Hoe een eenmalige opdracht factureren zonder btw-nummer – Alles wat je moet weten

In dit artikel

Heb je ooit de uitdaging gehad om een betaling te vragen voor een klus zonder een btw-nummer? Je bent niet alleen. Ik stond ooit voor dezelfde uitdaging en ontdekte dat je als particulier wel een kwitantie mag versturen.

Dit artikel gaat je precies laten zien hoe dat werkt. We zullen dieper ingaan op factureren zonder btw-nummer, zodat jij dit ook kunt doen. Lees verder!

Belangrijkste inzicht

Met de juiste boekhoudsoftware stroomlijn jij je boekhouding enorm. Hoewel het aanbod enorm is- zijn er een paar toppers die altijd terugkomen. E-boekhouden is nog altijd de populairste. Dankzij het brede scala aan functionaliteiten is voor elke type ondernemer geschikt.

Ben je dienstverlenend veeleisend om kwaliteit- maar ook qua eenvoud? Dan is Moneymonk de uitverkorene.

Probeer e-Boekhouden gratis– en volg deze link voor een gratis maand Moneymonk.

Een open laptop met Exact Boekhoudsoftware in een modern kantoor.

Samenvatting

 • Als particulier mag je een kwitantie versturen als betaalbewijs voor een eenmalige opdracht, ook zonder btw- of KvK-nummer.
 • Op de kwitantie moet duidelijk “Kwitantie” staan en geen BTW vermeld worden, omdat particulieren hier niet mee te maken hebben.
 • De kwitantie moet alle belangrijke informatie bevatten zoals welke diensten of goederen geleverd zijn, aan wie, het bedrag, en jouw gegevens samen met die van de ontvanger.
 • Een correct opgestelde kwitantie dient als officieel document voor zowel jou als de ontvanger, wat helpt bij jullie administratie en bij de belastingaangifte onder ‘inkomsten uit overige werkzaamheden’.
 • Voor incidentele opdrachten is het mogelijk om zonder btw-nummer te factureren door gebruik te maken van een kwitantie, wat zorgt dat je binnen de regels blijft.

Factureren als particulier: de regels

Als particulier een factuur sturen lijkt misschien ingewikkeld, maar er zijn duidelijke regels voor. Je hoeft je niet in te schrijven bij de Kamer van Koophandel of een btw-nummer te hebben om eenmalige opdrachten te factureren.

Het versturen van een factuur als particulier

Ik heb onlangs iets boeiends geleerd over hoe ik als individu een betaalbewijs kan sturen voor een eenmalige klus die ik gedaan had. Omdat ik geen BTW- of KvK-nummer heb, kon ik geen gewone factuur gebruiken. Hier is wat ik deed:

 1. Ik maakte een kwitantie in plaats van een factuur. Dit is het juiste document als je je niet bij de Kamer van Koophandel hebt ingeschreven en geen omzetbelastingnummer hebt.
 2. Op de kwitantie schreef ik duidelijk “Kwitantie” bovenaan, om verwarring te voorkomen met een normale factuur waar “Factuur” staat.
 3. Ik zorgde dat alle nodige informatie erop stond: welke diensten of goederen ik had geleverd, aan wie, en natuurlijk voor welk bedrag.
 4. Belangrijk was ook om geen BTW te vermelden op de kwitantie, omdat ik als particulier hiermee niets te maken heb.
 5. Tot slot noteerde ik mijn eigen gegevens en die van de ontvanger heel duidelijk, samen met de datum van levering en het totaal bedrag dat betaald moest worden.

Dit proces was verrassend eenvoudig en hielp mij om alles netjes af te handelen zonder in de problemen te komen met belastingregels of inschrijvingsvereisten bij instanties. Het mooie is dat zowel jij als de ontvanger zo’n kwitantie kunnen gebruiken als bewijs van betaling voor jullie administratie.

Belasting en kwitanties

Als particulier mag ik geen factuur sturen zonder BTW-nummer en KvK-nummer, maar ik kan wel een kwitantie versturen als betaalbewijs. Dit is een belangrijk onderscheid dat vaak tot verwarring leidt.

Een kwitantie bevat geen BTW en gebruikt het woord “Kwitantie” in plaats van “Factuur”. Op de kwitantie vermeld ik duidelijk welke diensten of producten ik heb geleverd, voor welk bedrag en aan wie.

Ook voeg ik altijd mijn handtekening toe en noteer ik de datum van levering. Dit document dient als bewijs dat er een transactie heeft plaatsgevonden.

Ik heb zelf ondervonden hoe essentieel het is om alles correct te vermelden op de kwitantie. Dit helpt bij het bijhouden van mijn inkomsten voor de belastingaangifte onder ‘ inkomsten uit overige werkzaamheden’.

Omdat ik als particulier werk en niet ingeschreven sta bij de KvK, is dit mijn manier om transacties officieel te maken. Mijn klanten accepteren deze kwitanties zonder problemen, omdat ze weten dat het een legitiem betaalbewijs is.

“Een goed opgestelde kwitantie maakt elke transactie helder en officieel, zowel voor mij als voor mijn klanten.”

Factureren zonder btw-nummer: de mogelijkheden

Factureren zonder een btw-nummer lijkt misschien een uitdaging. Toch bestaan er opties voor wie incidenteel werk verricht of als privé persoon diensten levert.

Incidenteel factureren

Als ik af en toe werk verricht als freelancer, sta ik soms voor de uitdaging om een eenmalige betaling te regelen zonder een btw-nummer. Dit noem ik incidenteel factureren. Ik zorg ervoor dat ik in plaats van een factuur, een kwitantie stuur naar mijn klanten.

Op deze kwitantie vermeld ik duidelijk welke dienst ik heb geleverd, voor welk bedrag, en aan wie. Belangrijk is dat elke kwitantie mijn handtekening draagt en de datum van levering bevat.

Ik heb geleerd dat een kwitantie geen ‘factuur’ genoemd mag worden, omdat ik als particulier persoon werk en niet ingeschreven ben bij de Kamer van Koophandel (KvK). Het sturen van een correcte kwitantie zorgt ervoor dat ik transparant blijf over de verrichte diensten.

Zo blijf ik netjes binnen de regels zonder dat ik een btw- of KvK-nummer nodig heb. Dit maakt het eenvoudiger om beloning te ontvangen voor incidentele opdrachten zonder in conflict te raken met belastingvoorschriften.

Factureren aan klanten zonder btw-nummer

Ik stuur weleens een betalingsbewijs naar klanten die geen btw-nummer hebben. Dit noem ik geen factuur, maar een kwitantie. Die regel is duidelijk: als ik niet ingeschreven sta bij de Kamer van Koophandel en geen btw-nummer heb, mag ik officieel geen factuur versturen.

Daarom kies ik voor een kwitantie. Hierop schrijf ik wat er geleverd is, voor welk bedrag en aan wie. Zo blijft mijn boekhouding overzichtelijk en volg ik de regels.

Mijn klanten weten dat zij de btw niet kunnen terugvragen bij deze manier van betalen, omdat er geen btw-bedrag op de kwitantie staat. Dit gesprek voer ik altijd voordat we een overeenkomst sluiten.

Zo komen zij niet voor verrassingen te staan. Het helder communiceren van deze informatie helpt om misverstanden te voorkomen en zorgt voor een soepele afhandeling van de betaling.

Factureren zonder BTW: Hoe werkt het?

Factureren zonder BTW is best simpel als je de regels kent. Je moet een paar stappen volgen om alles correct te doen.

 1. Beslis of je een kwitantie of factuur nodig hebt. Als particulier verstuur ik meestal een kwitantie omdat ik geen btw-nummer heb.
 2. Gebruik online tools zoals Office sjablonen of Tentoo.nl voor het maken van mijn documenten. Dit maakt het proces eenvoudiger.
 3. Zorg ervoor dat op de kwitantie belangrijke informatie staat zoals mijn naam, de datum, wat ik geleverd heb en hoeveel het kost.
 4. Ik vermeld expliciet dat er geen btw berekend wordt, omdat ik als particulier dit niet mag zonder een geldig btw-nummer.
 5. Voor freelancers is inschrijven bij de Kamer van Koophandel niet altijd nodig, maar controleer dit goed voor jouw specifieke situatie.
 6. Bewaar alle bewijzen van betaling en correspondentie met klanten goed, voor geval dat de belastingdienst vragen heeft.
 7. Overleg eventueel met een boekhouder om zeker te zijn dat alles in orde is met de inkomstenbelasting aangifte later.

Elke stap helpt mij om legaal en correct te factureren zonder btw-nummer en voorkomt problemen met klanten of de fiscus later.

Conclusie

We hebben gezien dat een particulier wel degelijk eenmalige opdrachten kan verrekenen zonder btw-nummer. Dit doe je door een betalingsbevestiging te sturen in plaats van een factuur.

Deze methode is simpel en efficiënt. Het laat duidelijk zien wat je hebt geleverd en voor welk bedrag. Ook zorgt het ervoor dat je belastingtechnisch correct handelt. Denk je nu niet ook dat deze aanpak je veel kopzorgen kan besparen? Met de juiste stappen vermijd je problemen met de Belastingdienst.

Laten we er dus voor zorgen dat we deze informatie gebruiken om verstandig en succesvol te handelen. Enthousiast geworden? Ga dan vandaag nog aan de slag met het opstellen van je eigen betalingsbevestiging voor jouw volgende eenmalige klus!

Veelgestelde Vragen

1. Mag ik als particulier een factuur maken zonder btw-nummer?

Ja, je kunt als particulier wel een factuur of kwitantie maken voor eenmalige opdrachten zonder een btw-nummer te hebben. Zorg ervoor dat je de betalingen correct vermeldt.

2. Wat moet ik vermelden op een kwitantie als ik geen btw-nummer heb?

Op je eigen kwitantie vermeld je de volgende informatie: jouw naam, adresgegevens, de datum, een omschrijving van de geleverde goederen of diensten, het bedrag dat betaald moet worden en dat er geen btw in rekening wordt gebracht omdat je als particulier handelt.

3. Kan ik inschrijven bij de KVK als ik incidenteel factureer?

Als je slechts eenmalig of incidenteel factureert, is inschrijven bij de KVK vaak niet nodig. Echter, als je regelmatig facturen stuurt, kan het verstandig zijn om jezelf als ondernemer te registreren.

4. Hoe factureer ik zonder btw te rekenen?

Je kunt factureren door op de factuur duidelijk aan te geven dat er geen btw wordt gerekend. Dit doe je omdat je als particulier handelt en niet als ondernemer met een eigen btw-nummer.

5. Wat vindt de Belastingdienst van factureren als particulier?

De Belastingdienst staat toe dat particulieren zonder btw-nummer factureren voor overig werk of eenmalige opdrachten. Bewaar wel altijd je bonnetjes en documentatie als bewijs van de transactie.

6. Kan ik gebruikmaken van factuurprogramma’s als particulier?

Ja, ook als particulier kun je gebruikmaken van factuurprogramma’s om een professionele kwitantie of factuur te maken. Deze programma’s helpen je om alle benodigde informatie correct te vermelden, zelfs zonder btw-nummer.

Ten slotte

Om af te sluiten zijn er een paar programma’s die ik er echt even voor je wil uitlichten. De keuze op het vlak van boekhoudsoftware is namelijk enorm! Er zijn er al ruim 150!

 • Onafhankelijk van wat je doet en voor iedereen geschikt; MKB, ZZP, dienstverlenend, of met een webshop. Dan is E-boekhouden de gevestigde naam. Dit complete pakket kun je hier gratis proberen
 • Een heel populaire speler voor de online ondernemer neemt je administratie in vogelvlucht uit handen. Online factureren? Geen probleem. Eerlijke prijs, super kwaliteit: Moneybird is je vogel. Direct gratis proberen.
 • Wanneer je als dienstverlenende ZZP’er aan de slag bent, van eenvoud houdt en de kosten laag wilt houden, dan is BUNNI een goede keuze. Deze aanbieder maakt je administratie tot een grap, zo makkelijk. Ook BUNNI heeft een gratis proefperiode.
 • Ten slotte wil ik afsluiten met mijn favoriet Moneymonk maakt het leven voor zzp’ers echt tot een feestje en beperkt de tijd voor je administratie tot minuten. Met alle functionaliteiten die je nodig hebt; uren- en rittenregistratie, projectmanagement, en BTW aangifte. Natuurlijk, met een gratis proefmaand.

Check deze toppers zeker, wanneer jij minder wilt boekhouden, meer wilt ondernemen. En altijd zicht wil hebben op je cijfers. En… jij hebt vast wel wat beters te doen, dan al die software te testen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven