Alles wat je moet weten over open-source boekhoudprogramma’s – Boekhoudprogramma open source: Alles wat je moet weten

In dit artikel

Als ondernemer loop je waarschijnlijk tegen de complexiteit van boekhouding aan, en vraag je je af of er een betaalbare oplossing is. Gelukkig ben ik ook door die zoektocht gegaan en heb ik de kracht van open-source boekhoudprogramma ‘s ontdekt.

Dit artikel zal de mist rondom deze kostenefficiënte en aanpasbare software wegnemen. Lees verder en ontdek hoe jij je boekhouding kunt transformeren.

Belangrijkste inzicht

Met de juiste boekhoudsoftware stroomlijn jij je boekhouding enorm. Hoewel het aanbod enorm is- zijn er een paar toppers die altijd terugkomen. E-boekhouden is nog altijd de populairste. Dankzij het brede scala aan functionaliteiten is voor elke type ondernemer geschikt.

Ben je dienstverlenend veeleisend om kwaliteit- maar ook qua eenvoud? Dan is Moneymonk de uitverkorene.

Probeer e-Boekhouden gratis– en volg deze link voor een gratis maand Moneymonk.

Een persoon gebruikt open-source boekhoudsoftware op een laptop.

Samenvatting

 • Open – source boekhoudprogramma’s zoals osFinancials en GnuCash zijn kosteneffectief en bieden veel aanpassingsmogelijkheden voor zzp’ers en kleine bedrijven.
 • Gebruikers van open – source software kunnen deelnemen aan een community voor ondersteuning en samen werken aan verbeteringen, maar ze moeten zelf verantwoordelijkheid nemen voor updates en veiligheid.
 • Programma’s zoals Banana Boekhouding maken gespecialiseerde taken zoals dubbel boekhouden eenvoudig, terwijl Odoo een uitgebreide ERP- en CRM-oplossing biedt voor het stroomlijnen van bedrijfsprocessen.
 • Hoewel open – source boekhouden technische kennis kan vereisen en soms minder directe ondersteuning biedt, geeft het meer controle dan online boekhoudprogramma’s, die gemakkelijker zijn in gebruik maar minder flexibiliteit bieden.
 • Het kiezen tussen online en open – source boekhoudprogramma’s hangt af van persoonlijke voorkeur, de behoefte aan maatwerk en de bereidheid om tijd te investeren in het leren van de software.

Wat is open-source boekhoudsoftware?

Open-source boekhoudsoftware is een krachtig hulpmiddel voor financiële administratie dat iedereen gratis kan gebruiken en aanpassen. Het mooie ervan ligt in de flexibiliteit; je mag het programma veranderen om perfect aan te sluiten bij jouw specifieke boekhoudkundige behoeften.

Denk aan facturen versturen, dubbel boekhouden of je belastingaangifte voorbereiden. Je krijgt de vrijheid om te kiezen hoe je jouw boekhouding bijhoudt, zonder vast te zitten aan de beperkingen van commerciële softwarepakketten.

Gebruik maken van open-source software betekent ook dat je deel uitmaakt van een community. Samen met andere gebruikers en ontwikkelaars werk je aan verbeteringen en nieuwe functies.

Dit zorgt niet alleen voor constante innovatie, maar het zorgt er ook voor dat het programma veilig blijft door samen eventuele beveiligingsrisico’s aan te pakken. Zo houd ik mijn financiën op orde, terwijl ik tegelijkertijd steun bied aan een groter, samenwerkend netwerk.

Een persoon gebruikt open-source boekhoudsoftware op een laptop in een gedeelde kantoorruimte.

De voordelen van open-source boekhoudprogramma’s

Met open-source boekhoudprogramma’s heb ik de vrijheid om het systeem te personaliseren. Dat betekent dat ik functionaliteiten kan toevoegen of aanpassen om precies aan mijn behoeften als kleine onderneming of ZZP’er te voldoen.

Deze flexibiliteit is een groot voordeel; ik zit niet vast aan de standaardinstellingen van een commercieel pakket en kan de software laten groeien met mijn bedrijf. Bovendien, als ik een probleem tegenkom, kan ik rekenen op een betrokken community van gebruikers en ontwikkelaars die klaarstaan om te helpen.

Het financiële aspect speelt ook een grote rol; veel open-source boekhoudprogramma’s zijn gratis beschikbaar. Dit bespaart mij als gebruiker aanzienlijk in kosten, vooral belangrijk voor kleine ondernemingen met een beperkt budget.

Daarnaast zijn deze pakketten vaak beschikbaar voor meerdere besturingssystemen zoals GNU/Linux, Mac OS X en Microsoft Windows. Dus ongeacht het systeem dat ik gebruik, ik kan altijd toegang krijgen tot mijn boekhouding.

Dit draagt bij aan een soepele en kostenefficiënte boekhoudkundige ervaring.

Een kleine ondernemer past open-source boekhoudsoftware aan in modern kantoor.

De nadelen van open-source boekhoudprogramma’s

Een uitdaging bij open-source boekhoudprogramma’s is dat ze vaak technische vaardigheden vereisen die niet elke boekhouder of ZZP’er bezit. Voor het aanpassen of verbeteren van de software is soms programmeerkennis nodig, wat extra tijd en moeite kan kosten.

Zonder deze kennis loop je het risico dat je niet het maximale uit de software haalt.

Daarnaast krijg je bij open-source oplossingen niet altijd professionele ondersteuning of updates zoals bij betaalde ERP pakketten. Je bent dus meer afhankelijk van een gemeenschap vrijwilligers voor hulp en nieuwe functies.

Dit kan problematisch zijn als je snel hulp nodig hebt of wanneer de software niet meer actief onderhouden wordt. Bijkomend nadeel is dat de verantwoordelijkheid voor de veiligheid van je gegevens meer bij jezelf ligt; je moet zelf zorgen voor regelmatige backups en beveiliging tegen malware of hackers.

Deze extra taken vragen een bewuste inzet en kunnen als een last ervaren worden.

Overzicht van populaire open-source boekhoudprogramma’s

Als u op zoek bent naar een kosteneffectieve manier om uw financiën te beheren, dan is het essentieel om kennis te maken met enkele van de meest gerenommeerde open-source boekhoudprogramma’s op de markt.

Deze programma’s bieden een scala aan functionaliteiten die kunnen concurreren met commerciële software, zonder de zware licentiekosten.

osFinancials

Ik gebruik osFinancials als mijn go-to boekhoudprogramma, omdat het een uitgebreid open source boekhoudpakket is dat vrij te downloaden en te gebruiken is. Dit programma maakt het gemakkelijk om basisfuncties zoals journaalposten, grootboekbeheer, debiteuren- en crediteurenbeheer en voorraadadministratie bij te houden.

Het is echt gebruiksvriendelijk en speciaal ontworpen voor Windows-gebruikers.

Met osFinancials profiteer ik van de klantondersteuning die geboden wordt, voor het geval ik hulp nodig heb met het programma. Hoewel het basispakket sinds 5 juni 2018 niet meer onder de GNU-licentie valt en dus niet meer als open source wordt beschouwd, blijft osFinancials een goede optie binnen de wereld van gratis boekhoudprogramma’s.

Na mijn ervaring met osFinancials wil ik nu meer vertellen over GnuCash en hoe dit programma zich verhoudt.

GnuCash

Naast osFinancials biedt GnuCash een andere uitstekende open-source oplossing voor al je boekhoudkundige behoeften. Dit programma is speciaal ontworpen voor de kleine ondernemer en thuisgebruikers die op zoek zijn naar een toegankelijke manier om hun financiën te beheren.

GnuCash valt op door zijn gebruiksvriendelijkheid en flexibiliteit, waardoor het zowel geschikt is voor beginners zonder boekhoudkundige voorkennis als voor meer ervaren gebruikers.

Je kunt GnuCash eenvoudig installeren op diverse besturingssystemen, waaronder Windows 7, MacOS X en Linux. Dit maakt het een krachtige tool voor vrijwel iedereen. Bovendien wordt de software regelmatig geüpdatet met nieuwe functies en verbeteringen, zodat je altijd met recente tools werkt voor je boekhouding bijhouden.

En dat allemaal zonder kosten; GnuCash is volledig gratis!

Banana Boekhouding

Banana Boekhouding verandert de manier waarop ik denk over financiën. Met deze suite van professionele boekhoudtoepassingen wordt het dubbel boekhouden kinderspel, ook voor kleine non-profitorganisaties.

De nieuwe Banana Boekhouding Plus editie heeft functies die mijn werktempo opvoeren en mij meer controle geven. Een handige nieuwe Saldo kolom, regels voor het automatisch importeren en filteren van gegevens staan tot mijn beschikking.

Het mooie is dat ik met Banana Boekhouding gemakkelijk Excel-bestanden kan importeren. Dit bespaart ontzettend veel tijd, vooral als ik gegevens uit andere programma’s moet overzetten.

Banana Boekhouding is daarmee de perfecte match voor mijn zakelijke behoeften; het zorgt ervoor dat ik efficiënter en met meer precisie kan werken. Het is meer dan een hulpmiddel; het is een partner in mijn financiële beheer.

EekBoek

Ik ontdek EekBoek en ben onder de indruk van de kracht van dit open source boekhoudprogramma, geschreven in Perl. Het richt zich op het midden- en kleinbedrijf en is populair in Nederland.

Wat me direct opvalt, is hoe flexibel EekBoek is; ik kan het aanpassen aan mijn specifieke wensen. De eenvoud ervan maakt het een ideale keuze voor zelfstandigen en kleine ondernemingen die zonder gedoe hun boekhouding willen bijhouden.

Als freelancer waardeer ik tools die me helpen tijd te besparen. EekBoek biedt me dat gemak. Het programma ondersteunt me bij de dagelijkse financiële administratie zonder dat ik verdwaal in complexe functies die ik toch niet nodig heb.

Dit programma maakt elektronisch boekhouden toegankelijk en overzichtelijk, waardoor ik mij kan concentreren op wat echt belangrijk is: mijn zaak laten groeien.

Odoo

Odoo verrast met zijn veelzijdigheid als een open source ERP en CRM platform dat al jouw bedrijfsprocessen stroomlijnt. Stel je eens voor, één softwareoplossing die moeiteloos omgaat met alles van klantrelatiebeheer tot e-commerce en boekhouding.

Je kunt zelfs de inventaris bijhouden en projecten managen zonder te zwoegen over complexe integraties.

Met Odoo heb je de touwtjes zelf in handen; PostgreSQL als motor betekent dat jouw gegevens van jou zijn, zonder zorgen over software lock-in. En voor iedereen die op zoek is naar efficiëntie: 90% van je bedrijfsprocessen kun je automatiseren met dit krachtige platform.

Of je nu kiest voor gratis cloud facturatiesoftware of de geavanceerde opties wilt verkennen, Capterra België staat klaar met inzichten om de beste keuze te maken voor jouw onderneming.

GnuCash: Een gedetailleerd overzicht

Laten we eens dieper ingaan op GnuCash, een robuuste open-source boekhoudoplossing die speciaal is ontworpen voor de precisie en flexibiliteit die gevorderde gebruikers en kleine bedrijven vereisen.

Ik neem je mee door de kernfuncties en laten zien hoe eenvoudig de software is te installeren, zodat je zelf kunt bepalen of het aan jouw boekhoudbehoeften voldoet.

Belangrijkste functies van GnuCash

Ik heb me verdiept in GnuCash en ik ben onder de indruk van wat het te bieden heeft. Dit open-source boekhoudprogramma is een echte uitkomst voor zowel kleine ondernemers als zzp’ers die een krachtig, maar kosteneffectief gereedschap zoeken.

 • Dubbel boekhouden: GnuCash maakt gebruik van deze professionele boekhoudmethode die ervoor zorgt dat financiën tot in detail kloppend zijn.
 • Beheer van facturen: Je kunt eenvoudig facturen aanmaken, versturen en bijhouden, wat essentieel is voor elke onderneming.
 • Ondersteuning voor verschillende valuta’s: Handel je in verschillende landen? Geen probleem, GnuCash kan meerdere valuta’s aan.
 • Beleggingsrekeningen: Het programma heeft opties om je beleggingen bij te houden, inclusief aandelen, obligaties en fondsen.
 • Rapportage en analyse: Met GnuCash kun je diverse rapportages uitdraaien om inzicht te krijgen in de financiële gezondheid van je bedrijf.
 • Voorraadbeheer: Essentieel voor bedrijven met fysieke producten; GnuCash helpt je jouw inventaris overzichtelijk te houden.
 • Geplande transacties: Automatiseer terugkerende betalingen en bespaar tijd met deze handige functie.
 • Erp systeem-integratie: Voor bedrijven die behoefte hebben aan meer complexiteit, biedt GnuCash integratie met grotere enterprise resource planning systemen.

Hoe te downloaden

GnuCash is een handige tool voor iedereen die zijn boekhouding zelf wil beheren. Het downloaden van dit open-source programma is eenvoudig en snel, hieronder volgt hoe je dat doet:

 1. Ga naar de officiële GnuCash website.
 2. Zoek naar de downloadsectie op de homepage.
 3. Kies het besturingssysteem dat je gebruikt: GNU/Linux, BSD, Solaris, Mac OS X of Microsoft Windows.
 4. Selecteer de meest recente versie van GnuCash, bijvoorbeeld versie 4.6.
 5. Klik op de downloadlink die overeenkomt met jouw systeem.
 6. Wacht totdat het bestand volledig is gedownload op jouw computer.
 7. Open het gedownloade installatiebestand om met de installatie te beginnen.
 8. Volg alle instructies die tijdens het installatieproces worden gegeven.

osFinancials: Een gedetailleerd overzicht

Laten we eens dieper duiken in osFinancials, een open-source boekhoudpakket dat speciaal ontworpen is om jouw financiën gestroomlijnd en transparant te houden. Dit platform biedt een waaier aan tools die zijn afgestemd op de behoeften van de moderne ondernemer, van ZZP’ers tot MKB’ers.

Belangrijkste functies van osFinancials

Ik gebruik osFinancials al een tijdje en ben onder de indruk van de functionaliteiten die het biedt. Het programma is speciaal ontworpen voor de Nederlandse markt, wat het extra aantrekkelijk maakt voor mij en andere lokale gebruikers.

 • De basisfuncties zoals grootboek, journaalposten, debiteuren-, crediteuren- en voorraadbeheer zijn overzichtelijk georganiseerd.
 • Gebruikers kunnen gemakkelijk rapportages genereren waaronder balansoverzichten en winst-en-verliesrekeningen.
 • Importeren van gegevens uit verschillende bronnen zoals inventarislijsten en financiële pakketten gaat moeiteloos met versie 5 van osFinancials.
 • Met gratis handleidingen en updates helpt osFinancials zijn gebruikers om altijd op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen.
 • Het programma biedt ook mogelijkheden tot uitbreidingen voor wie behoefte heeft aan meer geavanceerde boekhoudkundige tools.
 • Gelukkig is dit alles gratis te downloaden; perfect voor kleine ondernemers of organisaties die op hun budget moeten letten.
 • Dankzij de actieve community rondom osFinancials is er ondersteuning beschikbaar wanneer ik vragen heb over het programma.

Online vs. open-source boekhouden: Wat is de beste oplossing?

Als je voor online boekhouden kiest, profiteer je van gebruiksgemak zonder al te veel technische kennis. Je logt in, en aan de slag gaan is een fluitje van een cent – ideaal voor zzp’ers en kleine bedrijven die kostbare tijd willen besparen.

De software updates vinden automatisch plaats en je data is altijd en overal toegankelijk. Bovendien kan jouw boekhouder realtime meekijken, wat communicatie en samenwerking vereenvoudigt.

Aan de andere kant biedt open-source software meer flexibiliteit en aanpassingsvermogen. Zeker als je prettig werkt met technologie en graag volledige controle hebt, is een open-source oplossing een sterke kandidaat.

Met toegang tot de application programming interface kun je het programma naadloos laten aansluiten op jouw specifieke bedrijfsprocessen. Zo kan ik bijvoorbeeld zelf kiezen om extra beveiligingslagen toe te voegen zoals sterke wachtwoordbeveiliging.

Laten we nu verder kijken naar de uiteindelijke afweging in de volgende paragraaf: “Conclusie: Wat is het beste? Online- of open-source boekhouden?”.

Conclusie: Wat is het beste? Online- of open-source boekhouden?

Na het afwegen van de voor- en nadelen tussen online en open-source boekhouden, staan we nu voor een belangrijke keuze. Open-source software geeft je veel vrijheid om aanpassingen zelf door te voeren.

Je hebt controle over elke functie en hoe je jouw financiën beheert. Gebruik je deze vrijheid liever niet en wil je snel aan de slag, dan kan online boekhouden efficiënter zijn. Vraag jezelf af welke functies essentieel zijn voor jouw bedrijf.

Het juiste boekhoudprogramma kiezen maakt alle verschil in jouw administratieve succes.

Slotwoord

Het kiezen van het juiste boekhoudprogramma is een persoonlijke beslissing, maar met de informatie die ik heb gedeeld, heb je hopelijk een beter beeld van wat open-source software te bieden heeft.

Mijn ervaring leert dat open-source opties soms net zo krachtig kunnen zijn als commerciële software, zonder de hoge kosten. Als je als zzp’er specifiek op zoek bent naar een betaalbare en aanpasbare boekhoudoplossing, dan zou een open-source programma echt een verschil kunnen maken voor jouw bedrijf.

Ik moedig je aan om zelf onderzoek te doen naar de verschillende programma’s zoals osFinancials en GnuCash om te zien of ze aansluiten bij jouw wensen. Neem de tijd om te ontdekken welke functies je echt nodig hebt en of je misschien wel ondersteuning van de gemeenschap kunt krijgen voor extra aanpassingen.

Je financiën bijhouden hoeft niet ingewikkeld te zijn, en met de juiste tools wordt het beheren van je boekhouding misschien wel gemakkelijker en efficiënter dan ooit tevoren.

Meer informatie over open-source boekhoudprogramma’s

Open-source boekhoudsoftware geeft me de vrijheid om het aan te passen en te verbeteren. Mijn ervaring leert dat zo’n aanpak ideaal is voor wie specifieke behoeften heeft die niet door standaard software worden vervuld.

Als je programmeren leuk vindt of iemand kent die dat doet, opent open-source een wereld aan maatwerk mogelijkheden. Je kunt functionaliteiten toevoegen of weglaten, precies zoals jij dat wilt voor jouw boekhouding.

Met open-source opties zoals osFinancials en GnuCash, kun je zonder kosten beginnen met professioneel boekhouden. Deze programma’s zijn vooral aantrekkelijk voor zzp’ers en kleine bedrijven die hun financiën zelf willen beheren zonder gebonden te zijn aan dure licenties of abonnementen.

Ze bevatten alle basisfuncties die je nodig hebt om facturen te verwerken, rapportages te genereren en je btw-aangifte voor te bereiden. En als er iets is wat mist, kan ik of iemand anders uit de community het ontwikkelen en delen, zodat we allemaal profiteren van een diversiteit aan functies.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is een open source boekhoudprogramma?

Een open source boekhoudprogramma is software waarvan de broncode vrij beschikbaar is en door iedereen bekeken en aangepast kan worden. Dit type software helpt zzp’ers en kleine bedrijven met hun financiën zonder kosten voor licenties.

2. Zijn er voordelen aan het gebruik van open source boekhoudsoftware?

Ja, de voordelen van het gebruik van open source boekhoudsoftware omvatten kostenefficiëntie, aanpasbaarheid aan persoonlijke behoeften en de steun van een gemeenschap die verbeteringen en updates deelt.

3. Is open source boekhoudsoftware veilig te gebruiken voor mijn financiën?

Open source boekhoudsoftware wordt beschouwd als veilig omdat de broncode door iedereen kan worden bestudeerd, wat betekent dat beveiligingsfouten snel geïdentificeerd en opgelost kunnen worden door de gemeenschap of professionals.

4. Kan ik open source boekhoudsoftware vinden op platforms zoals e-boekhouden.nl of Wikipedia?

Ja, je kunt op platforms als e-boekhouden.nl en Wikipedia informatie vinden over verschillende open source boekhoudprogramma’s die je kunt gebruiken voor jouw bedrijf of als zzp’er.

Ten slotte

Om af te sluiten zijn er een paar programma’s die ik er echt even voor je wil uitlichten. De keuze op het vlak van boekhoudsoftware is namelijk enorm! Er zijn er al ruim 150!

 • Onafhankelijk van wat je doet en voor iedereen geschikt; MKB, ZZP, dienstverlenend, of met een webshop. Dan is E-boekhouden de gevestigde naam. Dit complete pakket kun je hier gratis proberen
 • Een heel populaire speler voor de online ondernemer neemt je administratie in vogelvlucht uit handen. Online factureren? Geen probleem. Eerlijke prijs, super kwaliteit: Moneybird is je vogel. Direct gratis proberen.
 • Wanneer je als dienstverlenende ZZP’er aan de slag bent, van eenvoud houdt en de kosten laag wilt houden, dan is BUNNI een goede keuze. Deze aanbieder maakt je administratie tot een grap, zo makkelijk. Ook BUNNI heeft een gratis proefperiode.
 • Ten slotte wil ik afsluiten met mijn favoriet Moneymonk maakt het leven voor zzp’ers echt tot een feestje en beperkt de tijd voor je administratie tot minuten. Met alle functionaliteiten die je nodig hebt; uren- en rittenregistratie, projectmanagement, en BTW aangifte. Natuurlijk, met een gratis proefmaand.

Check deze toppers zeker, wanneer jij minder wilt boekhouden, meer wilt ondernemen. En altijd zicht wil hebben op je cijfers. En… jij hebt vast wel wat beters te doen, dan al die software te testen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven