Vergelijk online boekhouden kleine ondernemer: kies de beste optie

In dit artikel

Als kleine ondernemer worstel je misschien met het vinden van het juiste boekhoudprogramma. Je bent niet alleen; ik ben ook door die zoektocht gegaan en weet hoe overweldigend het kan zijn.

In dit artikel deel ik mijn bevindingen en help ik je de beste online boekhoudoplossing te kiezen voor jouw situatie. Ontdek jouw perfecte financiële partner hier!

Belangrijkste inzicht

Met de juiste boekhoudsoftware stroomlijn jij je boekhouding enorm. Hoewel het aanbod enorm is, zijn er een paar toppers die altijd terugkomen. E-boekhouden is nog altijd de populairste. Dankzij het brede scala aan functionaliteiten is voor elke type ondernemer geschikt.

Ben je dienstverlenend veeleisend om kwaliteit, maar ook qua eenvoud? Dan is Moneymonk de uitverkorene.

Probeer e-Boekhouden gratis, en volg deze link voor een gratis maand Moneymonk.

Een kleine zakelijke eigenaar gebruikt online boekhoudsoftware in een rommelige kantooromgeving.

Samenvatting

 • Online boekhoudprogramma’s bieden overal toegang tot je financiën en besparen tijd die je als kleine ondernemer kunt besteden aan het groeien van je bedrijf.
 • Een goed boekhoudprogramma moet passen bij de grootte en behoeften van je onderneming en kan functies zoals facturatie, btw-aangifte en cloud opslag bevatten.
 • Er zijn programma’s met uiteenlopende prijzen en mogelijkheden; sommige bieden zelfs gratis toegang voor startende ondernemers, terwijl andere abonnementsopties hebben.
 • Belangrijk is om te testen of een boekhoudprogramma bevalt door gebruik te maken van gratis proefperiodes en na te gaan of het programma makkelijk integreert met andere gebruikte systemen.
 • Overstappen naar een nieuw programma vergt een goede voorbereiding, zoals het maken van een back – up van gegevens en het inplannen tijdens een rustige periode, maar kan veel efficiëntievoordelen opleveren.
 • Vergelijk en kies slim met onze handige gids hier en overtuig jezelf van de voordelen van dit programma.
Een vrouwelijke professional werkt geconcentreerd aan een bureau met laptop en financiële documenten, met een stad op de achtergrond.

Wat is een boekhoudprogramma en waarom heb je er een nodig?

Een boekhoudprogramma is een digitaal hulpmiddel dat alles wat met mijn financiën te maken heeft, overzichtelijk maakt. Van het invoeren van inkomsten en uitgaven, tot het bijhouden van afschrijvingen en het opstellen van een winst- en verliesrekening; met online boekhoudsoftware bespaar ik zeeën van tijd.

Zeker als freelance ondernemer of start-up is elke minuut kostbaar, en dan is handmatig rekenwerk wel het laatste waar ik zin in heb.

Het hebben van zo’n programma is essentieel om grip te krijgen op mijn geldstromen. Ik kan real-time zien hoe mijn bedrijf ervoor staat, en dat helpt mij om slimme financiële beslissingen te nemen.

Met functies als facturen maken, btw-aangiftes voorbereiden en cloud opslag, houd ik mijn administratie altijd en overal bij. Dit niet alleen op mijn computer, maar ook via mobiele apps op mijn smartphone of tablet.

Kortom, een boekhoudpakket neemt veel werk uit handen en geeft mij de vrijheid om te focussen op wat echt belangrijk is: mijn business laten groeien.


Een kleine zakelijke eigenaar werkt in een modern kantoor met stadsgezicht.

Online Boekhouden voor de Kleine Ondernemer

Nu duidelijk is waarom een boekhoudprogramma essentieel is, laten we kijken hoe online boekhouden het leven van de kleine ondernemer makkelijker maakt. Als kleine ondernemer, freelancer of zzp’er heb je vaak veel aan je hoofd.

Je wilt je richten op je passie en groei, niet op stapels papierwerk. Daarom is een gebruiksvriendelijk boekhoudprogramma goud waard. Online boekhouden stelt je in staat om overal en altijd jouw financiële administratie bij te werken.

Of je nu in een koffiezaak zit of onderweg bent naar een klant, met enkele klikken is jouw boekhouding up-to-date.

Vergeet de tijden van een harde schijf vol Excel-sheets; cloud-gebaseerde boekhoudprogramma’s bieden real-time inzicht in jouw financiën en automatiseren processen zoals facturatie, btw-aangiftes en banktransacties.

Met tarieven die vaak schaalbaar zijn, vind je eenvoudig een pakket dat past bij jouw bedrijfsgrootte en budget. Grijp de kans om de controle te nemen over jouw financiën met online tools die speciaal ontworpen zijn voor de behoeften van kleine ondernemers.


Top 5 beste boekhoudprogramma’s van 2023

Ontdek de crème de la crème van moderne boekhoudsoftware voor kleine ondernemingen en kies het programma dat jou als ZZP’er naar een hoger niveau tilt.

e-Boekhouden.nl

Ik heb laatst e-Boekhouden.nl geprobeerd en snap nu waarom het als beste boekhoudprogramma voor ondernemers wordt gezien. Met een Trustpilot-score van 8,6 laat het zien dat de gebruikers tevreden zijn.

Dit programma ondersteunt me perfect bij het maken van offertes, het factureren en mijn btw-aangifte. Het is echt gebruiksvriendelijk; ik voel me geen boekhouder, maar kan toch mijn financiën strak in de hand houden.

Het platform is ideaal voor kleine ondernemers zoals ikzelf. Of je nu zzp’er bent of een klein mkb runt, e-Boekhouden.nl past zich aan aan jouw behoeften. Het staat niet voor niets op de eerste plaats in de top 5 beste boekhoudprogramma’s van 2023.

Het heeft me geholpen mijn online boekhouding te stroomlijnen zonder dat ik me zorgen hoef te maken over de complexiteit die vaak bij de financiën komt kijken.

Silvasoft

Silvasoft springt eruit als een van de top boekhoudprogramma’s voor ZZP’ers en kleine MKB-bedrijven in 2023. Dit programma biedt mij precies wat ik nodig heb: een overzichtelijke administratie zonder gedoe.

Ik maak eenvoudig facturen aan, volg mijn uitgaven en zie in een oogopslag hoe mijn onderneming ervoor staat. Ideaal voor de drukke freelancer die geen tijd wil verliezen.

Met Silvasoft hou ik mijn boekhouding strak in de hand en profiteer ik van functies die speciaal zijn ontworpen voor kleine ondernemingen zoals de mijne. Ik merk dat het veel gemakkelijker wordt om financiële beslissingen te nemen als mijn cijfers up-to-date en betrouwbaar zijn.

Nu door naar DigiBTW, om te kijken of dit programma net zo goed bij mijn bedrijf past.

DigiBTW

Ik heb ontdekt dat DigiBTW zich onderscheidt als hét boekhoudprogramma voor zzp’ers. Het enige programma dat aangifte voor de inkomstenbelasting rechtstreeks aanbiedt. Dit betekent minder zorgen voor mij en meer tijd over voor mijn onderneming.

Met directe koppelingen met de Belastingdienst zorgt DigiBTW ervoor dat ik geen aftrekpost misloop, wat natuurlijk fantastisch is.

DigiBTW blinkt uit in het bieden van een gebruiksvriendelijke ervaring, speciaal afgestemd op zzp’ers zoals ik. Voor slechts €10 per maand heb ik een helder overzicht van mijn financiën.

Kosten en baten zie ik in één oogopslag, wat mij helpt bij het maken van slimme zakelijke beslissingen. Als klein bedrijf of starter hoef ik niet te zoeken naar ingewikkelde functies die ik toch niet nodig heb; DigiBTW biedt precies wat nodig is.

Rompslomp

Als ondernemer zoek ik naar een boekhoudprogramma dat niet alleen uitgebreid is, maar ook makkelijk in gebruik. Rompslomp voldoet aan deze eisen en is specifiek ontworpen voor zzp’ers en freelancers.

Dit boekhoudpakket maakt het mogelijk om zonder rompslomp mijn financiën te beheren. Met deze tool houd ik overzichtelijk mijn inkomsten en uitgaven bij, factureer klanten en verwerk ik belastingaangiftes efficiënt.

Veel collega-ondernemers hebben mij Rompslomp aangeraden als het meest gebruiksvriendelijke boekhoudprogramma dat er is. Het maakt niet uit of je een grote of kleine onderneming hebt; de flexibiliteit van het programma past zich aan jouw bedrijfsgrootte aan.

Bovendien is de mogelijkheid om het gratis te gebruiken voor basis boekhouding een echt pluspunt voor startende zzp’ers die hun geld slim willen investeren.

AFAS SB+

Na het bespreken van Rompslomp, richt ik nu mijn aandacht op AFAS SB+, een sterk aanbevolen boekhoudprogramma in onze lijst. Dit programma is speciaal ontwikkeld voor ondernemers en ZZP’ers en staat bekend om zijn gebruiksgemak.

Met AFAS SB+ kan ik moeiteloos offertes maken, facturen versturen en mijn btw-aangifte regelen, allemaal vanuit één overzichtelijk platform. Als kleine ondernemer of startende freelancer weet ik hoe belangrijk het is om grip te houden op mijn financiën.

Het digitale tijdperk maakt handmatig administratie doen haast ouderwets.

AFAS SB+ helpt me niet alleen met het digitaliseren van mijn administratieve taken, maar automatiseert ook vele processen. Hierdoor bespaar ik tijd die ik kan besteden aan het laten groeien van mijn bedrijf.

Ik hoef me geen zorgen meer te maken over het handmatig invoeren van gegevens of de angst voor het missen van belangrijke deadlines. Bovendien, als onderdeel van de top 5 beste boekhoudprogramma’s van 2023, weet ik dat ik vertrouw op een systeem dat mij als zelfstandige zonder personeel bij elk stap ondersteunt en vooruit helpt in de wereld van online boekhouden.


Voordelen van online boekhoudprogramma’s

Als kleine ondernemer heb ik altijd naar efficiënte oplossingen gezocht om mijn boekhouding te beheren. Online boekhoudprogramma’s zijn daarin een gamechanger; ze maken het leven van zzp’ers aanzienlijk makkelijker. Hier zijn enkele voordelen:

 1. Kostenbesparing: Ik hoef niet meer te investeren in dure software of hardware, omdat online programma’s vaak een gratis versie of betaalbare abonnementen aanbieden.
 2. Altijd toegankelijk: Mijn financiële gegevens zijn overal beschikbaar waar ik internet heb, wat betekent dat ik ook onderweg kan werken aan mijn administratie.
 3. Gebruiksvriendelijkheid: Deze programma’s hebben meestal een heldere interface die zelfs voor mij als niet-boekhouder eenvoudig te begrijpen is.
 4. Automatische updates: Ik hoef me geen zorgen meer te maken over software-updates; die worden automatisch doorgevoerd zonder extra kosten of moeite.
 5. Veiligheid van gegevens: Mijn financiële informatie is veilig opgeslagen in de cloud en wordt beschermd met de nieuwste beveiligingstechnologieën.


Overstappen naar een ander boekhoudprogramma: hoe doe je dat?

Overstappen naar een nieuw boekhoudprogramma kan een frisse wind betekenen voor mijn administratie. Het is cruciaal dat de transitie soepel verloopt om werkprocessen efficiënt te houden.

 • Oriënteer je eerst grondig op beschikbare boekhoudprogramma’s. Ik kijk altijd naar welke functies ze bieden en check gebruikersbeoordelingen.
 • Zorg ervoor dat het nieuwe programma aan mijn specifieke behoeften voldoet. Dit betekent een lijst maken van must-have features zoals facturatie, btw-aangifte en rapportagefunctionaliteiten.
 • Test verschillende boekhoudprogramma’s door gratis proefperiodes te benutten. Hierdoor krijg ik gevoel bij hoe het programma werkt voordat ik definitief overstap.
 • Controleer de compatibiliteit met andere systemen die ik gebruik, zoals betaalplatforms of CRM – software, om zeker te zijn dat alles integreert.
 • Maak een back – up van alle huidige boekhoudgegevens voordat ik iets verander. Je weet maar nooit wanneer dit nodig is.
 • Contacteer de klantenservice van het nieuwe programma voor hulp bij het importeren van mijn data. Goede ondersteuning maakt de overgang vaak stukken makkelijker.
 • Plan de overstap voor een rustige periode in mijn bedrijfsvoering, zodat eventuele overgangsproblemen mijn bedrijf minimaal beïnvloeden.
 • Train mezelf en eventueel personeel in het gebruik van het nieuwe systeem. Goed begrip van de functies draagt bij aan een naadloze integratie in dagelijkse werkzaamheden.
 • Blijf waakzaam op kinderziektes binnen het nieuwe programma en adresseer deze snel met behulp van support of via updates.


Veelgestelde vragen over boekhoudprogramma’s

Zit je soms ook met vragen over welk boekhoudprogramma als kleine ondernemer het beste bij je past? Ik behandel hier de meest voorkomende twijfels en geef heldere antwoorden die jou verder kunnen helpen.

Hoe vind ik een boekhoudprogramma dat aan mijn wensen voldoet?

Om het juiste boekhoudprogramma te vinden, begin ik met het opstellen van mijn eisen en verwachtingen. Ik vraag mezelf af: wat moet het programma kunnen? Misschien heb ik een voorkeur voor bepaalde functionaliteiten zoals facturatie, btw-aangifte of urenregistratie.

Ook denk ik na over mijn budget. Is een gratis boekhoudprogramma voldoende of heb ik meer geavanceerde opties nodig?.

Daarna start ik met vergelijken. Ik lees reviews, bekijk prijzen en test de gebruiksvriendelijkheid. Helderheid over wat ik nodig heb, helpt enorm bij het maken van een keuze. Voor mij als zzp’er is het essentieel dat het programma simpel en efficiënt is, maar ook dat het meegroeit met mijn bedrijf.

Ik let erop dat het boekhoudprogramma aanpasbaar is en goede ondersteuning biedt. Zo kom ik tot een programma dat echt bij mijn zakelijke routine past.

Heb ik een boekhouder of accountant nodig?

Als zzp’er wil ik mijn zaken graag zelf regelen, inclusief mijn boekhouding. Met de juiste boekhoudprogramma’s is het vaak mogelijk om een groot deel van mijn administratie zelf bij te houden.

De vraag of ik een boekhouder nodig heb, hangt af van hoe complex mijn financiën zijn en hoeveel tijd ik wil besteden aan fiscale zaken. Voor eenvoudige boekhouding kunnen programma’s en een beetje kennis al voldoende zijn.

Maar soms kan de hulp van een professional verstandig zijn, vooral als belastingregels veranderen of als ik groei met mijn onderneming. Een boekhouder kan dan waardevolle ondersteuning bieden bij specifieke vraagstukken en fiscale voordeelkansen.

Zolang ik maar weet wat de diensten van een boekhouder mij opleveren, kan ik een weloverwogen keuze maken. Nu we dit helder hebben, is het ook goed om te weten wat een goed boekhoudprogramma gaat kosten.

Wat kost een boekhoudprogramma voor ZZP/MKB?

De prijs voor een boekhoudprogramma voor zzp’ers en het midden- en kleinbedrijf kan flink verschillen. Je keuze hangt af van wat je nodig hebt en welke aanbieder je kiest. Bijvoorbeeld, Exact Online Boekhouden Essentials vraagt €42 per maand voor hun diensten, inclusief 1 bankkoppeling.

Dat lijkt misschien veel, maar denk aan de tijd en zorgen die het bespaart.

E-Boekhouden.nl speelt slim in op de behoeften van startende ondernemers door hen 15 maanden gratis toegang te geven. Dit geeft je de kans om je bedrijf op te bouwen zonder directe kosten voor boekhouding.

Andere opties zoals Snelstart, Moneymonk, Tellow en Moneybird zijn ook populair bij zzp’ers. Het is cruciaal dat je de functies goed vergelijkt; niet elke tool biedt dezelfde voordelen of automatisering.

Zo kies ik een programma dat perfect past bij mijn bedrijf en betaal ik alleen voor wat ik echt nodig heb.

Conclusie

Kiezen voor het juiste online boekhoudprogramma zet jou als kleine ondernemer op voorsprong. Mijn ervaring toont aan dat efficiëntie en gebruiksgemak hand in hand gaan met deze tools.

Zie je al hoeveel tijd je bespaart met automatisering van je boekhouding? Sta even stil bij hoe jouw bedrijf kan bloeien dankzij deze slimme investering. Probeer eens een vergelijkingstool; veel collega-ondernemers ontdekten zo hun perfecte match.

Geloof me, de impact van een sterk boekhoudsysteem op jouw zakelijke groei is enorm. Laat je leiden door wat je nu weet en maak de sprong naar gestroomlijnd financieel beheer.

Veelgestelde Vragen

1. Wat betekent ‘zzp’ in de context van online boekhouden?

ZZP staat voor ‘zelfstandige zonder personeel’, en het verwijst naar ondernemers die hun bedrijf alleen runnen. Voor hen is het kiezen van het juiste online boekhoudprogramma cruciaal voor een efficiënte bedrijfsvoering.

2. Waarom is het belangrijk voor zzp’ers om online boekhoudopties te vergelijken?

Het is van essentieel belang dat zzp’ers online boekhoudopties vergelijken om een systeem te vinden dat past bij hun specifieke behoeften, helpt bij het beheren van financiën en tijdbesparend werkt.

3. Hoe kan ik de beste online boekhoudsoftware voor mijn kleine onderneming vinden?

Door een grondige vergelijking te maken van de beschikbare opties, kun je kijken welke functies je nodig hebt, zoals facturatie of belastingaangifte, en zo de beste software voor jouw situatie kiezen.

4. Zijn er speciale functies in online boekhoudsoftware voor zzp’ers?

Ja, bepaalde online boekhoudprogramma’s bieden functies die speciaal zijn ontworpen voor de unieke eisen van zzp’ers, zoals eenvoudige invoer van bonnetjes en automatisering van terugkerende facturen.


Conclusie

Kiezen voor het juiste online boekhoudprogramma zet jou als kleine ondernemer op voorsprong. Mijn ervaring toont aan dat efficiëntie en gebruiksgemak hand in hand gaan met deze tools.

Zie je al hoeveel tijd je bespaart met automatisering van je boekhouding? Sta even stil bij hoe jouw bedrijf kan bloeien dankzij deze slimme investering. Probeer eens een vergelijkingstool; veel collega-ondernemers ontdekten zo hun perfecte match.

Geloof me, de impact van een sterk boekhoudsysteem op jouw zakelijke groei is enorm. Laat je leiden door wat je nu weet en maak de sprong naar gestroomlijnd financieel beheer.


Veelgestelde Vragen

1. Wat betekent ‘zzp’ in de context van online boekhouden?

ZZP staat voor ‘zelfstandige zonder personeel’, en het verwijst naar ondernemers die hun bedrijf alleen runnen. Voor hen is het kiezen van het juiste online boekhoudprogramma cruciaal voor een efficiënte bedrijfsvoering.

2. Waarom is het belangrijk voor zzp’ers om online boekhoudopties te vergelijken?

Het is van essentieel belang dat zzp’ers online boekhoudopties vergelijken om een systeem te vinden dat past bij hun specifieke behoeften, helpt bij het beheren van financiën en tijdbesparend werkt.

3. Hoe kan ik de beste online boekhoudsoftware voor mijn kleine onderneming vinden?

Door een grondige vergelijking te maken van de beschikbare opties, kun je kijken welke functies je nodig hebt, zoals facturatie of belastingaangifte, en zo de beste software voor jouw situatie kiezen.

4. Zijn er speciale functies in online boekhoudsoftware voor zzp’ers?

Ja, bepaalde online boekhoudprogramma’s bieden functies die speciaal zijn ontworpen voor de unieke eisen van zzp’ers, zoals eenvoudige invoer van bonnetjes en automatisering van terugkerende facturen.


Ten slotte

Om af te sluiten zijn er een paar programma’s die ik er echt even voor je wil uitlichten. De keuze op het vlak van boekhoudsoftware is namelijk enorm! Er zijn er al ruim 150!

 • Onafhankelijk van wat je doet en voor iedereen geschikt; MKB, ZZP, dienstverlenend, of met een webshop. Dan is E-boekhouden de gevestigde naam. Dit complete pakket kun je hier gratis proberen
 • Een heel populaire speler voor de online ondernemer neemt je administratie in vogelvlucht uit handen. Online factureren? Geen probleem. Eerlijke prijs, super kwaliteit: Moneybird is je vogel. Direct gratis proberen.
 • Wanneer je als dienstverlenende ZZP’er aan de slag bent, van eenvoud houdt en de kosten laag wilt houden, dan is BUNNI een goede keuze. Deze aanbieder maakt je administratie tot een grap, zo makkelijk. Ook BUNNI heeft een gratis proefperiode.
 • Ten slotte wil ik afsluiten met mijn favoriet Moneymonk maakt het leven voor zzp’ers echt tot een feestje en beperkt de tijd voor je administratie tot minuten. Met alle functionaliteiten die je nodig hebt; uren- en rittenregistratie, projectmanagement, en BTW aangifte. Natuurlijk, met een gratis proefmaand.

Check deze toppers zeker, wanneer jij minder wilt boekhouden, meer wilt ondernemen. En altijd zicht wil hebben op je cijfers. En… jij hebt vast wel wat beters te doen, dan al die software te testen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Boekhoudprogramma aanbieding

Ben je het struggelen met excel zat?

Maak het je gemakkelijk en bespaar zeeën van tijd op je boekhouding.

Geniet meer tijd voor …

De Belangrijke dingen in het leven.

Nu deze boekhoudtool gratis proberen