dividend boeken in administratie

In dit artikel

Het boeken van dividend in de administratie kan aanvoelen als een doolhof, zeker als je net bent gestart met jouw bv. Geen zorgen, ik heb in hetzelfde schuitje gezeten en weet precies hoe overweldigend het kan zijn.

In dit artikel ontrafel ik stap voor stap de processen achter dividendboekingen, zodat ook jij het met een gerust hart kunt afhandelen. Lees verder en word een pro in het boeken van dividend!

Belangrijkste inzicht

Met de juiste boekhoudsoftware stroomlijn jij je boekhouding enorm. Hoewel het aanbod enorm is, zijn er een paar toppers die altijd terugkomen. E-boekhouden is nog altijd de populairste. Dankzij het brede scala aan functionaliteiten is voor elke type ondernemer geschikt.

Ben je dienstverlenend veeleisend om kwaliteit, maar ook qua eenvoud? Dan is Moneymonk de uitverkorene.

Probeer e-Boekhouden gratis, en volg deze link voor een gratis maand Moneymonk.

Een stapel dividenddocumenten op een net bureau omringd door kantoorbenodigdheden.

Samenvatting

 • Check altijd de winstreserves van je bv voordat je dividend uitkeert om te zorgen dat je bedrijf financieel gezond blijft.
 • Documenteer het dividendbesluit zorgvuldig in de boekhouding en maak altijd notulen van de vergadering waar dit besloten wordt.
 • Houd 15% van het uitgekeerde dividendbedrag apart voor de belastingdienst en boek dit als ‘ te betalen dividendbelasting‘.
 • Overleg met je accountant over het juiste moment en bedrag voor dividenduitkering, rekening houdend met alle fiscale regelingen.
 • Zorg ervoor dat je als DGA voldoet aan het vereiste minimumsalaris voordat je dividend aan jezelf uitkeert voor een correcte afhandeling.

Wat is Dividend?

Dividend is werkelijk een beloning voor het investeren in een bedrijf. Als ik aandelen heb in een BV, dan heb recht op een deel van de winst. Dit geld dat ik krijg, heet dividend. Het komt uit de algemene reserves van de onderneming of soms uit de overige reserves.

Elk jaar beslist de algemene vergadering van aandeelhouders of er dividend wordt uitgekeerd en hoeveel.

Ik moet wel opletten met dividend. Het ontvangen ervan is fijn, maar er zitten ook fiscale haken en ogen aan. In box 2 van mijn belastingaangifte geef ik het ontvangen dividend aan.

Zo zorgt mijn boekhouder dat de jaarrekening klopt en dat alles netjes verwerkt wordt in mijn persoonlijke financiële administratie. Zorgvuldigheid is belangrijk, want fouten kunnen mij duur komen te staan bij de belastingaangifte.

Een zakenman bekijkt dividendoverzichten in een moderne kantooromgeving.

Het Boeken van Dividend in de Administratie

Wanneer je als dga besluit om dividend uit te keren uit je bv, staat je een belangrijke taak te wachten: het correct verwerken ervan in je boekhouding. Een nauwkeurige administratieve afhandeling is essentieel, niet alleen voor de helderheid van je eigen financiële overzicht, maar ook om te voldoen aan de wettelijke vereisten en mogelijke fiscale consequenties.

Dividend uitkeren aan de holding

Ik sta op het punt om te delen hoe je dividend uitkeert aan een holding. Dit is een slimme zet die fiscale voordelen kan opleveren voor je bv.

 • Bepaal eerst of het financieel gezien het juiste moment is om dividend uit te keren. Je wilt niet dat de liquiditeit van je bedrijf eronder lijdt.
 • Controleer vervolgens of je holding voldoet aan de gestelde eisen, zoals dezelfde boekjaren en winstbepalingen en een feitelijke vestiging in Nederland.
 • Zorg ervoor dat de boekhouding up-to-date is; dit maakt het proces veel soepeler en voorkomt fouten bij de aangifte.
 • Neem daarna contact op met de accountant om samen door te nemen welk bedrag verstandig is om als dividend uit te keren, rekening houdend met het aanmerkelijk belang.
 • Stel vervolgens een besluit vast waarin staat hoeveel dividend er wordt uitgekeerd. Dit besluit documenteer je zorgvuldig in de administratie.
 • Boek nu het te betalen dividend over naar de holding, dit doe je door een mutatie in de rekening courant op te nemen.
 • Wees transparant over deze transacties naar alle aandeelhouders toe, zodat iedereen goed geïnformeerd is over wat er speelt binnen de bv.
 • Houd er rekening mee dat het boeken van deze transactie ook impact heeft op jouw vermogenspositie als dga – bekijk dus goed wat dit betekent voor je persoonlijke financiën.
 • Werk tot slot alles bij in de boekhoudsoftware zodat alles correct staat geregistreerd voor toekomstige raadpleging.

Dividend uitkeren aan jezelf

Als directeur-grootaandeelhouder (DGA) kies ik soms voor het uitkeren van dividend aan mezelf omdat dit fiscaal voordelig kan zijn. Ik let daarbij goed op dat ik voldoe aan het vereiste DGA-salaris om alles netjes volgens de regels te doen.

 • Allereerst controleer ik of mijn bv voldoende winstreserves heeft om dividend uit te kunnen keren. Dit is essentieel om een gezonde financiële situatie te behouden.
 • Vervolgens stel ik een dividendvoorstel op en bespreek dit met het bestuur van mijn bv. Een formeel besluit is nodig en zorgt ervoor dat alles rechtsgeldig is.
 • Daarna zorg ik ervoor dat er een notulen komt van de algemene vergadering waarin het dividendbesluit is vastgelegd. Deze administratieve stap mag niet worden overgeslagen.
 • Voordat ik overga tot uitkering, houd ik rekening met de verplichte balanstest en uitkeringstoets. Zo voorkom ik dat mijn bv in financiële problemen komt door de dividenduitkering.
 • Het is belangrijk om rekening te houden met het minimum DGA – salaris van €48.000 per jaar, wat invloed heeft op de hoogte van het mogelijk uit te keren dividend.
 • Voor de aangifte dividendbelasting vul ik de benodigde formulieren in bij de Belastingdienst, omdat over uitgekeerd dividend belasting moet worden betaald.
 • Ik boek vervolgens het bedrag als ‘dividenduitkering’ in mijn administratie onder inkomen uit aanmerkelijk belang.
Een netjes georganiseerde financiële administratie omringd door kantoorbenodigdheden.

Het boeken van Dividendbelasting

Ik houd altijd rekening met de dividendbelasting die ik verschuldigd ben wanneer ik dividend uitkeer. Van het bedrag dat mijn BV uitkeert, zet ik 15% apart voor de belastingdienst.

Dit is een essentiële stap om te zorgen dat alles correct in de boekhouding staat. De fiscus kijkt namelijk kritisch naar hoe dividend en bijbehorende belastingen worden geadministreerd.

Het berekenen van de exacte dividendbelasting kan soms complex zijn, maar gelukkig volg ik een eenvoudig rekenmodel. Ik neem het totale bruto dividendbedrag en haal hier de 15% belasting vanaf.

Deze aftrekpost boek ik vervolgens als ‘ te betalen dividendbelasting‘ op mijn balans, zodat ik altijd weet hoeveel ik moet afdragen. Dit maakt het proces overzichtelijk en transparant, niet alleen voor mij maar ook voor de belastingdienst.

Conclusie

Dividend boeken in je administratie lijkt misschien ingewikkeld, maar ik heb je laten zien dat het behoorlijk eenvoudig kan zijn. Zorg ervoor dat je altijd de winstreserves checkt voordat je een uitkering doet; zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Heb jij al eens nagedacht over hoe dividenduitkering jouw persoonlijke financiën kan beïnvloeden? De impact kan groot zijn, want vaak is deze vorm van winstuitkering voordeliger dan een hoger salaris.

Vergeet niet, met de juiste kennis en een goed plan kan het boeken van dividend jou en je bv veel voordeel opleveren.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is een Dividend binnen een BV?

Een dividend is de uitkering van winst aan aandeelhouders van een Besloten Vennootschap (BV). Dit is een manier voor aandeelhouders om te profiteren van het succes van het bedrijf.

2. Hoe moet je een Dividenduitkering boeken in de Administratie van een BV?

Bij het boeken van een dividenduitkering in de administratie van een BV registreer je eerst een voorstel tot uitkering. Na goedkeuring boek je het als schuld aan de aandeelhouders en bij betaling verminder je deze schuld.

3. Aan welke voorwaarden moet een BV voldoen voordat zij Dividend mag uitkeren?

Een BV moet aan bepaalde voorwaarden voldoen, zoals het hebben van voldoende vrij uitkeerbare reserves en naleving van statutaire bepalingen, voordat ze dividend kan uitkeren.

4. Wat gebeurt er met de Belasting wanneer een BV Dividend uitkeert?

Als een BV dividend uitkeert, houdt zij dividendbelasting in die vervolgens afgedragen wordt aan de Belastingdienst. De ontvanger kan deze belasting verrekenen met zijn inkomsten- of vennootschapsbelasting.

Ten slotte

Om af te sluiten zijn er een paar programma’s die ik er echt even voor je wil uitlichten. De keuze op het vlak van boekhoudsoftware is namelijk enorm! Er zijn er al ruim 150!

 • Onafhankelijk van wat je doet en voor iedereen geschikt; MKB, ZZP, dienstverlenend, of met een webshop. Dan is E-boekhouden de gevestigde naam. Dit complete pakket kun je hier gratis proberen
 • Een heel populaire speler voor de online ondernemer neemt je administratie in vogelvlucht uit handen. Online factureren? Geen probleem. Eerlijke prijs, super kwaliteit: Moneybird is je vogel. Direct gratis proberen.
 • Wanneer je als dienstverlenende ZZP’er aan de slag bent, van eenvoud houdt en de kosten laag wilt houden, dan is BUNNI een goede keuze. Deze aanbieder maakt je administratie tot een grap, zo makkelijk. Ook BUNNI heeft een gratis proefperiode.
 • Ten slotte wil ik afsluiten met mijn favoriet Moneymonk maakt het leven voor zzp’ers echt tot een feestje en beperkt de tijd voor je administratie tot minuten. Met alle functionaliteiten die je nodig hebt; uren- en rittenregistratie, projectmanagement, en BTW aangifte. Natuurlijk, met een gratis proefmaand.

Check deze toppers zeker, wanneer jij minder wilt boekhouden, meer wilt ondernemen. En altijd zicht wil hebben op je cijfers. En… jij hebt vast wel wat beters te doen, dan al die software te testen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven