Online boekhouden Eenmanszaak Maak Jij De Switch? Alle info

In dit artikel

Als de boekhouding voor je eenmanszaak een gehannes is met spreadsheets, en je enkel frustratie oplevert, weet je dat er iets verkeerd gaat. Online is de oplossing te vinden. Hier vind je genoeg mogelijkheden, waarmee je online boekhouden kunt voor je eenmanszaak. Lees snel verder voor de populairste aanbieders van online boekhoudsoftware, waardevolle tips een handige keuzegids.

Online boekhouden eenmanszaak

Samenvatting: De Belangijkste punten

Er is een groot aanbod aan online boekhoudsoftware beschikbaar voor eenmanszaken, met elk hun eigen voor- en nadelen.

Populaire boekhoudprogramma’s voor eenmanszaken zijn E-Boekhouden, MoneyMonk, Jortt en Bunni.

Voordelen van online boekhouden voor eenmanszaken zijn onder andere efficiënter werken, toegang tot realtime financiële gegevens en kostenbesparingen.

Belangrijke overwegingen bij het kiezen van de juiste online boekhoudsoftware zijn functionaliteit, integratie met andere software, schaalbaarheid, gebruiksvriendelijkheid en goede support en training.

Tips voor het gebruik van online boekhoudsoftware zijn het up-to-date houden van financiële gegevens, automatisering gebruiken, plannen en organiseren en samenwerken met een boekhouder of accountant.

Online boekhoudoplossingen voor eenmanszaken

Hoe kun jij je boekhouding online bijhouden? Om deze vraag hebben zich heel wat online ondernemers gebogen. Er is dus een enorm aanbod aan boekhoudsoftware beschikbaar tegenwoordig.

Geen enkele is hetzelfde, en allemaal hebben zij hun eigen voor- en nadelen. Voor Zzp-ers en eenmanszaken is de selectie enorm. Met een zoekopdracht kom je er al snel ruim 30 tegen!

Hoewel gebruiksvriendelijkheid en gemak hierbij voorop staan, is dit bij lange na niet bij elk programma even goed uitgewerkt. Kleine verschillen als een soepel werkende workflow om je uren bij te houden, of een koppeling met je kassasysteem kunnen doorslaggevend zijn.

De lijst hieronder van boekhoudprogramma’s is zeker niet compleet. Maar, je vind hier de populairste programma’s met een bewezen reputatie en de verborgen parels. Kortom, de beste keuzes voor je eenmanszaak.

 • E-boekhouden is een bewezen speler op de markt. Dankzij het prachtig gestructureerde programma, geniet het grote populariteit. Helaas is de vormgeving wel wat achterhaald. Dit heeft zijn weerslag in het gebruiksgemak.
 • MoneyMonk is het werk van gepassioneerde boekhouders met als doel het leven voor zzp-ers te vergemakkelijken. Het boekhoudprogramma werkt super gemakkelijk. Maar, voor de KOR is deze niet geöptimaliseerd.
 • Tellow komt uit de Rabobank en is het product van niet-accountants. Nadeel? Nee, het is ontworpen met een frisse kijk op accounting. Dus, gebruiksvriendelijk. Extra plus voor de Klein Ondernemer. Maar, de prijsstelling van Tellow is niet optimaal. In de bovenklasse is het overigens wel übercompleet.
 • Met Jortt kun je alle kanten op. De verregaande automatisering maakt boekhouden met deze software echt gemakkelijk. Boekhoudbots zijn de crux bij deze software. Heb je überhaubt nog een boekhouder nodig? Met de Jortt bot als coach, lijkt het wel.
 • Bunni is een duurzame speler op de markt. En is een doodeenvoudig, goedkoop en vloeiend boekhoudprogramma dat speciaal gericht is voor de dienstverlenende ondernemers met een eenmanszaak. Dit is er zeker 1 om te proberen.
 • Nog een gevestigde naam; Exact . Deze grote jongen heeft boekhoudkundige en administratieve oplossingen voor allerhande zaken en bedrijven. Maar, ook voor de eenmanszaak. In samenstellen van de modules die je nodig hebt, raak je misschien verloren. Maar, eenmaal aan de slag ben je verzekerd van de samenwerking met een specialist.

Verder zijn nog een paar leuke spelers op de markt; Snelstart, Ficsus (Deel van e-Boekhouden) Romslomp en Visma eAccounting .

Je ziet het, het aanbod is enorm, allemaal hebben ze hun eigen kenmerken, voordelen en nadelen. Verderop in dit artikel vind je een handige checklist. Deze kun je verder meenemen in het doen van je onderzoek.

Om je alvast op weg te helpen, check ook deze artikelen:

 • Boekhoudprogramma voor eenmanszaak
 • Beste boekhoudprogramma voor therapeuten en coaches
 • Boekhoudsoftware voor starter
 • Makkelijk boekhoudprogramma
 • Boekhoudprogramma WooCommerce Webshop

Voordelen van online boekhouden voor eenmanszaken

Online boekhouden biedt eenmanszaken tal van voordelen ten opzichte van traditionele boekhoudmethoden. Het stelt je in staat om efficiënter te werken en biedt toegang tot realtime financiële gegevens. Bovendien kan het je helpen om kosten te besparen.

Efficiëntievoordelen

Met online boekhouden kun je veel efficiënter werken dan met traditionele boekhoudmethoden. Zo kun je bijvoorbeeld automatisch bankafschriften importeren en facturen en bonnetjes inscannen en uploaden. Daarnaast bieden veel online boekhoudoplossingen automatische koppelingen met andere software, zoals CRM-systemen en webshops. Dit kan je veel tijd besparen en je in staat stellen om je administratie sneller en nauwkeuriger te doen.

Kostenbesparingen

Een ander voordeel van online boekhouden is dat het je kan helpen om kosten te besparen. Ten eerste zijn er vaak lagere kosten verbonden aan online boekhoudoplossingen dan aan traditionele boekhoudmethoden. Daarnaast kun je door efficiënter te werken met online boekhouden besparen op administratieve kosten en het inhuren van externe boekhouders of accountants.

Toegang tot realtime financiële gegevens

Met online boekhouden heb je altijd en overal toegang tot realtime financiële gegevens. Hierdoor kun je op elk moment inzicht krijgen in je financiële situatie en snel beslissingen nemen op basis van actuele informatie. Dit is vooral handig voor eenmanszaken die veel onderweg zijn of op verschillende locaties werken.

Al met al biedt online boekhouden tal van voordelen voor eenmanszaken. In het volgende deel van het artikel zullen we ingaan op de verschillende online boekhoudoplossingen die beschikbaar zijn voor eenmanszaken en welke functies en mogelijkheden ze bieden.

Waar let je op bij het kiezen van de juiste online boekhoudsoftware voor eenmanszaken

Wanneer je op zoek bent naar de juiste online boekhoudsoftware voor jouw eenmanszaak, zijn er verschillende overwegingen waar je rekening mee moet houden. Hieronder bespreken we enkele belangrijke punten om te overwegen bij het kiezen van de juiste online boekhoudsoftware voor jouw bedrijf.

Functionaliteit

Een van de belangrijkste overwegingen bij het kiezen van de juiste online boekhoudsoftware is de functionaliteit van de software. Het is belangrijk om te kiezen voor een oplossing die de functies biedt die voor jouw bedrijf het meest relevant zijn, zoals bijvoorbeeld facturatie, projectbeheer of urenregistratie. Houdt je voorraden aan, en heb je te maken met urenregistratie, een kassasysteem, of heb je een webshop, dan vraag je wat meer van je boekhoudprogramma.

Integratie met andere software

Een andere belangrijke overweging bij het kiezen van de juiste online boekhoudsoftware is de integratie met andere software die je gebruikt. Zo kan het bijvoorbeeld handig zijn als de boekhoudsoftware gekoppeld kan worden aan je webshop of CRM-systeem. Hierdoor kun je gegevens automatisch synchroniseren en voorkom je fouten door handmatige invoer.

Schaalbaarheid

Bij het kiezen van de juiste online boekhoudsoftware is het ook belangrijk om rekening te houden met de schaalbaarheid van de software. Als je een groeiend bedrijf hebt, is het belangrijk dat de software mee kan groeien met je bedrijf. Kies daarom voor een oplossing die kan worden aangepast aan jouw specifieke behoeften en die voldoende functionaliteit biedt voor de groeiende behoeften van je bedrijf.

Gebruiksvriendelijkheid

Een ander belangrijk punt bij het kiezen van de juiste online boekhoudsoftware is de gebruiksvriendelijkheid van de software. Je wilt een oplossing die gemakkelijk te gebruiken is en waar je snel mee aan de slag kunt. Kies daarom voor een oplossing met een intuïtieve interface en duidelijke instructies.

Support en training

Tot slot is het belangrijk om te kiezen voor een online boekhoudoplossing met goede support en training. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een oplossing met een uitgebreide kennisbank, video tutorials en/of een live chat functie. Op deze manier kun je snel en gemakkelijk antwoorden vinden op je vragen en problemen oplossen.

Samenwerken met accountant of boekhouder

Als je samenwerkt met een accountant of boekhouder, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat het online boekhoudprogramma dat je gebruikt, ook geschikt is voor deze samenwerking. Sommige online boekhoudprogramma’s bieden de mogelijkheid om je accountant of boekhouder toegang te geven tot je financiële gegevens, zodat deze op afstand kunnen meekijken en eventuele fouten kunnen corrigeren of advies kunnen geven. Dit kan tijd en geld besparen in vergelijking met het heen en weer sturen van bestanden en kan ervoor zorgen dat je altijd toegang hebt tot up-to-date financiële gegevens.

Als je rekening houdt met deze punten, kun je de beste online boekhoudsoftware kiezen voor jouw eenmanszaak.

Online boekhouden eenmanszaak - keuzegids

Welk online programma voor boekhouden kiezen? Checklist

Op zoek naar de beste software voor je online boekhouding? Met deze checklist weet je zeker, dat je het juiste programma kiest.

 • Biedt het programma de functionaliteit die ik nodig heb voor mijn eenmanszaak?
  • Ja
  • Nee
 • Kan het programma worden gekoppeld aan andere software die ik gebruik, zoals mijn webshop of CRM-systeem?
  • Ja
  • Nee
 • Is het programma schaalbaar en kan het worden aangepast aan de groeiende behoeften van mijn eenmanszaak?
  • Ja
  • Nee
 • Is het programma gebruiksvriendelijk en gemakkelijk te gebruiken?
  • Ja
  • Nee
 • Biedt het programma goede support en training, zoals een uitgebreide kennisbank, video tutorials en/of een live chat functie?
  • Ja
  • Nee
 • Kan ik gemakkelijk samenwerken met mijn accountant of boekhouder binnen het programma?
  • Ja
  • Nee

Tip:

Nagenoeg elke aanbieder werkt met een proefperiode van 30 dagen of meer. Dit is zeker de moeite waard om mee te pakken.

Beste Tips voor Online boekhouden

Nu je een online boekhoudprogramma hebt gekozen dat past bij de behoeften van jouw eenmanszaak, is het tijd om te leren hoe je het programma moet gebruiken. Hieronder nog een paar praktische tips om het meeste uit je online boekhoudsoftware te halen en om ervoor te zorgen dat je boekhouding nauwkeurig en up-to-date blijft.

Praktische tips voor het gebruik van de software:

 1. Houd je financiële gegevens up-to-date: Wanneer je regelmatig je financiële gegevens invoert, blijft je informatie altijd up-to-date en heb je inzicht over de financiële gezondheid van je bedrijf.
 2. Maak gebruik van automatisering: Een groot voordeel van boekhoudprogramma’s is de mogelijkheid tot automatiseren. Als je deze gebruikt. Kun je veel fouten voorkomen. Denk hierbij aan de automatisering van facturen, het koppelen van banktransacties en het genereren van rapportages.
 3. Plan en organiseer: Je kunt bijvoorbeeld herinneringen instellen voor het betalen van facturen of voor het indienen van belastingaangiftes. Dit is een handige alarmbel, maar ook het inplannen van een vast moment per dag of week dat je met je boekhouding aan de slag bent is een goed idee.
 4. Geef je boekhouder of accountant toegang: Een boekhouder is een fijne check up voor de uiteindelijke balans, of de maandelijkse BTW-aangiefte. De samenwerking gaat een stuk makkelijker, wanneer je hem of haar toegang geeft. Dit kan op verschillende manieren.

Hoe werkt een belastingaangifte en jaarrekening voor eenmanszaken met online boekhoudsoftware

Als eenmanszaak moet je elk jaar belastingaangifte doen en jaarrekeningen opstellen. Een online boekhoudprogramma kan je hierbij goed helpen. Afhankelijk van de aanbieder en het abonnement dat je kiest. Kun je simpelweg de gegevens uit de rapportages overnemen, de aangifte automatisch laten gebeuren, of een toegewezen accountant dit voor je laten doen.

Hiervoor is het uiteraard wel nodig, dat je de administratie goed op orde hebt. Wanneer je eerder genoemde tips goed toepast. Zijn kloppende rapportages en correcte aangiftes een logisch gevolg.

Conclusie

Het is duidelijk dat online boekhouden vele voordelen biedt voor eenmanszaken, waaronder kostenbesparingen, efficiëntievoordelen en toegang tot realtime financiële gegevens. Met de juiste online boekhoudsoftware, en de praktische tips, kun je als ondernemer je administratie nauwkeuriger en efficiënter beheren, waardoor er meer tijd overblijft voor de groei van de onderneming.

Er zijn veel online boekhoudoplossingen beschikbaar voor eenmanszaken, met verschillende functies en voor verschillende prijzen. Door rekening te houden met je specifieke behoeften en overwegingen, zoals functionaliteit, integratie met andere software, schaalbaarheid, gebruiksvriendelijkheid en support, kun je de juiste keuze maken voor je onderneming. Hiervoor is de eerder genoemde checklist een handige tool.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven