebeurtenissen nauwkeurig worden vastgelegd. Dat betekent alle inkomsten, uitgaven, schulden en vorderingen. Bewijsstukken zoals facturen, contracten en bankafschriften horen hier ook bij.

Deze verplichting draagt bij aan een transparante bedrijfsvoering en maakt het mogelijk om verantwoording af te leggen, niet alleen aan belanghebbenden maar ook aan de rechterlijke macht als het nodig is.

Het behoud van deze documenten gedurende zeven jaar zorgt ervoor dat ik altijd kan terugvallen op een betrouwbaar archief. Als beheerder van mijn bedrijf wil ik immers niet persoonlijk aansprakelijk gesteld worden voor slordigheden in de administratie.

Daarom neem ik deze plicht uiterst serieus en zorg ik dat alles tot in de puntjes geregeld is.

Veelgestelde Vragen

Conclusie

Als bestuurder is het naleven van de boekhoudplicht essentieel. We hebben gezien dat dit niet enkel een formaliteit is, maar een fundamentele verantwoordelijkheid die serieuze gevolgen kan hebben bij verwaarlozing.

Denk je eens in hoe het op orde houden van je boekhouding je kan beschermen tegen aansprakelijkheidsrisico’s! Ben jij bereid de juiste stappen te zetten om te voldoen aan deze plicht? Laat het belang van een gedegen administratie je motiveren om proactief te zijn in jouw rol als bestuurder.

Ten slotte

Om af te sluiten zijn er een paar programma’s die ik er echt even voor je wil uitlichten. De keuze op het vlak van boekhoudsoftware is namelijk enorm! Er zijn er al ruim 150!

 • Onafhankelijk van wat je doet en voor iedereen geschikt; MKB, ZZP, dienstverlenend, of met een webshop. Dan is E-boekhouden de gevestigde naam. Dit complete pakket kun je hier gratis proberen
 • Een heel populaire speler voor de online ondernemer neemt je administratie in vogelvlucht uit handen. Online factureren? Geen probleem. Eerlijke prijs, super kwaliteit: Moneybird is je vogel. Direct gratis proberen.
 • Wanneer je als dienstverlenende ZZP’er aan de slag bent, van eenvoud houdt en de kosten laag wilt houden, dan is BUNNI een goede keuze. Deze aanbieder maakt je administratie tot een grap, zo makkelijk. Ook BUNNI heeft een gratis proefperiode.
 • Ten slotte wil ik afsluiten met mijn favoriet Moneymonk maakt het leven voor zzp’ers echt tot een feestje en beperkt de tijd voor je administratie tot minuten. Met alle functionaliteiten die je nodig hebt; uren- en rittenregistratie, projectmanagement, en BTW aangifte. Natuurlijk, met een gratis proefmaand.

Check deze toppers zeker, wanneer jij minder wilt boekhouden, meer wilt ondernemen. En altijd zicht wil hebben op je cijfers. En… jij hebt vast wel wat beters te doen, dan al die software te testen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Boekhoudprogramma aanbieding

Hoelang blijf je nog zoeken?

Het antwoord is dichterbij dan je denkt… Ja, echt waar. Kies dit boekhoudprogramma en bespaar zeeën van tijd.