Elektronisch Factureren 2013: E-factureren voor Bedrijven vanaf 1 Januari 2013

In dit artikel

Veel bedrijven worstelen met het bijhouden van hun facturen. Ik weet hoe lastig dat kan zijn omdat ik ook zocht naar manieren om dit proces te verbeteren. In 2012 stuurde slechts 33% van de bedrijven hun rekeningen elektronisch.

Dit artikel laat zien hoe e-factureren vanaf 1 januari 2013 het makkelijker maakt. Ontdek de voordelen voor jouw bedrijf.

Belangrijkste inzicht

Met de juiste boekhoudsoftware stroomlijn jij je boekhouding enorm. Hoewel het aanbod enorm is- zijn er een paar toppers die altijd terugkomen. E-boekhouden is nog altijd de populairste. Dankzij het brede scala aan functionaliteiten is voor elke type ondernemer geschikt.

Ben je dienstverlenend veeleisend om kwaliteit- maar ook qua eenvoud? Dan is Moneymonk de uitverkorene.

Probeer e-Boekhouden gratis– en volg deze link voor een gratis maand Moneymonk.

Een open laptop met Exact Boekhoudsoftware in een modern kantoor.

Samenvatting

 • Vanaf 1 januari 2013 gelden er nieuwe regels die e-factureren voor bedrijven vereenvoudigen, waardoor de overstap naar digitaal factureren makkelijker wordt.
 • Elektronisch factureren bespaart tijd en geld, verbetert de efficiëntie, en vermindert fouten door automatisering en directe digitale verzending en ontvangst van facturen.
 • In 2012 stuurde slechts een derde van de bedrijven hun facturen elektronisch; de ICT – sector liep voorop met meer dan de helft van de bedrijven die al elektronisch factureerden.
 • De overgang naar e-facturatie heeft niet alleen financiële voordelen, zoals het besparen op papier- en portokosten, maar draagt ook bij aan een groenere en duurzamere bedrijfsvoering.
 • Nieuwe wetgeving in België in 2004 en latere versoepelingen binnen de Europese Unie hebben de weg vrijgemaakt voor een breder gebruik van elektronische facturen, waarbij digitale en papieren nota’s als even geldig worden beschouwd.

Wat is e-factureren?

E-factureren staat voor elektronisch factureren. Hierbij verzend en ontvang je facturen in een elektronisch formaat. Dit proces vervangt het traditionele versturen van papieren facturen.

Ik gebruik dit systeem nu omdat het sneller, veiliger en goedkoper is dan de oude methode. Bedrijven zoals de mijne hoeven niet langer fysieke documenten te printen, te posten of te archiveren.

Elektronisch factureren is de toekomst voor elke onderneming die efficiëntie en kostenbesparing hoog in het vaandel draagt.”

In 2012 verzond bijna een derde van de bedrijven al hun rekeningen via deze weg naar zakenpartners. Vooral in de ICT-sector is deze trend duidelijk met meer dan de helft van de bedrijven die hun rekeningen elektronisch verstuurden.

Dit benadrukt hoe belangrijk en geaccepteerd elektronisch factureren is binnen verschillende industrieën.

Voordelen van e-factureren

E-factureren maakt facturering sneller en vermindert fouten. Het bespaart bedrijven tijd en geld.

Verbeterde efficiëntie en kostenbesparing

Met de overstap naar elektronische facturatie merkte ik een duidelijke verbetering in de efficiëntie binnen mijn bedrijf. Waar we eerder veel tijd kwijtraakten aan het handmatig verwerken van papieren facturengebeurt dit nu bijna volledig automatisch.

Dit vermindert de kans op fouten aanzienlijk en versnelt het hele proces. Door deze automatisering besparen we niet alleen tijd maar ook geld. Voorheen gingen er uren personeelstijd verloren aan het invoeren en controleren van gegevens uren die we nu kunnen besteden aan andere belangrijke taken.

Daarnaast hebben we onze kosten drastisch kunnen verminderen sinds we zijn overgestapt op e-facturatie. De kosten voor het aanschaffen van papier het printen van facturen en de portokosten voor het verzenden zijn weggevallen.

Ook vermijden we nu late betalingen door snellere verwerking wat ons helpt om te besparen op mogelijke boetes of extra kosten. Door deze overstap hebben we niet alleen ons facturatieproces versneld maar ook onze uitgaven aanzienlijk verlaagd wat een direct positief effect heeft op onze winstgevendheid.

Digitaal factureren voordelen

Digitale facturen sturen en ontvangen is makkelijker dan ooit tevoren. Dit proces biedt tal van voordelen voor mijn bedrijf.

 1. Bespaart tijd: Ik hoef niet meer handmatig facturen te maken te printen of per post te versturen. Alles gaat automatisch.
 2. Verlaagt kosten: Geen kosten meer voor papier inkt enveloppen of portokosten. Dit bespaart mijn bedrijf geld.
 3. Betere beveiliging: Digitale facturen zijn veiliger dan papieren versies. Ze zijn minder vatbaar voor verlies of diefstal.
 4. Snellere betaling: Klanten betalen sneller als ze een digitale factuur ontvangen. Ze kunnen meteen online betalen.
 5. Milieuvriendelijk: Geen papiergebruik betekent een kleinere ecologische voetafdruk voor mijn bedrijf.
 6. Eenvoudige opslag en toegang: Facturen elektronisch bewaren maakt het eenvoudig om ze terug te vinden zonder fysieke archieven door te hoeven spitten.
 7. Vereenvoudigt de boekhouding: Koppeling met boekhoudsystemen zorgt ervoor dat gegevens automatisch worden bijgewerkt.

Elk van deze voordelen maakt een significant verschil in de dagelijkse operaties van mijn onderneming.

Uitdagingen bij de implementatie van e-factureren

Het overstappen op elektronisch factureren gooit vaak roet in het eten bij bedrijven. Ze moeten nieuwe systemen leren en weerstand binnen de organisatie overwinnen.

Voorbeeldbrief aankondiging digitaal factureren

Om over te stappen naar elektronisch factureren heb ik een voorbeeldbrief geschreven. Deze brief kondigt aan dat mijn bedrijf voortaan facturen digitaal zal verzenden. Ik leg uit dat deze stap de efficiëntie verhoogt en kosten bespaart.

Ook verzeker ik dat elke elektronische factuur voldoet aan de geldende wettelijke eisen. Zo behouden we de integriteit en authenticiteit van elke transactie.

In deze tijd is het belangrijk om innovatief te zijn. Ons bedrijf kiest daarom voor een digitale toekomst in facturering. Zo maken we samen stappen vooruit.

Ik heb ook benadrukt dat klanten hun facturen sneller zullen ontvangen. Dit vergemakkelijkt het hele betalingsproces. Door deze omschakeling naar digitale facturen streven we naar een groenere en meer duurzame bedrijfsvoering.

Dit past binnen onze visie om niet alleen economisch, maar ook ecologisch verantwoord te ondernemen.

Wijzigingen in de wetgeving voor e-factureren vanaf 1 januari 2013

Vanaf 1 januari 2013 kwamen er nieuwe regels voor het versturen van elektronische rekeningen. Deze regels maken het makkelijker voor bedrijven om hun rekeningen digitaal te verzenden en te ontvangen.

Elektronisch factureren 2013

Vanaf 1 januari 2013 zag ik als ondernemer een grote verandering in hoe we facturen versturen en ontvangen. De overheid had nieuwe regels ingevoerd die elektronisch factureren een stuk makkelijker maakten.

Dit betekende dat ik net zoals vele andere ondernemers de overstap kon maken naar volledig digitaal factureren zonder ons zorgen te maken over de strikte eisen die eerder golden.

Het was een verademing omdat we nu sneller en efficiënter konden werken.

Door deze wijziging merkte ik al snel dat het verzenden van elektronische facturen niet alleen tijd bespaarde maar ook geld. We hoefden niet langer papier inkt of postzegels te kopen.

Ook het archiveren werd een stuk eenvoudiger omdat alles digitaal bewaard kon worden. Deze overgang naar elektronisch factureren vormde een belangrijk moment voor mijn bedrijf en voor vele anderen in Nederland.

Het maakte duidelijk dat de digitale toekomst van facturering was begonnen.

Elektronisch factureren wetgeving

In 2004 introduceerde België wetgeving voor het versturen van digitale facturen. Deze wetgeving stelde strikte eisen waaraan bedrijven moesten voldoen. Vooral voor internationale verkoop was dit ingewikkeld.

De Europese Unie kwam met minder strenge regels voor het gebruik van elektronische facturen binnen de BTW-richtlijn. Dit maakte de weg vrij voor meer gebruik van digitale nota’s.

De aanpassing moedigde bedrijven aan om over te stappen op elektronische facturatie. Het zorgde ervoor dat papieren en digitale nota’s even geldig zijn. Dit betekende een grote stap vooruit in de administratieve vereenvoudiging.

Bedrijven konden nu makkelijker hun administratie digitaliseren wat tijd en geld bespaart.

Conclusie

E-factureren verandert hoe bedrijven facturen sturen en ontvangen. Dit maakt processen sneller en goedkoper. Vanaf 1 januari 2013 moeten bedrijven hier rekening mee houden. De nieuwe regels maken het makkelijker voor alle soorten ondernemingen.

Ze kunnen nu effectiever werken en kosten besparen. Laten we deze kans grijpen om onze bedrijfsvoering te verbeteren.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is elektronisch factureren?

Elektronisch factureren is het proces waarbij bedrijven hun facturen elektronisch verzenden en ontvangen in plaats van op papier. Dit maakt deel uit van een verplichting door de rijksoverheid om efficiëntie en snelheid in transacties te garanderen.

2. Is elektronisch factureren verplicht voor alle bedrijven?

Ja, vanaf 1 januari 2013 zijn alle ondernemingen verplicht om e-facturen te verzenden en ontvangen voor transacties met overheden. Dit volgt uit een wetsontwerp dat de omzetting van een Europese richtlijn betreft.

3. Kunnen papieren en elektronische facturen naast elkaar bestaan?

Hoewel de focus ligt op elektronisch factureren kunnen bedrijven nog steeds kiezen om papieren facturen te gebruiken. Echter, de trend is naar volledig elektronisch factureren te verschuiven voor meer efficiëntie.

4. Wat zijn de voordelen van elektronisch factureren?

Elektronisch factureren biedt meerdere voordelen zoals snellere levering en verwerking van facturen minder fouten kostenbesparing op papier en post en een makkelijkere archivering en toegang tot verzonden en ontvangen facturen.

5. Hoe zit het met de veiligheid van e-facturen?

Veiligheid wordt gewaarborgd door het gebruik van elektronische handtekeningen die de herkomst en integriteit van elke factuur garanderen. Dit zorgt ervoor dat alleen de beoogde ontvanger de inhoud kan bekijken.

6. Moeten bedrijven speciale software gebruiken voor elektronisch factureren?

Ja, bedrijven moeten gebruikmaken van boekhoudsoftware die compatibel is met het formaat voor e-facturen. Deze software helpt bij het elektronisch verzenden en ontvangen en verwerken van facturen, alsook bij het voldoen aan alle vereiste voorwaarden voor elektronisch factureren.

Ten slotte

Om af te sluiten zijn er een paar programma’s die ik er echt even voor je wil uitlichten. De keuze op het vlak van boekhoudsoftware is namelijk enorm! Er zijn er al ruim 150!

 • Onafhankelijk van wat je doet en voor iedereen geschikt; MKB, ZZP, dienstverlenend, of met een webshop. Dan is E-boekhouden de gevestigde naam. Dit complete pakket kun je hier gratis proberen
 • Een heel populaire speler voor de online ondernemer neemt je administratie in vogelvlucht uit handen. Online factureren? Geen probleem. Eerlijke prijs, super kwaliteit: Moneybird is je vogel. Direct gratis proberen.
 • Wanneer je als dienstverlenende ZZP’er aan de slag bent, van eenvoud houdt en de kosten laag wilt houden, dan is BUNNI een goede keuze. Deze aanbieder maakt je administratie tot een grap, zo makkelijk. Ook BUNNI heeft een gratis proefperiode.
 • Ten slotte wil ik afsluiten met mijn favoriet Moneymonk maakt het leven voor zzp’ers echt tot een feestje en beperkt de tijd voor je administratie tot minuten. Met alle functionaliteiten die je nodig hebt; uren- en rittenregistratie, projectmanagement, en BTW aangifte. Natuurlijk, met een gratis proefmaand.

Check deze toppers zeker, wanneer jij minder wilt boekhouden, meer wilt ondernemen. En altijd zicht wil hebben op je cijfers. En… jij hebt vast wel wat beters te doen, dan al die software te testen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven