Hoe kies je het beste facturatie- en boekhoudprogramma voor jouw bedrijf? – Tips voor het kiezen van het juiste facturatie en boekhoudprogramma voor jouw bedrijf

In dit artikel

Het kiezen van het juiste facturatie- en boekhoudprogramma kan aanvoelen als een doolhof. Ik ken het gevoel, want ook ik heb gezocht naar dat ene programma dat alles biedt wat mijn onderneming nodig heeft.

In dit artikel deel ik mijn bevindingen en geef ik je heldere adviezen om de beste match voor jouw bedrijf te vinden. Ontdek welk programma jou helpt groeien.

Belangrijkste inzicht

Met de juiste boekhoudsoftware stroomlijn jij je boekhouding enorm. Hoewel het aanbod enorm is- zijn er een paar toppers die altijd terugkomen. E-boekhouden is nog altijd de populairste. Dankzij het brede scala aan functionaliteiten is voor elke type ondernemer geschikt.

Ben je dienstverlenend veeleisend om kwaliteit- maar ook qua eenvoud? Dan is Moneymonk de uitverkorene.

Probeer e-Boekhouden gratis– en volg deze link voor een gratis maand Moneymonk.

Een opgeruimd bureau met laptop, calculator en financiële documenten.

Samenvatting

 • Kijk naar compatibiliteit van het facturatie – en boekhoudprogramma met jouw bedrijfsvoering, zoals integratie met bestaande systemen en de schaalbaarheid.
 • Vergelijk kosten, houd rekening met maandelijkse tarieven en verborgen kosten en beoordeel de balans tussen prijs en geboden functionaliteiten.
 • Selecteer een programma op basis van essentiële functies zoals facturatiemogelijkheden, betalingsverwerking, overzicht financiën, en gebruiksgemak.
 • Zorg voor goede klantenservice van de softwareleverancier, zodat je bij vragen of problemen snel en adequaat hulp krijgt.
 • Sta open voor nieuwe technologieën zoals cloud-based facturatie- en boekhoudprogramma’s maar weeg ook de voor- en nadelen af tegenover offline programma’s.

Wat is een facturatie- en boekhoudprogramma?

Een facturatie- en boekhoudprogramma is essentieel voor het efficiënt beheren van je financiële administratie. Het stelt je in staat om snel en eenvoudig facturen te maken, versturen en volgen.

Ook houd je overzicht over betalingen, openstaande posten, en kun je jouw btw-aangifte met een paar klikken regelen. Dit soort software ondersteunt zzp’ers en bedrijven van verschillende groottes bij hun dagelijkse financiën.

Met de juiste tool automatiseer je repetitieve taken zoals het inboeken van bonnetjes dankzij slimme functies zoals scan & herken. Je ziet realtime hoe je bedrijf ervoor staat, maakt jaarrekeningen aan, en de salarisadministratie wordt een stuk minder tijdrovend.

Of je nu werkt met iOS of Android, de meeste programma’s hebben een mobiele app, zodat je ook onderweg aan je boekhouding kunt werken. En met opties voor een gratis proefperiode kun je testen welk boekhoudpakket het beste past bij jouw manier van online boekhouden.

Een opgeruimd bureau met laptop, calculator en financiële documenten.

Factoren om te overwegen bij het kiezen van een facturatie- en boekhoudprogramma

Bij de selectie van een facturatie- en boekhoudprogramma stuit je op talloze opties, elk met unieke eigenschappen. Het is cruciaal om na te denken over welke aspecten echt belangrijk zijn voor jouw specifieke onderneming, zodat je niet alleen een programma kiest dat nu past, maar ook meegroeit met je bedrijf in de toekomst.

Compatibiliteit met uw bedrijf

Elk bedrijf heeft zijn eigen unieke behoeftes, en dat geldt ook voor boekhoudsoftware. Als zzp’er zoek ik naar software die me helpt met mijn aangifte inkomstenbelasting, terwijl een groter bedrijf misschien meer heeft aan uitgebreide rapportages zoals winst- en verliesrekening.

Kijk goed welke functies voor jou cruciaal zijn. Past het programma bijvoorbeeld bij de manier waarop jij je betalingen regelt, zoals via PayPal of je bank? Ook de schaalbaarheid is essentieel; groeit de software met je mee als je bedrijf zich ontwikkelt?.

Ik let ook op hoe makkelijk het programma integreert met andere systemen die ik gebruik. Kun je eenvoudig gegevens importeren vanuit andere tools? Denk aan klantgegevens uit een CRM-systeem of transacties via verschillende betaalplatformen.

Gelukkig bieden aanbieders zoals e-Boekhouden.nl en Silvasoft pakketten die rekening houden met deze aspecten. Ze maken het leven van freelancers en ondernemers een stuk eenvoudiger met functies die aansluiten bij de dagelijkse praktijk van factureren en boeken.

En vergeet niet, goede software biedt ook betrouwbare klantenservice; een support widget kan goud waard zijn als je snel hulp nodig hebt.

Kosten

Het bekijken van de prijskaartjes van diverse boekhoudprogramma’s is een slimme zet. Ik let op de maandelijkse kosten en vergelijk de tarieven van verschillende opties. Dit helpt me ervoor te zorgen dat ik niet te veel betaal voor functies die ik misschien niet eens gebruik.

Het draait allemaal om het vinden van die perfecte balans tussen wat het programma biedt en wat het kost.

Ik zoek ook naar eventuele verborgen kosten, zoals toeslagen voor updates of extra ondersteuning. Voor mij is het belangrijk dat de prijzen duidelijk en transparant zijn, zodat ik niet voor verrassingen kom te staan.

Een efficiënt boekhoudprogramma dat past binnen mijn budget maakt het runnen van mijn zaak een stuk overzichtelijker.

Functies en tools

Het uitkiezen van de juiste functies en tools in een facturatie- en boekhoudprogramma is cruciaal. Ze vereenvoudigen mijn taken en sparen kostbare tijd die ik liever aan mijn zaak besteed.

 • Facturatiemogelijkheden: Een goed programma stelt me in staat snel professionele facturen te maken. Dit omvat het toevoegen van mijn bedrijfslogo, het berekenen van de btw en het bijhouden van betalingstermijnen.
 • Betalingsverwerking: Ik zoek naar software die betalingen efficiënt verwerkt en synchroniseert met mijn bankrekening om mijn cashflow te beheren.
 • Kostenposten beheren: Het is belangrijk dat het programma mij helpt kostenposten eenvoudig te categoriseren en bij te houden voor een nauwkeurige financiële administratie.
 • Aangifte doen: De tool moet mij ondersteunen bij het correct invullen en tijdig indienen van belastingaangiftes, zonder dat ik door stapels papierwerk hoef.
 • Bankkoppeling: Ik wil mijn transacties automatisch laten importeren door een koppeling met de bank, zodat alles up-to-date blijft zonder handmatige invoer.
 • Overzicht financiën: Duidelijkheid over mijn financiën is essentieel; daarom zoek ik naar dashboards die mij realtime inzichten geven in winsten, verliezen en kasstromen.
 • Cloud toegankelijkheid: Met cloud boekhoudpakketten kan ik overal vandaan werken. Ideaal als zzp’er die vaak onderweg is of op verschillende locaties werkt.
 • Opslagcapaciteit: Mijn documenten moeten veilig zijn opgeslagen, waarbij ik me geen zorgen hoef te maken over verlies van data door bijvoorbeeld problemen met een harde schijf.

Klantenservice

Goede klantenservice is cruciaal bij het kiezen van een facturatie- en boekhoudprogramma. Ik wil zeker weten dat er hulp beschikbaar is als ik vragen heb of tegen problemen aanloop.

Daarom zoek ik naar leveranciers die snel reageren en diepgaande ondersteuning bieden.

Een programma met een uitstekende klantenservice betekent dat ik me geen zorgen hoef te maken over onvoorziene problemen. Problemen oplossen gaat sneller en ik kan doorgaan met mijn dagelijkse bedrijfsvoering.

Dit geeft mij als zzp’er de rust dat mijn financiële administratie in goede handen is.

Een financieel analist analyseert gegevens in een moderne kantooromgeving.

Top Facturatie- en Boekhoudprogramma’s voor 2024

Om je te gidsen door het oerwoud van software, licht ik een tip van de sluier op met enkele top facturatie- en boekhoudprogramma’s die dit jaar de markt domineren. Ze bieden geavanceerde mogelijkheden die passen bij de dynamische wensen van moderne ondernemers, van zzp’ers tot grotere bedrijven.

e-Boekhouden.nl

Ik gebruik e-Boekhouden.nl en kan je vertellen dat het één van de meest gebruikte boekhoudprogramma’s in Nederland is. Speciaal aanbevolen voor starters en ZZP’ers, past het perfect bij mijn onderneming.

Zonder hoofdpijn automatiseren ik mijn facturen, offertes en urenregistratie. Dit alles met een paar muisklikken online toegankelijk.

Het boekhoudprogramma biedt ook een gratis proefperiode, zodat ik echt kon ervaren hoe het werkt voordat ik besloot. Facturen op maat sturen naar klanten gaat vlekkeloos, waardoor ik meer tijd overhoud voor wat écht telt in mijn zaak.

Nu laten we eens kijken naar Silvasoft, een ander programma dat jouw aandacht verdient.

Silvasoft

Na het bespreken van e-Boekhouden.nl, wil ik overgaan naar Silvasoft, een andere krachtpatser in de wereld van boekhoudsoftware. Dit platform staat bekend om zijn brede scala aan functionaliteiten.

Van het opstellen van offertes en facturatie tot aan projectbeheer en uiteraard boekhouden, Silvasoft biedt ondernemers een complete oplossing. Het is niet alleen veelzijdig, maar ook nog eens verrassend betaalbaar.

Dit maakt het een slimme keus voor bedrijven die veel waarde hechten aan een goede prijs-kwaliteitverhouding.

Met Silvasoft wordt online boekhouden en factureren een fluitje van een cent. De software is speciaal ontworpen om gebruiksvriendelijk te zijn, zodat je zonder hoofdbrekens je administratie kunt beheren.

Door de lof die het ontvangt voor zowel betaalbaarheid als functionaliteit, trek ik Silvasoft dan ook vaak voor bij aanbevelingen aan mede-ondernemers. Het past zich soepel aan de behoeften van jouw bedrijf aan, of je nu net begint of al flink aan de weg timmert.

En met de toevoeging van functionele cookies, analytische cookies en cookies van derden, zoals vereist door kvk te Enschede, wordt je ervaring nog persoonlijker en efficiënter.

DigiBTW

Ik gebruik DigiBTW en vind het fantastisch voor mijn zzp-bedrijf. Het is speciaal ontworpen voor zelfstandige ondernemers zoals ik, waardoor ik mijn volledige boekhouding en facturatie online kan regelen.

Voor maar tien euro per maand is het heel betaalbaar, en als je kiest voor een jaarlijkse betaling, krijg je zelfs twee maanden cadeau. Dat is pas waar voor je geld!

Mijn ervaringen met DigiBTW zijn positief; het staat niet voor niets bekend als het beste boekhoudprogramma voor zzp’ers. Ik kan mijn afschrijvingen bijhouden, snel professionele facturen opstellen en mijn financiën zijn altijd up-to-date.

Ik ben altijd op zoek naar manieren om efficiënter te werken, en dit programma helpt daar zeker bij. Het vergelijken van prijzen en functies met andere programma’s bevestigde mijn keuze: DigiBTW biedt alles wat ik nodig heb voor mijn bedrijf.

Voor- en nadelen van online versus offline boekhoudprogramma’s

De keuze tussen online en offline boekhoudprogramma’s kan behoorlijk impact hebben op de dagelijkse bedrijfsvoering. Hier onderzoek ik de voor- en nadelen van beide opties om je te helpen bij het maken van een geïnformeerde beslissing.

Online Boekhoudprogramma’s Offline Boekhoudprogramma’s
Voordeel Real-time toegang tot data vanaf elke locatie. Geen afhankelijkheid van een internetverbinding.
Voordeel Automatische updates en back-ups. Volledige controle over data op eigen servers of computers.
Voordeel Lagere aanschafkosten door SaaS abonnementsmodellen. Eenmalige aankoop, geen doorlopende kosten.
Nadeel Afhankelijk van een stabiele internetverbinding. Updates en back-ups moeten handmatig uitgevoerd worden.
Nadeel Mogelijke veiligheidsrisico’s door opslag in de cloud. Minder flexibel, toegang voornamelijk vanaf één locatie.
Nadeel Sommige functies kunnen beperkt zijn zonder internet. Initiële installatie kan complexer zijn.

Het afwegen van deze voor- en nadelen is essentieel. Bedenk wel dat de behoeften van jouw bedrijf uniek zijn en jouw keuze daarmee in lijn moet zijn.

Veelgestelde vragen over facturatie- en boekhoudprogramma’s

Na het afwegen van de voor- en nadelen van online en offline boekhoudprogramma’s, heb je waarschijnlijk nog een aantal vragen. Hieronder vind je antwoorden op veelgestelde vragen die ik vaak tegenkom:

 • Kan ik mijn huidige gegevens eenvoudig overzetten naar een nieuw facturatie – of boekhoudprogramma?
 • Zijn deze programma’s geschikt voor internationaal gebruik?
 • Hoe veilig zijn mijn financiële gegevens in deze programma’s?
 • Welke soorten rapportages kan ik genereren met deze software?
 • Wat moet ik doen als ik technische problemen ondervind met het softwarepakket?
 • Hoe vaak worden deze systemen bijgewerkt met nieuwe functies of belastingregels?

Overzicht van Facturatie- en Boekhoudprogramma’s

Na het doorlopen van de veelgestelde vragen is het tijd om een overzicht te geven van enkele top facturatie- en boekhoudprogramma’s die beschikbaar zijn. Ik heb ze in een handig overzicht gezet, zodat je snel de verschillende opties en hun kenmerken kunt vergelijken.

Programma Kosten Functionaliteiten Gebruiksvriendelijkheid Ondersteuning
e-Boekhouden.nl Vanaf €9,95 per maand Uitgebreid, inclusief voorraadbeheer Intuïtief en makkelijk in gebruik Goede klantenservice met cursussen
Silvasoft Vanaf €12,50 per maand Breed scala aan modules Eenvoudige interface Uitstekende support
DigiBTW Vanaf €10 per maand Speciaal voor zzp’ers Zeer gebruiksvriendelijk Deskundige helpdesk

In dit overzicht zie je direct de maandelijkse kosten, maar let ook op wat je daarvoor terugkrijgt. De functionaliteiten lopen uiteen van basis boekhouden tot geavanceerde voorraadbeheer opties. Elk programma heeft zijn eigen sterktes, vooral op het gebied van gebruiksvriendelijkheid en ondersteuning. Dit zijn cruciale factoren die je zeker moet meewegen in je keuze.

Conclusie

Het uitkiezen van een passend facturatie- en boekhoudprogramma legt de grondsteen voor een gestroomlijnde financiële administratie. We hebben gezien hoe belangrijk het is om software te vinden die meegroeit met jouw unieke bedrijfsbehoeften.

Zie jij de voordelen al van een programma dat tijd bespaart en fouten vermindert? De juiste keuze kan immers leiden tot een efficiëntere bedrijfsvoering en meer overzicht in jouw financiën.

Vergeet niet de stap-voor-stap handleiding te checken voor nóg meer inzicht in het maken van de beste keuze. Sta jezelf toe geïnspireerd te raken en kies voor een oplossing die als motor dient voor jouw bedrijfssucces.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is belangrijk bij het kiezen van een facturatie- en boekhoudprogramma?

Het is essentieel om voor een programma te kiezen dat voldoet aan de behoeften van jouw bedrijf, zoals gebruiksgemak, functionaliteit voor btw-aangifte, rapportage-opties en ondersteuning voor als je vragen hebt.

2. Hoe weet ik of een facturatie- en boekhoudprogramma betrouwbaar is?

Kijk naar de reputatie van de leverancier, lees recensies van andere gebruikers en controleer of het programma up-to-date blijft met de nieuwste regelgeving.

3. Kan ik het facturatie- en boekhoudprogramma aanpassen aan mijn bedrijf?

Ja, veel programma’s bieden personalisatie-opties zodat je zelf facturen kunt ontwerpen en rapportages kunt instellen die passen bij jouw specifieke bedrijfsvoering.

4. Zijn er facturatie- en boekhoudprogramma’s die me helpen tijd te besparen?

Zeker, zoek naar programma’s die automatisering bieden voor terugkerende taken zoals factureren, boekingen en het opstellen van financiële overzichten om efficiënter te werken.

Ten slotte

Om af te sluiten zijn er een paar programma’s die ik er echt even voor je wil uitlichten. De keuze op het vlak van boekhoudsoftware is namelijk enorm! Er zijn er al ruim 150!

 • Onafhankelijk van wat je doet en voor iedereen geschikt; MKB, ZZP, dienstverlenend, of met een webshop. Dan is E-boekhouden de gevestigde naam. Dit complete pakket kun je hier gratis proberen
 • Een heel populaire speler voor de online ondernemer neemt je administratie in vogelvlucht uit handen. Online factureren? Geen probleem. Eerlijke prijs, super kwaliteit: Moneybird is je vogel. Direct gratis proberen.
 • Wanneer je als dienstverlenende ZZP’er aan de slag bent, van eenvoud houdt en de kosten laag wilt houden, dan is BUNNI een goede keuze. Deze aanbieder maakt je administratie tot een grap, zo makkelijk. Ook BUNNI heeft een gratis proefperiode.
 • Ten slotte wil ik afsluiten met mijn favoriet Moneymonk maakt het leven voor zzp’ers echt tot een feestje en beperkt de tijd voor je administratie tot minuten. Met alle functionaliteiten die je nodig hebt; uren- en rittenregistratie, projectmanagement, en BTW aangifte. Natuurlijk, met een gratis proefmaand.

Check deze toppers zeker, wanneer jij minder wilt boekhouden, meer wilt ondernemen. En altijd zicht wil hebben op je cijfers. En… jij hebt vast wel wat beters te doen, dan al die software te testen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Boekhoudprogramma aanbieding

Hoelang blijf je nog zoeken?

Het antwoord is dichterbij dan je denkt… Ja, echt waar. Kies dit boekhoudprogramma en bespaar zeeën van tijd.

Direct Gratis proberen