interne overboekingen boekhouden | 2024

In dit artikel

Ben je ooit verdwaald in het doolhof van interne overboekingen binnen je boekhouding? Ik weet hoe je je voelt, want ik heb daar ook gestaan, met de rekening 58000 Interne overboekingen als mijn gids.

In dit artikel ontrafel ik het mysterie van interne overboekingen en toon ik je stap voor stap hoe ze je boekhouding kunnen vereenvoudigen. Lees verder en ontdek hoe simpel het eigenlijk kan zijn!

Belangrijkste inzicht

Met de juiste boekhoudsoftware stroomlijn jij je boekhouding enorm. Hoewel het aanbod enorm is, zijn er een paar toppers die altijd terugkomen. E-boekhouden is nog altijd de populairste. Dankzij het brede scala aan functionaliteiten is voor elke type ondernemer geschikt.

Ben je dienstverlenend veeleisend om kwaliteit, maar ook qua eenvoud? Dan is Moneymonk de uitverkorene.

Probeer e-Boekhouden gratis, en volg deze link voor een gratis maand Moneymonk.

Samenvatting

 • Interne overboekingen zijn transacties binnen hetzelfde bedrijf die zorgen voor duidelijke geldstromen zonder externe partijen.
 • Het gebruik van kruisposten helpt bij het tijdelijk beheren van geldstromen en voorkomt verwarring in de financiële administratie.
 • Bij het verwerken van interne overboekingen is het belangrijk om nauwkeurigheid te betrachten en alle stappen zorgvuldig te volgen om fouten te voorkomen.
 • Het memoriaal dagboek is een nuttig instrument voor het boeken van intern overgeboekt geld zonder directe tegenrekening.
 • Een correcte en consequente verwerking en registratie van interne overboekingen zijn essentieel voor een accurate en transparante boekhouding.
 • Vind de boekhoudoplossing die jouw efficiency verhoogt, hier beschikbaar.

Definitie van Interne Overboekingen

Een accountant werkt geconcentreerd aan zijn bureau omgeven door financiële documenten en stadsgezichten.

Na de inleiding is het belangrijk om helder te hebben wat we precies bedoelen met interne overboekingen. Dit zijn transacties waarbij geld van de ene naar de andere rekening binnen hetzelfde bedrijf wordt overgemaakt.

Denk hierbij aan een overboeking van je lopende rekening naar een spaarrekening die beide op naam van jouw onderneming staan. Het unieke aan deze transacties is dat er binnen hetzelfde juridische entiteit geldstromen plaatsvinden, zonder dat er externe partijen bij betrokken zijn.

Het boekhouden van deze interne overboekingen gebeurt vaak via een grootboekrekening die we kruisposten noemen. Deze tussenrekening zorgt ervoor dat we overzicht houden en dat de bedragen die tussen verschillende bankrekeningen worden verplaatst, correct worden geregistreerd.

Op deze manier blijft de financiële administratie accuraat en transparant. De code voor de rekening ‘Interne overboekingen’ is 102, wat bijdraagt aan een geordende boekhouding en makkelijk terug te vinden is in het handboek boekhouden.

Belang van Interne Overboekingen

Een persoon ordent financiële documenten op een bureau in een kantooromgeving.

Interne overboekingen zijn cruciaal voor een gezonde financiële administratie. Zij zorgen ervoor dat geldstromen binnen het bedrijf duidelijk en transparant blijven. Door iedere overboeking correct te boeken onder ‘overboeking’ en niet als kostenpost, houd ik de kosten in de hand en voorkom ik verwarring.

Het apart boeken van deze transacties helpt dubbele boekingen te voorkomen. Dit is essentieel om de boekhouding kloppend te houden. Geld dat verplaatst wordt tussen verschillende bedrijfsrekeningen, zoals van een spaarrekening naar een lopende rekening, moet ik steeds zorgvuldig registreren.

Dit zorgt ervoor dat alle bedragen op de juiste plek in mijn boekhouding staan.

Kruisposten in Interne Overboekingen

Kruisposten zijn als fata morgana’s in de boekhouding; ze bestaan wel, maar niet echt op de plek waar je ze verwacht – laat me je uitleggen hoe deze illusies ontstaan en hoe je ze correct behandelt in jouw financiële administratie.

Definitie en voorbeelden van Kruisposten

Kruisposten zijn in feite tijdelijke tussenstations voor je geldstromen binnen het bedrijf. Stel je eens voor dat je een bedrag moet overboeken van de ene naar de andere zakelijke rekening.

In plaats van direct deze transactie tussen twee rekeningen te boeken, gebruik je een kruispost als tijdelijke opslagplek. Deze grootboekrekening houdt alles netjes bij totdat de betaling daadwerkelijk is verwerkt.

Neem bijvoorbeeld de situatie waarin je aan het einde van de dag de dagontvangsten van contant geld naar de bank wilt overbrengen. Je boekt deze ontvangsten eerst op een kruispostrekening.

De volgende dag, als het geld op de bank staat, boek je het van de kruispost over naar de bankrekening. Dit zorgt voor helderheid in je administratie en helpt je om geen enkele transactie uit het oog te verliezen.

Het Verwerken van Interne Overboekingen

Interne overboekingen zijn een cruciale handeling in het financiële beheer van elk bedrijf. Ik neem je mee in de stappen hoe je deze transacties effectief en foutloos kan registreren in de boekhouding, zodat jouw financiële administratie altijd kloppend is.

Overboeking tussen twee zakelijke rekeningen

Het verplaatsen van geld tussen mijn eigen zakelijke rekeningen lijkt simpel. Toch moet ik dit nauwkeurig doen om mijn boekhouding correct te houden. Hier is hoe ik het aanpak:

 1. Ik kies eerst de twee rekeningen uit waar het om gaat: de rekening waarvan ik wil overboeken en de rekening die het geld ontvangt.
 2. Vervolgens controleer ik de saldi van beide rekeningen om zeker te weten dat de overboeking mogelijk is zonder rood te staan.
 3. Ik maak een transactie aan in mijn boekhoudsoftware onder de categorie ‘Geld ontvangen’, zoals vastgelegd in de belangrijke feiten.
 4. Bij deze stap noteer ik het exacte bedrag en de datum van overboeking, zodat alles keurig aansluit op mijn financiële administratie.
 5. Nu voer ik een dubbele check uit op alle details, omdat fouten in interne overboekingen later voor hoofdbrekens kunnen zorgen.
 6. Na bevestiging boek ik het geld over; direct online via mijn bank of bij sommige software kan dit zelfs geautomatiseerd binnen het systeem.
 7. Het is essentieel om consequent een duidelijke omschrijving bij elke overboeking te noteren, waarin staat waarom ik deze overboeking doe en wat het verband is met mijn onderneming.

Gebruik van een Memoriaal dagboek voor Interne Overboekingen

Soms moet ik geld tussen mijn eigen rekeningen overboeken zonder een directe tegenrekening. Dan pak ik het memoriaal dagboek erbij. Dit is hoe het werkt:

 • Allereerst stel ik vast welke rekeningen ik wil aanpassen met de interne overboeking.
 • Vervolgens open ik het memoriaal dagboek in mijn boekhoudprogramma of – systeem.
 • Ik voer handmatig de twee regels in die horen bij de overboeking; één voor de debetpost en één voor de creditpost.
 • Voor elke boeking controleer ik of de bedragen op zowel de debet – als creditzijde gelijk zijn, dit zorgt voor balans.
 • Als het gaat om een jaarafsluiting of specifieke grootboekmutaties, gebruik ik ook het memoriaal dagboek volgens stap vier.

Voorbeeld van een Interne Overboeking

Laten we een praktische draai geven aan onze uitleg met een tastbaar voorbeeld: stel je voor dat je geld verschuift van een postrekening naar een bankrekening binnen je eigen bedrijf.

Dit is niet alleen een simpele handeling, maar het illustreert ook de essentie van hoe interne overboekingen bijdragen aan een accurate en overzichtelijke boekhouding.

Overschrijving van een postrekening naar een bankrekening

Ik moet vaak geld overzetten tussen mijn eigen rekeningen, en dat hoort bij het dagelijkse beheer van mijn financiën. Laatst heb ik nog 5.000 EUR overgeschreven van mijn postrekening naar mijn bankrekening.

 • Eerst logde ik in op de online banking omgeving van mijn postrekening.
 • Ik zocht de optie voor het maken van een overboeking en selecteerde deze.
 • Vervolgens vulde ik de gegevens in van de bankrekening waarnaar ik het geld wilde versturen.
 • Ik voerde het bedrag van 5.000 EUR in, zoals vastgelegd in het voorbeeld.
 • Voor ik de transactie bevestigde, dubbelcheckte ik alle ingevulde informatie om fouten te vermijden.
 • Na het verifiëren klikte ik op de knop ‘Bevestigen’ om de overboeking te initiëren.
 • Direct na de bevestiging kreeg ik een scherm te zien met de details van de transactie als bewijs dat alles goed was gegaan.
 • Ik noteerde het transactienummer voor mijn administratie; dit is cruciaal voor accuraat boekhouden.
 • Ook hield ik ervoor zorg dat beide rekeningen dezelfde valuta hadden om wisselkoersproblemen te voorkomen.
 • Ten slotte checkte ik na een paar uur of het bedrag correct op mijn bankrekening stond weergegeven, wat succesvol bleek.

Uitgebreide Handleiding over Interne Overboekingen

Het correct verwerken van interne overboekingen vraagt om een zorgvuldige aanpak. Ik zorg ervoor dat elke transactie tussen mijn eigen rekeningen duidelijk wordt vastgelegd. Dit doe ik door gebruik te maken van het juiste grootboeknummer en omschrijving, waardoor verwarring in de toekomst wordt voorkomen.

Het consistent bijhouden van deze gegevens is essentieel voor een nauwkeurige financiële administratie.

Daarnaast let ik op de datum waarop de overboekingen plaatsvinden. Dit is belangrijk voor het bewaken van de cashflow en het op tijd betalen van rekeningen. Wanneer ik merk dat er regelmatig geld tussen rekeningen wordt geschoven, neem ik tijd om te analyseren wat de onderliggende reden hiervoor kan zijn.

Het kan een signaal zijn dat er wijzigingen nodig zijn in mijn financiële planning of dat er efficiënter beheerd kan worden.

Conclusie

Weet je nog hoe belangrijk interne overboekingen zijn voor een heldere administratie? Ik heb je laten zien hoe je deze geldverplaatsingen efficiënt tussen eigen rekeningen boekt. Vergeet niet: het gebruik van de juiste rekening, zoals 58000 Interne Overboekingen, voorkomt fouten.

Deze kennis kan echt het verschil maken in jouw boekhouding. Dus ga ervoor, pas deze stappen toe en kijk hoe je bedrijf financieel steeds sterker staat!

Veelgestelde Vragen

1. Wat zijn interne overboekingen in boekhouden?

Interne overboekingen zijn geldtransfers tussen verschillende rekeningen van dezelfde organisatie.

2. Waarom moet ik interne overboekingen registreren?

Het registreren van interne overboekingen helpt bij het nauwkeurig bijhouden van de financiële situatie van je bedrijf.

3. Kan ik interne overboekingen automatiseren in mijn boekhoudsoftware?

Veel boekhoudprogramma’s bieden de mogelijkheid om interne overboekingen te automatiseren voor efficiëntie.

4. Hoe vaak moet ik interne overboekingen controleren?

Regelmatige controle van interne overboekingen zorgt voor een correcte financiële administratie.

5. Wat is het verschil tussen interne en externe overboekingen?

Interne overboekingen vinden plaats binnen één organisatie, terwijl externe overboekingen geldstromen tussen verschillende entiteiten betreffen.

Veelgestelde Vragen

Conclusie

Weet je nog hoe belangrijk interne overboekingen zijn voor een heldere administratie? Ik heb je laten zien hoe je deze geldverplaatsingen efficiënt tussen eigen rekeningen boekt. Vergeet niet: het gebruik van de juiste rekening, zoals 58000 Interne Overboekingen, voorkomt fouten.

Deze kennis kan echt het verschil maken in jouw boekhouding. Dus ga ervoor, pas deze stappen toe en kijk hoe je bedrijf financieel steeds sterker staat!

Ten slotte

Om af te sluiten zijn er een paar programma’s die ik er echt even voor je wil uitlichten. De keuze op het vlak van boekhoudsoftware is namelijk enorm! Er zijn er al ruim 150!

 • Onafhankelijk van wat je doet en voor iedereen geschikt; MKB, ZZP, dienstverlenend, of met een webshop. Dan is E-boekhouden de gevestigde naam. Dit complete pakket kun je hier gratis proberen
 • Een heel populaire speler voor de online ondernemer neemt je administratie in vogelvlucht uit handen. Online factureren? Geen probleem. Eerlijke prijs, super kwaliteit: Moneybird is je vogel. Direct gratis proberen.
 • Wanneer je als dienstverlenende ZZP’er aan de slag bent, van eenvoud houdt en de kosten laag wilt houden, dan is BUNNI een goede keuze. Deze aanbieder maakt je administratie tot een grap, zo makkelijk. Ook BUNNI heeft een gratis proefperiode.
 • Ten slotte wil ik afsluiten met mijn favoriet Moneymonk maakt het leven voor zzp’ers echt tot een feestje en beperkt de tijd voor je administratie tot minuten. Met alle functionaliteiten die je nodig hebt; uren- en rittenregistratie, projectmanagement, en BTW aangifte. Natuurlijk, met een gratis proefmaand.

Check deze toppers zeker, wanneer jij minder wilt boekhouden, meer wilt ondernemen. En altijd zicht wil hebben op je cijfers. En… jij hebt vast wel wat beters te doen, dan al die software te testen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Boekhoudprogramma aanbieding

Hoelang blijf je nog zoeken?

Het antwoord is dichterbij dan je denkt… Ja, echt waar. Kies dit boekhoudprogramma en bespaar zeeën van tijd.