Factureren 12: Factuur, BTW-tarief en Snelstart 12 – Alles wat je moet weten

In dit artikel

Facturen maken en BTW regelen kan lastig zijn. Ik weet hoe moeilijk dit kan zijn, omdat ik het zelf ook heb meegemaakt. In dit artikel deel ik mijn bevindingen en tips om het proces makkelijker te maken met SnelStart 12.

Je leert hoe je een factuur opstelt, BTW toepast en aan alle eisen voldoet. Begin vandaag nog makkelijker met factureren!

Belangrijkste inzicht

Met de juiste boekhoudsoftware stroomlijn jij je boekhouding enorm. Hoewel het aanbod enorm is- zijn er een paar toppers die altijd terugkomen. E-boekhouden is nog altijd de populairste. Dankzij het brede scala aan functionaliteiten is voor elke type ondernemer geschikt.

Ben je dienstverlenend veeleisend om kwaliteit- maar ook qua eenvoud? Dan is Moneymonk de uitverkorene.

Probeer e-Boekhouden gratis– en volg deze link voor een gratis maand Moneymonk.

Samenvatting

  • SnelStart 12 maakt het gemakkelijk om facturen te maken door stap-voor-stap instructies te volgen, zoals het invoeren van klantgegevens en het toevoegen van orderregels.
  • Je kunt het juiste BTW – tarief van 6%, 12%, of 21% toepassen op jouw producten of diensten, afhankelijk van wat je verkoopt, rechtstreeks in SnelStart 12.
  • De Kleineondernemersregeling (KOR) biedt een vrijstelling van BTW voor ondernemers met een omzet onder de €20.000, en deze regeling kan eenvoudig worden ingesteld in SnelStart 12.
  • Door elektronisch te factureren via SnelStart 12 wordt verzekerd dat elke factuur voldoet aan de strengere regels van de Belastingdienst, wat tijd bespaart en de administratie vergemakkelijkt.
  • Correcte BTW – toepassing en naleving van de Belastingdienst regels zijn cruciaal voor de financiële gezondheid van je bedrijf, en SnelStart 12 biedt de tools om dit eenvoudig te beheren.

BTW-tarief toepassen als zelfstandige: 6, 12 of 21%?

Als zelfstandige moet ik kiezen tussen drie verschillende BTW-tarieven voor mijn producten en diensten: 6, 12 of 21 procent. De keuze hangt af van de soort goederen of diensten die ik aanbied.

Producten zoals boeken en voedingsmiddelen vallen vaak onder het lage tarief van 6%. Diensten zoals maaltijden die ter plaatse worden geconsumeerd in de horeca, hebben een middentarief van 12%.

Voor de meeste andere goederen en diensten geldt het standaardtarief van 21%. Deze tarieven bepalen hoeveel BTW ik moet rekenen aan mijn klanten en afdragen aan de belastingdienst.

Voor elke factuur die ik uit mijn bedrijf verzend, zorg ik ervoor dat het juiste BTW-tarief wordt toegepast. Dit is cruciaal voor mijn BTW-administratie en aangifte. Het helpt mij ook om te voldoen aan de eisen die de belastingdienst stelt aan facturen.

Ik gebruik software zoals SnelStart om mijn facturen correct op te maken en ervoor te zorgen dat alle benodigde informatie, inclusief het BTW-bedrag, duidelijk vermeld staat.

“Een goede administratie start met het juiste BTW-tarief.”

De Kleineondernemersregeling en vrijstelling van btw in SnelStart 12

Na het bespreken van de verschillende BTW-tarieven, stuiten we op een interessante regeling voor kleine ondernemers. Ik ben zelf ondernemer en heb te maken met de Kleineondernemersregeling, of KOR, die mij toestaat om vrijgesteld te zijn van BTW als mijn omzet onder de 20.000 euro blijft.

Dit was een gamechanger voor mijn onderneming. In SnelStart 12 heb ik gemerkt dat het instellen van deze vrijstelling eigenlijk heel rechttoe rechtaan is.

Ik begin door specifieke instellingen aan te passen zodat ik kan factureren zonder BTW te rekenen. Dit is niet alleen handig maar ook noodzakelijk om te voldoen aan de regels van de Belastingdienst zonder elke maand BTW af te moeten dragen.

Bovendien boek ik mijn inkoopfacturen op een specifieke grootboekrekening met functie 30 om alles netjes bij te houden. Het was even zoeken hoe dit moest, maar eenmaal ingesteld, maakt het mijn administratie een stuk eenvoudiger en helpt het om precies bij te houden wat mijn financiële positie is ten aanzien van de KOR.

De 12 vereisten die de Belastingdienst aan een factuur stelt

Elke factuur die je verstuurt, moet aan bepaalde regels voldoen. De Belastingdienst kijkt streng naar deze documenten. Zorg dus dat jouw rekeningen al deze punten bevatten. Dit zorgt ervoor dat je geen problemen krijgt met je btw-aangifte.

Elektronisch factureren: wetgeving en voordelen

Elektronisch factureren is meer dan alleen gemakkelijk. Het voldoet aan strikte regels die de Belastingdienst stelt. Ik zorg ervoor dat elke factuur vanuit SnelStart 12 de juiste informatie bevat.

Dit omvat het factuurnummer, btw-nummer en de totale prijs inclusief btw. Zo ben ik zeker dat mijn facturen altijd aan de wetgeving voldoen.

De voordelen liegen er niet om. Elektronisch factureren bespaart me veel tijd en papier. Ook is het verzenden van facturen via e-mail sneller dan per post. Dit maakt het makkelijker om mijn administratie bij te houden en snel te reageren op klanten.

Nu gaan we kijken naar de conclusie, waar we alles samenbrengen.

Conclusie

Factureren in SnelStart 12 maakt jouw administratieve leven een stuk makkelijker. Je leert hoe je stap voor stap een rekening maakt, klantgegevens invult en orderregels toevoegt. Hierdoor pas je moeiteloos de juiste btw-tarieven toe.

Dit bespaart tijd en vermindert fouten. Zet vandaag nog de stap naar efficiënter factureren met SnelStart 12 en zie je bedrijf groeien.

Veelgestelde Vragen

1. Wat moet er op een factuur staan volgens Factureren 12?

Op een factuur moeten basisgegevens zoals het adres waar de onderneming is gevestigd, de handelsnaam, het factuurbedrag inclusief en exclusief btw, en de toegepaste btw-tarieven staan. Factureren 12 helpt ervoor te zorgen dat jouw facturen aan alle eisen voldoen.

2. Hoe bereken ik het juiste BTW-tarief voor mijn producten of diensten?

Het juiste btw-tarief hangt af van het type product of dienst dat je levert. Er zijn verschillende tarieven, zoals 6%, 12%, of soms zelfs helemaal geen btw voor bepaalde vrijgestelde activiteiten. Raadpleeg de website van de belastingdienst of vraag advies aan een boekhouder om het correcte tarief te bepalen.

3. Kan ik met Snelstart 12 gemakkelijk btw-aangifte doen?

Ja, Snelstart 12 maakt het eenvoudig om jouw btw-aangifte voor te bereiden door automatisch de benodigde informatie uit jouw verkoopfacturen en inkomsten en uitgaven te verzamelen. Dit bespaart tijd en zorgt ervoor dat je aangifte correct en op tijd is.

4. Wat als ik vrijgesteld ben van BTW?

Als je vrijgesteld bent van btw, hoef je geen btw te rekenen over jouw diensten of producten en deze ook niet af te dragen. Echter, je moet dit duidelijk op jouw facturen vermelden door bijvoorbeeld “btw vrijgesteld” te noteren. Zorg ervoor dat je aan alle voorwaarden voor deze vrijstelling voldoet.

5. Hoe wijzig ik de factuuropmaak in Snelstart 12?

Om de factuuropmaak te wijzigen in Snelstart 12, ga je naar het tabblad ‘Administratie’ → ‘Instellingen’. Hier kun je kiezen voor ‘Facturen → Verkoopsjablonen’ om een bestaand sjabloon te bewerken of een nieuw sjabloon aan te maken voor jouw facturen.

6. Wat moet ik doen als ik zaken doe met het buitenland?

Wanneer je zaken doet met het buitenland, kunnen andere regels gelden, zoals btw verleggen of verschillende btw-tarieven. Het is belangrijk om goed na te gaan welke regels van toepassing zijn op jouw internationale transacties en deze correct toe te passen op jouw facturen. Snelstart 12 kan helpen bij het correct verwerken van deze transacties.

Ten slotte

Om af te sluiten zijn er een paar programma’s die ik er echt even voor je wil uitlichten. De keuze op het vlak van boekhoudsoftware is namelijk enorm! Er zijn er al ruim 150!

  • Onafhankelijk van wat je doet en voor iedereen geschikt; MKB, ZZP, dienstverlenend, of met een webshop. Dan is E-boekhouden de gevestigde naam. Dit complete pakket kun je hier gratis proberen
  • Een heel populaire speler voor de online ondernemer neemt je administratie in vogelvlucht uit handen. Online factureren? Geen probleem. Eerlijke prijs, super kwaliteit: Moneybird is je vogel. Direct gratis proberen.
  • Wanneer je als dienstverlenende ZZP’er aan de slag bent, van eenvoud houdt en de kosten laag wilt houden, dan is BUNNI een goede keuze. Deze aanbieder maakt je administratie tot een grap, zo makkelijk. Ook BUNNI heeft een gratis proefperiode.
  • Ten slotte wil ik afsluiten met mijn favoriet Moneymonk maakt het leven voor zzp’ers echt tot een feestje en beperkt de tijd voor je administratie tot minuten. Met alle functionaliteiten die je nodig hebt; uren- en rittenregistratie, projectmanagement, en BTW aangifte. Natuurlijk, met een gratis proefmaand.

Check deze toppers zeker, wanneer jij minder wilt boekhouden, meer wilt ondernemen. En altijd zicht wil hebben op je cijfers. En… jij hebt vast wel wat beters te doen, dan al die software te testen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven