Reservering boekhouden: hoe maak je een reservering in de boekhouding?

In dit artikel

Merk je dat toekomstige uitgaven soms onverwacht op de stoep staan? Je bent niet de enige, ik heb dat ook meegemaakt, maar door onderzoek ontdekte ik de kracht van reserveringen in de boekhouding.

In dit artikel leg ik stap voor stap uit hoe je geld opzijzet voor deze momenten, zodat je nooit meer wordt verrast. Blijf lezen en ontdek hoe eenvoudig het kan zijn!

Belangrijkste inzicht

Met de juiste boekhoudsoftware stroomlijn jij je boekhouding enorm. Hoewel het aanbod enorm is, zijn er een paar toppers die altijd terugkomen. E-boekhouden is nog altijd de populairste. Dankzij het brede scala aan functionaliteiten is voor elke type ondernemer geschikt.

Ben je dienstverlenend veeleisend om kwaliteit, maar ook qua eenvoud? Dan is Moneymonk de uitverkorene.

Probeer e-Boekhouden gratis, en volg deze link voor een gratis maand Moneymonk.

Persoon organiseert geld in een grootboek in een moderne kantooromgeving.

Samenvatting

 • Maak aparte grootboekrekeningen aan voor elk type reservering binnen je boekhouding, zoals voor vakantiegeld of belastingen, om overzicht en controle te behouden.
 • Reserveer maandelijks bedragen om geleidelijk de middelen op te bouwen die nodig zijn voor toekomstige uitgaven en voorkom zo financiële verrassingen.
 • Werk nauwkeurig en proactief met bedragen die je reserveert, controleer regelmatig de reserveringen en pas deze aan indien nodig aan de hand van actuele ontwikkelingen.
 • Gebruik boekhoudsoftware met automatische reserveringsfuncties om tijd te besparen en fouten te verminderen, en overleg met een boekhouder of accountant voor fiscale correctheid.
 • Evalueer periodiek elke reservering om ervoor te zorgen dat deze overeenkomt met de werkelijke financiële behoeften en noodzaak van je onderneming.

Wat zijn reserveringen in de boekhouding?

Reserveringen in de boekhouding zijn eigenlijk een soort spaarpotjes voor toekomstige uitgaven of investeringen. Ik zet geld opzij binnen mijn boekhouding voor zaken als vervangingsinvesteringen, belastingen en vakantiegeld van werknemers.

Dit zorgt ervoor dat ik niet ineens voor financiële verrassingen kom te staan. Het is een slimme manier om geleidelijk bedragen op te bouwen, waardoor ik altijd genoeg geld heb om belangrijke kosten te dekken.

Daarnaast gebruik ik reserveringen om mijn resultatenrekening gezond te houden. Door maandelijks kleine bedragen te reserveren, voorkom ik grote afschrijvingen in één keer. Het maakt mijn financiële planning overzichtelijker en helpt me vermijden dat ik tekortkom op het moment dat de omzetbelasting of vennootschapsbelasting betaald moet worden.

Nu je weet wat reserveringen zijn, ontdek je hierna het belang ervan in de boekhouding.

Een zakelijke eigenaar analyseert financiële gegevens in een modern kantoor met uitzicht op de stad.

Hoe maak je een reservering in de boekhouding?

Het opzetten van een reservering in de boekhouding is een cruciale stap om voorbereid te zijn op toekomstige uitgaven, en ik ga je precies laten zien hoe je dit efficiënt en doeltreffend kunt doen – lees verder en ontdek hoe je je financiën optimaal kunt beheren!

Het creëren van een nieuwe grootboekrekening

Een nieuwe grootboekrekening aanmaken is een essentiële stap in het reserveren van geld binnen de boekhouding. Ik leg jullie precies uit hoe je dit proces efficiënt en correct kunt doorlopen.

 • Bepaal eerst voor welk doel je de reservering wilt maken, zoals vakantiegeld of belastingrente.
 • Ga naar het softwareprogramma waar je boekhouding in bijhoudt en zoek naar de optie om een grootboekrekening toe te voegen.
 • Bedenk een heldere en eenduidige naam voor de nieuwe rekening zodat deze later gemakkelijk terug te vinden is.
 • Stel het juiste nummer in voor de rekening volgens het rekeningschema dat jouw bedrijf hanteert.
 • Kies een geschikte categorie zodat de reservering op de juiste plek in je winst – en verliesrekening verschijnt. Dit kan een directe kostenpost zijn of onder algemene kosten vallen.
 • Voer alle benodigde gegevens in die gevraagd worden, zoals eventuele beginbalansen of percentages voor afschrijven.
 • Controleer grondig alle ingevoerde informatie voordat je de grootboekrekening definitief maakt. Een foutje is snel gemaakt en kan later voor verwarring zorgen.
 • Houd consistentie aan met hoe andere grootboekrekeningen worden aangelegd om vergissingen te voorkomen, vooral als meerdere mensen toegang hebben tot de boekhouding.
 • Na bevestiging staat de nieuwe rekening klaar voor gebruik en kun je beginnen met periodiek geld erop reserveren gebaseerd op verwachte uitgaven.

Periodieke reservering voor toekomstige uitgaven

Het maken van periodieke reserveringen in de boekhouding is cruciaal om verrassingen te voorkomen. Het zorgt ervoor dat ik altijd geld opzij heb gezet voor geplande of verwachte uitgaven.

 • Ik begin met het vaststellen van de kosten die naar verwachting in de toekomst zullen optreden. Dit kunnen jaarlijkse abonnementen zijn of onderhoudskosten die periodiek terugkomen.
 • Vervolgens bereken ik het totale bedrag dat gereserveerd moet worden en deel dit door het aantal periodes, meestal maanden, tot aan de uitgave.
 • Ik maak een nieuwe grootboekrekening aan specifiek voor deze reservering, waarbij duidelijkheid over de bestemming prioriteit heeft.
 • Elke periode boek ik een vastgesteld bedrag over naar deze grootboekrekening. Zo bouw ik geleidelijk het benodigde bedrag op.
 • Om te controleren of ik op koers lig met mijn reserveringen, check ik regelmatig mijn boekhouding en pas indien nodig de bedragen aan.
 • Voor onverwachte kosten hou ik een aparte reserve aan. Die geeft me extra zekerheid als er iets onvoorzien gebeurt.
 • Belastingreservering is een belangrijke post waarbij ik een percentage van mijn winst reserveer voor omzetbelasting en inkomstenbelasting.
 • Ik gebruik fiscale reserves ook als aftrekposten om zo belastingvoordeel te behalen. Dit vraagt om nauwkeurige planning en kennis van actuele fiscale regels.
 • Voor grotere investeringen zoals apparatuur die afschrijft, maak ik eveneens reserveringen. Dat helpt me bij het spreiden van de financiële lasten over langere tijd.

Verschillende soorten reserveringen

Dat we in het leven vaak voor verrassingen komen te staan, is een gegeven; in de boekhouding is dit niet anders en daarom zijn er verschillende soorten reserveringen die je kunt treffen om financieel voorbereid te zijn.

Vakantiegeldreservering

Elk jaar zet ik netjes geld opzij voor het vakantiegeld van mijn medewerkers. Dit is een belangrijke taak, want het zorgt ervoor dat zij hun welverdiende vakantie kunnen financieren.

Ik bouw deze reservering maandelijks op, waarna in mei het moment daar is om het gespaarde bedrag uit te keren. Het is niet meer dan billijk dat mijn team kan rekenen op dit extraatje als blijk van waardering voor hun harde werk.

Om alles soepel te laten verlopen, kies ik een referteperiode en set ik de betaalwijze nauwkeurig in. Ik maak hiervoor een nieuwe grootboekrekening aan in mijn administratie. Door deze aanpak blijven mijn boeken overzichtelijk en laat ik niets aan het toeval over.

Mijn medewerkers vertrouwen erop dat hun vakantiegeld gereserveerd wordt, en ik zorg ervoor dat dit vertrouwen nooit beschaamd wordt.

Belastingreservering

Net zoals we vakantiegeld opzijzetten voor werknemers, is het ook cruciaal om bedragen te reserveren voor belastingen. Ik zorg ervoor dat ik altijd een deel van mijn inkomsten apart houd om de omzetbelasting (btw) te kunnen betalen.

Dit is een slimme zet; het voorkomt dat ik aan het einde van elk kwartaal voor financiële verrassingen kom te staan.

Het opzijzetten van geld voor belasting is vooral belangrijk voor ondernemers zoals ik, omdat wij regelmatig met btw-aangiftes te maken hebben. Ik maak hiervoor een specifieke grootboekrekening aan die ik elke maand voed met een percentage van mijn omzet.

Zo weet ik zeker dat ik mijn fiscale verplichtingen kan nakomen zonder dat dit ten koste gaat van mijn bedrijfsvoering of cashflow.

Praktische tips voor het correct reserveren in de boekhouding

Reserveren in de boekhouding is net zo belangrijk als het bijhouden van je debiteuren. Hier zijn enkele praktische tips die jou helpen om dit op een correcte manier te doen.

 • Begin met het analyseren van je verwachte kosten en uitgaven voor een bepaalde periode. Zo krijg je inzicht in welk bedrag je moet reserveren.
 • Zet vervolgens een gedetailleerd plan op waarin staat hoeveel geld je per maand opzij zet voor deze toekomstige kosten.
 • Open voor elke soort reservering, zoals vakantiegeld of belasting, een aparte grootboekrekening in je boekhoudsysteem.
 • Houd regelmatig controle door de reserveringen te vergelijken met de daadwerkelijke uitgaven, zodat je weet of je meer of minder moet gaan reserveren.
 • Werk samen met een boekhouder of accountant om ervoor te zorgen dat alles volgens de fiscale regels verloopt en dat er geen fouten insluipen.
 • Maak gebruik van boekhoudsoftware waarin automatisch reserveringen gemaakt kunnen worden; dit bespaart tijd en voorkomt menselijke fouten.
 • Evalueer periodiek de noodzaak van elke reserving. Past wat je reserveert nog steeds bij wat er nodig is?
 • Wees proactief: pas reserveringen aan als er veranderingen optreden in wetgeving of bedrijfsactiviteiten die impact hebben op jouw financiële planning.

Conclusie

Zet je schrap voor een stevige financiële toekomst door geld opzij te zetten. Met duidelijke stappen kun je gemakkelijk reserveringen aan je boekhouding toevoegen. Vraag jezelf af: hoe kan ik deze informatie gebruiken om mijn winsten beter te beheren? Realiseer je de kracht van vooruit plannen en hoe dit jouw bedrijf vooruit helpt.

Duik verder in deze materie met aanvullende bronnen en versterk je financiële kennis. Laat deze richtlijnen een springplank zijn naar een financieel gezonde toekomst en neem vandaag nog actie!

Veelgestelde Vragen

1. Wat betekent geld reserveren in de boekhouding?

Geld reserveren in de boekhouding betekent dat je een bepaald bedrag opzij zet voor toekomstige uitgaven of verplichtingen.

2. Hoe maak ik een reservering aan in mijn boekhouding?

Om een reservering te maken, bepaal je eerst het bedrag dat je wilt reserveren en boek je dit vervolgens op een aparte rekening binnen je boekhoudsysteem.

3. Voor welke kostenposten is het verstandig om geld te reserveren?

Het is slim om geld te reserveren voor regelmatig terugkerende kosten, zoals belastingen in box 2, onderhoud, of voor onvoorziene uitgaven.

4. Kan ik zelf besluiten hoeveel geld ik reserveer binnen mijn boekhouding?

Ja, als ondernemer bepaal je zelf de hoogte van de reserveringen op basis van verwachte kosten en toekomstige financiële verplichtingen.

Ten slotte

Om af te sluiten zijn er een paar programma’s die ik er echt even voor je wil uitlichten. De keuze op het vlak van boekhoudsoftware is namelijk enorm! Er zijn er al ruim 150!

 • Onafhankelijk van wat je doet en voor iedereen geschikt; MKB, ZZP, dienstverlenend, of met een webshop. Dan is E-boekhouden de gevestigde naam. Dit complete pakket kun je hier gratis proberen
 • Een heel populaire speler voor de online ondernemer neemt je administratie in vogelvlucht uit handen. Online factureren? Geen probleem. Eerlijke prijs, super kwaliteit: Moneybird is je vogel. Direct gratis proberen.
 • Wanneer je als dienstverlenende ZZP’er aan de slag bent, van eenvoud houdt en de kosten laag wilt houden, dan is BUNNI een goede keuze. Deze aanbieder maakt je administratie tot een grap, zo makkelijk. Ook BUNNI heeft een gratis proefperiode.
 • Ten slotte wil ik afsluiten met mijn favoriet Moneymonk maakt het leven voor zzp’ers echt tot een feestje en beperkt de tijd voor je administratie tot minuten. Met alle functionaliteiten die je nodig hebt; uren- en rittenregistratie, projectmanagement, en BTW aangifte. Natuurlijk, met een gratis proefmaand.

Check deze toppers zeker, wanneer jij minder wilt boekhouden, meer wilt ondernemen. En altijd zicht wil hebben op je cijfers. En… jij hebt vast wel wat beters te doen, dan al die software te testen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven