Elektronisch Factureren België: E-Invoicing Verplicht vanaf 2026

In dit artikel

Het beheren van facturen kan lastig zijn, vooral als ze allemaal op papier zijn. Ik weet hoe dit voelt en heb ontdekt dat elektronisch factureren een game changer is. Dit artikel biedt een heldere uitleg over hoe e-facturatie in België vanaf 2026 je leven makkelijker zal maken.

Lees verder en ontdek alles wat je moet weten.

Belangrijkste inzicht

Met de juiste boekhoudsoftware stroomlijn jij je boekhouding enorm. Hoewel het aanbod enorm is- zijn er een paar toppers die altijd terugkomen. E-boekhouden is nog altijd de populairste. Dankzij het brede scala aan functionaliteiten is voor elke type ondernemer geschikt.

Ben je dienstverlenend veeleisend om kwaliteit- maar ook qua eenvoud? Dan is Moneymonk de uitverkorene.

Probeer e-Boekhouden gratis– en volg deze link voor een gratis maand Moneymonk.

Een open laptop met Exact Boekhoudsoftware in een modern kantoor.

Samenvatting

 • Vanaf 1 januari 2026 moeten alle Belgische bedrijven overstappen op elektronische facturatie, wat betekent dat ze hun facturen digitaal moeten versturen en ontvangen. Dit maakt deel uit van een grotere inspanning om de administratie te stroomlijnen en milieuvriendelijker te maken.
 • Elektronische facturatie, of e – invoicing, biedt veel voordelen zoals tijdsbesparing, minder menselijke fouten, kostenbesparing, snellere betalingen, betere veiligheid, een overzichtelijk archief, het steunen van het milieu en het voldoen aan toekomstige regelgeving.
 • Bedrijven moeten beginnen met voorbereidingen door bijvoorbeeld het PEPPOL-formaat te introduceren in hun systemen. PEPPOL staat voor Pan-European Public Procurement Online en stelt bedrijven in staat e-facturen over de hele EU te versturen en te ontvangen.
 • De verplichting tot e-invoicing heeft effect op verschillende transacties waaronder B2B (business-to-business), B2C (business-to-consumer), B2G (business-to-government), G2B (government-to-business) en G2G (government-to-government), wat snellere betalingen en minder papierwerk betekent voor elk van deze transacties.
 • Het gebruik van xml-bestandstype en UBL-formaat wordt verplicht gesteld voor elektronische facturen, waardoor het proces van facturatie veel sneller en efficiënter wordt voor bedrijven.

Wat is elektronische facturatie of e-invoicing?

Na de inleiding over elektronisch factureren in België, duiken we nu dieper in wat e-invoicing precies inhoudt. Elektronische facturatie, of e-invoicing, is het digitaal verzenden en ontvangen van facturen tussen bedrijven en klanten of tussen bedrijven onderling.

Dit proces vervangt de traditionele manier van facturen op papier versturen, wat niet alleen langzamer is maar ook meer foutgevoelig kan zijn.

Ik heb zelf ervaren hoe de overstap naar elektronische facturatie mijn administratieve lasten aanzienlijk verminderde. Met tools zoals ERP-pakketten en toegang tot het PEPPOL-netwerk kon ik mijn uitgaande facturen snel en foutloos naar mijn klanten sturen.

Deze digitale transformatie biedt ongekende voordelen zoals snellere betalingen, kostenbesparing op papier en post, en een actuele boekhouding zonder menselijke fouten.

“E-invoicing maakt onze administratie efficiënter en milieuvriendelijker.”

De Belgische wetgeving over e-invoicing

Vanaf 2026 wordt elektronische facturatie in België een must voor alle bedrijven. Deze regel treft zowel grote ondernemingen als kleine zelfstandigen.

Verplichting vanaf 2026

Van 1 januari 2026 moeten alle Belgische bedrijven verplicht overstappen op elektronische facturatie, bekend als e-invoicing. Dit is een grote stap van de Belgische regering om papieren facturen uit te faseren en een gestroomlijnd, digitaal systeem te omarmen.

Bedrijven zullen hun facturen elektronisch moeten verzenden en ontvangen, wat het hele proces sneller en efficiënter maakt.

Ik raad bedrijven sterk aan om nu al voorbereidingen te treffen. Begin met het introduceren van het PEPPOL-formaat in jullie systemen. PEPPOL staat voor Pan-European Public Procurement Online en maakt het mogelijk om e-facturen over de hele EU te versturen en te ontvangen.

Dit zorgt niet alleen voor naleving van de nieuwe regels, maar ook voor een soepelere overgang naar de nieuwe manier van factureren. Door nu actie te ondernemen, voorkom je haast en mogelijke problemen in 2026.

Impact op B2B, B2C, B2G, G2B, G2G

Nu we weten dat e-invoicing vanaf 2026 verplicht wordt, kijken we naar hoe dit verschillende markten zal beïnvloeden. Dit zijn de effecten op B2B (business-to-business), B2C (business-to-consumer), B2G (business-to-government), G2B (government-to-business) en G2G (government-to-government) transacties.

 1. Effect op B2B: Bedrijven die aan andere bedrijven leveren, moeten overschakelen naar elektronische facturen. Dit betekent snellere betalingen en minder papierwerk. Elke factuur gaat direct van het ene systeem naar het andere. Fouten vermindert men zo.
 2. Impact op B2C: Hoewel particulieren niet altijd een factuur nodig hebben, zullen ze merken dat digitale bonnen vaker voorkomen. Bedrijven kunnen klanten sneller informatie geven over aankopen via e-mail of apps.
 3. Invloed op B2G: Overheden stellen hoge eisen aan hun leveranciers, inclusief nauwkeurige en tijdige facturatie. Met e-invoicing voldoen bedrijven gemakkelijker aan deze vereisten. Facturen versturen ze rechtstreeks naar overheidssystemen wat processen versnelt.
 4. Effect op G2B: Wanneer overheidsinstellingen goederen of diensten van bedrijven kopen, zorgt elektronische facturatie voor een vlotte communicatie en financiële afhandeling tussen beide partijen.
 5. Invloed op G2G: Overheidsorganisaties onderling zullen ook profiteren van elektronische facturering bij het uitwisselen van goederen of diensten. Dit leidt tot efficiëntere interne processen en transparantie binnen de overheid.

Elk van deze effecten brengt unieke voordelen met zich mee voor de betrokken partijen, waardoor de stap naar verplichte elektronische facturatie een logische keuze is voor België’s digitale toekomst.

Elektronisch Factureren in België

In België is elektronisch factureren straks de standaard, vanaf januari 2026 om precies te zijn. Dat betekent dat alle bedrijven, van klein tot groot, hun facturen digitaal moeten versturen en ontvangen.

Dit is een grote stap vooruit. De Belgische overheid heeft besloten dat dit de weg is die we op moeten. Het gebruik van een elektronische factuur, vooral in xml-bestandstype en UBL-formaat, wordt dan verplicht.

Dit maakt het proces van facturatie veel sneller en efficiënter.

De voordelen zijn duidelijk. Het verzenden van een elektronische factuur gaat sneller dan via de post. Ook fouten door menselijke handelingen verkleinen we hiermee. Daarnaast krijgen bedrijven hun geld vaak sneller binnen wanneer ze gebruikmaken van e-facturatie.

Dit helpt bedrijven groeien en maakt de economie sterker. E-invoicing is dus niet alleen een vereiste; het is ook een kans voor bedrijven om efficiënter te werken.

“Elektronisch Factureren: De toekomst van zakendoen in België.”

Nu we dit weten, kunnen we kijken naar de voordelen van e-invoicing voor bedrijven.

Voordelen van e-invoicing voor bedrijven

E-invoicing maakt je administratie sneller en minder foutgevoelig, wat tijd en geld bespaart. Ontdek meer voordelen voor jouw onderneming.

Digitaal Factureren Voordelen

Elektronisch factureren verandert hoe we zaken doen in België. Vanaf 1 januari 2026 wordt het de standaard voor alle bedrijven, van klein tot groot. De overstap naar digitale facturatie brengt enorm veel voordelen met zich mee. Hieronder deel ik mijn eigen ervaring met het omarmen van e-facturering en de positieve impact die dit had op mijn bedrijf.

 1. Tijdbesparing: Het handmatig verwerken van papieren facturen kost veel tijd. Met e-facturatie is dit verleden tijd. Facturen verstuur en ontvang je in seconden. Dit gaf mij meer tijd om te focussen op belangrijkere taken binnen mijn bedrijf.
 2. Minder fouten: Menselijke fouten bij het invoeren van gegevens komen vaak voor bij papieren facturering. E-facturatie versimpelt dit proces door automatisering, wat de kans op fouten drastisch verlaagt.
 3. Kostenbesparing: Het afdrukken, verzenden en bewaren van papieren facturen kost geld. Digitale facturen zijn een stuk goedkoper omdat je bespaart op papier, postzegels en archiefruimte.
 4. Snellere betalingen: Ik merkte op dat betalingen sneller binnenkwamen na de overstap op elektronische facturatie. Klanten vinden het makkelijker om een digitaal document onmiddellijk te bekijken en te betalen, wat zorgt voor een vlottere cashflow.
 5. Betere veiligheid: Digitale facturen zijn veiliger dan papieren exemplaren die verloren kunnen gaan of gestolen worden. Elektronisch verstuurde facturen gebruik maken van beveiligde netwerken en encryptie om gevoelige informatie te beschermen.
 6. Overzichtelijk archief: Met e-facturering creëer je gemakkelijk een digitaal archief waarin alle verzonden en ontvangen facturen staan gesorteerd en doorzoekbaar zijn per klant of datum.
 7. Milieuvriendelijk: Door minder papier te gebruiken helpen we samen het milieu te sparen. Dit sluit ook aan bij de groeiende vraag van klanten naar duurzame bedrijfspraktijken.
 8. .Voldoen aan regelgeving: Aangezien e-invoicing verplicht wordt in België, loop je alvast vooruit door nu al processen hierop af te stemmen, waardoor toekomstige overgangsprocessen soepeler zullen lopen.

Mijn ervaring toont aan dat het implementeren van elektronische facturatie één van de beste beslissingen was die ik voor mijn bedrijf kon maken; niet alleen vergemakkelijkte het interne processen, maar verbeterde ook relaties met onze klanten dankzij efficiëntie en transparantie.

Elektronisch Factureren Wetgeving

Vanaf 2026 moet elk bedrijf in België elektronische facturen gebruiken. Dit is een grote verandering. De overheid stelt deze regel in om alles makkelijker te maken. De Europese Commissie werkt ook aan een voorstel, VIDA genaamd.

Dit voorstel wil dat alle Europese landen vanaf 2024 elektronische facturatie gebruiken. En tegen 2028 moet heel de EU dit doen.

Ik heb zelf al ervaring met het PEPPOL-netwerk. Dit netwerk helpt bij het versturen van elektronische facturen. Het is slim om nu al te beginnen met PEPPOL, ook al is het pas in 2026 verplicht.

Het maakt je leven makkelijker omdat je facturen snel en veilig kunt versturen en ontvangen. Het volgende deel gaat over hoe dit precies werkt in België.

Conclusie

E-facturatie wordt een must voor alle Belgische bedrijven in 2026. Dit proces maakt facturen sneller, goedkoper en nauwkeuriger. Tools zoals ERP-pakketten en PEPPOL-netwerktoegang helpen je om klaar te zijn.

Er is genoeg hulp beschikbaar, van e-books tot artikelen over optimalisatie. Laat deze kans niet liggen om jouw bedrijf efficiënter te maken.

Veelgestelde Vragen

1. Wat betekent e-facturering verplicht in België vanaf 2026?

Vanaf 2026 moeten alle Belgische bedrijven en zelfstandigen elektronisch factureren. Dit houdt in dat gestructureerde elektronische facturen de norm worden voor transacties met andere bedrijven en overheidsinstanties.

2. Voor wie is e-invoicing verplicht?

E-invoicing wordt verplicht voor alle belastingplichtige ondernemingen in België, inclusief kmo’s, grote bedrijven en zelfstandigen die diensten of producten leveren.

3. Wat zijn de voordelen van elektronische facturatie?

Elektronische facturatie biedt tal van voordelen zoals een efficiëntere digitale workflow, snellere verwerking van facturen en minder fouten. Het draagt ook bij aan een milieuvriendelijker bedrijfsproces.

4. Hoe kunnen bedrijven beginnen met e-invoicing?

Jouw bedrijf kan beginnen door een geschikt elektronisch systeem te kiezen dat voldoet aan de internationale standaard voor het verzenden van elektronische facturen, zoals het PEPPOL access point.

5. Zijn er uitzonderingen op de verplichting voor e-facturering?

De specifieke details over uitzonderingen zijn nog niet volledig duidelijk, maar de lidstaat bepaalt zelf hoe ver de verplichting gaat en wanneer deze precies van toepassing is.

6. Wat moet ik doen als mijn bedrijf nog niet klaar is voor e-invoicing?

Het is belangrijk om zo snel mogelijk te beginnen met de voorbereidingen. Overweeg om advies in te winnen bij experts op het gebied van digitale facturatie en bekijk welke systemen het beste passen bij jouw bedrijf.

Ten slotte

Om af te sluiten zijn er een paar programma’s die ik er echt even voor je wil uitlichten. De keuze op het vlak van boekhoudsoftware is namelijk enorm! Er zijn er al ruim 150!

 • Onafhankelijk van wat je doet en voor iedereen geschikt; MKB, ZZP, dienstverlenend, of met een webshop. Dan is E-boekhouden de gevestigde naam. Dit complete pakket kun je hier gratis proberen
 • Een heel populaire speler voor de online ondernemer neemt je administratie in vogelvlucht uit handen. Online factureren? Geen probleem. Eerlijke prijs, super kwaliteit: Moneybird is je vogel. Direct gratis proberen.
 • Wanneer je als dienstverlenende ZZP’er aan de slag bent, van eenvoud houdt en de kosten laag wilt houden, dan is BUNNI een goede keuze. Deze aanbieder maakt je administratie tot een grap, zo makkelijk. Ook BUNNI heeft een gratis proefperiode.
 • Ten slotte wil ik afsluiten met mijn favoriet Moneymonk maakt het leven voor zzp’ers echt tot een feestje en beperkt de tijd voor je administratie tot minuten. Met alle functionaliteiten die je nodig hebt; uren- en rittenregistratie, projectmanagement, en BTW aangifte. Natuurlijk, met een gratis proefmaand.

Check deze toppers zeker, wanneer jij minder wilt boekhouden, meer wilt ondernemen. En altijd zicht wil hebben op je cijfers. En… jij hebt vast wel wat beters te doen, dan al die software te testen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven