Hoe maak je een Engelse factuur? (SEO geoptimaliseerd)

In dit artikel

Het maken van een Engelse factuur lijkt soms moeilijker dan het is. Ik heb dit probleem ook gehad en ontdekte dat meer dan 50% van de internationale facturen in het Engels wordt opgesteld.

Na veel onderzoek heb ik handige tips gevonden. In dit artikel deel ik die met je, zodat ook jij makkelijk een Engelse factuur kan maken. Begin nu en maak je werk makkelijker!

Belangrijkste inzicht

Met de juiste boekhoudsoftware stroomlijn jij je boekhouding enorm. Hoewel het aanbod enorm is- zijn er een paar toppers die altijd terugkomen. E-boekhouden is nog altijd de populairste. Dankzij het brede scala aan functionaliteiten is voor elke type ondernemer geschikt.

Ben je dienstverlenend veeleisend om kwaliteit- maar ook qua eenvoud? Dan is Moneymonk de uitverkorene.

Probeer e-Boekhouden gratis– en volg deze link voor een gratis maand Moneymonk.

Een open laptop met Exact Boekhoudsoftware in een modern kantoor.

Samenvatting

 • Het is essentieel om specifieke Engelse termen te kennen en correct te gebruiken op je factuur, zoals ” Invoice Number” en ” VAT Identification Number“, voor duidelijke communicatie met internationale klanten.
 • Gebruik van een online facturatieprogramma kan helpen bij het gemakkelijk en professioneel opstellen van Engelstalige facturen, terwijl je ook voldoet aan alle eisen voor digitale facturatie.
 • Het correct vermelden van het btw – nummer van buitenlandse ondernemingen op jouw facturen is cruciaal om aan internationale handelsregels te voldoen en problemen met belastingdiensten te voorkomen.
 • Bij het factureren naar Engeland en Amerika moet er rekening worden gehouden met kleine verschillen in adresopbouw en mogelijk de noodzaak om de btw te verleggen, om je facturen correct en geldig te maken.
 • Correct factureren in vreemde valuta en up-to-date blijven met actuele wisselkoersen is belangrijk om financiële nauwkeurigheid te behouden en betalingsvertragingen of verliezen door wisselkoerseffecten te voorkomen.

Aanvullende eisen voor facturen naar het buitenland

Voor het verzenden van facturen naar het buitenland ontdekte ik dat er extra regels gelden. Zo moet ik altijd het btw-nummer van de buitenlandse onderneming vermelden. Dit stuk informatie is cruciaal, want zonder kan de factuur ongeldig worden.

Het voelt soms als een puzzel om alle gegevens correct op de factuur te krijgen, zeker omdat de btw vaak verlegd is. Dit betekent dat ik ‘VAT Reverse Charge’ of ‘Exempt from VAT’ duidelijk op de factuur moet aangeven, wat aantoont dat het btw-tarief 0% is.

Tijdens mijn ervaring met het factureren buiten de EU leerde ik ook over de fiscale verschillen. Deze kennis hielp me te voorkomen dat ik fouten maakte, die later problemen met belastingdiensten konden veroorzaken.

Ik merk dat het goed is om op de hoogte te blijven van deze regels. Ze kunnen namelijk veranderen en ik wil zorgen dat mijn facturen altijd aan de juiste eisen voldoen. Door deze aanpak heb ik minder stress bij het versturen van mijn internationale facturen en weet ik dat mijn bedrijf professioneel overkomt.

Tips voor het opstellen van een Engelstalige factuur

Naast het volgen van aanvullende eisen voor internationale facturen, is het cruciaal om je Engelstalige factuur correct op te stellen. Dit zorgt ervoor dat je professioneel overkomt en voorkomt misverstanden. Hier deel ik mijn beste tips voor het maken van een foutloze Engelse factuur.

 1. Gebruik de juiste termen: Zorg dat je vertrouwd raakt met Engelse financiële terminologie. Woorden als “invoice” (factuur), “due date” (vervaldatum), en “quantity” (hoeveelheid) moeten correct worden gebruikt. Een lijst met veelvoorkomende termen helpt je hierbij.
 2. Houd het helder en overzichtelijk: Een duidelijke lay-out is essentieel. Gebruik koppen en bullet points om verschillende secties aan te geven zoals diensten of producten, prijzen, en totaalbedragen.
 3. Vermeld alle relevante informatie: Zorg ervoor dat je niet alleen je eigen contactgegevens toevoegt, maar ook die van de ontvanger, inclusief het buitenlandse btw-nummer indien nodig.
 4. Let op de adresopbouw: Adressering kan variëren per land. Controleer de juiste format and adresopbouw voor het land waarnaar je jouw factuur stuurt om verwarring te voorkomen.
 5. Specificeer betalingsvoorwaarden: Duidelijke instructies over hoe en wanneer je betaald wilt worden zijn cruciaal. Vermeld bijvoorbeeld welke betalingsmethoden geaccepteerd worden en binnen welke termijn de betaling moet plaatsvinden.
 6. Maak gebruik van een online facturatieprogramma: Programma’s zoals E-boekhouden.nl stellen je in staat om gemakkelijk professionele Engelstalige facturen te maken die voldoen aan alle eisen, inclusief automatische btw-aangifte.
 7. Controleer dubbel op fouten: Alvorens de factuur te verzenden, controleer deze grondig op typ- of rekenfouten. Dit verhoogt niet alleen jouw professionaliteit maar voorkomt ook vertraging in betaling.
 8. Bied gratis downloads aan: Als extra service kun je voorbeeldfacturen beschikbaar maken voor download, wat kan helpen bij het standaardiseren van processen binnen jouw organisatie.

Door deze richtlijnen toe te passen zorg ik ervoor dat mijn Engelstalige facturen altijd duidelijk, professioneel en in lijn met internationale standaarden zijn.

Digitale facturatie: Voordelen en Methoden

Digitale facturatie heeft mijn leven als zzp’er met een eenmanszaak echt veranderd. Ik verstuur nu al mijn facturen online, wat zoveel sneller en efficiënter is. Het bespaart me tijd, omdat ik alles met enkele klikken kan regelen, van het opstellen tot het versturen van een factuur.

Bovendien helpt het me om mijn administratie netjes en up-to-date te houden, aangezien alle transacties electronisch worden gearchiveerd.

“Digitale facturatie maakt het zakendoen over grenzen heen gemakkelijker.”

Er zijn verschillende methoden om digitale facturen te maken en te versturen. Ik gebruik bijvoorbeeld vaak een online facturatieprogramma. Deze programma’s bieden sjablonen die je kunt aanpassen, wat heel handig is.

Ook kun je de betalingen direct volgen en zien wanneer een klant jouw factuur heeft betaald. Dit is vooral handig bij het zakendoen met klanten in bijvoorbeeld België of Nederland, omdat je zo inzicht houdt in openstaande posten.

Factureren naar Engeland en Amerika

Na het verkennen van digitale facturatie en de voordelen ervan, richten we ons nu op specifiek factureren naar Engeland en Amerika. Factuur maken voor deze landen vereist een beetje meer aandacht.

Zo is het belangrijk het btw-nummer van de onderneming in het buitenland te vermelden en in sommige gevallen de btw te verleggen. Dit zorgt ervoor dat jouw factuur voldoet aan de internationale regels en voorkomt mogelijke complicaties met de belastingdiensten.

Bij het opstellen van een Engelse factuur zijn er kleine verschillen in adresopbouw tussen Engeland en Amerika die je moet kennen. In Amerika bijvoorbeeld, komt de staat vóór de postcode, iets wat in Nederland of Engeland niet gebruikelijk is.

Gratis voorbeelden van facturen kunnen je helpen dit correct te doen. Deze details lijken klein, maar zijn cruciaal voor een vlekkeloze facturatie naar het buitenland en zorgen ervoor dat jouw internationale handelsverkeer soepel loopt.

Het belang van correct factureren in vreemde valuta

Na het bespreken van factureren naar Engeland en Amerika, komt een ander cruciaal aspect aan bod: het belang van correct factureren in vreemde valuta. Dit is een stap die niet onderschat mag worden.

Een fout in de valuta kan grote gevolgen hebben. Bijvoorbeeld, het kan leiden tot betalingsvertragingen of zelfs verlies van geld door ongunstige wisselkoersen. Daarom is het essentieel om altijd de juiste valuta te gebruiken en bij te blijven met de actuele wisselkoersen.

Tools zoals online factuurprogramma’s kunnen hier enorm bij helpen. Ze bieden functies aan die automatisch de juiste wisselkoers toepassen.

Het opnemen van het btw-nummer van een buitenlandse onderneming op je factuur is ook een belangrijk element in internationale handel. Dit verzekert dat je aan alle wettelijke eisen voldoet en voorkomt problemen met belastingdiensten.

Kennis en hulpmiddelen delen, zoals Johan Ooms doet voor zzp’ers, speelt een belangrijke rol in het vereenvoudigen van dit proces. Door gebruik te maken van diensten zoals e-boekhouden.nl, maak ik gebruik van de mogelijkheid om onbeperkt en correct te factureren in vreemde valuta, wat mijn internationale transacties aanzienlijk vergemakkelijkt.

Conclusie

Het maken van Engelse facturen hoeft niet ingewikkeld te zijn. We hebben gezien dat eenvoudige stappen en duidelijke richtlijnen kunnen helpen. Het gebruik van juiste termen en formaten maakt jouw factuur professioneel.

Belangrijk is ook het vermelden van het btw-nummer en de juiste adressering. Online programma’s zoals e-boekhouden.nl maken het nog makkelijker. Dit laat zien dat je met de juiste hulpmiddelen efficiënt en correct een Engelstalige factuur kunt opstellen.

Pak deze kans om jouw zakelijke documenten naar een hoger niveau te tillen.

Veelgestelde Vragen

1. Hoe stel ik een correcte Engelse factuur op?

Om een correcte Engelse factuur op te stellen, gebruik je een factuurvoorbeeld dat aan alle factuureisen voldoet. Zorg ervoor dat termen zoals “exempt” correct worden gebruikt als je producten of diensten vrijgesteld van btw levert.

2. Waar kan ik een voorbeeld van een Engelse factuur downloaden?

Je kunt gemakkelijk een voorbeeld van een Engelse factuur gratis downloaden online. Deze voorbeelden helpen je om de juiste lay-out en uitdrukkingen te gebruiken.

3. Wat zijn de extra eisen voor een factuur die naar het buitenland gaat?

Voor een factuur die naar het buitenland gaat, zijn er extra eisen, zoals het vermelden van “btw verlegd” bij leveringen waarbij de btw is verlegd. Bekijk de website van de Belastingdienst voor alle aanvullende factuureisen.

4. Hoe kan ik mijn Engelse facturen optimaliseren voor internationale handel?

Optimaliseer je Engelse facturen door duidelijke termen en uitdrukkingen te gebruiken die internationaal erkend zijn. Maak gebruik van resources zoals het e-book ‘Zakelijk corresponderen in 4 talen!’ om fouten te voorkomen.

5. Kan ik hulp krijgen bij het maken van Engelse facturen?

Ja, er zijn veel bronnen beschikbaar om je te helpen bij het maken van Engelse facturen. Van gratis downloads en tips tot online trainingen, je vindt hulp om je boekhoudkennis te vergroten.

6. Waar moet ik op letten bij het versturen van een Engelse factuur naar Nederland?

Wanneer je een Engelse factuur naar Nederland verstuurt, zorg ervoor dat deze voldoet aan de Nederlandse factuureisen en dat alle relevante informatie, zoals btw-gegevens, correct is vermeld.

Ten slotte

Om af te sluiten zijn er een paar programma’s die ik er echt even voor je wil uitlichten. De keuze op het vlak van boekhoudsoftware is namelijk enorm! Er zijn er al ruim 150!

 • Onafhankelijk van wat je doet en voor iedereen geschikt; MKB, ZZP, dienstverlenend, of met een webshop. Dan is E-boekhouden de gevestigde naam. Dit complete pakket kun je hier gratis proberen
 • Een heel populaire speler voor de online ondernemer neemt je administratie in vogelvlucht uit handen. Online factureren? Geen probleem. Eerlijke prijs, super kwaliteit: Moneybird is je vogel. Direct gratis proberen.
 • Wanneer je als dienstverlenende ZZP’er aan de slag bent, van eenvoud houdt en de kosten laag wilt houden, dan is BUNNI een goede keuze. Deze aanbieder maakt je administratie tot een grap, zo makkelijk. Ook BUNNI heeft een gratis proefperiode.
 • Ten slotte wil ik afsluiten met mijn favoriet Moneymonk maakt het leven voor zzp’ers echt tot een feestje en beperkt de tijd voor je administratie tot minuten. Met alle functionaliteiten die je nodig hebt; uren- en rittenregistratie, projectmanagement, en BTW aangifte. Natuurlijk, met een gratis proefmaand.

Check deze toppers zeker, wanneer jij minder wilt boekhouden, meer wilt ondernemen. En altijd zicht wil hebben op je cijfers. En… jij hebt vast wel wat beters te doen, dan al die software te testen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven