Nadelen van verschillende boekhoudprogramma’s: wat zijn de risico’s en beperkingen?

In dit artikel

Ben je ooit verdwaald in de wirwar van boekhoudprogramma’s, onzeker over welke risico’s en beperkingen ze met zich meebrengen? Ik ken het gevoel, want net als jij, ben ik op zoek gegaan naar het perfecte boekhoudpakket dat past bij mijn behoeften als zzp’er, en daarbij kwam ik heel wat valkuilen tegen.

Mijn diepgaande zoektocht heeft geleid tot waardevolle inzichten die ik graag met je deel om mogelijke fouten en beperkingen in je financiële administratie te vermijden. Ontdek hoe je een weloverwogen keuze kunt maken – lees snel verder!

Belangrijkste inzicht

Met de juiste boekhoudsoftware stroomlijn jij je boekhouding enorm. Hoewel het aanbod enorm is- zijn er een paar toppers die altijd terugkomen. E-boekhouden is nog altijd de populairste. Dankzij het brede scala aan functionaliteiten is voor elke type ondernemer geschikt.

Ben je dienstverlenend veeleisend om kwaliteit- maar ook qua eenvoud? Dan is Moneymonk de uitverkorene.

Probeer e-Boekhouden gratis– en volg deze link voor een gratis maand Moneymonk.

Een rommelig bureau met verspreide boekhoudsoftware en verwarde draden.

Samenvatting

 • Boekhouden in Excel verhoogt de kans op fouten doordat gegevens handmatig ingevoerd moeten worden, wat risico’s met zich meebrengt voor de nauwkeurigheid van je administratie.
 • Online boekhoudsoftware brengt veiligheidsrisico’s met zich mee en is afhankelijk van een stabiele internetverbinding, wat problematisch kan zijn bij storingen of op locaties zonder internet.
 • Offline boekhoudprogramma’s bieden meer controle over je data, maar missen vaak de flexibiliteit en mobiliteit die nodig zijn in de moderne zakelijke omgeving en kunnen uitdagingen vormen bij het bijwerken.
 • Het ontbreken van adequate automatisering en ondersteuning in veel boekhoudprogramma’s kost zzp’ers tijd die zij efficiënter aan hun bedrijf zouden kunnen besteden.
 • Bij het evalueren van boekhoudsoftware is het belangrijk om een balans te vinden tussen gebruiksgemak, geavanceerde functionaliteiten en kosten, afgestemd op de grootte en behoeften van jouw onderneming.

Risico’s en beperkingen van boekhouden in Excel

Veel kleine ondernemers en zzp’ers grijpen naar Excel voor hun financiën, maar dit kan verraderlijker zijn dan je denkt. Ik neem je mee in de wereld van spreadsheets om te laten zien waar je tegenaan kunt lopen en hoe dit jouw zakelijke administratie kan beïnvloeden.

Verhoogde kans op fouten

Het lijkt misschien handig, boekhouden in Excel, maar elke keer dat ik cijfers handmatig invoer, loop ik het risico op fouten. Een kleine vergissing is snel gemaakt en voor je het weet, klopt de hele boekhouding niet meer.

Dit is vooral problematisch bij het bijhouden van de btw-aangifte, waar precisie cruciaal is. Het feit dat Excel niet gecontroleerd of getest is door officiële instanties zoals de kamer van koophandel maakt het nog riskanter.

Ook moet ik zelf zorgen voor een veilige opslag van de gegevens. Ik weet dat een verkeerd geplaatste komma of een vergeten getal mijn financiën compleet kan ontwrichten. Daarom spaar ik geen moeite om alles dubbel te checken, maar toch blijft het mensenwerk en dus foutgevoelig.

Als zzp’er heb ik echt wel genoeg aan mijn hoofd zonder dat ik me ook nog druk moet maken over mogelijke blunders in mijn Excel-sheets.

Gebrek aan automatisering

Zonder automatisering betekent elke btw-aangifte voor mij een tijdrovende klus. Ik moet alles handmatig invoeren, wat de kans op fouten flink vergroot. Deze fouten zijn niet zomaar iets kleins; ze kunnen leiden tot grote onnauwkeurigheden in mijn boekhouding.

Boekhoudsoftware met automatische functies zou dit proces een stuk efficiënter en betrouwbaarder maken.

Handmatig werk beheerst mijn Excel-boekhouding en het slurpt al mijn kostbare tijd op. Ik weet dat ik niet de enige ben die hiermee worstelt, veel ZZP’ers en accountants kampen met hetzelfde probleem.

We missen allemaal de automatisering die ons zou helpen om sneller en zonder al die vervelende foutjes ons werk te doen. Regelmatige back-ups en updates zijn ook een onderdeel van die gemiste automatisatie, waardoor ik steeds moet denken aan het veiligstellen van mijn gegevens in plaats van me te concentreren op mijn zakelijke groei.

Beperkte ondersteuning

Mijn ervaring met boekhouden in Excel maakt één ding duidelijk: je staat er meestal alleen voor. Het programma heeft geen ingebouwde helpfunctie of klantenservice specifiek voor boekhoudkwesties.

Dit kan een groot nadeel zijn als je tegen complexe problemen aanloopt of wanneer wet- en regelgeving verandert. In tegenstelling tot gespecialiseerde boekhoudsoftware, die vaak updates en directe ondersteuning biedt aan boekhouders en zzp’ers, moet je bij Excel zelf op zoek naar oplossingen.

Het ontbreken van een toegewijde support betekent dat ik extra tijd kwijt ben aan het uitzoeken van best practices en het oplossen van problemen. Ik mis de geruststelling die komt met professionele ondersteuning, wat vooral stressvol is rondom belangrijke deadlines of fiscale aangiftes.

Hierdoor kun je als ondernemer soms twijfelen of je financiële administratie wel klopt en of je alle voordelen optimaal benut.

Een kleine ondernemer worstelt met financiële gegevens en rommelige documenten.

Nadelen van online boekhoudsoftware

Terwijl online boekhouden ongekende gemakken met zich meebrengt voor zzp’ers en kleine ondernemers, kampen we ook met een aantal nadelen die onze bedrijfsvoering kunnen beïnvloeden.

Van privacyzorgen tot de frustratie van een haperende internetconnectie, in dit deel duiken we dieper in de schaduwkanten van deze moderne technologie.

Veiligheidszorgen

Het gebruik van online boekhoudsoftware lokt vragen uit over de veiligheid van mijn gegevens. Vooral het inloggen op openbare wifinetwerken zorgt ervoor dat hackers gemakkelijker toegang kunnen krijgen.

Dit is een angstaanjagend idee, want mijn financiële data zijn cruciaal voor de bedrijfsvoering en moeten strikt vertrouwelijk blijven. Daarom mijd ik altijd openbare netwerken voor mijn online boekhouden en internetbankieren.

Als ondernemer heb ik geleerd dat het essentieel is de veiligheidsmaatregelen van mijn boekhoudprogramma grondig te onderzoeken. Ik wil absoluut geen risico’s lopen met de privacy van mijn zzp’ers of de integriteit van hun financiële informatie.

Adequate beveiliging is fundamenteel en daarom neem ik altijd gepaste maatregelen om mijn systemen te beschermen tegen ongewenste indringers.

Afhankelijkheid van internetverbinding

Naast de zorgen over veiligheid vormt de betrouwbaarheid van mijn internetverbinding een aanzienlijke uitdaging. Met online boekhoudsoftware sta ik direct met lege handen als het internet het begeeft.

Documenten kunnen onbereikbaar worden en de voortgang van mijn werk stagneert. Zelfs als zzp’er moet ik daarom altijd rekening houden met goede internettoegang. Dit betekent soms zoeken naar een café met wifi wanneer mijn thuisverbinding uitvalt.

Dit maakt de keuze voor online of offline software een persoonlijke overweging waarbij ik de voor- en nadelen tegen elkaar afweeg. Als ik kies voor online boekhouden, vertrouw ik op externe servers en moet ik zeker weten dat mijn data ook offline beschikbaar zijn.

Ik realiseer me dat mijn harde schijf daardoor nooit helemaal buitenspel staat, want een back-up is geen overbodige luxe. Het is dus een continu balanceren tussen de prijs van gemak en het risico op verlies van toegang tot belangrijke informatie.

Een gefrustreerde vrouw staart naar haar bevroren computerscherm in een rommelig thuiskantoor.

Beperkingen van offline boekhoudprogramma’s

Terwijl ik me vaak comfortabel voel met de vertrouwdheid van offline boekhoudprogramma’s, stuit ik toch op obstakels die mijn werk als zzp’er bemoeilijken. Laten we eens duiken in de uitdagingen die deze traditionele tools met zich meebrengen en waarom je soms wenst dat je net dat extra beetje flexibiliteit en connectiviteit had.

Moeilijkheid bij het updaten

Het bijwerken van offline boekhoudprogramma’s is vaak een hoofdpijndossier. Zonder automatische updates loop ik regelmatig het risico dat ik werk met software die verouderd is, wat vooral voor ons zzp’ers een groot nadeel kan zijn.

De nieuwste functies en belangrijke beveiligingspatches missen we dan, waardoor onze gegevens kwetsbaarder worden voor bedreigingen.

Ik merk dat dit updaten tijdrovend is en handmatig moet gebeuren. Dit betekent extra werk en de kans dat iets per ongeluk over het hoofd wordt gezien. Vooral als je niet technisch onderlegd bent, kan dit aspect van offline boekhoudprogramma’s een behoorlijk obstakel vormen in de dagelijkse administratie.

Beperkte toegankelijkheid en mobiliteit

Naast de uitdagingen bij het bijwerken van offline systemen, loop ik als ZZP’er ook tegen een ander groot nadeel aan: de toegankelijkheid en mobiliteit zijn sterk beperkt. Stel je voor, ik ben op zakenreis of bij een klant en ik moet snel iets opzoeken of bijwerken in mijn boekhouding.

Dat is niet mogelijk, want mijn gegevens zitten vast op mijn kantoorcomputer. Dit gebrek aan flexibiliteit kan mijn werk ernstig vertragen.

De situatie wordt nog frustrerender als ik denk aan collega’s die altijd en overal hun financiën kunnen beheren met online tools. Zij lopen voorop, terwijl mijn beperkte mobiliteit ervoor zorgt dat ik achterblijf.

Zonder toegang tot mijn boekhoudgegevens buitenshuis, mis ik kansen en kan ik niet reageren op onverwachte financiële vragen of kansen die onderweg ontstaan. Dit aspect van offline boekhoudprogramma’s toont duidelijk aan dat het tijd is om onze methodes te heroverwegen als we meekomen met de huidige snelle zakenwereld.

Overzicht van de Nadelen van Verschillende Boekhoudprogramma’s

Bij het kiezen van een boekhoudprogramma stuit ik als zzp’er op verschillende nadelen. Het is cruciaal om deze beperkingen te kennen voordat ik een beslissing maak.

 • Excel kan mij verleiden met zijn eenvoud, maar de kans op fouten ligt op de loer omdat alles handmatig moet.
 • Ik mis in Excel de automatisering die gespecialiseerde programma’s bieden; hierdoor gaat kostbare tijd verloren aan routineklussen.
 • Ondersteuning is in Excel vaak beperkt tot online forums en basisgidsen, wat niet voldoet bij complexere boekhoudvragen.
 • Online boekhoudsoftware maakt me zenuwachtig met mogelijke veiligheidsrisico’s zoals datalekken en hacks.
 • Zonder een stabiele internetverbinding sta ik machteloos als ik toegang tot mijn online boekhouding wil krijgen.
 • Offline programma’s frusteren me omdat ze geen real – time informatie bieden en updates soms complex zijn.
 • Deze offline tools testen mijn geduld wanneer ik buiten kantoor moet werken, door hun gelimiteerde mobiliteit en toegankelijkheid.
 • Een eigenhandige online boekhouding betekent dat persoonlijk advies verstopt blijft achter schermen en knoppen.
 • Ik kom erachter dat sommige programma’s me in de steek laten met hun beperkte functies die niet schalen naarmate mijn bedrijf groeit.
 • De balans vinden tussen flexibiliteit en functies is uitdagend; soms voelt het alsof ik moet kiezen tussen gebruiksgemak of geavanceerde opties.
 • Tariefstructuren variëren enorm: van gratis tot flink betalen voor premiumfuncties. Het vergt speurwerk om uitgaven in de hand te houden.

Conclusie

Kiezen van het juiste boekhoudprogramma is cruciaal voor zzp’ers zoals ik. We staan voor veiligheidsrisico’s en beperkingen die kunnen hinderen. Overweeg jij ook de sprong te wagen naar een nieuw systeem? Denk dan goed na over de voor- en nadelen die het met zich meebrengt.

Voor elke optie bestaat er een oplossing die past bij jouw zakelijke behoeften. Laat je niet ontmoedigen door de nadelen, maar gebruik ze om de beste keuze te maken.

Veelgestelde Vragen

1. Wat zijn de voornaamste risico’s van boekhoudprogramma’s voor zzp’ers?

Boekhoudprogramma’s kunnen soms verborgen kosten hebben of niet alle functies bieden die een zzp’er nodig heeft, wat leidt tot onverwachte uitgaven of beperkte mogelijkheden in de boekhouding.

2. Hoe beperken boekhoudprogramma’s de flexibiliteit voor zzp’ers?

Sommige boekhoudprogramma’s laten weinig ruimte voor maatwerk, wat kan betekenen dat ze niet goed passen bij de specifieke behoeften van een zzp’er zijn of haar bedrijf.

3. Kan de veiligheid van mijn gegevens een risico zijn bij het gebruik van boekhoudsoftware?

Ja, het is belangrijk om te controleren of een boekhoudprogramma sterke beveiligingsmaatregelen heeft, omdat de persoonlijke en financiële informatie van zzp’ers anders risico loopt op datalekken.

4. Wat als ik technische ondersteuning nodig heb met mijn boekhoudprogramma?

Niet alle boekhoudprogramma’s bieden uitgebreide klantenservice; dit kan een probleem zijn voor zzp’ers die hulp nodig hebben bij technische problemen of vragen over het programma.

Ten slotte

Om af te sluiten zijn er een paar programma’s die ik er echt even voor je wil uitlichten. De keuze op het vlak van boekhoudsoftware is namelijk enorm! Er zijn er al ruim 150!

 • Onafhankelijk van wat je doet en voor iedereen geschikt; MKB, ZZP, dienstverlenend, of met een webshop. Dan is E-boekhouden de gevestigde naam. Dit complete pakket kun je hier gratis proberen
 • Een heel populaire speler voor de online ondernemer neemt je administratie in vogelvlucht uit handen. Online factureren? Geen probleem. Eerlijke prijs, super kwaliteit: Moneybird is je vogel. Direct gratis proberen.
 • Wanneer je als dienstverlenende ZZP’er aan de slag bent, van eenvoud houdt en de kosten laag wilt houden, dan is BUNNI een goede keuze. Deze aanbieder maakt je administratie tot een grap, zo makkelijk. Ook BUNNI heeft een gratis proefperiode.
 • Ten slotte wil ik afsluiten met mijn favoriet Moneymonk maakt het leven voor zzp’ers echt tot een feestje en beperkt de tijd voor je administratie tot minuten. Met alle functionaliteiten die je nodig hebt; uren- en rittenregistratie, projectmanagement, en BTW aangifte. Natuurlijk, met een gratis proefmaand.

Check deze toppers zeker, wanneer jij minder wilt boekhouden, meer wilt ondernemen. En altijd zicht wil hebben op je cijfers. En… jij hebt vast wel wat beters te doen, dan al die software te testen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Boekhoudprogramma aanbieding

Hoelang blijf je nog zoeken?

Het antwoord is dichterbij dan je denkt… Ja, echt waar. Kies dit boekhoudprogramma en bespaar zeeën van tijd.

Direct Gratis proberen