Hoe maak je eenvoudig een Duitse factuur aan?

In dit artikel

Het aanmaken van een factuur voor Duitse klanten lijkt soms ingewikkeld. Ik snap dat, want ik stond ooit in jouw schoenen. Na veel onderzoek ontdekte ik dat de sleutel ligt in het kennen van de juiste termen en regels, zoals het Umsatzsteuer Identifikationsnummer (USt-IdNr) dat essentieel is.

Dit artikel leidt je door de makkelijke stappen om zo’n factuur op te stellen. Lees verder, het is makkelijker dan je denkt.

Belangrijkste inzicht

Met de juiste boekhoudsoftware stroomlijn jij je boekhouding enorm. Hoewel het aanbod enorm is- zijn er een paar toppers die altijd terugkomen. E-boekhouden is nog altijd de populairste. Dankzij het brede scala aan functionaliteiten is voor elke type ondernemer geschikt.

Ben je dienstverlenend veeleisend om kwaliteit- maar ook qua eenvoud? Dan is Moneymonk de uitverkorene.

Probeer e-Boekhouden gratis– en volg deze link voor een gratis maand Moneymonk.

Een open laptop met Exact Boekhoudsoftware in een modern kantoor.

Samenvatting

 • Om een Duitse factuur te maken heb je het Umsatzsteuer Identifikationsnummer (USt-IdNr) van je klant en jouw eigen btw-nummer nodig. Dit is noodzakelijk voor zakendoen binnen de EU.
 • Een uniek factuurnummer en de factuurdatum zijn essentieel op elke factuur om je administratie geordend te houden en makkelijk facturen terug te vinden.
 • Zorg dat de factuur duidelijk de hoeveelheid en aard van de geleverde goederen of diensten laat zien, met de prijs per stuk zonder btw, en voeg het juiste btw-tarief toe.
 • Voor het vertalen van je factuur naar het Duits, gebruik je correcte termen zoals “Rechnung” voor factuur en “Menge” voor aantal. Dit verhoogt je professionaliteit en zorgt ervoor dat je voldoet aan de Duitse eisen.
 • Gebruik software zoals E – Boekhouden.nl om je facturen eenvoudig en professioneel op te stellen en te zorgen dat ze aan alle regelgeving voldoen.

Belangrijke aspecten van een Duitse factuur

Een Duitse factuur vereist specifieke informatie zoals je belastingnummer en de details van wat je verkoopt of voor diensten vraagt. Zorg ervoor dat alles klopt, van het factuurnummer tot de beschrijving van de producten of diensten.

Steuernummer of USt-IdNr

Om te factureren aan Duitse klanten, heb je hun Umsatzsteuer-Identifikationsnummer (USt-IdNr) nodig. Dit is het btw-identificatienummer. Voor zaken binnen de EU is dit nummer cruciaal.

Het zorgt ervoor dat de belastingdienst weet dat je internationaal zaken doet. Je eigen btw-nummer moet ook op de factuur staan. Dit laat zien dat je een geregistreerd bedrijf bent.

Voor intracommunautaire leveringen tussen EU-landen gebruik je de USt-IdNr van je klant en jouw eigen btw-nummer. Door beide nummers op de factuur te vermelden, kan de belastingdienst de transactie correct verwerken.

Dit is vooral belangrijk als je goederen of diensten levert die btw-verlegd zijn.

“Zorg altijd dat je over het juiste USt-IdNr beschikt voor een soepele afhandeling met de Duitse fiscus.”

Factuurnummer en factuurdatum

Elke factuur die ik stuur, moet een uniek nummer hebben. Dit noemen we het factuurnummer. Het zorgt ervoor dat mijn administratie netjes en kloppend is. Ook maakt het de facturen makkelijk terug te vinden.

Voor mijn Duitse klanten is dit extra belangrijk omdat hun wetten strikt zijn. Ik zorg ervoor dat geen twee facturen hetzelfde nummer dragen.

Ik vermeld ook altijd de datum waarop ik de factuur heb gemaakt, de factuurdatum dus. Deze datum vertelt mij en mijn klant wanneer de betalingstermijn start. Duitse zakenpartners letten goed op deze datum, omdat ze graag op tijd betalen.

Dit helpt bij het voorkomen van late betalingen en zorgt voor een soepele samenwerking tussen ons.

Hoeveelheid en aard van de geleverde goederen/diensten

Je factuur moet duidelijk laten zien wat je hebt geleverd aan de klant. Dit betekent dat je de hoeveelheid en wat het precies is, bijvoorbeeld elektronica of advieswerk, vermeldt naast de prijs per stuk zonder btw.

Dit is belangrijk omdat zowel jij als je klant exact moeten weten waarvoor betaald wordt.

Zorg er ook voor dat je het juiste btw-tarief en je steuernummer of UST-IDNR toevoegt. Deze informatie helpt bij een correcte btw-aangifte en zorgt ervoor dat jouw factuur aan alle eisen voldoet.

Met deze stap maak je jouw facturering aan Duitse klanten helemaal in orde.

Hoe vertaal je jouw factuur naar het Duits?

Om jouw rekening om te zetten naar het Duits, gebruik je correcte termen en voldoe je aan alle eisen. “Factuur” wordt “Rechnung” in het Duits, en het Umsatzsteuer-Identifikationsnummer (USt-IdNr) moet er altijd op staan.

Dit zijn maar een paar voorbeelden van de specifieke woorden en codes die nodig zijn om te voldoen aan de Duitse facturatievereisten. Ik zorg ervoor dat alles wat op mijn Nederlandse rekening staat, een juiste vertaling krijgt.

Dit betekent ook dat ik termen zoals “aantal” verander in “Menge” en “beschrijving” in “Beschreibung”. Voor precieze omzettingen en formaten bezoek ik websites die voorbeelden van Duitse facturen bieden of gebruik ik software zoals E-Boekhouden.nl.

Deze tools zijn ontworpen om facturering eenvoudiger te maken en helpen mij om snel betaald te krijgen.

Verder zorg ik ervoor dat elke vertaalde factuur voldoet aan de extra eisen voor internationale facturen. Dit houdt in dat naast de standaard informatie, zoals mijn bedrijfsgegevens en die van mijn klant, ik ook check of speciale regels van toepassing zijn.

Bijvoorbeeld, voor klanten binnen de EU kan het nodig zijn de btw te verleggen. Hiervoor gebruik ik het btw-nummer van mijn klant en vermeld dit duidelijk op de factuur met de juiste vertaalde termen.

Het is essentieel om foutloos over te komen bij internationale klanten, dus neem ik extra tijd voor controle en pas ik zo nodig aanpassingen toe. Softwaretools en online bronnen bieden hierbij onmisbare hulp om ervoor te zorgen dat mijn facturen niet alleen correct vertaald zijn maar ook professioneel ogen en aan alle regelgeving voldoen.

Aanvullende eisen voor facturering aan Duitse klanten

Voor het sturen van een factuur naar Duitse klanten moet ik altijd het Umsatzsteuer Identifikationsnummer (USt-IdNr) van mijn klant erop zetten. Dit nummer laat zien dat we beide als bedrijven in de EU staan geregistreerd.

Zo voldoe ik aan de Europese regels. Ik zorg ook voor een 0% btw-tarief als mijn klant een bedrijf is buiten Nederland. Dit noemen we btw verleggen en hierdoor betaalt mijn Duitse klant de btw in Duitsland en niet mij.

Elke factuur die ik maak, heeft een uniek nummer en de datum van uitgifte. Ik beschrijf duidelijk wat ik lever, of het nu producten of diensten zijn, en vermeld duidelijk de prijs en het btw-bedrag als dat nodig is.

Dit alles bewijst dat ik mijn huiswerk goed heb gedaan vóór het sturen van een factuur naar Duitsland. Nu ben ik klaar om je door het proces van het aanmaken van een Duitse factuur te leiden met een stap-voor-stap handleiding.

Stap-voor-stap handleiding voor het aanmaken van een Duitse factuur

Het aanmaken van een Duitse factuur lijkt misschien ingewikkeld, maar ik heb het proces eenvoudig gemaakt. Hier volgt een duidelijke, stapsgewijze handleiding om jou door dit proces te leiden.

 1. Begin met het verzamelen van alle benodigde informatie. Zorg dat je de volledige namen en adressen hebt van zowel jouw bedrijf als dat van de klant. Verzamel ook beide BTW-identificatienummers voor internationale transacties.
 2. Maak een uniek factuurnummer aan voor elke factuur die je uitstuurt. Dit nummer helpt bij het organiseren en traceren van jouw facturen.
 3. Noteer de datum waarop je de factuur uitgeeft; dit is belangrijk voor jouw administratie en die van de klant.
 4. Beschrijf duidelijk wat je hebt geleverd: de hoeveelheid en aard van goederen of diensten. Wees specifiek om misverstanden te voorkomen.
 5. Bepaal het juiste BTW-tarief voor de geleverde goederen of diensten en vermeld dit op de factuur samen met het totale BTW-bedrag dat betaald moet worden.
 6. Voeg betalingsvoorwaarden toe zoals afgesproken met je Duitse klant, inclusief de uiterste betaaldatum.
 7. Denk eraan om opties voor betaling te vermelden, zoals bankgegevens of online betaalplatforms, zodat de klant weet hoe hij kan betalen.
 8. Overweeg om jouw factuur fysiek te printen en per post te versturen, naast een digitale versie, aangezien sommige Duitse bedrijven papieren facturen waarderen.
 9. Gebruik een eenvoudig programma of app voor facturering om al deze informatie samen te brengen in een professioneel ogend document in het Duits.
 10. Controleer ten slotte alles dubbel voordat je de factuur verstuurt naar jouw klant in Duitsland, om ervoor te zorgen dat alle details correct zijn en voldoen aan de wettelijke vereisten.

Conclusie en laatste tips voor het maken van een Duitse factuur

Een correcte factuur opstellen voor jouw Duitse klanten hoeft niet moeilijk te zijn. Belangrijke punten zoals het USt-IdNr en factuurnummer tonen we helder. Jouw facturen vertalen naar het Duits verhoogt je professionaliteit.

Eenvoudige stappen helpen bij het maken van jouw “Rechnung”. Onze tips zorgen ervoor dat je niets over het hoofd ziet. Gebruik e-Boekhouden.nl voor een vlotte ervaring. Zet vandaag nog deze kennis in actie en maak indruk op je Duitse klanten.

Veelgestelde Vragen

1. Hoe stel ik een correcte Duitse factuur op voor een klant buiten de EU?

Voor het opstellen van een correcte factuur naar een klant buiten de EU, zorg ervoor dat je de btw verlegt en het btw-nummer van je klant vermeldt. Gebruik een factuursjabloon die voldoet aan de Duitse factuureisen en vermeld duidelijk dat de levering van goederen of diensten buiten de EU plaatsvindt.

2. Kan ik een factuur in mijn eigen taal naar een Duitse klant sturen?

Het is belangrijk om de factuur in de taal van je klant op te stellen, dus als je zaken doet met een Duitse klant, maak dan je factuur in het Duits. Dit helpt misverstanden te voorkomen en toont respect voor je afnemer.

3. Wat moet ik doen als ik goederen lever of diensten verleen aan een klant binnen de EU?

Als je goederen levert of diensten verleent aan een klant binnen de EU, maar buiten Nederland, moet je de btw verleggen. Vermeld op de factuur “btw verlegd” en zorg ervoor dat je het juiste btw-nummer van je klant opneemt.

4. Hoe maak ik een factuur zonder btw voor export buiten de EU?

Voor export van goederen of het leveren van diensten buiten de EU maak je een factuur zonder btw. Vermeld duidelijk op de factuur dat het om export gaat en controleer op de website van de Belastingdienst welke specifieke informatie vereist is.

5. Waar vind ik een voorbeeld van een Duitse factuur?

Je kunt online zoeken naar “factuur voorbeeld” of “duitstalige factuur” om gratis sjablonen te downloaden. Deze sjablonen helpen je om snel en gemakkelijk een correcte Duitse factuur aan te maken.

6. Wat is de beste tip voor het maken van facturen aan Duitse klanten?

De beste tip is om altijd up-to-date te blijven met de Duitse factuureisen en belastingregels door regelmatig de website van de Belastingdienst te raadplegen. Gebruik ook altijd een duidelijk en correct factuursjabloon om fouten te voorkomen.

Ten slotte

Om af te sluiten zijn er een paar programma’s die ik er echt even voor je wil uitlichten. De keuze op het vlak van boekhoudsoftware is namelijk enorm! Er zijn er al ruim 150!

 • Onafhankelijk van wat je doet en voor iedereen geschikt; MKB, ZZP, dienstverlenend, of met een webshop. Dan is E-boekhouden de gevestigde naam. Dit complete pakket kun je hier gratis proberen
 • Een heel populaire speler voor de online ondernemer neemt je administratie in vogelvlucht uit handen. Online factureren? Geen probleem. Eerlijke prijs, super kwaliteit: Moneybird is je vogel. Direct gratis proberen.
 • Wanneer je als dienstverlenende ZZP’er aan de slag bent, van eenvoud houdt en de kosten laag wilt houden, dan is BUNNI een goede keuze. Deze aanbieder maakt je administratie tot een grap, zo makkelijk. Ook BUNNI heeft een gratis proefperiode.
 • Ten slotte wil ik afsluiten met mijn favoriet Moneymonk maakt het leven voor zzp’ers echt tot een feestje en beperkt de tijd voor je administratie tot minuten. Met alle functionaliteiten die je nodig hebt; uren- en rittenregistratie, projectmanagement, en BTW aangifte. Natuurlijk, met een gratis proefmaand.

Check deze toppers zeker, wanneer jij minder wilt boekhouden, meer wilt ondernemen. En altijd zicht wil hebben op je cijfers. En… jij hebt vast wel wat beters te doen, dan al die software te testen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven