Facturatieregels: Welke eisen voldoen uw facturen aan?

In dit artikel

Het opstellen van correcte facturen kan lastig zijn. Ik heb dit zelf ondervonden en weet dat het een veelvoorkomend struikelblok is. Na veel onderzoek, ontdekte ik dat er specifieke regels zijn die we moeten volgen.

Dit artikel laat zien hoe je facturen maakt die aan alle eisen voldoen. Blijf lezen, het wordt interessant.

Belangrijkste inzicht

Met de juiste boekhoudsoftware stroomlijn jij je boekhouding enorm. Hoewel het aanbod enorm is- zijn er een paar toppers die altijd terugkomen. E-boekhouden is nog altijd de populairste. Dankzij het brede scala aan functionaliteiten is voor elke type ondernemer geschikt.

Ben je dienstverlenend veeleisend om kwaliteit- maar ook qua eenvoud? Dan is Moneymonk de uitverkorene.

Probeer e-Boekhouden gratis– en volg deze link voor een gratis maand Moneymonk.

Een open laptop met Exact Boekhoudsoftware in een modern kantoor.

Samenvatting

 • Zorg ervoor dat uw facturen altijd de vereiste gegevens bevatten zoals volledige naam en adres, BTW-identificatienummer, KvK-nummer, factuurdatum en uniek nummer, beschrijving van goederen of diensten, prijs per item en totale prijs, BTW-tarieven en bedragen, en betalingsvoorwaarden. Dit helpt bij een duidelijke administratie voor zowel u als de belastingdienst.
 • Houd rekening met bijzondere regels voor bepaalde soorten facturen zoals die voor diensten en producten buiten Nederland, accijnsgoederen zoals alcohol en tabak, nieuwe transportmiddelen naar andere EU-landen en digitale diensten aan consumenten in de EU. Dit verzekert dat uw facturatie altijd overeenkomt met de specifieke btw-wetgeving.
 • Wees op de hoogte van de verschillen in facturatieregels voor binnenlandse en buitenlandse handel. Bijvoorbeeld, binnen de EU geldt een btw-drempel van €10.000 voor verkoop op afstand. Buiten de EU zijn de regels weer anders en moet u kunnen aantonen dat goederen het land hebben verlaten.
 • Het niet naleven van facturatieregels kan leiden tot grote problemen zoals flinke boetes van de belastingdienst, het verlies van het recht om btw terug te vragen, onenigheid met klanten of leveranciers, en zelfs juridische geschillen. Dit benadrukt het belang van correct factureren.
 • Maak gebruik van automatische systemen en hulpmiddelen om te zorgen dat uw facturen altijd aan de vereisten voldoen. Dit maakt het proces efficiënter en helpt fouten te voorkomen. Blijf ook op de hoogte van de laatste ontwikkelingen omtrent facturatieregels door advies in te winnen bij instanties zoals het Enterprise Europe Network.

Welke eisen moeten facturen voldoen voor uw btw-administratie?

Uw facturen moeten aan specifieke criteria voldoen voor de belastingdienst. Dit zorgt dat u en uw klanten duidelijk zien wat er betaald moet worden.

Verplichte gegevens op uw factuur

Facturen maken is een groot deel van mijn werk als ondernemer. Ik zorg ervoor dat elke factuur alle nodige informatie bevat voor de belastingdienst. Hieronder vind je een lijst met gegevens die ik altijd op mijn facturen zet:

 1. Volledige Naam en Adres: Zowel mijn bedrijfsnaam en -adres als die van mijn klant moeten duidelijk vermeld staan. Dit maakt het voor iedereen helder wie zaken doen.
 2. BTW-identificatienummer: Ik voeg altijd mijn btw-nummer toe, samen met dat van mijn EU-klanten bij intracommunautaire leveringen.
 3. KvK-nummer: Mijn inschrijfnummer bij de Kamer van Koophandel ontbreekt nooit. Het bewijst dat ik officieel geregistreerd sta als bedrijf.
 4. Factuurdatum en Uniek Nummer: Elke factuur krijgt zijn eigen datum en een doorlopend nummer om ze gemakkelijk te kunnen identificeren en archiveren.
 5. Beschrijving van Goederen of Diensten: Ik schrijf duidelijk op wat ik heb verkocht of welke dienst ik heb geleverd, inclusief hoeveelheden.
 6. Prijs per Item en Totale Prijs: De kosten per stuk en het totaalbedrag exclusief btw laat zien hoe de eindsom is berekend.
 7. BTW-tarieven en Bedragen: Afhankelijk van wat ik lever, pas ik verschillende btw-tarieven toe en bereken het totale btw-bedrag dat betaald moet worden.
 8. Betalingsvoorwaarden: Ik noteer uiterste betaaldatum en betalingswijze om misverstanden te voorkomen.

Ik houd altijd rekening met speciale regels voor buitenlandse handel, zoals andere BTW-regels binnen de Europese Unie (EU) of daarbuiten, net zoals de drempel voor afstandsverkopen aan EU-klanten.

Het volgen van deze punten helpt mij te voldoen aan e-facturatieregelgeving in Europa, waar elektronische factureren steeds gebruikelijker wordt dankzij zijn efficiëntie in het boekhoudbestel.

Zulke gestructureerde facturen maken ook onderdeel uit van professioneel leveranciersbeheer, waardoor niet alleen alles netjes gearchiveerd blijft maar ook transacties vlotter verlopen tussen mij en mijn klanten of leveranciers binnen Europa.

Door deze lijst na te lopen elke keer als ik een factuur maak, verzeker ik mezelf ervan dat al mijn documenten aan de vereiste standaarden voldoen. Het geeft rust in mijn dagelijkse ondernemerschap omdat ik weet dat alles correct is ingevuld voor belastingaangifte of eventuele controle door financiële instellingen.

Bijzondere regels voor bepaalde soorten facturen

Voor bepaalde soorten facturen gelden unieke regels. Deze specifieke vereisten zorgen ervoor dat je btw-administratie altijd klopt. Hier bespreek ik enkele van deze bijzondere regels.

 1. Facturen voor diensten en producten buiten Nederland: Als je goederen of diensten verkoopt aan bedrijven of consumenten in andere EU-landen, moet je de btw-regels van die landen volgen. Dit betekent soms dat je op jouw factuur een ander btw-tarief moet vermelden dan wat je gewend bent.
 2. Accijnsgoederen zoals alcohol en tabak: Voor het verkopen van accijnsgoederen zijn er aparte regels. Je moet niet alleen de standaard informatie op de factuur zetten, maar ook specifieke details over de accijnzen die van toepassing zijn.
 3. Nieuwe transportmiddelen naar andere EU-landen: Verkoop jij nieuwe voertuigen, boten of vliegtuigen aan klanten in andere lidstaten? Dan zijn er aparte eisen voor jouw facturen waarbij o.a. het chassisnummer of registratienummer vermeld moet worden.
 4. Digitale diensten aan consumenten in de EU: Voor digitale diensten als e-books, online cursussen en webinars geldt dat je rekening moet houden met de btw-regeling voor elektronische diensten binnen de EU. Oftewel, je past het btw-tarief toe van het land waar jouw klant gevestigd is.

Elk van deze situaties vraagt om een nauwgezette aanpak van hoe jij jouw facturen opstelt. Dit helpt niet alleen bij een correcte afdracht van belasting maar voorkomt ook problemen met belastingdiensten in binnen- en buitenland. Door mij te houden aan deze aangepaste regels, zorg ik ervoor dat mijn administratie altijd tip-top in orde is en vermijd ik boetes of naheffingen.

Verschillen in facturatieregels voor binnenlandse en buitenlandse handel

Bij het handelen binnen Nederland volg ik een aantal regels voor mijn facturen. Deze regels zorgen ervoor dat alles netjes volgens de btw-wetgeving verloopt. Maar als ik producten of diensten verkoop aan klanten in andere landen, veranderen de facturatieregels.

Voor verkopen binnen de EU geldt bijvoorbeeld een btw-drempel van €10.000. Als mijn omzet hierboven komt, moet ik de btw aangeven in het land van mijn klant.

Buiten de EU zijn de regels weer anders. Ik hoef dan geen btw te rekenen op mijn facturen aan klanten. Maar, ik moet wel kunnen aantonen dat de goederen het land hebben verlaten. Dit bewijs is belangrijk voor mijn administratie en voor de belastingdienst.

Accijnsgoederen en nieuwe vervoermiddelen hebben ook speciale regels die ik moet volgen. Elk land heeft zijn eigen regels hiervoor, wat het soms lastig maakt om precies te weten wat ik moet doen.

De gevolgen van niet aan de facturatieregels voldoen

Niet aan de facturatieregels voldoen brengt grote problemen met zich mee. Bedrijven kunnen bijvoorbeeld flinke boetes krijgen van de belastingdienst. Die boetes kunnen echt oplopen als je niet oppast.

Ook kan het gebeuren dat je het recht verliest om btw terug te vragen. Dat is een recht waar je normaal gesproken gebruik van mag maken wanneer je alles volgens de regels doet. Maar maak je een fout in de facturatie, dan kan dat recht zomaar verdwijnen.

En dat wil je natuurlijk voorkomen want het kost je direct geld.

Daarnaast leidt foutief factureren vaak tot onenigheid met klanten of leveranciers. Dit kan resulteren in langdurige juridische geschillen. Deze situaties kosten niet alleen veel tijd, maar ook een hoop geld en energie.

En in sommige gevallen kan het zelfs zover komen dat de relatie met belangrijke partners beschadigd raakt. Dit alles benadrukt hoe belangrijk het is om altijd zorgvuldig en correct te factureren.

Het gaat niet alleen om het vermijden van geldboetes, maar ook om het in stand houden van goede relaties met klanten en partners.

Meer over Facturatieregels en Eisen

Ik zorg ervoor dat mijn facturen altijd voldoen aan de specifieke eisen voor het verkopen van producten en diensten aan klanten in verschillende EU-landen. Dit betekent onder meer dat ik rekening houd met de btw-drempel van €10.000 voor verkoop op afstand.

Ik gebruik automatische systemen, zoals een webshop software, om dit proces te vergemakkelijken en fouten te voorkomen.

Wie zakendoet in het buitenland, kan niet om de speciale regels voor accijnsgoederen en nieuwe vervoermiddelen heen.”

Daarnaast zoek ik actief naar mogelijkheden om de door mij betaalde btw op zakelijke aankopen terug te vorderen. Hiervoor zorg ik dat mijn administratie altijd up-to-date is en mijn facturen juist worden opgesteld.

Dankzij het gratis advies van het Enterprise Europe Network blijf ik op de hoogte van alle regels en eisen die gelden binnen en buiten de EU. Dit stelt me in staat slimme beslissingen te nemen die mijn bedrijf vooruithelpen.

Conclusie

Uw facturen correct opstellen is essentieel. We hebben gezien wat er op moet staan en welke regels bijzonder zijn voor sommige facturen. Ook de verschillen tussen binnenlandse en buitenlandse handel kwamen aan bod.

Die kennis zorgt ervoor dat uw btw-administratie vlekkeloos verloopt. Eenvoudige stappen maken het makkelijk om alles goed te doen. Dit bespaart u tijd en mogelijke boetes.

Het naleven van deze regels heeft een positieve invloed op uw bedrijf. U vermijdt problemen met de belastingdienst. Deze acties leiden tot succes en groei. Voor meer hulp, raadpleeg het Enterprise Europe Network of advies over de EU-richtlijn betreffende btw.

Start vandaag nog met het verbeteren van uw facturatiemethode. Uw inzet nu betaalt zich later uit in minder zorgen en meer zakelijk succes. Dit onderwerp lijkt misschien complex, maar met de juiste informatie en hulpmiddelen komt u er wel.

Veelgestelde Vragen

1. Wat zijn de basisvereisten voor mijn facturen in 2021?

Uw factuur moet aan een aantal eisen voldoen, zoals vastgesteld door de financiën van uw lidstaat. Dit zorgt ervoor dat uw facturen wettelijk geldig zijn.

2. Moet ik Javascript gebruiken op mijn website om aan de facturatieregels te voldoen?

Nee, het gebruik van Javascript op uw website is niet vereist voor het voldoen aan facturatieregels. Het belangrijkste is dat uw facturen de juiste informatie bevatten.

3. Kan ik mijn facturen aanpassen voor klanten buiten mijn lidstaat?

Ja, u kunt uw facturen aanpassen voor export buiten uw lidstaat, maar zorg ervoor dat ze nog steeds voldoen aan de basisvereisten die door financiën worden aangegeven.

4. Hoe blijf ik op de hoogte van veranderingen in de facturatieregels?

U kunt onze website bezoeken en de volgende pagina bekijken om up-to-date te blijven met eventuele veranderingen in de facturatieregels.

5. Wat gebeurt er als mijn factuur niet aan de eisen voldoet?

Als uw factuur niet aan de gestelde eisen voldoet, loopt u het risico dat deze niet wordt geaccepteerd en dat kan leiden tot vertragingen of problemen met betalingen. Zorg er dus voor dat u alle regels volgt.

Ten slotte

Om af te sluiten zijn er een paar programma’s die ik er echt even voor je wil uitlichten. De keuze op het vlak van boekhoudsoftware is namelijk enorm! Er zijn er al ruim 150!

 • Onafhankelijk van wat je doet en voor iedereen geschikt; MKB, ZZP, dienstverlenend, of met een webshop. Dan is E-boekhouden de gevestigde naam. Dit complete pakket kun je hier gratis proberen
 • Een heel populaire speler voor de online ondernemer neemt je administratie in vogelvlucht uit handen. Online factureren? Geen probleem. Eerlijke prijs, super kwaliteit: Moneybird is je vogel. Direct gratis proberen.
 • Wanneer je als dienstverlenende ZZP’er aan de slag bent, van eenvoud houdt en de kosten laag wilt houden, dan is BUNNI een goede keuze. Deze aanbieder maakt je administratie tot een grap, zo makkelijk. Ook BUNNI heeft een gratis proefperiode.
 • Ten slotte wil ik afsluiten met mijn favoriet Moneymonk maakt het leven voor zzp’ers echt tot een feestje en beperkt de tijd voor je administratie tot minuten. Met alle functionaliteiten die je nodig hebt; uren- en rittenregistratie, projectmanagement, en BTW aangifte. Natuurlijk, met een gratis proefmaand.

Check deze toppers zeker, wanneer jij minder wilt boekhouden, meer wilt ondernemen. En altijd zicht wil hebben op je cijfers. En… jij hebt vast wel wat beters te doen, dan al die software te testen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven