Elektronisch Factureren Wetgeving: Alles Over e-Factureren in Nederland

In dit artikel

Heb je moeite met het bijhouden van de laatste regels over e-factureren in Nederland? Ik snap het, ik heb er zelf ook doorheen moeten spitten. Met de nieuwe wetgeving die sinds 1 januari 2017 van kracht is, is e-factureren nu verplicht voor zakendoen met de Nederlandse overheid.

Dit artikel legt je uit hoe je aan deze eisen kunt voldoen en wat de voordelen zijn. Lees snel verder!

Belangrijkste inzicht

Met de juiste boekhoudsoftware stroomlijn jij je boekhouding enorm. Hoewel het aanbod enorm is- zijn er een paar toppers die altijd terugkomen. E-boekhouden is nog altijd de populairste. Dankzij het brede scala aan functionaliteiten is voor elke type ondernemer geschikt.

Ben je dienstverlenend veeleisend om kwaliteit- maar ook qua eenvoud? Dan is Moneymonk de uitverkorene.

Probeer e-Boekhouden gratis– en volg deze link voor een gratis maand Moneymonk.

Een open laptop met Exact Boekhoudsoftware in een modern kantoor.

Samenvatting

 • Sinds 1 januari 2017 is elektronisch factureren verplicht voor zakendoen met de Nederlandse overheid, wat zorgt voor snellere betalingen en minder papierwerk.
 • Digitaal factureren bespaart tot 75% op kosten door processen te automatiseren en handmatige handelingen te verminderen, wat leidt tot minder fouten en efficiëntere administratie.
 • Voor het versturen en ontvangen van e-facturen moet men toegang hebben tot het PEPPOL-netwerk en facturen moeten in XML-formaat en UBL-formaat worden verstuurd.
 • De Europese Unie heeft regels gesteld die elektronisch factureren uiterlijk in 2028 verplicht maken voor handel tussen bedrijven, terwijl België dit al vereist vanaf 1 januari 2026.
 • Een goede voorbereiding op e-factureren omvat het kiezen van het juiste ERP-systeem of facturatiesoftware, aansluiten bij het PEPPOL-netwerk, en het begrijpen dat e-facturatie meer inhoudt dan het versturen van facturen als pdf via e-mail.

Begrip van e-factureren en de voordelen

E-factureren verandert hoe we facturen sturen en ontvangen. Het maakt alles sneller, goedkoper en veiliger voor bedrijven.

Voordelen van Digitaal Factureren

Digitaal factureren snijdt de kosten met wel 75% terug. Dit komt omdat het automatiseren van de facturatieproces handmatige handelingen vermindert. U spaart geld uit dat anders aan papier, inkt en verzendkosten besteed zou worden.

Ook vermindert het de tijd die nodig is om facturen te maken en te versturen.

Snelle verwerking leidt tot snellere betalingen.”

Fouten maken is menselijk, maar digitaal factureren helpt deze te voorkomen. Uw rekeningen zijn altijd actueel omdat gegevens direct in uw boekhoudsysteem ingevoerd worden. Dit betekent minder fouten en altijd up-to-date cijfers.

Het maakt uw administratie efficiënter en geeft een helder overzicht van uw financiën.

Huidige wetgeving rond e-factureren in Nederland

De wetgeving in Nederland eist dat leveranciers aan de overheid hun rekeningen digitaal versturen. Dit zorgt voor snellere betaling en minder papierwerk. Ontdek alles wat je moet weten over deze regels en hoe jij je kunt voorbereiden.

Elektronisch Factureren Wetgeving

In Nederland wordt e-factureren steeds meer de standaard, vooral voor handel tussen bedrijven. Dit komt door de nieuwe regels van de Europese Unie. Deze regels verplichten het gebruik van elektronische facturen voor deze transacties uiterlijk in 2028.

Ook België volgt dit voorbeeld en verplicht e-factureren vanaf 1 januari 2026 via het PEPPOL-netwerk.

Ik merk dat overheden, zoals gemeenten en provincies, en bedrijven steeds vaker moeten aanpassen. Ze gebruiken software die helpt bij het makkelijk verzenden en ontvangen van facturen via elektronische wegen.

Dit maakt alles sneller en efficiënter. Wij, als ondernemers, moeten dus goed letten op hoe we onze systemen inrichten om aan deze nieuwe wetten te voldoen.

Belangrijke aspecten bij het voorbereiden op e-factureren

E-factureren in Nederland vraagt om een goede voorbereiding. Je moet de juiste software kiezen die aansluit bij de regels voor digitale facturen.

Facturatieregels

Voor mij is het duidelijk dat facturatieregels belangrijk zijn bij elektronisch factureren. Vanaf 1 januari 2017 moet je als leverancier aan de Nederlandse Rijksoverheid verplicht een e-factuur sturen.

Dit geldt ook voor Vlaanderen. Je hebt hiervoor bijvoorbeeld een ERP-systeem of facturatiesoftware nodig. Ook moet je toegang hebben tot het PEPPOL-netwerk om je facturen te versturen en te ontvangen.

Dit zorgt ervoor dat je facturen naadloos van het ene naar het andere systeem gaan.

Ik heb ervaren dat op de juiste manier voorbereiden essentieel is. Het gebruik van PEPPOL en het XML-formaat helpt om aan deze regels te voldoen. Je start met de implementatie van dit formaat en zorgt ervoor dat ook je leveranciers dit kunnen gebruiken.

Het is een grote stap richting efficiënter werken. Dit maakte mijn facturen sneller verwerkt en ik kreeg mijn betalingen eerder binnen. Het volgen van deze regels helpt niet alleen om aan de wet te voldoen, maar verbetert ook de snelheid en precisie van je facturatieproces.

Voorbereiding op Digitaal Factureren

Voorbereiden op digitaal factureren is meer dan alleen kiezen voor de juiste software. Het vereist een goede strategie en inzicht in de nodige tools. Hieronder volgt mijn aanpak om mezelf klaar te maken voor het versturen van e-facturen.

 1. Ik begin met het selecteren van een geschikt ERP-pakket of facturatietool. Dit zorgt ervoor dat ik mijn bedrijfsprocessen efficiënt kan beheren, inclusief het aanmaken en versturen van e-facturen.
 2. Vervolgens sluit ik me aan bij het PEPPOL – netwerk. Dit netwerk maakt het mogelijk om veilig facturen uit te wisselen met bedrijven en overheden binnen Europa, waaronder Nederland.
 3. Ik schaf ook een documentverwerkingstool aan die helpt bij de automatisering van het ontvangst – en verzendproces van invoerdocumenten.
 4. Het is belangrijk om te begrijpen dat e-facturatie niet gaat over het simpelweg versturen van facturen als pdf via e-mail, maar dat deze als xml-bestandstype en in UBL-formaat moeten zijn.
 5. Met Quadient’s OMS-500 werk ik eraan om mijn documentoutput te uniformeren. Dit instrument ondersteunt niet alleen de Nederlandse en Vlaamse normen voor e-facturatie, maar maakt ook professionalisering van uitgaande documentstromen mogelijk.
 6. Tenslotte stel ik er zeker van dat mijn boekhoudpakket gekoppeld kan worden aan PEPPOL voor het makkelijk versturen van facturen naar klanten binnen dit netwerk.

De stap naar digitaal factureren is een cruciaal onderdeel in de digitalisering van mijn bedrijf. Door bovenstaande stappen te volgen, positioneer ik mezelf zo dat ik niet alleen voldoe aan de huidige regelgeving rondom elektronisch factureren, maar ook klaar ben voor toekomstige ontwikkelingen op dit gebied.

Na deze voorbereiding kijk ik ernaar uit om de voordelen zoals snellere betaling en minder fouten bij het factureringsproces volop te benutten. Het volgende waar ik me op ga richten is hoe ik effectief gebruikmaak van elektronisch factureren binnen mijn dagelijkse bedrijfsvoering.

Conclusie: De toekomst van e-factureren in Nederland

We hebben gezien dat e-factureren in Nederland veel voordelen biedt. Het maakt processen sneller en vermindert fouten. Voor bedrijven en de overheid levert dit grote besparingen op.

E-facturen moeten we volgens een vaste structuur versturen. Dit zorgt voor helderheid. Het gebruiken van goede programma’s is essentieel voor het verwerken van deze digitale rekeningen.

WhiteVision is zo’n tool die helpt.

De toekomst van digitaal factureren ziet er rooskleurig uit. Steeds meer bedrijven en overheidsinstanties zien de waarde in van digitaal uitwisselen van rekeningen. Dit verplicht zijn voor zaken doen met de overheid stimuleert dit nog meer.

De techniek achter e-factureren, zoals OCR-programma’s, speelt hierbij een grote rol. Zij maken het omzetten van gescande documenten naar bruikbare data makkelijk.

Denk groot, start klein. Begin vandaag nog met het verkennen van elektronisch factureren. Zo ben je klaar voor de digitale toekomst. Er zijn genoeg bronnen en instrumenten die je op weg helpen.

Dit avontuur naar efficiëntie en minder fouten is het waard. Met elke digitale rekening zetten we een stap vooruit naar een slimmere manier van werken.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is e-factureren?

E-factureren is het elektronisch versturen en ontvangen van facturen, waardoor papieren facturen overbodig worden. Dit systeem maakt gebruik van een gestandaardiseerde digitale infrastructuur om factuurgegevens efficiënt uit te wisselen.

2. Is e-factureren verplicht in Nederland?

Ja, het verzenden van e-facturen aan onderdelen van de rijksoverheid, provincies, en waterschappen is verplicht. Deze regelgeving zorgt ervoor dat facturen sneller worden betaald en het proces efficiënter verloopt.

3. Hoe kan ik een e-factuur versturen naar de rijksoverheid?

Om een e-factuur te sturen naar de rijksoverheid, moet je gebruikmaken van het leveranciersportaal van de rijksoverheid of via Digipoort. Deze platforms zorgen voor een veilige en gestructureerde uitwisseling van factuurgegevens.

4. Wat zijn de voordelen van e-factureren?

E-factureren biedt meerdere voordelen, zoals snellere betaling van facturen, minder fouten bij het verwerken van inkomende en uitgaande facturen, en een efficiëntere administratie doordat alles digitaal wordt bewaard.

5. Kan ik hulp krijgen bij het overstappen op e-factureren?

Ja, er is een helpdesk e-factureren beschikbaar voor ondernemers die ondersteuning nodig hebben bij het overstappen op elektronisch factureren. Zij kunnen advies geven over softwareleveranciers en helpen bij technische vragen.

6. Wat moet ik doen als ik problemen ondervind met e-factureren?

Als je problemen ondervindt met e-factureren, kun je contact opnemen met de helpdesk e-factureren of raadplegen op ondernemersplein.nl voor meer informatie over wet- en regelgeving en praktische tips voor het oplossen van problemen.

Ten slotte

Om af te sluiten zijn er een paar programma’s die ik er echt even voor je wil uitlichten. De keuze op het vlak van boekhoudsoftware is namelijk enorm! Er zijn er al ruim 150!

 • Onafhankelijk van wat je doet en voor iedereen geschikt; MKB, ZZP, dienstverlenend, of met een webshop. Dan is E-boekhouden de gevestigde naam. Dit complete pakket kun je hier gratis proberen
 • Een heel populaire speler voor de online ondernemer neemt je administratie in vogelvlucht uit handen. Online factureren? Geen probleem. Eerlijke prijs, super kwaliteit: Moneybird is je vogel. Direct gratis proberen.
 • Wanneer je als dienstverlenende ZZP’er aan de slag bent, van eenvoud houdt en de kosten laag wilt houden, dan is BUNNI een goede keuze. Deze aanbieder maakt je administratie tot een grap, zo makkelijk. Ook BUNNI heeft een gratis proefperiode.
 • Ten slotte wil ik afsluiten met mijn favoriet Moneymonk maakt het leven voor zzp’ers echt tot een feestje en beperkt de tijd voor je administratie tot minuten. Met alle functionaliteiten die je nodig hebt; uren- en rittenregistratie, projectmanagement, en BTW aangifte. Natuurlijk, met een gratis proefmaand.

Check deze toppers zeker, wanneer jij minder wilt boekhouden, meer wilt ondernemen. En altijd zicht wil hebben op je cijfers. En… jij hebt vast wel wat beters te doen, dan al die software te testen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven