Boekhoudprogramma vergelijken: Kies uit de software top van 2024

In dit artikel

Als je alle boekhoudprogramma’s zo ziet, is het moeilijk een kiezen! Was er maar een heldere kieswijzer! Toch? In onderstaand overzicht vind je een selectie van de beste boekhoudprogramma’s van het moment. Welke past het beste bij jou? Geen zorgen! Daar zijn we voor.  Je kunt hier de verschillende boekhoudprogramma’s vergelijken. Zo vind jij de perfecte match vinden voor jouw bedrijf!

Boekhoudprogramma vergelijken

 
Boekhoudprogramma's vergelijken voor eenmanszaak, zzp-er, vof, bv of holding

Beste boekhoudprogramma’s

Als je op zoek bent naar een boekhoudprogramma, wil je niet het beste. Je wilt het beste voor jouw onderneming. Aangezien er veel verschillende type ondernemingen zijn, is er een groot aanbod aan boekhoudprogramma’s. 

Alle online boekhoudprogramma’s vergelijken, is daarmee bijna een onmogelijke keuze. Het is gemakkelijker te kijken naar het type ondernemer dat je bent. Je wilt natuurlijk wel iets, dat aan jouw wensen voldoet. 

Ben je bijvoorbeeld zzp’er en werk je voornamelijk dienstverlenend, of heb je een webshop? Als dienstverlenende zzp-er heb je al snel genoeg aan een eenvoudig boekhoudpakket. Met een webshop heb je een systeem met verschillende koppelingen nodig.

Check ook onderstaande artikelen, waarbij we meer in de diepte gaan vanuit het perspectief van jouw als eindgebruiker, 

Boekhoudprogramma kiezen in een paar stappen.

Wat is een Boekhoudprogramma?

Een boekhoudprogramma is software die wordt gebruikt door bedrijven om hun financiƫle transacties te registreren en bij te houden. Het helpt ondernemers bij het organiseren van hun administratie, het bijhouden van inkomsten en uitgaven, het beheren van facturen, het berekenen van belastingen en het genereren van financiƫle rapporten.

Het belang van een boekhoudprogramma in het bedrijfsleven kan niet worden overschat. Het zorgt niet alleen voor efficiĆ«ntie door het automatiseren van repetitieve taken, maar draagt ook bij aan een nauwkeurige en tijdige financiĆ«le rapportage. Hiermee kunnen bedrijfseigenaren beter geĆÆnformeerde beslissingen nemen op basis van accurate en up-to-date informatie.

Daarnaast is een goede boekhouding essentieel voor het naleven van belastingwetten en regelgeving. Het helpt bij het berekenen van de juiste hoeveelheid belasting die moet worden betaald en zorgt ervoor dat alle vereiste documenten en rapporten correct worden ingevuld en op tijd worden ingediend.

In het licht van deze voordelen is het duidelijk dat een boekhoudprogramma een onmisbaar hulpmiddel is voor elke ondernemer, ongeacht de grootte of het type van hun bedrijf. Het juiste boekhoudprogramma kiezen dat past bij de behoeften en capaciteiten van jouw bedrijf is dan ook van cruciaal belang.

Wat kosten boekhoudprogramma’s

De kosten van de verschillende boekhoudpakketten kunnen enorm uiteen liggen. Gemiddeld kun je wel rekenen op 15,- per maand voor een goed boekhoudpakket geschikt voor zzp-er. Je kunt al aan de slag vanaf 9,- per maand heb je al een simpel boekhoudprogramma. Voor een online boekhoudpakket met meerder functionaliteiten kan je al snel meer betalen. Bij bijvoorbeeld Visma en e-Boekhouden betaal je voor de extra functionaliteiten. 

30 dagen (of langer) gratis proberen

Kies je voor online boekhoudsoftware, dan wil je zeker weten dat het goed werkt en dat het je past. Het liefst wil je een gratis proberen of het wat voor je is. De meeste pakketten bieden een proefperiode van minimaal 30 dagen. Waarbij je als start-up tot 15 maanden gratis gebruik kunt maken van de software. Dit is het geval bij e-Boekhouden. Qua gebruiksgemak en efficiĆ«ntie, kan een gratis spreadsheet in excel echt niet tegenop. 

Online vs Offline Boekhouden 

In de moderne bedrijfswereld zijn zowel online als offline boekhoudsystemen gebruikelijk. Beide hebben hun eigen unieke voordelen en nadelen, afhankelijk van de specifieke behoeften en omstandigheden van jouw bedrijf.

Online Boekhouden

Online boekhouden, ook wel cloud boekhouden genoemd, is het proces van het beheren van je boekhouding met software die op internet draait. Dit heeft een aantal voordelen:

 • Toegankelijkheid: Met een online boekhoudprogramma kun je jouw financiĆ«le gegevens altijd en overal raadplegen, zolang je maar een internetverbinding hebt. Dit betekent dat je niet gebonden bent aan Ć©Ć©n specifieke computer of kantoorruimte.
 • Real-time informatie: Online boekhouden betekent dat je altijd toegang hebt tot de meest actuele informatie. Transacties worden onmiddellijk bijgewerkt en je kunt in real-time financiĆ«le rapporten genereren.
 • Automatische updates: Online boekhoudprogramma’s worden automatisch bijgewerkt door de aanbieder. Dit betekent dat je altijd de nieuwste functies tot je beschikking hebt zonder dat je zelf software-updates hoeft te installeren.

Er zijn echter ook nadelen verbonden aan online boekhouden:

 • Internet afhankelijkheid: Als je geen toegang hebt tot internet, kun je niet bij je boekhouding. Dit kan problematisch zijn in gebieden met een onstabiele internetverbinding.
 • Abonnementskosten: In tegenstelling tot een eenmalige aankoop van een offline boekhoudprogramma, vereisen online boekhoudsystemen meestal een maandelijkse of jaarlijkse abonnementskosten.

Offline Boekhouden

Offline boekhouden is het proces van het bijhouden van je boekhouding met software die op een specifieke computer of server is geĆÆnstalleerd. Dit heeft de volgende voordelen:

 • Gegevensbeveiliging: Met offline boekhouden worden je gegevens opgeslagen op je eigen computer of server, waardoor je volledige controle hebt over de veiligheid van je informatie.
 • Eenmalige kosten: Offline boekhoudsoftware wordt meestal gekocht voor een eenmalige vergoeding, waardoor je geen terugkerende abonnementskosten hebt.

Er zijn echter ook nadelen aan offline boekhouden:

 • Toegankelijkheid: Je kunt alleen bij je boekhouding als je toegang hebt tot de computer of server waarop de software is geĆÆnstalleerd.
 • Handmatige updates: Offline boekhoudsoftware moet handmatig worden bijgewerkt. Dit kan extra tijd en technische kennis vereisen.

Het kiezen tussen online en offline boekhouden hangt af van jouw specifieke behoeften en omstandigheden. Het is belangrijk om zowel de voor- als nadelen van elk systeem in overweging te nemen bij het maken van je keuze.

Waarom een Boekhoudprogramma Nodig? 

Het bijhouden van de boekhouding is een cruciale taak voor elke ondernemer. Het zorgt niet alleen voor naleving van wettelijke en fiscale verplichtingen, maar biedt ook waardevol inzicht in de financiƫle gezondheid en prestaties van je bedrijf. Een geschikt boekhoudprogramma kan deze taak aanzienlijk vereenvoudigen en efficiƫnter maken. Maar waarom is een boekhoudprogramma zo belangrijk?

 • Tijdsbesparing: Het handmatig bijhouden van boekhoudkundige taken kan enorm tijdrovend zijn. Een boekhoudprogramma automatiseert veel van deze processen, waardoor je tijd bespaart die je aan andere aspecten van je bedrijf kunt besteden.
 • Nauwkeurigheid: Menselijke fouten zijn onvermijdelijk bij handmatige boekhouding. Boekhoudprogramma’s verminderen de kans op fouten aanzienlijk, wat zorgt voor nauwkeurigere financiĆ«le rapporten.
 • Real-time inzicht: Met een boekhoudprogramma heb je in real-time de financiĆ«le status van je bedrijf volgen. Dit maakt het gemakkelijker om geĆÆnformeerde beslissingen te nemen en potentiĆ«le problemen snel te identificeren.
 • EfficiĆ«nte facturatie: Boekhoudprogramma’s bieden tools voor het snel en eenvoudig genereren van facturen, waardoor het facturatieproces gestroomlijnd wordt.
 • Belastingvoorbereiding: Met een boekhoudprogramma vergemakkelijk je de belastingvoorbereiding enorm. Omdat alle noodzakelijke gegevens op Ć©Ć©n plek te organiseren en hulpmiddelen te bieden voor het berekenen van belastingverplichtingen.
 • Kostenbeheersing: Door het bijhouden van inkomsten en uitgaven kan een boekhoudprogramma helpen bij het beheersen van kosten en het identificeren van gebieden waar besparingen mogelijk zijn.

Een betrouwbaar en efficiĆ«nt boekhoudprogramma is dus geen luxe, maar een noodzaak voor elk bedrijf, ongeacht de omvang. Door verschillende programma’s te vergelijken, kun je het boekhoudprogramma vinden dat het beste aan jouw specifieke behoeften voldoet.

Hoe Kies Je het Beste Boekhoudpakket? Keuzehulp

Het kiezen van het juiste boekhoudprogramma kan een uitdaging zijn, vooral gezien het brede scala aan beschikbare opties. Maar maak je geen zorgen! Hier zijn enkele belangrijke overwegingen die je kunnen helpen de beste keuze te maken:

 • Jouw specifieke behoeften: Het belangrijkste is om een boekhoudprogramma te kiezen dat aansluit bij de specifieke behoeften van jouw bedrijf. Maak een lijst van de functies die je absoluut nodig hebt, zoals facturering, voorraadbeheer of payroll. Zoek vervolgens naar programma’s die deze functies bieden.
 • Gebruiksgemak: Een boekhoudprogramma moet intuĆÆtief en eenvoudig in gebruik zijn. Je wilt geen tijd verspillen aan het proberen uit te zoeken hoe het werkt. Probeer daarom een demo of een gratis proefversie uit voordat je een definitieve beslissing neemt.
 • Kosten: De kosten van boekhoudsoftware variĆ«ren sterk. Sommige programma’s zijn gratis, terwijl andere maandelijkse of jaarlijkse kosten in rekening brengen. Bepaal wat je bereid bent te betalen en zoek naar programma’s binnen dat budget.
 • Integraties: Het is handig als jouw boekhoudprogramma kan integreren met andere tools die je al gebruikt, zoals CRM-software of betalingssystemen. Dit kan processen stroomlijnen en de efficiĆ«ntie verhogen.
 • Ondersteuning en hulp: Ondersteuning is essentieel, vooral als je nieuw bent in boekhouding. Zoek naar programma’s die goede klantenservice en ondersteuningsbronnen bieden, zoals tutorials, FAQ’s en forums.
 • Toekomstbestendig: Jouw bedrijf zal groeien en veranderen, en je wilt dat jouw boekhoudprogramma daarin mee kan. Zoek naar software die schaalbaar is en extra functies of diensten biedt die je in de toekomst misschien nodig hebt.
 • Veiligheid: Jouw financiĆ«le gegevens zijn gevoelig en je wilt dat ze veilig worden bewaard. Zorg ervoor dat het programma dat je kiest goede beveiligingsmaatregelen heeft.

Onthoud dat er geen ‘one-size-fits-all’ boekhoudprogramma is. Het is een persoonlijke keuze, gebaseerd op jouw specifieke behoeften en voorkeuren. Door de tijd te nemen om jouw opties zorgvuldig te overwegen en te vergelijken, kun je het beste boekhoudprogramma vinden voor jouw bedrijf.

Boekhoudpakketten vergelijken: Wat te Overwegen?

Bij het vergelijken van boekhoudprogramma’s, moet je niet alleen naar de prijs kijken, maar ook naar de functies die het programma biedt. Denk aan zaken als facturering, btw-aangifte, urenregistratie, en koppelingen met banken. Ook de mogelijkheid voor een gratis proefperiode is iets om rekening mee te houden.

Hoe kun je een online boekhoudprogramma kopen? koopgids

Hoewel het aankopen en opstarten van de software voor je boekhouding niet al te moeilijk is, kan een stappenplan je waarschijnlijk goed op weg helpen:

 • Bepaal je behoeften: De eerste stap is het identificeren van je zakelijke behoeften. Wat wil je bereiken met je boekhoudprogramma? Heb je geavanceerde functies nodig zoals voorraadbeheer, facturering of salarisadministratie? Maak een lijst van de functies die je nodig hebt.
 • Onderzoek: Nu je weet wat je nodig hebt, is het tijd om te onderzoeken welke boekhoudpakketten aan deze eisen voldoen. Lees beoordelingen, vraag om aanbevelingen en maak gebruik van gratis proefversies om een gevoel te krijgen voor de verschillende opties.
 • Vergelijk prijzen: De kosten bij de verschillende aanbieders kunnen sterk variĆ«ren. Vergelijk de prijzen van de verschillende opties en houd rekening met je budget. Vergeet niet dat de goedkoopste optie niet altijd de beste is.
 • Neem contact op met de aanbieder: Als je eenmaal een shortlist van mogelijke boekhoudprogramma’s hebt, neem dan contact op met de aanbieders. Ze kunnen eventuele vragen beantwoorden en je een demo van het product geven.
 • Koop het programma: Als je eenmaal een beslissing hebt genomen, is het tijd om het boekhoudprogramma aan te schaffen. Dit kan meestal online, via de website van de aanbieder.
 • Implementatie: Zodra je het boekhoudprogramma hebt aangeschaft, moet je het implementeren in je bedrijf. Dit kan een tijdje duren, afhankelijk van de complexiteit van het programma en de grootte van je bedrijf. Veel aanbieders bieden hulp bij de implementatie, dus aarzel niet om hulp te vragen als je het nodig hebt.
 • Training: Het is belangrijk dat jij en je team weten hoe je het boekhoudprogramma moet gebruiken. Dit kan een leercurve zijn, dus zorg ervoor dat je tijd plant voor training en dat je toegang hebt tot ondersteunende bronnen. Veel aanbieders bieden een opstarttraining. 

Gratis vs Betaald Boekhoudsoftware

Het kiezen tussen een gratis of betaald boekhoudprogramma kan een uitdaging zijn. Beide opties hebben hun eigen voor- en nadelen. Laten we ze eens nader bekijken:

Gratis

 • Kostenbesparing: Het meest voor de hand liggende voordeel van een gratis boekhoudprogramma is dat het geen directe kosten met zich meebrengt. Dit kan vooral aantrekkelijk zijn voor start-ups of kleinere bedrijven met een beperkt budget.
 • Eenvoud: Veel gratis programma’s zijn ontworpen met het oog op eenvoud en gebruiksgemak, wat ze een goede optie maakt voor ondernemers die nieuw zijn in boekhouden.
 • Beperkte functies: Gratis programma’s bieden vaak minder functies dan betaalde versies. Ze kunnen bijvoorbeeld geen geavanceerde rapporten genereren of integreren met andere systemen zoals CRM- of voorraadbeheersoftware.
 • Gebrek aan ondersteuning: Gratis software wordt meestal geleverd zonder klantenservice of technische ondersteuning. Als je problemen ondervindt, moet je vaak zelf een oplossing vinden.

Betaalde

 • Uitgebreide functies: Betaalde programma’s bieden over het algemeen meer functies en mogelijkheden. Dit omvat vaak zaken als facturering, salarisadministratie, geavanceerde rapportage en integraties met andere software.
 • Ondersteuning: Betaalde boekhoudprogramma’s komen meestal met uitgebreide klantenservice en technische ondersteuning. Dit kan bijzonder nuttig zijn als je tegen problemen aanloopt of hulp nodig hebt bij het opzetten van het systeem.
 • Kosten: Het grootste nadeel van een betaald boekhoudprogramma zijn de kosten. Deze variĆ«ren afhankelijk van het specifieke programma en het aantal functies dat je nodig hebt.

Uiteindelijk hangt de beste keuze af van de specifieke behoeften en het budget van je bedrijf. Het kan nuttig zijn om een gratis proefversie van een betaald programma uit te proberen om te zien of de extra functies en ondersteuning de kosten waard zijn.

Boekhoudprogramma vs Boekhouder

De keuze tussen het gebruik van een boekhoudprogramma en het inhuren van een professionele boekhouder hangt af van verschillende factoren, waaronder de grootte en complexiteit van je bedrijf, je budget en hoeveel tijd je bereid bent te besteden aan boekhoudkundige taken. Laten we eens kijken naar de belangrijkste overwegingen:

Boekhoudprogramma

 • Kostenbesparing: Het gebruik van een boekhoudprogramma kan een aanzienlijke kostenbesparing opleveren in vergelijking met het inhuren van een professionele boekhouder. Zelfs de duurste boekhoudprogramma’s zijn meestal goedkoper dan de maandelijkse of jaarlijkse kosten van een boekhouder.
 • EfficiĆ«ntie: Met een boekhoudprogramma kun je facturen, betalingen en andere financiĆ«le transacties snel en efficiĆ«nt verwerken. Bovendien kunnen de meeste programma’s real-time rapporten genereren, zodat je altijd een actueel overzicht hebt van je financiĆ«le situatie.
 • Leercurve: Het kost tijd om te leren hoe je een boekhoudprogramma effectief kunt gebruiken, vooral als je geen eerdere ervaring hebt met boekhouden.
 • Gebrek aan persoonlijke begeleiding: Hoewel veel programma’s klantenservice en ondersteuning bieden, kunnen ze niet hetzelfde niveau van persoonlijke begeleiding en advies bieden als een professionele boekhouder.

Boekhouder

 • Deskundig advies: Een professionele boekhouder kan waardevol advies en begeleiding bieden op basis van zijn of haar uitgebreide kennis en ervaring. Dit kan met name nuttig zijn bij complexe financiĆ«le kwesties, zoals belastingplanning en naleving van de regelgeving.
 • Tijdsbesparing: Hoewel je nog steeds nauw betrokken zult zijn bij je boekhouding, zal een boekhouder een groot deel van het dagelijkse werk uit handen nemen. Dit kan je waardevolle tijd besparen die je kunt besteden aan andere aspecten van je bedrijf.
 • Kosten: Het inhuren van een boekhouder kan duur zijn, vooral als je een klein bedrijf of een beperkt budget hebt. Het is belangrijk om de kosten te wegen tegen de voordelen die een boekhouder kan bieden.

Uiteindelijk hangt de beste keuze voor jouw bedrijf af van je specifieke behoeften en omstandigheden. Het kan nuttig zijn om zowel een boekhoudprogramma als een boekhouder te overwegen, aangezien ze elk unieke voordelen bieden. Er zijn overigens verschillende aanbieders, waarbij je direct samenwerkt een boekhouder. Andere pakketten geven je de optie om met een boekhouder samen te werken. 

Heb ik een boekhouder of accountant nodig?

De vraag “”Heb ik een boekhouder of accountant nodig?”” is er een die veel ondernemers zichzelf stellen. Je bent niet alleen! Het antwoord hangt af van jouw specifieke situatie en behoeften.

Boekhoudprogramma’s zijn tegenwoordig zo geavanceerd dat ze voor de meeste ondernemers voldoen aan hun basisbehoeften voor boekhouding. Ze helpen je met het beheren van je inkomsten en uitgaven, het opstellen van facturen en het voorbereiden van eenvoudige belastingaangiften.

Echter, een professionele boekhouder of accountant kan waardevol zijn als jouw bedrijf groeit, als je te maken hebt met complexe financiƫle vraagstukken, of als je gewoon meer tijd wilt vrijmaken om je te concentreren op je kernactiviteiten.

Een boekhouder kan je helpen bij het dagelijks beheer van je financiƫn, terwijl een accountant je kan adviseren over fiscale strategieƫn en je kan helpen bij het opstellen van gecompliceerdere belastingaangiften.

Kortom, de keuze tussen een boekhouder, een accountant of een boekhoudprogramma hangt af van jouw specifieke behoeften en de complexiteit van je bedrijfsfinanciƫn. Het is belangrijk om alle opties zorgvuldig te overwegen om de beste keuze te maken voor jouw bedrijf.

Conclusie

Het kiezen van het juiste boekhoudprogramma is een belangrijke stap voor elke ondernemer, of je nu net begint of al een gevestigd bedrijf hebt. De beste keuze hangt af van jouw specifieke behoeften, je budget en de complexiteit van je financiƫn.

Als je bijvoorbeeld net begint en een beperkt budget hebt, kan een gratis online boekhoudprogramma een goede optie zijn. Als je bedrijf groeit, zou je kunnen overwegen om te upgraden naar een betaald boekhoudprogramma dat meer geavanceerde functies biedt.

Vergeet niet dat online boekhouden tal van voordelen biedt, zoals toegang tot je gegevens vanaf elke locatie en het gemak van automatische updates. Maar als je meer controle en beveiliging wilt, kan een offline boekhoudprogramma de beste keuze zijn.

Als je bedrijf complexe financiƫle behoeften heeft, of als je gewoon meer tijd wilt vrijmaken om je te concentreren op je kernactiviteiten, kan het inhuren van een boekhouder of accountant een goede investering zijn.

Vergelijk de verschillende boekhoudprogramma’s en aanbieders zorgvuldig. Bekijk de functies, de prijzen, de gebruiksvriendelijkheid, en lees reviews van andere gebruikers. En vergeet niet om gebruik te maken van gratis proefperiodes om het programma te testen voordat je een beslissing neemt.

Onthoud: de beste keuze voor een boekhoudprogramma is het programma dat het beste aansluit bij jouw unieke behoeften en doelen. Succes met het vinden van jouw perfecte boekhoudprogramma!

Ten slotte

Om af te sluiten zijn er een paar programmaā€™s die ik er echt even voor je wil uitlichten. De keuze op het vlak van boekhoudsoftware is namelijk enorm! Er zijn er al ruim 150!

 • Onafhankelijk van wat je doet en voor iedereen geschikt; MKB, ZZP, dienstverlenend, of met een webshop. Dan is E-boekhouden de gevestigde naam. Dit complete pakket kun je hier gratis proberen
 • Een heel populaire speler voor de online ondernemer neemt je administratie in vogelvlucht uit handen. Online factureren? Geen probleem. Eerlijke prijs, super kwaliteit: Moneybird is je vogel. Direct gratis proberen.
 • Wanneer je als dienstverlenende ZZPā€™er aan de slag bent, van eenvoud houdt en de kosten laag wilt houden, dan is BUNNI een goede keuze. Deze aanbieder maakt je administratie tot een grap, zo makkelijk. Ook BUNNI heeft een gratis proefperiode.
 • Ten slotte wil ik afsluiten met mijn favoriet Moneymonk maakt het leven voor zzpā€™ers echt tot een feestje en beperkt de tijd voor je administratie tot minuten. Met alle functionaliteiten die je nodig hebt; uren- en rittenregistratie, projectmanagement, en BTW aangifte. Natuurlijk, met een gratis proefmaand.

Check deze toppers zeker, wanneer jij minder wilt boekhouden, meer wilt ondernemen. En altijd zicht wil hebben op je cijfers. Enā€¦ jij hebt vast wel wat beters te doen, dan al die software te testen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven