Alles wat je moet weten over compleet boekhouden

In dit artikel

Inleiding-185503528.jpg” width=”1344″ height=”768″ alt=”Een boekhouder werkt aan een opgeruimd bureau met moderne boekhoudsoftware.” title=”Een boekhouder werkt aan een opgeruimd bureau met moderne boekhoudsoftware.” class=”awimage” />

Boekhouden kan aanvoelen als een verwarrend labyrint, zelfs voor de meest gedreven ondernemers. Ik snap die frustratie volkomen, want het is een hobbelig parcours dat ik ook heb bewandeld – een waarbij DigiBTW ons toont dat zelfs zzp’ers eenvoudig hun boekhouding kunnen beheren.

In dit artikel ontdek je stap voor stap hoe je met de juiste kennis en tools jouw boekhouding compleet maakt. Lees verder en maak je klaar om de controle te nemen over jouw financiën!

Belangrijkste inzicht

Met de juiste boekhoudsoftware stroomlijn jij je boekhouding enorm. Hoewel het aanbod enorm is, zijn er een paar toppers die altijd terugkomen. E-boekhouden is nog altijd de populairste. Dankzij het brede scala aan functionaliteiten is voor elke type ondernemer geschikt.

Ben je dienstverlenend veeleisend om kwaliteit, maar ook qua eenvoud? Dan is Moneymonk de uitverkorene.

Probeer e-Boekhouden gratis, en volg deze link voor een gratis maand Moneymonk.

Een opgeruimd bureau met computer en rekenmachine in kantoorsetting.

Samenvatting

 • Kies een compleet boekhoudprogramma die past bij jouw behoeften, zoals e-Boekhouden.nl voor startende ondernemers en DigiBTW voor zzp’ers.
 • Online boekhoudprogramma’s bieden voordelen als toegankelijkheid en realtime updates, terwijl offline programma’s controle en privacy geven.
 • Kosten zijn belangrijk om te overwegen; programma’s als Myfinance bieden all – in pakketten voor zzp’ers vanaf €10 per maand.
 • Een goede administratie is cruciaal voor zakelijk succes, met name in complexe sectoren zoals gezondheidszorg, bouw en retail.
 • Extra bronnen en tools zoals Excel – sjablonen, online cursussen en mobiele apps kunnen helpen om je boekhouding efficiënter te maken.

Wat is een compleet boekhoudprogramma?

Een compleet boekhoudprogramma biedt een totaaloplossing voor financiële zaken binnen een bedrijf. Het automatiseert processen zoals invoeren van facturen, verwerken van banktransacties en het indienen van btw-aangiften.

Hiermee bespaar je kostbare tijd en verminder je de kans op fouten. Elk aspect van je administratie digitaliseren zorgt voor een gestroomlijnd overzicht van je financiën, waardoor je makkelijker kan voldoen aan compliance vereisten en beter inzicht hebt in je bedrijfsprestaties.

Ik ontdek dat gebruikers van deze software minder zorgen hebben over jaarrekeningen en belastingaangiftes omdat veel programma’s functies hebben voor automatische bankkoppeling. Dit betekent dat transacties direct worden verwerkt en gecategoriseerd.

Met persoonlijk advies en ondersteuning staan deze systemen garant voor een efficiënt beheer van je financiën, wat vooral handig is voor ZZP’ers en MKB boekhouden. Kiezen voor een compleet boekhoudpakket van aanbieders zoals e-Boekhouden.nl of Yuki brengt rust in je bedrijfsvoering.

Een opgeruimd kantoorbureau met computer, rekenmachine en financiële documenten.

De rol van boekhoudprogramma’s in financiële administratieprocessen

Boekhoudprogramma’s nemen een centrale plek in bij het organiseren van mijn financiële administratie. Ze automatiseren repetitieve taken zoals het invoeren van transacties, het koppelen van bankafschriften en het opstellen van financiële overzichten.

Hierdoor houd ik makkelijk grip op de cashflow en zie ik direct hoe mijn bedrijf er financieel voor staat. De tijdwinst is enorm, waardoor ik me kan focussen op andere belangrijke aspecten van mijn onderneming.

Het verwerken van facturen, belastingaangiftes en jaarrekeningen gebeurt nu veel sneller met de hulp van deze slimme software. Ik ervaar dat fouten aanzienlijk verminderen omdat boekhoudprogramma’s zoals Twinfield boekhouden en AFAS checks uitvoeren en inconsistenties signaleren.

Mijn financiële rapportages zijn nu altijd accuraat en up-to-date, wat essentieel is voor het maken van onderbouwde zakelijke beslissingen. Het zorgt ook voor compliance met regelgeving zoals het privacy & cookiebeleid, waarbij gegevens veilig worden opgeslagen en beheerd.

Een persoon die accounting software gebruikt in een moderne kantooromgeving.

Top 7 beste boekhoudprogramma’s

Ontdek de crème de la crème van boekhoudsoftware die jouw financiële administratie naar nieuwe hoogtes kan tillen, en lees verder om te zien welk programma het beste aansluit bij jouw zakelijke behoeften.

e-Boekhouden.nl

Ik gebruik e-Boekhouden.nl en merk dat dit programma hoog aangeschreven staat bij accountants. Niet voor niets krijgt het een beoordeling van maar liefst 9.4/10. Voor startende ondernemers is er zelfs een geweldige aanbieding: je kunt 15 maanden kosteloos gebruikmaken van dit veelzijdige boekhoudpakket.

Speciaal ontworpen voor zzp’ers en freelancers, biedt e-Boekhouden.nl functies die mijn administratie stroomlijnen. Met eenvoudige invoerschermen is het verwerken van financiën een fluitje van een cent geworden.

Het helpt me om mijn boekhouding te professionaliseren en te automatiseren, wat resulteert in meer tijd voor mijn kernactiviteiten. Kortom, e-Boekhouden.nl maakt compleet boekhouden toegankelijk en efficiënter voor ondernemers zoals ik.

Silvasoft

Net als e-Boekhouden.nl staat Silvasoft in de top 5 beste boekhoudprogramma’s, speciaal afgestemd op de behoeften van ZZP’ers en MKB’ers. Met hun gebruiksvriendelijke software maakt Silvasoft het mogelijk om bedrijfsprocessen zoals boekhouden en factureren moeiteloos te beheren.

Ze bieden een complete oplossing die niet alleen betaalbaar is, maar ook rijk aan functionaliteiten voor zowel Nederlandse als Belgische bedrijven.

Mijn ervaring leert dat een goede administratie essentieel is, en met Silvasoft is dit verrassend eenvoudig. De gratis proefperiode van 30 dagen laat je zonder risico kennismaken met de veelzijdigheid van het programma.

Het is dan ook geen wonder dat zowel administratiekantoren als BV’s Silvasoft aanbevelen voor hun heldere, overzichtelijke en betaalbare diensten.

DigiBTW

Ik ontdekte al snel waarom DigiBTW het best beoordeelde boekhoudprogramma van 2022 is. Gebruikersbeoordelingen zijn glashelder; de eenvoud en het voordelige tarief van €10 per maand maken het tot een favoriet onder zzp’ers.

Dit programma omarmt niet alleen facturatie en btw-aangifte, maar ook urenregistratie en rittenregistratie vallen binnen het pakket. En dat alles zonder dat je verdwaalt in complexiteit.

Gebruiksgemak staat centraal bij DigiBTW, wat mij als zzp’er enorm aanspreekt. Met dit programma hou ik moeiteloos mijn administratie compleet. Ja, er is een gratis versie beschikbaar, maar voor een volledige boekhouding schakel ik over op de betaalde variant.

Het geeft me alles wat nodig is: overzicht, duidelijkheid en tijdswinst. En wie wil dat nu niet?.

Rompslomp

Ik gebruik Rompslomp omdat het perfect aansluit bij de behoeften van ondernemers, zzp’ers en freelancers. Het is niet zomaar een boekhoudprogramma; het is een gereedschap dat speciaal voor ons ontworpen is.

Met meer dan 100.000 ondernemers die het programma al in gebruik hebben, voel ik me onderdeel van een grote gemeenschap die efficiënt haar administratie beheert.

Dit programma krijgt vaak positieve beoordelingen vanwege de gebruiksvriendelijkheid en functionaliteit. Het groeit met je mee, wat betekent dat het net zo goed werkt voor kleine ondernemingen als voor bedrijven in de groeifase.

Ook hoor ik steeds vaker van collega zzp’ers hoe Rompslomp hun bedrijfsvoering vereenvoudigt. Zelf ervaar ik dagelijks hoe het mijn werk vergemakkelijkt en de focus legt op wat echt belangrijk is: mijn bedrijf laten bloeien.

AFAS

Naast Rompslomp is er nog een krachtige speler op de markt: AFAS. Hun boekhoudprogramma SB++ staat klaar voor ondernemers en ZZP’ers die hun financiële administratie willen automatiseren.

Met dit systeem maak je moeiteloos offertes, beheer je facturen, en is zelfs de btw-aangifte een fluitje van een cent. De focus ligt op het vereenvoudigen van administratieve processen, zodat je als gebruiker efficiënter werkt en meer inzicht krijgt in je financiën.

AFAS blinkt uit met zijn geïntegreerde aanpak waarbij CRM, fiscaal en financieel beheer samenkomen in één overzichtelijk platform. Dit maakt het een aanbevolen keuze voor ZZP’ers die op zoek zijn naar een betaalbare en tegelijkertijd allesomvattende boekhoudoplossing.

Het systeem is niet alleen gebruiksvriendelijk maar ook uitgerust om mee te groeien met je bedrijf, wat het een slimme investering maakt voor de toekomst van jouw onderneming.

Gravita

Ik heb onlangs Gravita ontdekt, en ik moet zeggen dat het een indrukwekkend boekhoudprogramma is. Voor een bedrag van €149 ex btw krijg je een programma dat eenvoudig en toch compleet is.

Dit maakt het ideaal voor het midden- en kleinbedrijf en verenigingen die behoefte hebben aan een betrouwbare financiële administratie zonder verborgen kosten. En wat ik echt handig vind, is dat je Gravita zelfs zonder internetverbinding kunt gebruiken – perfect voor onderweg of op locaties waar de connectiviteit beperkt is.

Mijn ervaring tot nu toe leert dat dit multi-platform programma niet alleen betaalbaar is, maar ook nog eens een van de topkeuzes van dit jaar; het staat daarom niet voor niets in de top 10 van beste boekhoudprogramma’s van 2024.

Bovendien merk ik dat er online veel interesse is in Gravita. Zoekopdrachten naar handleidingen, gebruikerservaringen, demo’s en updates zijn talrijk, wat aantoont dat gebruikers actief betrokken zijn en het meeste uit hun aankoop willen halen.

Informer

Naast Gravita, mag ik jullie met trots Informer voorstellen. Speciaal ontworpen voor ZZP’ers, valt dit programma op door de hoge waardering van gebruikers dankzij de gebruiksvriendelijkheid en efficiënte tools.

Het blinkt uit met functies zoals online facturatie en automatisering van routineklussen. Dit betekent dat je meer tijd kunt steken in het runnen van je bedrijf en minder in de boekhouding.

Informer heeft ook directe koppelingen die het easy maken om met andere systemen te integreren. Dit versterkt de workflow en maakt administratie een fluitje van een cent. Je kunt tarieven beheren, je harde schijf ontlasten en de groei van je onderneming stimuleren zonder dat je verloren raakt in eindeloze papierwegen.

Online versus offline boekhoudprogramma

Ik zie direct de voordelen van online boekhouden: toegankelijkheid van overal met een internetverbinding en realtime updates. Dit betekent dat ik mijn financiën op elk moment kan controleren en dat eventuele veranderingen meteen zichtbaar zijn.

De software wordt automatisch bijgewerkt, dus ik hoef me geen zorgen te maken over het installeren van updates. Samenwerken met mijn boekhouder is een fluitje van een cent, gewoon door toegang te geven tot mijn online account.

Offline boekhouden daarentegen biedt me volledige controle en privacy, aangezien alle gegevens op mijn eigen apparaat staan. Ik heb geen last van potentiële downtime of beveiligingsproblemen die soms gepaard gaan met online diensten.

Ook vermijd ik terugkerende kosten, omdat veel offline oplossingen een eenmalige aankoop vereisen of zelfs gratis zijn. Voor mij als zzp’er is het cruciaal om alle opties tegen elkaar af te wegen en te kiezen wat het beste past bij mijn specifieke situatie en werkwijze.

Kosten van een boekhoudprogramma

Het uitkiezen van een boekhoudprogramma brengt ook een blik op de kosten met zich mee. Compleet Boekhouden Twinfield, bijvoorbeeld, vraagt maandelijks €103,50. Dit bedrag is een investering in een uitgebreide service, gericht op ondersteuning van alle aspecten van je administratie.

Je kunt deze kosten afwegen tegen het gemak en de tijd die je bespaart.

Veel zzp’ers kiezen voor online boekhoudprogramma’s en dat is niet zonder reden. Uit data blijkt dat 51% van hen hierdoor op kosten bespaart, wat natuurlijk mooi meegenomen is als zelfstandige.

Myfinance speelt hier slim op in door een all-in pakket aan te bieden voor zzp’ers voor slechts €10 per maand. Hoewel volledig gratis boekhoudprogramma’s schaars zijn, vooral als je alle functies wilt hebben, zijn er voor kleine administraties zeker betaalbare opties beschikbaar.

Het belang van een goede administratie in verschillende sectoren

Zakelijk succes hangt sterk af van overzicht houden. Vooral in sectoren waar geldstromen complex zijn, zoals de gezondheidszorg, bouw en retail, is een kloppende administratie cruciaal.

Ik merk dat nauwkeurige boekhouding daar het verschil maakt tussen winst en verlies. Deze registratie zorgt ervoor dat je altijd weet waar je financieel staat, welke facturen nog openstaan en hoe je budgetten het beste kunt inzetten.

Elke sector heeft zijn eigen uitdagingen en regelgeving. Voor zzp’ers bijvoorbeeld, is het bijhouden van een goede administratie vaak tijdrovend, maar wel essentieel. Met de juiste software kun je efficiënt je administratieve taken beheren.

Dit bespaart niet alleen kostbare tijd maar voorkomt ook fouten. Jij blijft op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en kunt snel inspelen op veranderingen in jouw branche.

Investeren in de toekomst met een compleet boekhoudprogramma

Investeren in een uitgebreid boekhoudprogramma is een slimme zet voor de lange termijn. Ik zie het als een fundament voor mijn onderneming waarmee ik niet alleen tijd bespaar, maar ook inzicht krijg in mijn financiën.

Met zo’n programma beheer ik mijn facturen, monitor ik betalingen en bereid ik moeiteloos mijn btw-aangifte voor. Het zorgt ervoor dat ik klaar ben voor de toekomst, wat er ook gebeurt.

De juiste keuze in boekhoudsoftware kan mijn bedrijf een flinke voorsprong geven. Ik let op de balans tussen de kosten van het pakket en de voordelen die het biedt. Een goed programma ondersteunt zzp’ers en kleine ondernemers zoals ik om te groeien zonder de administratie uit het oog te verliezen.

Het geeft zelfs mogelijkheden om via platforms zoals YouTube mijn kennis te verbreden en up-to-date te blijven met de laatste ontwikkelingen in boekhouden.

Conclusie: Slim kiezen voor een compleet boekhoudprogramma

Van investeren in de toekomst springen we naar slimme keuzes maken voor nu. Een goed boekhoudprogramma kiest u niet zomaar; het vereist inzicht in wat nodig is voor uw bedrijf. Met de juiste tools werkt u efficiënt en houdt u grip op uw financiën.

Kennis van betalingen en facturatie versnelt uw ondernemen. Laat deze tips u motiveren: pak de boekhouding aan en zorg dat uw onderneming financieel gezond blijft.

Extra Bronnen en Tools voor Boekhouden

Als boekhouder weet ik hoe belangrijk het is om de juiste hulpmiddelen bij de hand te hebben. Hieronder vind je een lijst met extra bronnen en tools die jouw boekhouding efficiënter kunnen maken.

 • Excel-sjablonen: Begin met gratis sjablonen voor Excel; die zijn perfect voor het organiseren van financiën en bieden een eenvoudige manier om overzichten te creëren.
 • Boekhouden Spelenderwijs Aanleren: Dit boek is een uitstekende bron voor beginners die op een lichtvoetige manier meer willen leren over de principes van boekhouden.
 • Wolters Kluwer software: Profiteer van professionele boekhoudsoftware, bekend om zijn betrouwbaarheid en uitgebreide functies.
 • Online cursussen: Versterk je kennis via online cursussen in boekhouden. Ze bieden vaak flexibele leeropties en praktische oefeningen.
 • E-boekhouden.nl: Ideaal voor ZZP’ers; dit online platform helpt je bij het beheren van facturen en belastingaangiften, met gebruiksvriendelijke tools.
 • Forums voor financiële professionals: Sluit je aan bij online gemeenschappen waar je vragen kunt stellen en ervaringen kunt delen met collega-boekhouders.
 • Mobiele apps voor budgetbeheer: Gebruik apps op je telefoon om uitgaven te volgen en snel financiële beslissingen te nemen wanneer je onderweg bent.
 • Belastingdienst website : Houd regelgeving en fiscale wijzigingen in de gaten via de officiële website van de Belastingdienst, essentieel voor accurate aangiften.
 • Accountancy nieuwsbrieven: Blijf up-to-date met het laatste nieuws in de branche door abonnement op relevante nieuwsbrieven.
 • Cloud-opslagdiensten: Veiligheid eerst – bewaar belangrijke documentatie veilig online zodat deze altijd toegankelijk is, waar je ook bent.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is compleet boekhouden?

Compleet boekhouden omvat het systematisch vastleggen van alle financiële transacties van een bedrijf voor nauwkeurige financiële rapportage en analyse.

2. Waarom is kennis van boekhouden belangrijk voor ondernemers?

Kennis van boekhouden stelt ondernemers in staat hun financiën te beheren, beter geïnformeerde beslissingen te maken en te voldoen aan wettelijke eisen.

3. Welke tools kan ik gebruiken om het boekhoudproces te vereenvoudigen?

Er zijn diverse boekhoudsoftware en -apps beschikbaar die het bijhouden van je financiën overzichtelijker en efficiënter maken.

4. Moet ik een professionele boekhouder inhuren?

Het inschakelen van een professionele boekhouder zorgt voor deskundigheid en precisie in je financiële administratie, wat vooral belangrijk kan zijn bij complexe zaken.

5. Hoe blijf ik op de hoogte van de laatste regelgeving in boekhouden?

Regelmatig vakliteratuur lezen, deelnemen aan workshops en trainingen, of lid worden van professionele netwerken helpt om actuele kennis van boekhoudregelgeving te behouden.

Ten slotte

Om af te sluiten zijn er een paar programma’s die ik er echt even voor je wil uitlichten. De keuze op het vlak van boekhoudsoftware is namelijk enorm! Er zijn er al ruim 150!

 • Onafhankelijk van wat je doet en voor iedereen geschikt; MKB, ZZP, dienstverlenend, of met een webshop. Dan is E-boekhouden de gevestigde naam. Dit complete pakket kun je hier gratis proberen
 • Een heel populaire speler voor de online ondernemer neemt je administratie in vogelvlucht uit handen. Online factureren? Geen probleem. Eerlijke prijs, super kwaliteit: Moneybird is je vogel. Direct gratis proberen.
 • Wanneer je als dienstverlenende ZZP’er aan de slag bent, van eenvoud houdt en de kosten laag wilt houden, dan is BUNNI een goede keuze. Deze aanbieder maakt je administratie tot een grap, zo makkelijk. Ook BUNNI heeft een gratis proefperiode.
 • Ten slotte wil ik afsluiten met mijn favoriet Moneymonk maakt het leven voor zzp’ers echt tot een feestje en beperkt de tijd voor je administratie tot minuten. Met alle functionaliteiten die je nodig hebt; uren- en rittenregistratie, projectmanagement, en BTW aangifte. Natuurlijk, met een gratis proefmaand.

Check deze toppers zeker, wanneer jij minder wilt boekhouden, meer wilt ondernemen. En altijd zicht wil hebben op je cijfers. En… jij hebt vast wel wat beters te doen, dan al die software te testen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven