Hoe kies je het juiste boekhoudprogramma voor boekhouders?

In dit artikel

Het kiezen van het meest geschikte boekhoud programma kan een lastige puzzel zijn. Ik ken het dilemma; ook ik heb mijn weg moeten zoeken in de wereld van boekhoudsoftware, op zoek naar dat ene programma dat het best aansluit bij mijn behoeften.

In dit artikel deel ik mijn kennis over hoe je een programma vindt dat je werk als boekhouder niet alleen makkelijker maakt, maar ook efficiënter. Blijf lezen voor inzichten die je zoektocht zullen verlichten.

Belangrijkste inzicht

Met de juiste boekhoudsoftware stroomlijn jij je boekhouding enorm. Hoewel het aanbod enorm is- zijn er een paar toppers die altijd terugkomen. E-boekhouden is nog altijd de populairste. Dankzij het brede scala aan functionaliteiten is voor elke type ondernemer geschikt.

Ben je dienstverlenend veeleisend om kwaliteit- maar ook qua eenvoud? Dan is Moneymonk de uitverkorene.

Probeer e-Boekhouden gratis– en volg deze link voor een gratis maand Moneymonk.

Een modern boekhoudprogramma met georganiseerde financiële documenten.

Samenvatting

 • Begin de zoektocht naar het perfecte boekhoudprogramma door de specifieke behoeften van jouw bedrijf te analyseren, zoals bedrijfsgrootte en sectoreisen.
 • Verken nieuwe technologische ontwikkelingen in boekhoudprogramma’s en hoe deze innovaties jouw werk efficiënter kunnen maken.
 • Test meerdere boekhoudprogramma’s om te zien welke het beste past bij jouw praktijk, let daarbij op gebruiksgemak en integratiemogelijkheden met andere tools.
 • Weeg de kosten van verschillende boekhoudprogramma’s zorgvuldig af tegen hun functies om te bepalen welke investering het meeste waarde biedt voor jouw onderneming.
 • Vergelijk en evalueer specifieke softwareopties zoals AFAS Software en e – Boekhouden.nl op hun voordelen en nadelen voor jouw administratiekantoor of praktijk.

Hoe kies je het juiste boekhoudprogramma voor boekhouders?

Het selecteren van een boekhoudprogramma is als het vinden van de perfecte assistent; het moet passen bij jouw workflow en expertise. Daarom ga ik je helpen door de essentiële factoren te belichten die jouw keuze kunnen beïnvloeden en zo de puzzelstukjes op hun plek laten vallen.

Begrijp de behoeften van jouw bedrijf

Mijn zoektocht naar het juiste boekhoudprogramma begint bij het grondig analyseren van wat mijn bedrijf nodig heeft. Ik kijk naar de grootte van mijn bedrijf, de sector waarin ik werk en welke financiële taken het meest tijdrovend zijn.

Hierdoor let ik op functies zoals online boekhouden, scan & herken en integratiemogelijkheden met internetbankieren of een webshop. Deze features besparen mij tijd en automatiseren processen, waardoor ik me kan focussen op groei en financieel advies.

Ik houd rekening met toekomstige groei en veranderende vereisten in mijn branche. Zo zorg ik ervoor dat het boekhoudprogramma schaalbaar is en mee kan groeien met mijn onderneming.

Compliance, toegankelijkheid en gebruiksgemak staan hoog op mijn lijstje, want dat zijn de ruggengraten van een efficiënte financiële administratie. Mijn keuze heeft een directe impact op hoe vlot mijn dagelijkse operaties verlopen; daarom neem ik deze stap uiterst serieus.

Innovatie in het boekhoudprogramma

Nieuwe ontwikkelingen in boekhoudprogramma’s zijn een gamechanger voor ons boekhouders. In januari 2024 komt Jortt bijvoorbeeld met frisse innovaties speciaal voor Directeur-Grootaandeelhouders.

Dit soort vooruitgang maakt onze job een stuk uitdagender en efficiënter. We kunnen sneller informatie verwerken, rapporten genereren en inzichten verkrijgen die ons voorheen weken kostten.

Technologieën zoals robotic accounting nemen routinetaken uit handen, waardoor ik me kan focussen op de strategische kant van het vak. Cloud based oplossingen zorgen ervoor dat ik overal toegang heb tot mijn gegevens, veilig en wel.

Ik blijf altijd up-to-date met de nieuwste software as a service opties en test ze uit om te kijken wat het beste werkt voor mijn praktijk. Op deze manier kan ik steeds vooroplopen in de dynamische wereld van boekhoudkundige diensten en mijn klanten de allerbeste service bieden.

Probeer verschillende boekhoudprogramma’s uit

Naast het overwegen van innovatie, is het ook cruciaal om verschillende boekhoudprogramma’s zelf te ervaren. Het uittesten van software geeft me inzicht in wat echt werkt voor mijn organisatie.

Kosten van het boekhoudprogramma

Het kiezen van een boekhoudprogramma draait niet alleen om functies, maar ook om kosten. Duik daarom dieper in de prijzen voordat je een keuze maakt. De markt heeft veel te bieden, van gratis programma’s tot uitgebreide pakketten waar je maandelijks voor betaalt.

Belangrijk is dat je niet meer uitgeeft dan nodig. Kijk naar wat je echt gebruikt en skip de extra’s die niets toevoegen aan jouw werk.

Denk goed na over hoeveel geld je wilt steken in een boekhoudpakket. Sommige opties lijken op het eerste gezicht goedkoop, maar brengen later verborgen kosten met zich mee. Terwijl andere programma’s, zoals e-boekhouden.nl, duidelijk zijn over hun tarieven.

Het komt erop neer dat een slimme investering in de juiste boekhoudsoftware tijd en geld bespaart op de lange termijn. Let dus op de prijs-kwaliteitverhouding en kies verstandig!

Een modern boekhoudprogramma met georganiseerde financiële documenten.

Vergelijking van Boekhoudprogramma’s voor Boekhouders

Laten we eens goed kijken naar de verschillende boekhoudprogramma’s die er zijn voor boekhouders. Ik focus op de belangrijkste kenmerken en plaats ze naast elkaar in een overzicht. Dit maakt het makkelijker om een keuze te maken die aansluit bij jouw wensen en behoeften.

Boekhoudprogramma Gebruiksgemak Functionaliteiten Integratiemogelijkheden Prijs
AFAS Software Intuïtief en gebruiksvriendelijk Uitgebreid met CRM en HRM mogelijkheden Vele koppelingen beschikbaar Op aanvraag
e-Boekhouden.nl Zeer toegankelijk voor starters Essentiële boekhoudtools beschikbaar Beperktere integratieopties Gratis voor starters, daarna betaald
Exact Gestroomlijnd en professioneel Robuuste boekhoud- en bedrijfssoftware Uitstekende integratie met andere systemen Start vanaf een maandelijks bedrag

Elk programma heeft zijn eigen sterke punten en met deze informatie kun je de balans opmaken welke software het beste bij jouw administratie past.

Een persoon vergelijkt boekhoudsoftware op kantoor met uitzicht op de stad.

Eén totaaloplossing: AFAS Software

Als het aankomt op een alles-in-één oplossing voor de boekhouding, valt AFAS Software zeker te overwegen. Het systeem biedt een uitgebreid scala aan functies die ontworpen zijn om elk aspect van financieel beheer te stroomlijnen en te automatiseren, waardoor het een krachtige tool is voor boekhouders die op zoek zijn naar efficiëntie en integratie.

Functies & Beschrijving (AFAS Software)

Als boekhouder wil ik dat alles op rolletjes loopt, en daarvoor heb ik de juiste tools nodig. AFAS Software springt eruit met een alles-in-één oplossing die alle administratieve processen naadloos integreert.

 • Compleet Online Boekhoudpakket: AFAS biedt een online platform waar je jouw gehele financiële administratie kunt beheren. Ideaal voor mij omdat het tijd bespaart en fouten vermindert.
 • Realtime Inzicht: Het ERP-systeem van AFAS zorgt voor actuele prestatieoverzichten. Deze functie helpt me bij het maken van snelle en gefundeerde beslissingen.
 • Automatisering van Processen: De software automatiseert taken zoals Financieel beheer, HRM, Payroll, CRM, Ordermanagement en Projectbeheer. Dit betekent minder handmatig werk en meer tijd voor advieswerk.
 • Specifieke Oplossing voor Kleinere Teams: Voor bedrijven met 1 tot 5 werknemers is AFAS SB speciaal ontworpen om aan hun behoeften te voldoen.
 • Eén Enkele Bron van Waarheid: Met AFAS houd ik alle data op één plek bij. Zo heb ik altijd één versie van de waarheid, wat essentieel is voor nauwkeurige rapportages.
 • Gebruiksvriendelijkheid: De interface van AFAS is ontworpen met het oog op gebruiksgemak. Dit maakt het eenvoudiger om snel aan de slag te gaan en efficiënt te werken.

Voordelen & Nadelen (AFAS Software)

Laten we eens een uitgebreide blik werpen op de voor- en nadelen van AFAS Software, een totaaloplossing die boekhouders kan helpen om hun administratieve processen te digitaliseren en te automatiseren. Dit zijn de aspecten die je in overweging moet nemen.

Voordelen Nadelen
Automatisering van administratieve processen maakt boekhouden efficiënter. Kan complex zijn in gebruik, wat een leercurve met zich meebrengt.
Geschikt voor een breed scala aan bedrijfstypen, van zelfstandige ondernemers tot grotere organisaties. De veelzijdigheid kan voor sommige gebruikers overweldigend zijn, vooral bij kleinere bedrijven.
Uitgebreide ondersteuning en hulpbronnen beschikbaar voor gebruikers. De kosten kunnen een investering zijn die niet voor elk budget haalbaar is.
De software biedt duidelijke handleidingen en ondersteuning voor MKB’ers en accountants. Niet elk bedrijf zal alle aangeboden functionaliteiten nodig hebben of gebruiken.

Deze tabel belicht het dubbelzijdige karakter van AFAS Software. Enerzijds de efficiëntie en ondersteuning die het biedt, anderzijds de uitdagingen gerelateerd aan complexiteit en investeringskosten. Het is essentieel dat je deze voor- en nadelen tegen elkaar afweegt om te bepalen of AFAS Software de juiste keuze is voor jouw boekhoudpraktijk.

Beste voor administratiekantoren: e-Boekhouden. nl

Als je een administratiekantoor hebt, dan weet je hoe belangrijk een betrouwbaar en gebruiksvriendelijk boekhoudprogramma is. e-Boekhouden.nl is speciaal ontworpen met het oog op de unieke eisen van administratiekantoren, zodat jij en jouw team efficiënt en zonder zorgen aan de slag kunnen.

Functies & Beschrijving (e-Boekhouden.nl)

Ik heb e-Boekhouden.nl eens goed onder de loep genomen en wil jullie graag vertellen over de krachtige functies die dit boekhoudprogramma te bieden heeft. Dit programma is ontworpen om het beheren van zakelijke boekhouding efficiënter en inzichtelijker te maken voor ondernemers zoals ik.

 • Online boekhouden en factureren: Met e-Boekhouden.nl kun je gemakkelijk jouw financiën online regelen. Je maakt snel facturen aan, verzendt ze en houdt al je uitgaven bij met een paar klikken.
 • Tijd besparen: Het systeem automatiseert veel processen waardoor ik minder tijd kwijt ben aan mijn administratie. Dit geeft mij meer ruimte om me op mijn bedrijf te concentreren.
 • Toegang waar je ook bent: Of ik nu thuis ben, op kantoor of onderweg, ik kan altijd mijn administratie bekijken en bewerken dankzij de cloud-based software.
 • Gratis proefaccount: Voordat je een abonnement afsluit, kun je gebruikmaken van een gratis proefaccount om alle functies zelf uit te testen zonder direct vast te zitten aan kosten.
 • Geschikt voor starters: Voor startende ondernemers zoals ik biedt e-Boekhouden.nl verschillende flexibele prijsplannen. Je kiest het plan dat het beste bij jouw bedrijf past.
 • Samenwerken met boekhouder: De mogelijkheid om online samen te werken met mijn boekhouder maakt alles een stuk efficiënter en transparanter.
 • Uitgebreide functielijst: Alle essentiële functies die nodig zijn voor mijn boekhouding staan op een duidelijke lijst. Van belastingaangifte tot voorraadbeheer, alles is geïntegreerd.

Voordelen & Nadelen (e-Boekhouden.nl)

Laten we het hebben over e-Boekhouden.nl, een boekhoudprogramma dat de aandacht waard is. Dit programma is enorm populair in Nederland en biedt een scala aan functies die het leven van de boekhouder een stuk eenvoudiger maken. Hieronder vind je de voordelen en nadelen netjes in een tabel.

Voordelen Nadelen
Automatisering van boekhoudprocessen Kan tijd kosten om alle functies te leren kennen
Nauwkeurige en moeiteloze btw-aangifte
Gebruiksvriendelijk voor iedereen
Meest gebruikte boekhoudprogramma in Nederland
Gratis Excelsjablonen beschikbaar
Mogelijkheid tot gratis proberen
Gratis accountantsomgeving zonder opstartkosten

Zoals je ziet, biedt e-Boekhouden.nl tal van voordelen die het werk van een boekhouder vergemakkelijken. Automatisering staat centraal, waardoor je sneller en met minder stress werkt. De btw-aangifte, een taak die vaak veel tijd in beslag neemt, wordt door e-Boekhouden.nl vereenvoudigd. Het feit dat het programma gratis te proberen is en je geen opstartkosten hebt voor de accountantsomgeving, maakt het een aantrekkelijke optie voor zowel individuele boekhouders als administratiekantoren.

Aan de andere kant kan de overvloed aan functies overweldigend zijn, en het kan enige tijd kosten om alles onder de knie te krijgen. Echter, als je eenmaal gewend bent aan de software, zal je merken dat de voordelen zwaarder wegen dan de leercurve.

Beste voor integratie met andere software: Exact

Als je als boekhouder op zoek bent naar naadloze integratie met andere kantoorsoftware, dan is Exact de tool die jouw aandacht verdient. Het staat bekend om zijn vermogen om een breed scala aan processen te koppelen, wat resulteert in een gestroomlijnde workflow die tijd bespaart en efficiëntie verhoogt.

Functies & Beschrijving (Exact)

Exact Online is een allesomvattende tool die mijn boekhoudwerk totaal heeft getransformeerd. Het biedt niet alleen standaardboekhoudfuncties, maar ook branche-specifieke oplossingen en CRM-mogelijkheden.

 • Online Boekhouden: Met Exact Online kan ik eenvoudig mijn financiële administratie bijhouden. Alles gebeurt in de cloud, waardoor ik overal en altijd toegang heb tot mijn boekhouddata.
 • CRM-integratie: Relatiebeheer is een fluitje van een cent met de geïntegreerde CRM-functionaliteit. Klantgegevens zijn direct gekoppeld aan hun financiële transacties, wat mij helpt om betere klantrelaties te onderhouden.
 • Bankkoppelingen: Dit programma verbindt zich naadloos met mijn bankrekeningen, waardoor transacties automatisch worden ingeladen en verwerkt. Dit bespaart me uren aan handmatig werk.
 • Facturatie: Facturen versturen is simpelweg een kwestie van een paar klikken. Exact Online houdt bij welke facturen betaald zijn en welke nog open staan.
 • Branchespecifieke Oplossingen: Afhankelijk van mijn sector vind ik speciale functies die afgestemd zijn op de unieke behoeften van mijn onderneming.
 • Financieel Overzicht: De duidelijke rapportages geven mij real-time inzicht in hoe mijn bedrijf ervoor staat, wat me helpt betere strategische beslissingen te nemen.
 • Belastingaangifte: De functionaliteiten voor belastingaangifte zorgen ervoor dat ik dit zonder stress kan doen. Belastingformulieren zijn zo veel makkelijker in te vullen met vooraf ingevulde data uit het systeem.
 • Proefperiode: Ik kon gebruikmaken van de gratis proefperiode om te zien hoe intuïtief Exact Online werkt voordat ik besloot het programma aan te schaffen.

Voordelen & Nadelen (Exact)

Met Exact krijg je een krachtige tool die allesomvattende boekhouding biedt voor zowel MKB als grote ondernemingen. Dit programma staat bekend om zijn vermogen om alles correct in te stellen, waardoor je geen andere software nodig hebt, wat zowel tijd als kosten bespaart. Handige instructievideo’s op het Exact YouTube kanaal maken de integratie en het gebruik ervan stukken eenvoudiger, waardoor ik snel op weg ben met dit systeem.

Maar er zijn ook nadelen; bijvoorbeeld als je al gewend bent aan een ander systeem, kan de overstap naar Exact uitdagend zijn. Ook de vergelijking met andere software zoals e-Boekhouden geeft aan dat bepaalde functies kunnen verschillen, waardoor de keuze afhankelijk is van specifieke bedrijfsbehoeften. Ik let altijd goed op de integratiemogelijkheden met bestaande systemen, en dat is waar Exact echt kan uitblinken of juist tekortschieten afhankelijk van mijn situatie.

Laten we nu kijken naar de beste boekhoudsoftware voor zzp’ers.

Conclusie

Het selecteren van het juiste boekhoudprogramma is cruciaal voor de efficiëntie van jouw bedrijf. Kijk goed naar wat je nu nodig hebt en plan waar je in de toekomst wilt staan. Eenvoud, innovatie en kosten zijn belangrijke overwegingen die je niet moet negeren.

Een goed boekhoudprogramma kan jouw werk veel eenvoudiger en effectiever maken. Neem de stap, kies wijs en maak boekhouden een fluitje van een cent voor jouw onderneming!

Veelgestelde Vragen

1. Waar moet ik op letten bij het kiezen van een boekhoudprogramma?

Zoek naar een gebruiksvriendelijk boekhoudprogramma dat past bij de grootte en behoeften van jouw bedrijf.

2. Zijn er boekhoudprogramma’s die speciaal voor kleine bedrijven zijn?

Ja, er bestaan boekhoudprogramma’s die specifiek ontworpen zijn voor de vereisten van kleine bedrijven.

3. Kan ik het boekhoudprogramma koppelen aan andere systemen?

Kies voor een boekhoudprogramma dat integreert met andere systemen zoals facturatie- en voorraadbeheer.

4. Bieden boekhoudprogramma’s ondersteuning bij technische problemen?

De meeste boekhoudprogramma’s bieden klantenservice en technische ondersteuning aan hun gebruikers.

5. Hoe belangrijk is de beveiliging van een boekhoudprogramma?

Veiligheid is cruciaal; ga voor een programma dat sterke beveiligingsfuncties heeft om jouw financiële gegevens te beschermen.

Ten slotte

Om af te sluiten zijn er een paar programma’s die ik er echt even voor je wil uitlichten. De keuze op het vlak van boekhoudsoftware is namelijk enorm! Er zijn er al ruim 150!

 • Onafhankelijk van wat je doet en voor iedereen geschikt; MKB, ZZP, dienstverlenend, of met een webshop. Dan is E-boekhouden de gevestigde naam. Dit complete pakket kun je hier gratis proberen
 • Een heel populaire speler voor de online ondernemer neemt je administratie in vogelvlucht uit handen. Online factureren? Geen probleem. Eerlijke prijs, super kwaliteit: Moneybird is je vogel. Direct gratis proberen.
 • Wanneer je als dienstverlenende ZZP’er aan de slag bent, van eenvoud houdt en de kosten laag wilt houden, dan is BUNNI een goede keuze. Deze aanbieder maakt je administratie tot een grap, zo makkelijk. Ook BUNNI heeft een gratis proefperiode.
 • Ten slotte wil ik afsluiten met mijn favoriet Moneymonk maakt het leven voor zzp’ers echt tot een feestje en beperkt de tijd voor je administratie tot minuten. Met alle functionaliteiten die je nodig hebt; uren- en rittenregistratie, projectmanagement, en BTW aangifte. Natuurlijk, met een gratis proefmaand.

Check deze toppers zeker, wanneer jij minder wilt boekhouden, meer wilt ondernemen. En altijd zicht wil hebben op je cijfers. En… jij hebt vast wel wat beters te doen, dan al die software te testen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven