Hoe kan een boekhoudprogramma helpen bij het afschrijven van activa? -> Hoe kan een boekhoudprogramma helpen met het afschrijven van activa?

In dit artikel

Stel je voor, je koopt een nieuwe laptop voor je bedrijf en vraagt je af hoe deze investering zich vertaalt in de boeken. Als ondernemer ken ik het belang van nauwkeurige afschrijvingen en heb ik de complexiteit ervan zelf ervaren.

Dit artikel zal je door de voordelen en gebruiksgemak van boekhoudsoftware leiden bij het afschrijven van activa. Lees verder en ontdek hoe eenvoudig afschrijven kan zijn!

Belangrijkste inzicht

Met de juiste boekhoudsoftware stroomlijn jij je boekhouding enorm. Hoewel het aanbod enorm is- zijn er een paar toppers die altijd terugkomen. E-boekhouden is nog altijd de populairste. Dankzij het brede scala aan functionaliteiten is voor elke type ondernemer geschikt.

Ben je dienstverlenend veeleisend om kwaliteit- maar ook qua eenvoud? Dan is Moneymonk de uitverkorene.

Probeer e-Boekhouden gratis– en volg deze link voor een gratis maand Moneymonk.

Een boekhouder gebruikt boekhoudsoftware voor activa afschrijving in een uitnodigende kantooromgeving.

Samenvatting

 • Een boekhoudprogramma automatiseert de berekening van afschrijvingen, waardoor het risico op menselijke fouten vermindert en tijd bespaart.
 • Het programma verdeelt de kosten van een asset zoals een laptop over de economische levensduur, wat zorgt voor een realistisch financieel overzicht en mogelijk belastingvoordeel biedt.
 • Met boekhoudsoftware kan je makkelijk afschrijvingen plannen en krijg je herinneringen, zodat geen enkel activum wordt vergeten af te schrijven.
 • De software houdt automatisch rekening met fiscale regels en afschrijvingsmethoden, wat zorgt voor consistentie in jouw financiële administratie.
 • Online toegang tot boekhoudgegevens biedt het gemak om altijd en overal inzicht te hebben in de waarde en afschrijvingskosten van je activa.

Wat is afschrijven en waarom moet je afschrijven?

Afschrijven is eigenlijk het erkennen dat spullen zoals machines en computers in waarde dalen. Dat komt omdat ze slijten tijdens het gebruik of gewoon verouderd raken. Als ik bijvoorbeeld een nieuwe bedrijfswagen koop, kan ik niet de volledige kost in één keer van mijn winst aftrekken.

De auto verliest over jaren heen waarde, niet alleen vandaag. Daarom verdeel ik de kosten van die wagen over de economische levensduur die hij heeft. Zo blijft mijn winst-en-verliesrekening realistisch en geeft het een betrouwbaar beeld van mijn financiën.

Het is ook belangrijk om afschrijving te begrijpen voor de belastingaangifte. Fiscale regels verplichten me om bepaalde bedrijfsmiddelen af te schrijven. Dit zorgt voor een fiscaal voordeel, omdat ik minder belasting betaal over de winst die lager uitvalt door de afschrijvingskosten.

Mijn boekhoudprogramma kan hierbij helpen door het bijhouden van alle afschrijvingen en me te herinneren aan fiscale voordelen zoals kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Nu we weten waarom afschrijven zo belangrijk is, laten we bekijken hoe afschrijven via een boekhoudprogramma werkt.

Een oude, versleten computer omringd door rommelige kantoorbenodigdheden.'

Afschrijven via een boekhoudprogramma

Bij het beheren van uw financiën speelt een boekhoudprogramma een sleutelrol in het vereenvoudigen van de afschrijvingsprocessen. Het stelt u in staat om met precisie en zonder veel moeite de waardevermindering van uw activa te monitoren en te registreren, wat essentieel is voor een gezonde bedrijfsvoering.

Automatisch afschrijven

Automatisch afschrijven in een boekhoudprogramma maakt mijn leven als startende ondernemer zoveel makkelijker. Ik hoef me geen zorgen te maken over complexe berekeningen of deadlines; het programma doet het werk voor mij.

 • Ik stel eenmaal de waarden en afschrijvingsregels in voor mijn vaste activa, zoals bedrijfsauto’s of computers.
 • Het online boekhoudprogramma gebruikt deze informatie om de afschrijvingen volgens schema bij te werken.
 • Elke maand worden de correcte bedragen automatisch van de waarde van het actief afgeschreven.
 • De winst – en verliesrekening reflecteert direct de juiste cijfers, wat essentieel is voor een accurate financiële presentatie.
 • Met deze aanpak behoud ik eenvoudig overzicht over alle afgeschreven objecten en hun restwaarde.
 • Eventuele rente op leningen voor de aankoop van activa wordt ook meegenomen door het programma.
 • Dankzij automatisch afschrijven kan ik focussen op andere aspecten van mijn taxibedrijf, zonder me druk te hoeven maken om handmatige fouten in mijn boekhouding.

Handmatig afschrijven

Handmatig afschrijven lijkt soms een ouderwetse methode, maar het kan ook zijn voordelen hebben. Ik leg u uit hoe dit in zijn werk gaat:

 • Kies de juiste categorie voor uw activa: Duurzame productiemiddelen zoals machines en apparatuur vallen hieronder.
 • Bepaal de economische gebruiksduur: Schat hoe lang het actief zijn waarde behoudt voor uw bedrijf.
 • Calculeren van de restwaarde: Ga na wat het eigendom aan het eind van de vermoedelijke gebruiksduur nog waard is.
 • De afschrijvingskosten berekenen: Trek de restwaarde af van de aanschafprijs om zo tot de totale afschrijving te komen.
 • Verdeel deze kosten: Spreid deze over de verwachte levensduur van het actief volgens een lineaire of willekeurige methode.
Moderne financiële rekenmachine en kantoorbenodigdheden op een georganiseerd bureau.

Voordelen van het gebruik van een boekhoudprogramma voor afschrijving

Het gebruik van een boekhoudprogramma voor afschrijving levert mij talrijke voordelen op. Zo berekent het programma automatisch de afschrijvingen, wat me veel tijd bespaart en de kans op fouten vermindert.

Het kiest zelfs de juiste afschrijvingsmethode uit, passend bij de technische levensduur van mijn activa. Dit zorgt voor een consistente toepassing van regels rondom bijvoorbeeld goodwill en overdrachtsbelasting.

Daarnaast creëer ik met het programma moeiteloos afschrijvingsschema’s voor verschillende activa, wat mijn organisatie en planning ten goede komt. Ik ontvang automatische herinneringen voor het uitvoeren van de afschrijvingen, zodat geen enkel activum wordt vergeten.

En omdat alles online plaatsvindt binnen e-boekhouden.nl, heb ik altijd en overal toegang tot mijn boekhoudgegevens. Het programma verzorgt ook overzichtelijke rapportages die mij direct inzicht geven in de afschrijvingskosten en de huidige waarde van mijn activa, waardoor ik beter onderbouwde financiële beslissingen kan nemen.

Voorbeeld van afschrijving in een boekhoudprogramma

Na het belichten van de pluspunten is het nuttig om concreet te zien hoe zo’n afschrijving in zijn werk gaat binnen een boekhoudprogramma. Stel, ik koop een nieuwe laptop voor mijn bedrijf van €2000.

In het boekhoudprogramma stel ik in dat deze laptop over vier jaar afgeschreven moet zijn. Het programma rekent dan automatisch uit dat ik elk jaar €500 afschrijf op mijn winst- en verliesrekening.

Elke maand wordt er dus een bedrag van ongeveer €41,67 als kosten geboekt, wat mijn winst verlaagt en dus ook de belasting die ik hierover betaal.

Tijdens het online boekhouden houd ik makkelijk het overzicht. Mijn boekhouder heeft direct toegang tot dezelfde gegevens en kan ingrijpen als er iets niet klopt. Dit zorgt ervoor dat ik me geen zorgen hoef te maken over complexe berekeningen of regels rondom willekeurig afschrijven.

Alles verloopt gestroomlijnd en ik kan me volledig richten op het laten groeien van mijn zaak, terwijl de software het zware rekenwerk voor zijn rekening neemt.

Conclusie

Een slim boekhoudprogramma maakt het afschrijven van activa eenvoudig en overzichtelijk. Door automatisch of handmatig assets bij te houden, besparen we kostbare tijd en vermijden fouten.

Merk je welke impact dit heeft op jouw financiële inzicht? De tools die beschikbaar zijn, zoals Twinfield of e-Boekhouden.nl, bieden heldere instructies voor elke stap. Laat deze kans niet liggen om jouw boekhouding naar een hoger niveau te tillen; begin vandaag nog met efficiënt afschrijven!

Veelgestelde Vragen

1. Wat doet een boekhoudprogramma bij het afschrijven van activa?

Een boekhoudprogramma berekent automatisch de afschrijvingen van je activa over de tijd.

2. Kan ik met een boekhoudprogramma verschillende afschrijvingsmethodes gebruiken?

Ja, de meeste boekhoudprogramma’s bieden diverse methodes voor afschrijving die je kunt toepassen.

3. Helpt een boekhoudprogramma mij bij het bijhouden van de restwaarde van mijn activa?

Een boekhoudprogramma houdt de restwaarde van elke activum bij en past dit jaarlijks aan.

4. Kan ik rapporten over afschrijvingen krijgen uit een boekhoudprogramma?

Ja, je kunt gedetailleerde afschrijvingsrapporten genereren die inzicht geven in de waardevermindering van je activa.

5. Maakt een boekhoudprogramma het makkelijker om aan fiscale regels voor afschrijving te voldoen?

Ja, het programma zorgt dat je afschrijvingen voldoen aan de actuele fiscale regelgeving en normen.

Ten slotte

Om af te sluiten zijn er een paar programma’s die ik er echt even voor je wil uitlichten. De keuze op het vlak van boekhoudsoftware is namelijk enorm! Er zijn er al ruim 150!

 • Onafhankelijk van wat je doet en voor iedereen geschikt; MKB, ZZP, dienstverlenend, of met een webshop. Dan is E-boekhouden de gevestigde naam. Dit complete pakket kun je hier gratis proberen
 • Een heel populaire speler voor de online ondernemer neemt je administratie in vogelvlucht uit handen. Online factureren? Geen probleem. Eerlijke prijs, super kwaliteit: Moneybird is je vogel. Direct gratis proberen.
 • Wanneer je als dienstverlenende ZZP’er aan de slag bent, van eenvoud houdt en de kosten laag wilt houden, dan is BUNNI een goede keuze. Deze aanbieder maakt je administratie tot een grap, zo makkelijk. Ook BUNNI heeft een gratis proefperiode.
 • Ten slotte wil ik afsluiten met mijn favoriet Moneymonk maakt het leven voor zzp’ers echt tot een feestje en beperkt de tijd voor je administratie tot minuten. Met alle functionaliteiten die je nodig hebt; uren- en rittenregistratie, projectmanagement, en BTW aangifte. Natuurlijk, met een gratis proefmaand.

Check deze toppers zeker, wanneer jij minder wilt boekhouden, meer wilt ondernemen. En altijd zicht wil hebben op je cijfers. En… jij hebt vast wel wat beters te doen, dan al die software te testen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Boekhoudprogramma aanbieding

Hoelang blijf je nog zoeken?

Het antwoord is dichterbij dan je denkt… Ja, echt waar. Kies dit boekhoudprogramma en bespaar zeeën van tijd.

Direct Gratis proberen