Wat zijn de gemiddelde kosten voor administratie voor een zzp’er? – Kosten administratie zzp

In dit artikel

Als zzp’er is het soms een puzzel om de kosten voor je administratie in kaart te brengen. Ook ik liep hier tegenaan, en ontdekte dat de gemiddelde jaarlijkse kosten zo’n €1000 kunnen zijn als je alles uitbesteedt.

Dit artikel biedt een helder overzicht van wat je kunt verwachten qua prijzen voor je financiële administratie. Duik erin en krijg grip op je uitgaven!

Belangrijkste inzicht

Met de juiste boekhoudsoftware stroomlijn jij je boekhouding enorm. Hoewel het aanbod enorm is, zijn er een paar toppers die altijd terugkomen. E-boekhouden is nog altijd de populairste. Dankzij het brede scala aan functionaliteiten is voor elke type ondernemer geschikt.

Ben je dienstverlenend veeleisend om kwaliteit, maar ook qua eenvoud? Dan is Moneymonk de uitverkorene.

Probeer e-Boekhouden gratis, en volg deze link voor een gratis maand Moneymonk.

Een financieel specialist analyseert financiële documenten in een modern kantoor.

Samenvatting

 • Een zzp’er betaalt gemiddeld tussen €500 en €1500 per jaar aan een boekhouder, afhankelijk van de complexiteit van de administratie en hoeveel taken zelf gedaan worden.
 • Boekhoudkosten kunnen in rekening worden gebracht als een uurtarief, gemiddeld tussen de €30,- en €60,- per uur, of als maandabonnement, variërend van €79,- tot €92,-.
 • Extra kosten voor diensten zoals het indienen van de omzetbelasting, het opstellen van een jaarrekening en hulp bij inkomstenbelasting kunnen oplopen en moeten ingecalculeerd worden bij de totale administratiekosten.
 • De keuze voor een boekhouder hangt af van persoonlijke behoeften, waarbij het belangrijk is om ervaring, recensies, tarieven en registratie bij beroepsorganisaties te overwegen.
 • Digitale mogelijkheden voor boekhouden kunnen tijd besparen en een proactieve boekhouder die advies geeft over belastingvoordeel kan op termijn financiële winst opleveren.
 • Vind de sleutel tot een georganiseerde boekhouding door deze vergelijking en zie waarom dit systeem wordt aanbevolen.
Een accountant geeft advies aan een zelfstandige in een moderne kantooromgeving.

Wat is een boekhouder voor zzp’ers?

Een boekhouder is mijn onmisbare partner in de financiële wereld. Zij zorgen ervoor dat mijn administratie klopt en up-to-date is, wat essentieel is voor elke zzp’er. Deze professionals houden mijn boeken bij, verzorgen belastingaangiften en geven financieel advies.

Hun fiscale kennis helpt mij om binnen de lijntjes van de wet te kleuren en geen kansen te missen op het gebied van aftrekposten en subsidies.

De rol van een boekhouder gaat verder dan alleen cijfers inboeken; zij zijn mijn adviseurs op het financiële vlak. Door hun expertise kan ik me richten op mijn kernactiviteiten: het leveren van diensten aan mijn klanten.

Hierdoor heb ik meer tijd en energie om mijn zzp-bedrijf te laten groeien. Kortom, een boekhouder ontfermt zich over de administratieve last die komt kijken bij zelfstandig ondernemen.

Nu is het tijd om na te denken over welke taken ik aan een boekhouder toevertrouw.


Een zakenvrouw bespreekt financiële documenten met een accountant in een modern kantoor.

Taken van een boekhouder voor zzp’ers

Ik heb net uitgelegd wat een boekhouder voor zzp’ers doet, en nu duiken we dieper in de specifieke taken van deze financiële experts. Zij zijn onmisbaar voor het op orde houden van je administratie zodat jij je kunt concentreren op jouw eigen specialiteit.

 • Financiële administratie bijhouden: Jouw boekhouder zorgt ervoor dat alle financiële transacties keurig worden geregistreerd. Dit omvat alles van uitgaande facturen tot binnenkomende betalingen.
 • Jaarrekening opstellen: Aan het einde van het jaar maakt de boekhouder een overzicht van de financiële staat van jouw onderneming. Zo zie je in één oogopslag hoe je er financieel voor staat.
 • BTW-aangifte verzorgen: Elk kwartaal moet de btw aangegeven worden bij de Belastingdienst. De boekhouder berekent wat je moet betalen of terugkrijgt en neemt deze taak volledig uit handen.
 • Advies geven over belastingvoordelen: Ze informeren je over mogelijke aftrekposten en belastingvoordelen waar je als zzp’er recht op hebt, waardoor je mogelijk geld bespaart.
 • Communicatie met instanties onderhouden: De boekhouder handelt ook correspondentie af met instellingen zoals de Kamer van Koophandel (KvK) en de Belastingdienst, waardoor jij daar geen omkijken naar hebt.
 • Inkomstenbelasting indienen: Net als bij de btw-aangifte, helpt jouw boekhouder met het invullen en indienen van de aangifte inkomstenbelasting, rekening houdend met alle relevante regels en aftrekposten.

Kosten van een boekhouder voor zzp’ers

Begrijpen wat een boekhouder voor jou als zzp’er gaat kosten is cruciaal, dus lees verder om te ontdekken hoe je deze uitgave slim inplant binnen je budget.

Uurtarief of abonnement?

Bij het kiezen tussen een uurtarief en een abonnement voor je boekhouding, hangt veel af van jouw specifieke situatie. Een uurtarief kan voordelig uitpakken als je maar weinig administratieve hulp nodig hebt.

Je betaalt dan per uur dat de boekhouder voor je werkt, met tarieven die gemiddeld tussen de €30,- en €60,- liggen. Dit is handig als je bijvoorbeeld alleen hulp wilt bij je btw aangifte of salarisadministratie.

Toch kiezen veel zzp’ers voor een maandelijks abonnement bij hun boekhouder. Reden hiervoor is dat de kosten voorspelbaar zijn en je niet voor verrassingen komt te staan. Voor een vast bedrag per maand, gemiddeld tussen de €79,- en €92,-, neemt de boekhouder al je administratie uit handen.

Denk hierbij aan btw aangifte, het verwerken van facturen en het voorbereiden van de jaarrekening, allemaal zonder dat je per uur afrekent.

Kosten per uur

Als zzp’er is het belangrijk om inzicht te hebben in wat je kwijt bent aan administratie. Zelf houd ik mijn kosten graag overzichtelijk en een van de factoren die daarbij speelt zijn de kosten per uur voor een boekhouder. Hieronder vind je een tabel die de uurtarieven weergeeft die je kunt verwachten.

Ervaringsniveau Gemiddeld uurtarief
Beginnend € 40,- tot € 55,-
Medior € 55,- tot € 70,-
Ervaren € 70,- tot € 90,-
Specialist € 90,- tot € 120,-

Gemiddeld ligt het uurtarief voor een boekhouder voor zzp’ers zoals wij rond de €65,-, wat in lijn is met wat je zou verwachten op basis van de markt. De exacte tarieven kunnen variëren, afhankelijk van de complexiteit van je administratie. Kies ik voor een abonnement, dan is de kans groot dat de uurtarieven lager liggen. Deze keuze hangt sterk af van mijn specifieke situatie en hoeveelheid administratie die ik heb liggen. Hou bij het inschakelen van een boekhouder rekening met de balans tussen kosten en de tijd die je ermee bespaart. Zo houd je meer tijd over voor je core business!

Kosten per maand (abonnement)

Na het bespreken van de kosten per uur, is het relevant om de kosten voor een abonnement te benadrukken die voor veel zzp’ers aantrekkelijk kan zijn. Een abonnement voor boekhoudkundige diensten houdt in dat je als zzp’er een vast maandelijks bedrag betaalt. Dit zorgt voor duidelijkheid en vereenvoudigt de budgettering van je administratiekosten.

Hieronder zie je een overzicht van wat je gemiddeld kunt verwachten qua kosten voor een boekhoudabonnement:

Service Kosten (Per Maand)
Starterspakket € 45
Standaard Boekhoudpakket € 75 – € 150
Uitgebreid Boekhoudpakket € 150 – € 250
All-inclusive Boekhoudpakket € 250+

Het starterspakket is vaak geschikt voor zzp’ers met een beperkte administratie, waar de gemiddelde kosten rond de 45 euro liggen. Dit pakket omvat meestal de basistaken zoals boekhouding, btw-aangifte, en een jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting. Wanneer je bedrijf groeit of als je behoefte hebt aan meer ondersteuning en advies, kun je kiezen voor een uitgebreider pakket.

De kosten van een boekhouder komen gemiddeld neer op €87,65 per maand, een bedrag dat jaarlijks ongeveer €1052 kost. Met een abonnement weet je precies waar je aan toe bent, en kom je niet voor financiële verrassingen te staan. Bovendien kan het abonnement vaak naar wens worden aangepast als je meer of minder ondersteuning nodig hebt. Dit maakt het een flexibele en schaalbare oplossing voor de administratieve behoeften van je zzp-bedrijf.

Gemiddelde Kosten voor Administratie voor een zzp’er

Ik betaal als zzp’er aardig wat voor mijn administratie, maar het is de investering waard. Gemiddeld geef ik tussen de €500 en €1500 per jaar uit aan een boekhouder. Deze prijs hangt sterk af van hoeveel werk ik zelf doe en hoe ingewikkeld mijn financiën zijn.

Simpele taken neem ik vaak voor mijn rekening, maar voor de complexere zaken vertrouw ik op de expertise van een professional.

Om mijn belastingaangifte, jaarrekening en andere fiscale verplichtingen goed te regelen, kies ik bewust voor iemand met veel ervaring. Zo weet ik zeker dat alles klopt en kan ik me concentreren op wat ik het liefste doe: mijn eigen bedrijf runnen.

De kosten variëren dus, maar de rust en het vertrouwen dat het goed komt, zijn onbetaalbaar. Laten we eens kijken naar bijkomende kosten waar je rekening mee moet houden als je een boekhouder inschakelt.

Extra kosten van een boekhouder

Terwijl de basisdiensten van een boekhouder je flink op weg helpen, zijn er nog extra posten die je financiële overzicht compleet maken. Denk hierbij aan specifieke aangiftes en rapportages die buiten het standaardpakket vallen en die je onderneming net dat stukje extra aandacht geven.

Kosten voor het laten indienen van de omzetbelasting

Het regelen van omzetbelasting kan behoorlijk ingewikkeld zijn, vooral als zzp’er wil je hier geen fouten in maken. Gelukkig kan ik mijn omzetbelasting laten indienen door een boekhouder.

Dit kost mij tussen de €600,- en €2500,- per jaar, afhankelijk van de complexiteit van mijn administratie en de frequentie van de aangiften. Een boekhouder neemt deze zorg uit handen en zorgt ervoor dat alles correct en op tijd bij de Belastingdienst terechtkomt.

Ik merk dat het uitbesteden van mijn omzetbelasting mij niet alleen tijd bespaart, maar ook veel stress vermindert. Ik hoef me geen zorgen te maken over de steeds veranderende btw-tarieven en regelgeving.

Mijn boekhouder houdt alle veranderingen nauwlettend in de gaten en past mijn aangiften hierop aan. Zo kan ik me focussen op waar ik goed in ben: mijn eigen business runnen!

Kosten voor het opstellen van een jaarrekening

Het maken van een jaarrekening vraagt tijd en expertise van een boekhouder of accountant. Afhankelijk van hoe complex jouw financiën zijn, kunnen de kosten variëren. Voor mij als zzp’er ligt de prijs voor deze dienst gemiddeld rond de 1000 euro per jaar.

Dit is een bedrag dat ik in mijn budget rekening houd, om niet voor verrassingen te staan aan het einde van het boekjaar.

Mijn ervaring leert dat een accountant gemiddeld meer vraagt per uur dan een boekhouder, vaak rond de 90 euro tegenover 60 euro. Deze investering zorgt ervoor dat mijn jaarrekening kloppend en professioneel wordt opgesteld, iets wat mijn zzp onderneming ten goede komt.

Er zijn duidelijke verschillen tussen kleine en grote ondernemingen in de kosten, maar ook in het vinden van de juiste professional die past bij mijn ondernemingsgrootte en budget.

Hiermee houdt ik altijd rekening bij het kiezen van een accountantskantoor of boekhouder. De volgende stap is dan ook vaak het uitbesteden van mijn inkomstenbelasting.

Kosten voor de inkomstenbelasting uitbesteden

Het uitbesteden van de inkomstenbelasting scheelt mij een hoop tijd en zorgen. Ik weet dat het belangrijk is om dit goed te doen, want fouten kunnen duur uitpakken. Een boekhouder met verstand van zaken neemt deze taak voor mij uit handen.

Voor deze service betaal ik een deel van de totale kosten die ik jaarlijks kwijt ben aan mijn boekhouder. Deze investering zorgt ervoor dat mijn aangifte correct en op tijd wordt ingediend, wat mij een gerust gevoel geeft.

Ik kijk altijd naar de mogelijkheid voor een vast tarief per maand of jaar, zo kom ik niet voor verrassingen te staan. Dit geeft me duidelijkheid over wat ik kan verwachten en maakt het makkelijker om mijn financiën te beheren.

Het is een kostenpost waar ik niet op bezuinig, omdat het belangrijk is dat dit professioneel wordt geregeld. Een boekhouder die dit voor zijn rekening neemt, is waar ik op vertrouw voor mijn administratie als zzp’er.

Hoe vind je een goede boekhouder voor zzp’ers?

Een goede boekhouder vinden is belangrijk voor mijn zzp-bedrijf. Ik wil iemand die betrouwbaar is en me helpt mijn financiën op orde te houden.

 • Zoek naar ervaring binnen mijn specifieke branche. Een boekhouder die bekend is met de nuances van mijn vakgebied kan waardevolle inzichten bieden.
 • Lees recensies en vraag om referenties. Tevreden klanten zijn een goed teken, dus ik kijk naar beoordelingen en vraag collega zzp’ers naar hun ervaringen.
 • Onderzoek de tarieven en wat ze inhouden. Ik wil vooraf weten wat ik ga betalen om verrassingen achteraf te voorkomen.
 • Controleer of ze geregistreerd staan bij beroepsorganisaties. Boekhouders die aangesloten zijn bij relevante organisaties laten zien dat ze toegewijd zijn aan hun vak.
 • Maak kennis tijdens een persoonlijk gesprek. Zo kom ik erachter of er een persoonlijke klik is en of de boekhouder mijn visie begrijpt.
 • Bespreek alvast mijn verwachtingen en eisen. Dit zorgt ervoor dat we allebei weten wat we aan elkaar hebben.
 • Kijk naar hun aanbod van diensten. Een boekhouder moet alles kunnen verzorgen, van het opstellen van een factuur tot hulp bij algemene voorwaarden en kvk-registratie.
 • Informeer over digitale mogelijkheden zoals online boekhouden. Het scheelt mij veel tijd als ik documenten digitaal kan aanleveren en inzien.
 • Vraag of ze proactief advies geven om geld te besparen. Een redacteur die meedenkt over fiscale voordelen is goud waard.

Conclusie

Ik zie dat het balanceren van de boeken meer is dan alleen nummers optellen. De keuze tussen een uurtarief of een maandelijks abonnement speelt een grote rol in wat je als zzp’er kwijt bent aan administratiekosten.

Blijf proactief zoeken naar een boekhouder die niet alleen jouw behoeften begrijpt, maar ook met je meedenkt over kostenbesparing. Onthoud: investeren in professionele hulp kan je op termijn juist geld en tijd besparen.

Laat dit artikel de springplank zijn voor jouw succesvolle administratie zonder stress.

Veelgestelde Vragen

1. Wat betaalt een zzp’er gemiddeld aan een boekhouder?

Een zzp’er kan voor het uitbesteden van administratie aan een boekhouder gemiddeld tarieven verwachten die variëren, afhankelijk van de complexiteit van de werkzaamheden.

2. Is het verplicht voor zzp’ers om hun administratie uit te besteden?

Het is niet verplicht voor zzp’ers om hun administratie uit te besteden; ze mogen zelf kiezen of ze dit zelf doen of overlaten aan een professional.

3. Hoe beïnvloedt de Kamer van Koophandel (KvK) de kosten voor mijn administratie als zzp’er?

De Kamer van Koophandel (KvK) heft geen directe kosten voor administratie, maar biedt wel belangrijke informatie die zzp’ers kunnen gebruiken om hun administratieve processen in te richten.

4. Wanneer is het voordelig voor een freelancer om de administratie uit te besteden?

Wanneer de tijd die een freelancer spendeert aan administratie ten koste gaat van winstgevende werkzaamheden, kan uitbesteden meer financieel voordeel opleveren.

Conclusie

Ik zie dat het balanceren van de boeken meer is dan alleen nummers optellen. De keuze tussen een uurtarief of een maandelijks abonnement speelt een grote rol in wat je als zzp’er kwijt bent aan administratiekosten.

Blijf proactief zoeken naar een boekhouder die niet alleen jouw behoeften begrijpt, maar ook met je meedenkt over kostenbesparing. Onthoud: investeren in professionele hulp kan je op termijn juist geld en tijd besparen.

Laat dit artikel de springplank zijn voor jouw succesvolle administratie zonder stress.

Veelgestelde Vragen

1. Wat betaalt een zzp’er gemiddeld aan een boekhouder?

Een zzp’er kan voor het uitbesteden van administratie aan een boekhouder gemiddeld tarieven verwachten die variëren, afhankelijk van de complexiteit van de werkzaamheden.

2. Is het verplicht voor zzp’ers om hun administratie uit te besteden?

Het is niet verplicht voor zzp’ers om hun administratie uit te besteden; ze mogen zelf kiezen of ze dit zelf doen of overlaten aan een professional.

3. Hoe beïnvloedt de Kamer van Koophandel (KvK) de kosten voor mijn administratie als zzp’er?

De Kamer van Koophandel (KvK) heft geen directe kosten voor administratie, maar biedt wel belangrijke informatie die zzp’ers kunnen gebruiken om hun administratieve processen in te richten.

4. Wanneer is het voordelig voor een freelancer om de administratie uit te besteden?

Wanneer de tijd die een freelancer spendeert aan administratie ten koste gaat van winstgevende werkzaamheden, kan uitbesteden meer financieel voordeel opleveren.

Ten slotte

Om af te sluiten zijn er een paar programma’s die ik er echt even voor je wil uitlichten. De keuze op het vlak van boekhoudsoftware is namelijk enorm! Er zijn er al ruim 150!

 • Onafhankelijk van wat je doet en voor iedereen geschikt; MKB, ZZP, dienstverlenend, of met een webshop. Dan is E-boekhouden de gevestigde naam. Dit complete pakket kun je hier gratis proberen
 • Een heel populaire speler voor de online ondernemer neemt je administratie in vogelvlucht uit handen. Online factureren? Geen probleem. Eerlijke prijs, super kwaliteit: Moneybird is je vogel. Direct gratis proberen.
 • Wanneer je als dienstverlenende ZZP’er aan de slag bent, van eenvoud houdt en de kosten laag wilt houden, dan is BUNNI een goede keuze. Deze aanbieder maakt je administratie tot een grap, zo makkelijk. Ook BUNNI heeft een gratis proefperiode.
 • Ten slotte wil ik afsluiten met mijn favoriet Moneymonk maakt het leven voor zzp’ers echt tot een feestje en beperkt de tijd voor je administratie tot minuten. Met alle functionaliteiten die je nodig hebt; uren- en rittenregistratie, projectmanagement, en BTW aangifte. Natuurlijk, met een gratis proefmaand.

Check deze toppers zeker, wanneer jij minder wilt boekhouden, meer wilt ondernemen. En altijd zicht wil hebben op je cijfers. En… jij hebt vast wel wat beters te doen, dan al die software te testen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Boekhoudprogramma aanbieding

Ben je het struggelen met excel zat?

Maak het je gemakkelijk en bespaar zeeën van tijd op je boekhouding.

Geniet meer tijd voor …

De Belangrijke dingen in het leven.

Nu deze boekhoudtool gratis proberen