Boekhoudprogramma en boekhouder

favoriete software accountant

In dit artikel

Denk je eens in… . Je hebt zojuist een hele dag gewerkt aan je passie, maar nu zit je voor je computer met een kop koffie die koud wordt terwijl je door stapels facturen ploetert. Klinkt dit bekend? Natuurlijk doet het dat! Het is het leven van elke ondernemer. Maar wacht eens even… Wat als ik je vertel dat er een manier is om het allemaal een stuk eenvoudiger te maken?  Met het magische wonder van een goed boekhoudprogramma en boekhouder. Samen vinden we de perfecte software match voor jou en je boekhouder. Klinkt spannend, toch? Laten we beginnen!

Geen tijd? Snelle samenvatting

Een goed boekhoudprogramma is essentieel voor boekhouders en bedrijven van elke omvang, waardoor efficiëntie wordt verhoogd, fouten worden verminderd en naleving van regelgeving wordt gegarandeerd.

Het kiezen van het juiste boekhoudprogramma vereist een grondige beoordeling van de functionaliteiten, gebruiksgemak, prijs en klantenservice van de software.

Online boekhouden wordt steeds meer de nieuwe norm en biedt voordelen zoals gemakkelijke toegang tot financiële gegevens en samenwerking in realtime, waardoor bedrijfsprocessen soepeler en transparanter worden.

Benieuwd naar mijn favoriet?

boekhoudprogramma en boekhouder

[automatic_table_of_contents heading_title=”h2″][/automatic_table_of_contents]

Waarom een goed boekhoudprogramma onmisbaar is voor boekhouders

Laten we het eens hebben over onze superhelden zonder cape – de boekhouders. Of je ze nu ziet als tovenaars van cijfers, meesters van berekeningen of gewoon als levenredders, één ding is zeker: ze hebben een solide hulpmiddel nodig om hun werk goed te doen. En dat is waar een goed boekhoudprogramma in het spel komt.

Het belang van een betrouwbaar, efficiënt en gebruiksvriendelijk boekhoudprogramma voor boekhouders kan niet genoeg worden benadrukt. Net zoals een timmerman zijn hamer nodig heeft, zo heeft een boekhouder zijn boekhoudsoftware nodig.

Het verlicht niet alleen de dagelijkse taken zoals facturering, bijhouden van inkomsten en uitgaven, en het opstellen van financiële rapporten, maar het maakt ook complexe processen, zoals het berekenen van belastingen, een fluitje van een cent. Bovendien stelt het hen in staat om nauwkeurige, real-time financiële informatie te verstrekken, wat essentieel is voor strategische bedrijfsbeslissingen.

Maar wacht, er is meer! Een goed boekhoudprogramma kan helpen bij het minimaliseren van fouten (omdat zelfs superhelden soms fouten maken), het verbeteren van de efficiëntie (wie wil er nou niet meer gedaan krijgen in minder tijd?) en het verbeteren van de compliance (omdat niemand houdt van een bezoek van de Belastingdienst).

Kortom, een boekhoudprogramma is voor een boekhouder wat spinazie is voor Popeye – het maakt ze gewoon beter in wat ze doen. En dat, beste lezers, is waarom een goed boekhoudprogramma simpelweg onmisbaar is voor boekhouders. Dus, als je een boekhouder bent of er eentje kent, lees dan vooral verder om te ontdekken hoe je het beste boekhoudprogramma voor jouw behoeften kunt vinden!

De beste boekhoudprogramma’s van 2023 volgens accountants

2023 is een geweldig jaar voor boekhouders en accountants, want de keuze aan top boekhoudprogramma’s is nog nooit zo uitgebreid geweest. Gebaseerd op de aanbevelingen van echte professionals uit het veld, hebben we een lijst samengesteld van de beste boekhoudsoftware van dit jaar. Laten we eens kijken naar de topkeuzes.

 1. e-Boekhouden: Een echte allrounder, e-Boekhouden is geschikt voor zowel starters, zzp’ers als het MKB. Het biedt alle mogelijkheden om met je bedrijf mee te groeien en wordt veel gebruikt door accountants en boekhouders. Als je op zoek bent naar een flexibele, uitgebreide boekhoudoplossing, dan is dit het boekhoudprogramma voor jou.
 2. Jortt: Jortt maakt gebruik van een unieke boekhoudbot die de meest actuele regels van de belastingdienst kent, bijna alsof je een eigen boekhouder in huis hebt! Hoewel de bot veel werk uit handen kan nemen, is het nog steeds aan te raden om met een menselijke boekhouder samen te werken voor de beste resultaten.
 3. MoneyMonk: Speciaal ontworpen voor zzp’ers, is MoneyMonk een krachtig, gebruiksvriendelijk boekhoudprogramma. Hoewel het niet de mogelijkheid biedt om direct een boekhouder te regelen, zijn er veel specialisten die met dit platform werken en gemakkelijk toegang kunnen krijgen tot je administratie.
 4. Tellow: Het modulaire prijsbeleid van Tellow is misschien niet het meest aantrekkelijk voor instappers, maar hun pakket dat samenwerking met een toegewezen boekhouder mogelijk maakt, is een game-changer. De service is gewoonweg uitstekend.
 5. Exact-Online: Een andere grote naam in de boekhoudwereld is Exact-Online, een pakket dat geschikt is voor elk type organisatie. Veel boekhouders prijzen het pakket aan, hoewel het even zoeken kan zijn naar het juiste pakket voor jouw specifieke behoeften.

Natuurlijk zijn er nog veel meer geweldige opties zoals Rompslomp, BUNNI, Informer Online, Ficsus, Digi BTW en Snelstart. Elk van deze programma’s heeft zijn eigen unieke voordelen en kan precies het juiste zijn voor jou, afhankelijk van je specifieke behoeften en voorkeuren.

Wil je meer weten en de verschillende software vergelijken? Kijk dan op onze pagina Boekhoudprogramma’s vergelijken voor een uitgebreide vergelijking van alle genoemde opties en meer.

Online boekhouden: de nieuwe norm?

Zoals zoveel aspecten van ons leven, heeft ook de boekhouding de digitale sprong gemaakt. Online boekhouden wordt steeds meer de nieuwe norm, en het is gemakkelijk te begrijpen waarom. Het biedt een ongeëvenaarde flexibiliteit en efficiëntie die traditionele methoden gewoonweg niet kunnen evenaren.

In het digitale tijdperk is het beheren van de boekhouding van een bedrijf niet langer beperkt tot het doorzoeken van fysieke bestanden en mappen. Met online boekhoudprogramma’s is het mogelijk om toegang te hebben tot je financiële informatie waar je ook bent, op elk gewenst moment, zolang je maar een internetverbinding hebt. Dit betekent dat je financiële situatie altijd slechts een paar klikken verwijderd is.

Bovendien maken online boekhoudprogramma’s de samenwerking gemakkelijker dan ooit. Je boekhouder of accountant kan in realtime toegang krijgen tot je boekhouding, wat betekent dat je altijd up-to-date en accurate financiële informatie bij de hand hebt. Dit maakt het niet alleen eenvoudiger om de financiële gezondheid van je bedrijf in de gaten te houden, maar het stroomlijnt ook het proces van het voorbereiden van belastingaangiften en andere financiële rapporten.

Er is ook de kwestie van automatisering. Online boekhoudprogramma’s kunnen veel van de routinematige taken automatiseren, zoals facturatie en het bijhouden van uitgaven, wat waardevolle tijd vrijmaakt die kan worden besteed aan andere belangrijke aspecten van het runnen van een bedrijf.

Dus is online boekhouden de nieuwe norm? Nou, als je kijkt naar de voordelen – flexibiliteit, toegankelijkheid, samenwerking en automatisering – lijkt het er zeker op dat online boekhouden niet alleen de nieuwe norm is, maar ook de toekomst van de boekhouding.

Functionaliteiten van een goed boekhoudprogramma

Een goed boekhoudprogramma is onmisbaar voor elk bedrijf, of je nu een grote multinational of een kleine start-up bent. Maar wat maakt een boekhoudprogramma nu echt goed? Wat zijn de kenmerken waar je op moet letten bij het kiezen van het juiste programma voor jouw bedrijf? Hieronder staan een aantal van de belangrijkste functionaliteiten die een goed boekhoudprogramma zou moeten hebben.

 1. Automatisering: Een goed boekhoudprogramma maakt optimaal gebruik van automatisering. Dit betekent dat het de financiële gegevens van je bedrijf automatisch verwerkt en bijhoudt, zodat je snel en gemakkelijk inzicht krijgt in de financiële situatie van je bedrijf. Ook het opstellen van financiële rapportages voor fiscale doeleinden zou geautomatiseerd moeten zijn.
 2. Factureren en betalingen: Een ander cruciaal aspect van een goed boekhoudprogramma is de mogelijkheid om facturen te creëren en betalingen te verwerken. Het programma moet gebruikersvriendelijk zijn en de relevante gegevens moeten gemakkelijk te vinden zijn. Het programma zou ook inkomende betalingen automatisch moeten kunnen verwerken.
 3. Automatische incasso: Met een boekhoudprogramma dat automatische incasso ondersteunt, zorg je ervoor dat je betalingen op tijd binnenkrijgt en dat ze automatisch worden verwerkt. Als een automatische incasso wordt gestorneerd, wordt dit onmiddellijk in de boekhouding verwerkt.
 4. Elektronische aangifte: Een goede boekhoudsoftware moet de mogelijkheid bieden om elektronisch belastingaangifte te doen. Dit bespaart tijd en vermindert de kans op fouten.
 5. Scan & Herken: Dit is een handige functie waarmee je facturen en andere financiële documenten kunt scannen en automatisch kunt laten verwerken in het programma. Hoewel deze functie meestal extra kosten met zich meebrengt, kan het aanzienlijke tijdwinst opleveren.
 6. Werken met vreemde valuta: Als je met verschillende valuta’s werkt, is het essentieel dat je boekhoudprogramma deze kan ondersteunen. Het programma moet in staat zijn om automatisch om te rekenen naar de gewenste valuta en valutaverschillen in de boekhouding te verwerken.

Het kiezen van het juiste boekhoudprogramma is niet altijd gemakkelijk, gezien het grote aantal beschikbare programma’s. Het is daarom belangrijk om vooraf te bepalen welke functies essentieel zijn voor jouw bedrijf en met deze eisenlijst op zoek te gaan naar het beste programma. Er zijn verschillende vergelijkingstools beschikbaar online die je kunnen helpen bij het maken van je keuze.

Boekhoudprogramma voor ZZP’ers: waar moet je op letten?

Als ZZP’er draag je vaak vele petten: je bent de baas, de werknemer, de marketeer, de klantenservice en ja, zelfs de boekhouder. Het bijhouden van je eigen boekhouding kan een ontmoedigende taak lijken, vooral als je nog niet bekend bent met alle ins en outs van bedrijfsfinanciën. Gelukkig zijn er veel boekhoudprogramma’s die speciaal zijn ontworpen om het leven van ZZP’ers een stuk gemakkelijker te maken. Maar waar moet je precies op letten bij het kiezen van een boekhoudprogramma als ZZP’er?

 1. Gebruiksgemak: Als ZZP’er heb je waarschijnlijk geen tijd om een complex boekhoudprogramma te leren kennen. Kies voor een programma dat intuïtief en gemakkelijk te gebruiken is, zelfs als je geen boekhoudkundige ervaring hebt.
 2. Prijs: Als ZZP’er is je budget waarschijnlijk beperkt. Gelukkig zijn er veel betaalbare boekhoudprogramma’s beschikbaar die speciaal zijn ontworpen voor ZZP’ers.
 3. Functionaliteiten: Zorg ervoor dat het programma alle functies heeft die je nodig hebt om je boekhouding bij te houden. Dit kan variëren van basisfuncties zoals het bijhouden van inkomsten en uitgaven, tot geavanceerdere functies zoals facturering, belastingaangifte en salarisadministratie.
 4. Klantenservice: Als je ooit vastloopt of een probleem tegenkomt, is het belangrijk dat er een responsief en behulpzaam klantenserviceteam klaar staat om je te helpen.
 5. Veiligheid: Je financiële gegevens zijn waardevol en gevoelig, dus zorg ervoor dat het boekhoudprogramma dat je kiest, betrouwbare beveiligingsmaatregelen heeft.

Als ZZP’er heb je een boekhoudprogramma nodig dat specifiek is ontworpen om aan jouw unieke behoeften te voldoen. Check voor een uitgebreid overzicht; de beste boekhoudprogramma’s voor eenmanszaken. Vergeet niet dat de beste keuze voor jou afhangt van je individuele behoeften en voorkeuren. Neem dus de tijd om je opties te onderzoeken en de juiste keuze te maken.

Accountant of boekhouder: wie heeft wat nodig?

Bij het kiezen van een boekhoudprogramma is het van belang om te begrijpen wie je doelgroep is. Twee belangrijke rollen in de financiële wereld zijn de accountant en de boekhouder, en hoewel deze rollen soms door elkaar worden gebruikt, hebben ze elk unieke behoeften als het gaat om boekhoudsoftware.

Accountants zijn doorgaans verantwoordelijk voor het analyseren en interpreteren van financiële gegevens, het opstellen van rapporten en het adviseren van organisaties over financiële beslissingen. Daarom hebben zij een boekhoudprogramma nodig dat hen in staat stelt complexe financiële analyses uit te voeren en gedetailleerde rapporten op te stellen. Ze hebben ook een programma nodig dat hen in staat stelt om de financiële gegevens van verschillende klanten te beheren, te integreren met andere bedrijfssoftware en te voldoen aan de strikte boekhoudnormen en -voorschriften.

Boekhouders aan de andere kant, zijn doorgaans verantwoordelijk voor de dagelijkse boekhoudkundige taken, zoals het bijhouden van inkomsten en uitgaven, het verwerken van facturen en het bijhouden van de bedrijfsadministratie. Boekhouders hebben een boekhoudprogramma nodig dat eenvoudig te gebruiken is, zelfs voor degenen zonder veel boekhoudkundige ervaring. Ze hebben ook functies nodig zoals facturering, budgettering en cashflowbeheer.

In wezen moeten zowel accountants als boekhouders op zoek gaan naar een boekhoudprogramma dat hun specifieke behoeften ondersteunt. Hoewel er enige overlap is in de functies die beide nodig hebben, is het belangrijk om te begrijpen dat hun rollen en verantwoordelijkheden verschillend zijn en dus ook hun softwarebehoeften. Het is altijd het beste om een boekhoudprogramma te kiezen dat het beste aansluit bij de specifieke behoeften van je rol.

Conclusie: de beste keuze voor jouw administratie

Het kiezen van het juiste boekhoudprogramma is een cruciale stap in het stroomlijnen van jouw administratie, het efficiënt houden van je bedrijfsprocessen en het voldoen aan wettelijke vereisten. Er is niet één “beste” keuze die voor iedereen werkt – de beste keuze voor jou zal afhangen van jouw specifieke situatie, de aard van jouw werk, en jouw individuele behoeften en voorkeuren.

Of je nu een zzp’er, boekhouder of accountant bent, het is belangrijk om een boekhoudprogramma te kiezen dat de juiste functionaliteiten biedt om jouw werkzaamheden te ondersteunen. Denk na over de factoren die we in dit artikel hebben besproken, zoals het belang van online boekhouden, de functies die een goed boekhoudprogramma moet hebben, en de specifieke behoeften van verschillende rollen.

Vergeet niet dat het uiteindelijke doel is om een tool te vinden die jou helpt jouw werk efficiënter te doen, jouw financiën duidelijker te beheren en uiteindelijk jouw bedrijf te laten groeien. Neem de tijd om jouw opties te overwegen, en maak de beste keuze voor jouw administratie. Veel succes!

Toppers voor je boekhouding

Ten slotte

In de zoektocht naar het beste boekhoudprogramma voor jouw specifieke situatie, kan het nuttig zijn om recensies en vergelijkingen van verschillende programma’s te bekijken. Op Boekhoudspot zijn er verschillende nuttige recensies beschikbaar. Zoals een e-Boekhouden review, een Jortt review, een Tellow Review, een MoneyMonk Review, een RompSlomp Review, en een BUNNI Review. Elk van deze recensies geeft je een gedetailleerd overzicht van de sterke en zwakke punten van het betreffende programma, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen.

Als je nog niet zeker weet wat boekhouden precies inhoudt, of als je je afvraagt: is boekhouden moeilijk?, kan het nuttig zijn om eerst de basisprincipes van boekhouden te begrijpen. Op Boekhoudspot hebben we een handig artikel genaamd Wat is Boekhouden? dat je een uitgebreid overzicht geeft van wat boekhouden precies is en hoe het werkt.

Als je je nog steeds afvraagt welk boekhoudprogramma je moet kiezen, kun je onze gids raadplegen: Welk boekhoudprogramma kiezen?. Deze gids helpt je bij het navigeren door de vele opties en het maken van de juiste keuze voor jouw bedrijf.

En tot slot, als je gewoon een overzicht wilt van alle beschikbare opties, kun je een kijkje nemen op de pagina Welke boekhoudprogramma’s zijn er?. Hier vind je een uitgebreide lijst van verschillende boekhoudprogramma’s, elk met hun eigen unieke kenmerken en voordelen.

Door al deze bronnen te gebruiken, kun je jezelf goed informeren en de beste keuze maken voor jouw administratie.

Veel gestelde vragen

Wat is het verschil tussen een boekhoudprogramma en een boekhouder?

Een boekhouder is een professional die belast is met het beheren en documenteren van de financiële transacties van een bedrijf of individu. Aan de andere kant is een boekhoudprogramma software die is ontworpen om de boekhoudkundige processen te automatiseren en te stroomlijnen. Terwijl een boekhouder een persoon is die het werk uitvoert, helpt een boekhoudprogramma om dat werk efficiënter en nauwkeuriger te doen.

Hoe kan een boekhouder profiteren van het gebruik van een boekhoudprogramma?

Een boekhouder kan profiteren van een boekhoudprogramma op verschillende manieren. Ten eerste kan het helpen om fouten te verminderen, aangezien de software automatisch berekeningen uitvoert en dubbele invoer elimineert. Ten tweede kan het helpen om de efficiëntie te verhogen, omdat het automatisch veel routinetaken kan uitvoeren, zoals het genereren van rapporten. Ten derde kan het helpen om de naleving van regelgeving te waarborgen, omdat het kan helpen om te zorgen voor juiste en tijdige rapportages.

Kan ik mijn boekhouding doen zonder een boekhouder of boekhoudprogramma?

Technisch gezien is het mogelijk om je boekhouding handmatig te doen zonder een boekhouder of boekhoudprogramma. Echter, dit kan tijdrovend zijn en leiden tot meer fouten. Bovendien kan het moeilijk zijn om op de hoogte te blijven van alle fiscale regelgeving en rapportage-eisen zonder enige vorm van hulp of automatisering.

Hoe kies ik het juiste boekhoudprogramma voor mijn bedrijf?

Het kiezen van het juiste boekhoudprogramma voor jouw bedrijf hangt af van verschillende factoren, waaronder de grootte van je bedrijf, de complexiteit van je financiën, en je budget. Het is belangrijk om verschillende programma’s te onderzoeken en te vergelijken op basis van hun functionaliteiten, gebruiksgemak, prijs en klantenservice.

Wat zijn enkele van de belangrijkste functies die een boekhouder zou moeten zoeken in een boekhoudprogramma?

Enkele belangrijke functies die een boekhouder zou moeten zoeken in een boekhoudprogramma zijn onder meer: automatisering van routine taken, mogelijkheden voor rapportage en analyse, integratie met andere software (zoals betalingsverwerkers en payroll systemen), en mogelijkheden voor samenwerking en toegangscontrole. Het is ook belangrijk om te kijken naar de klantenservice en ondersteuning die wordt aangeboden door de softwareleverancier.

Bronvermelding

 • vergelijk-boekhoudprogramma.nl/de-vele-functies-van-boekhoudprogrammas-welke-heb-je-nodig/
 • dezaak.nl/financien/boekhouding/verschil-boekhouder-accountant/

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven