Alles wat u moet weten over inschrijving in de administratie van de aangever

In dit artikel

Als je ooit hebt geprobeerd om goederen in te voeren of door te voeren, weet je hoe ingewikkeld de douaneprocessen kunnen aanvoelen. Gelukkig ben ik hier om je door het doolhof van regels en procedures te leiden, want ik heb dit zelf meegemaakt en de fijne kneepjes van Inschrijving in de Administratie van de Aangever tot in detail onderzocht.

In dit artikel deel ik stap voor stap hoe je deze inschrijving effectief kunt beheren, zodat je compliancy zorgen kunt wegnemen. Lees verder en ontdek hoe je deze uitdaging zonder stress tegemoet kunt treden!

Belangrijkste inzicht

Met de juiste boekhoudsoftware stroomlijn jij je boekhouding enorm. Hoewel het aanbod enorm is, zijn er een paar toppers die altijd terugkomen. E-boekhouden is nog altijd de populairste. Dankzij het brede scala aan functionaliteiten is voor elke type ondernemer geschikt.

Ben je dienstverlenend veeleisend om kwaliteit, maar ook qua eenvoud? Dan is Moneymonk de uitverkorene.

Probeer e-Boekhouden gratis, en volg deze link voor een gratis maand Moneymonk.

Een georganiseerd en efficiënt magazijn met douaneinspectie en stadsgezicht.

Samenvatting

 • Inschrijving in de administratie van de aangever maakt het mogelijk voor bedrijven om hun douaneaangiften rechtstreeks in hun eigen logistieke systemen te verwerken, wat tijd en geld bespaart.
 • Voor de procedure van inschrijving heb je een speciale vergunning nodig en het is belangrijk dat alle informatie nauwkeurig wordt vermeld om transparant te blijven voor de douane.
 • Er bestaan verschillende procedures binnen de inschrijving zoals de normale procedure, IIAA met aanbrengen en met periodieke aanvullende aangifte, en IIAA met ontheffing van aanbrengen.
 • Een nauwkeurige administratie is cruciaal voor ieder bedrijf, het helpt bij het maken van belangrijke beslissingen en zorgt voor naleving van fiscale verplichtingen.
 • Outsourcing van financiële administratie kan bedrijven helpen zich te concentreren op groei, terwijl KPI’s inzicht geven in financiële prestaties en helpen bij het sturen van processen.

Wat is Inschrijving in de Administratie van de Aangever?

Na het verkennen van de basis, laten we dieper ingaan op inschrijving in de administratie van de aangever. Dit is een complexe maar cruciale methode voor bedrijven die internationaal handelen.

Het staat bedrijven toe om goederen te importeren of exporteren met meer flexibiliteit onder de douanewetgeving. Door deze vergunning kunnen ondernemers hun douaneaangiften direct verwerken in hun eigen logistieke systemen.

Zo wordt elk proces gestroomlijnd en dit bespaart tijd en geld.

Het is essentieel dat alle informatie nauwkeurig in de administratie wordt vermeld, want zo blijft alles transparant voor de douane-inspecteurs. Vergis je niet: inschrijving in de administratie van de aangever draagt ook bij aan de naleving van alle relevante douaneregels.

Hierdoor vermijd je vertragingen bij grensovergangen en zorg je ervoor dat jouw bedrijf soepel blijft lopen. Dit systeem is bijzonder handig voor regelingen zoals actieve veredeling, waarbij goederen tijdelijk worden ingevoerd voor bewerking en daarna weer worden uitgevoerd.

Een georganiseerd en efficiënt magazijn met douaneinspectie en stadsgezicht.

Procedure van Inschrijving in de administratie

De procedure voor inschrijving in de administratie is een cruciaal proces dat bedrijven in staat stelt om hun aangifteproces te versnellen en te vereenvoudigen. Het navigeren door deze procedures vereist aandacht voor de geldende regels en het correct toepassen van vergunningsvoorwaarden, zodat uw onderneming efficiënt en conform de wet handelt.

Normale Procedure

Laten we eens dieper ingaan op de normale procedure voor inschrijven in de administratie van de aangever. De normale procedure is een manier om uw douaneaangiften correct te beheren. Hieronder volgt een toelichting op deze procedure:

 • Allereerst dient u elektronisch aangifte te doen; dit is een standaardeis.
 • Uw goederen moeten bij de douane zijn aangebracht voordat u kunt beginnen met het aangifteproces.
 • Kiest u voor deze methode, dan moet u elke keer een volledige aangifte indienen wanneer uw goederen bij de douane arriveren.
 • Een kenmerk van deze aanpak is dat er na de eerste aangifte geen aanvullende aangiften mogelijk zijn, wat verschilt van vereenvoudigde procedures.
 • Het gebruik van AGS (Aangiftesysteem) is essentieel; dit systeem staat voor Automatisering van Grens Passage en faciliteert de verwerking van invoerrechten.
 • Bedenk dat deze optie minder flexibel kan zijn dan vereenvoudigde procedures omdat elke zending apart moet worden afgehandeld.
 • Mocht er iets niet duidelijk zijn of heeft u hulp nodig bij het omschakelen van AGS naar de normale procedure, AEB biedt hiervoor oplossingen.

IIAA met aanbrengen en met periodieke aanvullende aangifte

Ik sta vaak voor de taak om inschrijving in de administratie te regelen, hierbij is IIAA met aanbrengen en periodieke aanvullende aangifte een cruciale schakel. Dit complexe proces omvat verschillende stappen waar we nauwkeurig mee moeten omgaan.

 • Het begint allemaal wanneer we goederen aanbrengen bij de douane. Dat betekent dat ik ze officieel meld bij binnenkomst in het land.
 • Vervolgens schrijf ik deze goederen direct in mijn administratie in. Die stap zorgt ervoor dat alles netjes wordt gedocumenteerd.
 • Voor deze procedure heb ik een speciale vergunning nodig, bekend als vergunning inschrijving in de administratie van de aangever. Zonder die mag ik dit proces niet zelfstandig uitvoeren.
 • Na het aanbrengen komt de tijd voor periodieke aanvullende aangiften. Ik moet ervoor zorgen dat alle gegevens binnen 10 dagen na afloop van het tijdvak zijn ingediend.
 • Deze aanvullende aangiften bevatten alle details die nog niet bekend waren op het moment van inschrijven.

IIAA met ontheffing van aanbrengen en met periodieke aanvullende aangifte

Naast de standaard IIAA-procedure is er de optie om te kiezen voor een IIAA met ontheffing van aanbrengen, wat net weer even anders werkt. Met deze methode krijg je meer flexibiliteit in hoe je jouw aangiften verwerkt. Hieronder volgt een duidelijke uiteenzetting:

 • Eerst vraag ik een IIAA – vergunning aan bij de douane. Deze vergunning stelt me in staat om gebruik te maken van de vereenvoudigde procedure.
 • Vervolgens dien ik periodiek een aanvullende aangifte in. Dit betekent dat ik na afloop van de afgesproken periode alle informatie verstrek die nodig is voor de definitieve berekening van rechten bij invoer.
 • Deze manier van werken houdt in dat ik niet elke zending apart hoef aan te geven bij binnenkomst, waardoor mijn goederen sneller door het douaneproces gaan.
 • Het correct vastleggen van alle vereiste gegevens in mijn administratie is essentieel. Zo moet ik zorgen dat details als het aantal, gewicht en waarde van goederen kloppen en overeenkomen met mijn facturen.
 • Ook houd ik nauwlettend in de gaten wanneer mijn goederen daadwerkelijk in vrij verkeer treden. Dit moment is namelijk bepalend voor het indienen van mijn aanvullende aangifte.
 • Regelmatige controles door de douane zijn onderdeel van het proces om te waarborgen dat alles op orde is met mijn administratie en ingediende aangiftes.
 • Ik bereid me ook voor op de overgang naar DMS, wat impact heeft op hoe ik toekomstige IIAA – aangiftes zal moeten behandelen.
Een professional zit aan een bureau en bekijkt papierwerk in een georganiseerde kantooromgeving.

Voorwaarden voor de Vergunning Inschrijving in de Administratie van de Aangever

Als ik mijn bedrijf wil laten draaien als een geoliede machine, dan moet ik goed letten op de kleine lettertjes, vooral wanneer het aankomt op de vergunning voor inschrijving in de administratie van de aangever.

Er zijn strikte voorwaarden die ik moet volgen om ervoor te zorgen dat alles volgens het boekje verloopt. Uitvoer, weder uitvoer en passieve veredeling vereisen allemaal dat ik aan bepaalde eisen voldoe.

Dit betekent dat ik goed moet bijhouden welke goederen waar naartoe gaan en onder welke voorwaarden ze verplaatst worden.

Het krijgen van ontheffing van kennisgeving is een handige optie, maar ook hier zijn regels aan verbonden. Ik moet bijvoorbeeld over het AEO-C statuut beschikken, wat weer bewijst dat mijn bedrijfsprocessen betrouwbaar en transparant zijn.

Het zorgt ervoor dat de douane mij als een veilige partner ziet. Bovendien vereist de vergunning dat alle goederen die onder verschillende vergunningen vallen, geboekt staan in één en dezelfde bedrijfsadministratie.

Dit maakt het makkelijker om een helder overzicht te houden over mijn facturen en douanevervoer, terwijl ik tegelijkertijd laat zien dat ik mijn zaakjes serieus neem en zorgvuldig beheer.

Waarom is Administratie Belangrijk?

Een correcte administratie is de ruggengraat van mijn bedrijf. Het zorgt ervoor dat ik altijd weet hoe mijn onderneming er financieel voor staat en helpt mij belangrijke beslissingen te nemen.

Neem ik iemand aan? Kan ik investeren in nieuwe apparatuur? Zonder overzichtelijke administratie zijn deze vragen niet te beantwoorden.

Een goed bijgehouden financiële administratie maakt het ook eenvoudiger om verplichtingen aan de Belastingdienst na te komen. Facturen, vereenvoudigde aangifte, en gegevens over douane-entrepot en tijdelijke invoer moeten allemaal nauwkeurig geregistreerd worden.

Hierdoor vermijd ik boetes en kan ik gebruikmaken van belastingvoordelen. Daarnaast biedt een georganiseerde administratie mij rust omdat ik weet dat alles op orde is. Dit geeft me ruimte om me te richten op wat echt belangrijk is: mijn bedrijf laten groeien.

Verschil tussen Administratie en Boekhouding

Na het benadrukken van het belang van administratie, laten we nu de verschillen tussen administratie en boekhouding ontdekken. Administratie is een breed begrip dat alles omvat wat met het verzamelen, ordenen en opslaan van gegevens en documenten van een onderneming te maken heeft.

Dit gaat van de factuur die je klanten sturen tot aan de personeelsdossiers. Hieronder vallen ook andere taken zoals het bijhouden van afspraken en het regelen van de bedrijfsverzekeringen.

Het is als het ware de ruggengraat van je onderneming die zorgt dat alles soepel draait.

Daarentegen richt boekhouding zich specifiek op de financiële gegevens en transacties. Denk hierbij aan het vastleggen van inkomsten en uitgaven, het opstellen van de balans en winst-en-verliesrekening, en het berekenen van belastingen.

Boekhouding is dus een onderdeel van de administratie, maar wel een essentieel onderdeel dat focust op cijfers en financiële rapportages. Een nauwkeurige financiële administratie helpt bij het maken van strategische beslissingen en is cruciaal voor het succes van je bedrijf.

Praktijkvoorbeelden van aangifte doen door inschrijving in de administratie

Ik geef je een kijkje in de praktische kant van aangifte doen door inschrijving in de administratie. Hier zijn enkele voorbeelden uit de echte wereld die laten zien hoe het proces werkt.

 • Een exporteur van landbouwproducten gebruikt deze methode om snel hun verse goederen over de grens te krijgen. Ze schrijven hun producten in hun administratie in zodra ze klaar zijn voor verzending.
 • Elektronica bedrijven profiteren van deze aanpak door continu onderdelen en eindproducten te importeren en exporteren zonder vertraging bij douane.
 • Fabrikanten met strakke leveringsschema’s passen inschrijving toe om just-in-time leveringen mogelijk te maken, waardoor onnodige opslag wordt voorkomen.
 • Webwinkels die internationaal zaken doen, gebruiken inschrijving in de administratie om klanten snellere verzendtijden te bieden.
 • Autoproducenten coördineren de aankomst van auto – onderdelen via inschrijving, wat helpt bij het stroomlijnen van productieprocessen.
 • Farmaceutische bedrijven zetten dit systeem in voor het efficiënt beheren van hun strikt gereguleerde medicijninvoer.

Outsourcing van Financiële Administratie

Outsourcing van mijn financiële administratie helpt mij om me te concentreren op wat ik het beste doe: mijn bedrijf laten groeien. Door deze belangrijke maar tijdrovende taken uit handen te geven aan experts, zorg ik ervoor dat alles correct wordt afgehandeld.

De professionals die ik inhuur zorgen ervoor dat mijn boekhouding op orde is, jaarrekeningen tijdig ingediend worden en eventuele fiscale voordelen niet over het hoofd gezien worden.

Tegelijk krijg ik als ondernemer meer ruimte om strategische beslissingen te nemen zonder te hoeven worstelen met facturen en balansen. De dienstverleners waarmee ik samenwerk, brengen vaak een frisse blik en stellen resultaatgerichte afspraken voor, iets wat de efficiëntie van mijn bedrijfsvoering ten goede komt.

Bovendien biedt outsourcing de kans om kosten te besparen op de lange termijn, aangezien ik niet investeer in een volledige interne administratieve afdeling.

KPI Voorbeelden voor Financiële Administratie

Effectieve KPI’s zijn essentieel voor het beheren van mijn financiële administratie en het volgen van de prestaties. Deze kritieke prestatie-indicatoren bieden mij inzicht in het financieel reilen en zeilen van mijn bedrijf. Hieronder vind je een overzicht van enkele voorbeelden van KPI’s die ik gebruik om mijn financiële processen te optimaliseren en te sturen.

KPI Beschrijving Berekening Doel
DSO (Days Sales Outstanding) Het gemiddeld aantal dagen dat het duurt voordat ontvangsten van klanten worden geïnd. Totale uitstaande vorderingen / Totale creditomzet * Aantal dagen Verkorten van de betalingstermijn
Crediteurentermijn Het gemiddeld aantal dagen dat het bedrijf nodig heeft om leveranciers te betalen. Totale uitstaande crediteuren / Totale kosten van verkochte goederen * Aantal dagen Optimaliseren van de cashflow
Current Ratio De verhouding die weergeeft in hoeverre de onderneming aan haar korte termijn verplichtingen kan voldoen. Vlottende activa / Kortlopende schulden Liquiditeit waarborgen
ROI (Return on Investment) Het rendement op de investeringen die het bedrijf heeft gedaan. (Netto winst / Investering) * 100% Efficiëntie van investeringen meten
Netto Winstmarge Weergeeft welk percentage van de omzet overblijft als netto winst. (Netto winst / Omzet) * 100% Rendabiliteit verhogen

Deze KPI’s helpen me mijn financiële gezondheid te bewaken en tijdig aanpassingen te maken waar nodig. Door continu analyses uit te voeren met deze indicatoren, kan ik proactief sturen op betere financiële prestaties.

Conclusie

We staan aan de vooravond van belangrijke veranderingen in de douaneadministratie. Het onder de knie krijgen van de inschrijving in de administratie van de aangever zorgt voor naadloze douaneprocedures.

Jouw kennis over DMS en IIAA is nu sterker, klaar om toe te passen in praktijksituaties. Vergeet niet te checken welke updates het handboek douane nog meer voor je heeft. Zet deze nieuwe inzichten in om jouw administratieve processen te stroomlijnen en het maximale uit je onderneming te halen!

Veelgestelde Vragen

1. Wat is de administratie van de aangever?

De administratie van de aangever is het systeem waarin gegevens van importeurs en exporteurs worden geregistreerd voor douane doeleinden.

2. Waarom moet ik mij inschrijven in de administratie van de aangever?

Inschrijving is nodig om als bedrijf internationale handel te drijven en douaneaangiften te kunnen doen.

3. Hoe kan ik me inschrijven in de administratie van de aangever?

U kunt zich inschrijven door het invullen van een aanvraagformulier op de website van de douane of bij het belastingkantoor.

4. Wat gebeurt er na mijn inschrijving in de administratie van de aangever?

Na inschrijving ontvangt u een uniek identificatienummer dat gebruikt moet worden bij alle douanezaken.

5. Kan ik mijn gegevens in de administratie van de aangever wijzigen?

Ja, wijzigingen in uw gegevens kunt u doorgeven aan de douaneautoriteiten om uw registratie actueel te houden.

Ten slotte

Om af te sluiten zijn er een paar programma’s die ik er echt even voor je wil uitlichten. De keuze op het vlak van boekhoudsoftware is namelijk enorm! Er zijn er al ruim 150!

 • Onafhankelijk van wat je doet en voor iedereen geschikt; MKB, ZZP, dienstverlenend, of met een webshop. Dan is E-boekhouden de gevestigde naam. Dit complete pakket kun je hier gratis proberen
 • Een heel populaire speler voor de online ondernemer neemt je administratie in vogelvlucht uit handen. Online factureren? Geen probleem. Eerlijke prijs, super kwaliteit: Moneybird is je vogel. Direct gratis proberen.
 • Wanneer je als dienstverlenende ZZP’er aan de slag bent, van eenvoud houdt en de kosten laag wilt houden, dan is BUNNI een goede keuze. Deze aanbieder maakt je administratie tot een grap, zo makkelijk. Ook BUNNI heeft een gratis proefperiode.
 • Ten slotte wil ik afsluiten met mijn favoriet Moneymonk maakt het leven voor zzp’ers echt tot een feestje en beperkt de tijd voor je administratie tot minuten. Met alle functionaliteiten die je nodig hebt; uren- en rittenregistratie, projectmanagement, en BTW aangifte. Natuurlijk, met een gratis proefmaand.

Check deze toppers zeker, wanneer jij minder wilt boekhouden, meer wilt ondernemen. En altijd zicht wil hebben op je cijfers. En… jij hebt vast wel wat beters te doen, dan al die software te testen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven