De beste manier om een boekhoudprogramma voor starters te kiezen

In dit artikel

Het kiezen van het juiste boekhoudprogramma kan voor startende ondernemers een hoofdpijndossier zijn. Ik weet hoe overweldigend dat is, want ik stond zelf ook ooit voor die keuze; met de wetenschap dat er alleen in Nederland al meer dan 50 verschillende boekhoudoplossingen zijn.

Mijn artikel neemt je stap voor stap mee in het proces van selectie, met de focus op gebruiksgemak en functionaliteit die past bij jouw start-up. Lees verder en ontdek jouw perfecte boekhoudmatch!

Belangrijkste inzicht

Met de juiste boekhoudsoftware stroomlijn jij je boekhouding enorm. Hoewel het aanbod enorm is- zijn er een paar toppers die altijd terugkomen. E-boekhouden is nog altijd de populairste. Dankzij het brede scala aan functionaliteiten is voor elke type ondernemer geschikt.

Ben je dienstverlenend veeleisend om kwaliteit- maar ook qua eenvoud? Dan is Moneymonk de uitverkorene.

Probeer e-Boekhouden gratis– en volg deze link voor een gratis maand Moneymonk.

beste boekhoudprogramma starter

Samenvatting

 • Kies een boekhoudprogramma binnen jouw budget en met functies zoals mobiele toegankelijkheid, periodieke facturatie en exportopties naar accountants.
 • Probeer boekhoudsoftware uit tijdens een gratis proefperiode om zeker te weten dat het bij je past en check de mogelijkheid tot integratie met andere systemen.
 • Een gebruiksvriendelijk programma dat mee kan groeien met jouw onderneming is essentieel voor lange termijn succes.
 • Lees recensies van andere zzp’ers en kleine bedrijven en let op de beveiliging van je gegevens in het boekhoudprogramma.
 • Overweeg boekhoudprogramma’s zoals e – Boekhouden.nl, MoneyMonk, DigiBTW, InformerOnline en Rompslomp.nl speciaal ontworpen voor starters.

Hoe kies je het juiste boekhoudprogramma voor starters?

Als starter wil je een boekhoudprogramma dat meegroeit met je onderneming en niet te complex is. Het vinden van de perfecte match vergt een strategische aanpak die rekening houdt met jouw specifieke behoeften en de mogelijkheden van het softwarepakket.

Tips & tricks voor het kiezen van een boekhoudprogramma

Het kiezen van het juiste boekhoudprogramma kan overweldigend zijn. Ik heb een lijst met handige tips en tricks samengesteld die je helpen om een goede beslissing te maken.

 • Bepaal eerst je budget voor online boekhouden. De kosten voor software kunnen variëren, dus het is essentieel om te weten hoeveel je wilt uitgeven.
 • Zoek naar een programma dat makkelijk in gebruik is. Als starter wil je snel aan de slag kunnen zonder ingewikkelde instructies.
 • Controleer of het boekhoudprogramma periodieke facturen ondersteunt. Dit bespaart tijd en moeite bij terugkerende rekeningen.
 • Let op mobiele toegankelijkheid via apps voor smartphone en tablet. Dit maakt het mogelijk om altijd en overal jouw financiële administratie bij te werken.
 • Kijk of er een gratis proefperiode beschikbaar is om te testen. Zo kun je ervaren of het programma goed bij jou en je bedrijf past voordat je een aankoop doet.
 • Ga na of het programma samenwerkt met payment providers die jij wilt gebruiken voor online factureren.
 • Zorg dat er een optie is om gemakkelijk data te exporteren naar accountants. Dit vereenvoudigt de communicatie en aanlevering van gegevens voor de jaarrekening.
 • Onderzoek de beveiligingsaspecten van het programma, zoals back – ups op een harde schijf of in de cloud, zodat jouw gegevens veilig zijn.
 • Bekijk of er functies zijn die groei ondersteunen; je wilt niet na een jaar alweer moeten overstappen omdat het programma niet meer voldoet.
 • Lees recensies van andere zzp’ers en kleinere bedrijven over hun ervaring met verschillende boekhoudprogramma’s, zoals e-boekhouden.nl of Visma eAccounting.

De keuze van een boekhoudprogramma voor starters vereenvoudigen

Om de juiste keuze te maken in boekhoudprogramma’s, focussen we op helderheid en gebruiksgemak. Ik kijk naar tarieven, maar ook naar hoe een programma mij kan helpen om inzicht te krijgen in mijn omzet en kosten.

Een gratis boekhoudprogramma lijkt aantrekkelijk, toch? Maar als starter weeg ik functies en ondersteuning zorgvuldig af. Mobiele apps bijvoorbeeld, zijn super handig omdat ik dan overal snel mijn administratie kan bijwerken.

Een goede match vinden tussen mijn weinige boekhoudkennis en complexe software is best een uitdaging. Daarom ga ik op zoek naar online boekhoudprogramma’s die uitleg bieden over boekhouden en administratie regels.

Ik neem prijsverschillen serieus, want die kunnen onverwacht hoog uitvallen. Mijn keuze moet niet alleen nu goed zijn, maar ook vooruit helpen richting 2024. Een geschikt programma kiezen betekent dus vooruitdenken en slim kiezen voor mijn startende onderneming.

Een jonge ondernemer vergelijkt boekhoudsoftware in een modern kantoor.

Overzicht van de top 5 boekhoudprogramma’s voor starters

Laten we eens dieper duiken in de wereld van boekhoudprogramma’s speciaal ontworpen voor starters, waarbij ik je een overzicht geef van vijf uitblinkers die het managen van je financiën een stuk toegankelijker zullen maken.

Het is essentieel om een programma te kiezen dat niet alleen gebruiksvriendelijk is, maar ook met je mee kan groeien naarmate je onderneming zich ontwikkelt.

e-Boekhouden.nl

e-Boekhouden.nl staat bekend als een topkeuze voor ondernemers die net beginnen. Met dit programma houd ik mijn boekhouding altijd en overal bij de hand. Het bespaart me niet alleen tijd, maar zorgt ook voor een veilige opslag van mijn gegevens.

e-Boekhouden is meer dan een simpel boekhoudpakket; het biedt integraties met verschillende systemen zoals CRM, webshops en kassasystemen, wat mijn bedrijfsvoering enorm vereenvoudigt.

Een recente test in 2024 wees uit dat dit programma het beste is voor ZZP’ers zoals ik. Op de website van e-Boekhouden.nl vind ik alles wat ik nodig heb: van inloggen en contactgegevens tot gebruikersreviews en informatie over kosten.

Mijn volgende stap is het ontdekken van MoneyMonk, nog zo’n sterke speler op de markt voor boekhoudsoftware.

MoneyMonk

Ik heb ontdekt dat MoneyMonk echt uitblinkt als boekhoudprogramma voor ZZP’ers. Het combineert moderne functionaliteiten met uitstekende ondersteuning, wat cruciaal is voor de groei van een onderneming.

Met een gebruiksvriendelijke interface en een royale proefperiode van 30 dagen krijg je voldoende tijd om te testen of het programma bij jou past. Dit programma maakt beheren van mijn volledige administratie eenvoudig door slimme software die mij tijd bespaart.

MoneyMonk staat bekend om zijn betrouwbaarheid en uitstekende service, een reputatie die het deelt met andere top boekhoudprogramma’s als e-Boekhouden.nl, SnelStart en Moneybird. Als ZZP’er die op zoek is naar kwaliteit en efficiëntie, voel ik me gerustgesteld bij het gebruik van MoneyMonk.

Mijn financiën zijn in goede handen, en ik kan me concentreren op wat ik het beste doe: mijn bedrijf runnen. Laten we nu eens kijken naar DigiBTW.

DigiBTW

Na het bespreken van MoneyMonk, richten we ons nu op DigiBTW, een boekhoudprogramma dat speciaal ontworpen is voor de zelfstandige zonder personeel, ook wel bekend als ZZP’er. Met dit programma heb je de touwtjes van je financiën zelf in handen.

Je doet eenvoudig jouw eigen inkomstenbelastingaangifte, wat tijd en mogelijk ook geld bespaart.

Met een vriendelijke prijs van slechts €10 per maand is DigiBTW zowel voordelig als gebruiksvriendelijk. Dit programma verdient zeker de aandacht als een van de top 5 beste boekhoudprogramma’s voor starters dit jaar.

Gebruikers zijn vooral te spreken over de basisboekhouding en de gratis facturatiemogelijkheden die het biedt. Dit maakt het een slimme keuze voor iedere ZZP’er die zijn boekhouding gestroomlijnd en efficiënt wil houden.

InformerOnline

Na het onderzoeken van DigiBTW, kijk ik nu naar InformerOnline, een programma dat zich onderscheidt door zijn gebruiksgemak en efficiëntie. Dit boekhoudprogramma is perfect voor ZZP’ers en MKB’ers die snel en zonder gedoe hun administratie willen bijhouden.

Met InformerOnline heb je de zekerheid dat je administratie klopt en bespaar je kostbare tijd die je als ondernemer beter kunt besteden.

Als starter kun je bovendien flink besparen, want InformerOnline biedt je de eerste 12 maanden gratis aan. Dit is ideaal om je nieuwe onderneming op rolletjes te laten lopen zonder meteen kosten te maken voor boekhoudsoftware.

Met dit programma wordt het doen van de administratie bijna net zo leuk als het ondernemen zelf!

Rompslomp.nl

Rompslomp.nl spreekt mij enorm aan, omdat het specifiek voor ondernemers zoals ik, zzp’ers en freelancers, ontworpen is. Met het Starter pakket kan ik gelijk goed aan de slag met mijn boekhouding.

Dat voelt vertrouwd, vooral nu ik hoor dat er al meer dan 100.000 ondernemers zijn die hun financiële zaken via Rompslomp regelen. Hun enthousiasme over hoe gebruiksvriendelijk het is, maakt me nieuwsgierig.

Elke tekstschrijver die zijn geld serieus neemt, zou Rompslomp moeten overwegen. Ik lees dat ze het beste boekhoudprogramma bieden voor onze niche door de uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.

Gebruiksgemak staat bij Rompslomp hoog in het vaandel, en met meer dan 50.000 gebruikers lijkt het dé tool te zijn om zonder rompslomp te boekhouden. Dat klinkt als muziek in mijn oren!

Een jonge ondernemer bekijkt een lijst met top 5 boekhoudsoftware op een laptop in een modern kantoor.

Voordelen van het gebruik van boekhoudprogramma’s voor starters

Boekhoudsoftware neemt een hoop werk uit handen. Als starter heb ik gemerkt dat dit gouden kansen biedt om fouten te verminderen en kostbare tijd te besparen. Facturen versturen, uitgaven bijhouden en financiële rapporten genereren gaat bijna vanzelf.

Dit alles zorgt voor een professionele uitstraling én geeft mij grip op de financiële gezondheid van mijn onderneming.

Met toegang tot mijn administratie vanaf elke locatie via online programma’s, kan ik snel handelen en beslissingen nemen. De tools die beschikbaar zijn, maken het ook gemakkelijker om belastingaangiftes voor te bereiden en in te dienen, wat normaal gesproken toch echt hoofdpijndossiers zijn.

En met sommige programma’s krijg ik zelfs bruikbare inzichten in waar ik kosten kan besparen of de omzet kan verhogen. Dat is pas echt toegevoegde waarde voor mijn startende onderneming!

Conclusie

Een slimme keuze in boekhoudsoftware maakt echt verschil voor jou als starter. Je hebt gezien dat verschillende programma’s unieke functies bieden die passen bij jouw bedrijfsbehoeften.

Efficiëntie en gebruiksgemak zijn cruciaal; je wilt immers tijd overhouden voor ondernemen. Vergeet niet om gebruik te maken van gratis proefperioden, zo ervaar je zelf wat werkt.

Zet nu die stap naar een gestroomlijnde administratie en voel de kracht van goed gereedschap!

Veelgestelde Vragen

1. Waar moet ik op letten bij het kiezen van een boekhoudprogramma voor starters?

Zoek naar gebruiksvriendelijkheid, functionaliteiten die passen bij jouw bedrijf en de kosten.

2. Is een gratis boekhoudprogramma goed genoeg voor een starter?

Sommige gratis programma’s kunnen geschikt zijn, maar controleer of ze voldoen aan jouw zakelijke behoeften.

3. Kan ik makkelijk overstappen als het boekhoudprogramma niet bevalt?

Ja, de meeste programma’s maken het mogelijk om gegevens te exporteren voor een overstap.

4. Hebben boekhoudprogramma’s voor starters ook ondersteuning bij belastingaangifte?

Veel programma’s bieden functies om je te helpen met belastingaangifte, maar check dit vooraf.

5. Hoe weet ik of een boekhoudprogramma veilig is voor mijn gegevens?

Controleer of het programma voldoet aan relevante veiligheidsstandaarden en encryptie gebruikt.

Ten slotte

Om af te sluiten zijn er een paar programma’s die ik er echt even voor je wil uitlichten. De keuze op het vlak van boekhoudsoftware is namelijk enorm! Er zijn er al ruim 150!

 • Onafhankelijk van wat je doet en voor iedereen geschikt; MKB, ZZP, dienstverlenend, of met een webshop. Dan is E-boekhouden de gevestigde naam. Dit complete pakket kun je hier gratis proberen
 • Een heel populaire speler voor de online ondernemer neemt je administratie in vogelvlucht uit handen. Online factureren? Geen probleem. Eerlijke prijs, super kwaliteit: Moneybird is je vogel. Direct gratis proberen.
 • Wanneer je als dienstverlenende ZZP’er aan de slag bent, van eenvoud houdt en de kosten laag wilt houden, dan is BUNNI een goede keuze. Deze aanbieder maakt je administratie tot een grap, zo makkelijk. Ook BUNNI heeft een gratis proefperiode.
 • Ten slotte wil ik afsluiten met mijn favoriet Moneymonk maakt het leven voor zzp’ers echt tot een feestje en beperkt de tijd voor je administratie tot minuten. Met alle functionaliteiten die je nodig hebt; uren- en rittenregistratie, projectmanagement, en BTW aangifte. Natuurlijk, met een gratis proefmaand.

Check deze toppers zeker, wanneer jij minder wilt boekhouden, meer wilt ondernemen. En altijd zicht wil hebben op je cijfers. En… jij hebt vast wel wat beters te doen, dan al die software te testen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven