De ultieme gids voor Shopify boekhouden: alles wat je moet weten

In dit artikel

Het runnen van een Shopify webshop komt met een berg aan financiële uitdagingen. Ik weet hoe overweldigend het kan zijn, want, net als jullie, heb ik me door de boekhoudkundige jungle geworsteld en ontdekte dat automatisering de sleutel tot succes is.

In dit artikel deel ik praktische tips die jouw online boekhouding een stuk makkelijker zullen maken. Duik erin en ontdek hoe je slimmer en efficiënter kunt boekhouden!

Belangrijkste inzicht

Een opgeruimd bureau met laptop en financiële documenten, stad landschapsfotografie.

Samenvatting

 • Automatisering in boekhouding is essentieel voor Shopify webshops, het bespaart tijd en verkleint de kans op menselijke fouten.
 • Online boekhoudprogramma’s bieden flexibiliteit en toegankelijkheid; je kunt je financiën overal bijhouden mits er internet is.
 • Het koppelen van je Shopify webshop aan een boekhoudprogramma vereenvoudigt de administratie, voorkomt dubbel werk en vermindert fouten.
 • Kies een boekhoudprogramma dat past bij jouw specifieke behoeften, kijk naar functionaliteit, gebruiksvriendelijkheid en mogelijkheid tot integratie met Shopify.
 • Vergelijk prijzen en diensten van verschillende boekhoudprogramma’s om een optie te vinden die betaalbaar is en ruimte biedt voor groei van je webshop.

Belang van automatisering in boekhouding

Automatiseren in de boekhouding maakt een wereld van verschil. Ik verwerk facturen vlotter, speur sneller naar fouten en analyseer financiën met het grootste gemak. Hierdoor houd ik meer tijd over voor andere zaken in mijn webshop en kan ik me richten op groei en ontwikkeling.

Geen gedoe meer met handmatige invoer, de moderne boekhoudpakketten nemen me dit werk uit handen.

Ik merk ook dat het risico op menselijke foutjes drastisch vermindert. Correcte cijfers zijn de basis voor sterke bedrijfsbeslissingen, en automatisering leidt tot nauwkeurigere data.

Door mijn administratie te stroomlijnen, zorg ik voor een solide financieel overzicht dat essentieel is voor het welvaren van mijn online onderneming. Het bespaart me niet alleen tijd, maar geeft me ook gemoedsrust; een must voor iedere succesvolle webshop eigenaar.

Een persoon gebruikt boekhoudsoftware in een modern kantoor met uitzicht op de stad.

Online versus offline boekhoudprogramma’s

Online boekhoudprogramma’s bieden een wereld van verschil ten opzichte van de traditionele, offline software. Deze cloudgebaseerde systemen stellen mij in staat om overal en altijd mijn financiële administratie bij te houden, mits ik toegang heb tot internet.

Ik hoef niet meer te wachten tot ik thuis of op kantoor ben om updates te zien of aanpassingen te maken; een laptop of smartphone is alles wat nodig is.

Offline boekhoudsoftware draait daarentegen lokaal op mijn computer, zoals Windows 10 of Windows 7, en vereist dat ik op die specifieke plek werk. Dit kan minder flexibiliteit geven en maakt het delen van informatie met een boekhouder of collega’s vaak omslachtiger.

Bovendien moet ik bij offline programma’s zelf zorgen voor back-ups en updates, terwijl bij online varianten alles automatisch wordt bijgewerkt en veilig in de cloud wordt opgeslagen.

Een persoon werkt aan financiële dossiers op een laptop in een modern kantoor met stadsgezicht.

Eén plek voor administratie: de voordelen

Het bijhouden van mijn boekhouding op één centrale plek heeft mijn leven een stuk eenvoudiger gemaakt. Voorheen was ik altijd papieren en bonnetjes kwijt, nu heb ik alles handig bij elkaar in een online administratie.

Dit zorgt ervoor dat ik snel toegang heb tot elk financieel overzicht, zonder te hoeven zoeken door stapels documenten. De tijd die ik bespaar, gebruik ik nu om mijn webshop in de Shopify app store verder te laten groeien.

Met alles op een plaats bespaar ik niet alleen tijd, maar ook geld. Ik zie in één oogopslag welke kostenposten de hoogte in schieten en waar ik kan besparen. Mijn administratie geeft mij belangrijke inzichten die helpen bij het maken van strategische beslissingen voor mijn bedrijf.

En dankzij de koppelingen met webwinkelfacturen.nl en betaalproviders, gaat het verwerken van transacties bijna vanzelf. Nooit gedacht dat administratie doen zo soepel kon lopen!

Het vergelijken van boekhoudprogramma’s: aandachtspunten

Ik weet hoe lastig het kan zijn om het juiste boekhoudprogramma voor je webshop te kiezen. Daarom deel ik een aantal belangrijke aandachtspunten die je niet mag missen:

 • Functionaliteiten: Kijk goed naar wat elk programma biedt. Heb je geavanceerde rapportage nodig of volstaat een basispakket? Zorg dat de software overeenkomt met jouw specifieke behoeften.
 • Gebruiksvriendelijkheid: Een programma moet intuïtief en makkelijk in gebruik zijn. Probeer de gratis proefperiode uit om te zien of het systeem past bij jouw manier van werken.
 • Integratie met Shopify: Controleer of het boekhoudprogramma makkelijk koppelt met Shopify. Zo voorkom je dubbel werk en fouten in de administratie.
 • Kosten: Vergelijk de prijzen van verschillende programma’s. Let op eventuele bijkomende kosten voor extra opties die belangrijk zijn voor jouw bedrijf.
 • Ondersteuning en service: Goede ondersteuning is essentieel, zeker als boekhouden nieuw voor je is. Check of er support beschikbaar is via telefoon, e-mail, of chat.
 • Updates en innovatie: Kies een leverancier die investeert in de ontwikkeling van hun software. Dit zorgt ervoor dat jouw boekhouding altijd up-to-date blijft volgens de laatste wetgeving.
 • Beveiliging: Controleer welke beveiligingsmaatregelen worden geboden om jouw financiële gegevens veilig te houden.

Jouw webshop koppelen aan een boekhoudprogramma

Het koppelen van je Shopify webshop aan een boekhoudprogramma is een slimme zet. Hierdoor bespaar je tijd en verminder je de kans op fouten.

 • Kies eerst een boekhoudprogramma dat integraties ondersteunt met Shopify. Veel programma’s adverteren deze functie duidelijk in de appstore.
 • Controleer of het programma real – time synchronisatie biedt zodat verkopen direct worden bijgewerkt in je boekhouding.
 • Let op dat het programma automatische btw – berekeningen kan uitvoeren, wat essentieel is voor correcte aangiftes.
 • Zoek naar recensies van andere webshopeigenaren over de gebruiksvriendelijkheid van de koppeling met Shopify.
 • Verifieer of er extra kosten zijn verbonden aan de koppeling, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.
 • Stel vast of klantondersteuning beschikbaar is voor het geval dat er technische problemen ontstaan met de synchronisatie.

Gebruiksgemak en extra service van boekhoudprogramma’s

Boekhoudprogramma’s moeten gebruiksvriendelijk zijn; dat staat voor mij als een paal boven water. De interface is intuïtief, wat betekent dat ik snel mijn weg vind in het programma en niet verdwaal in een zee van complexe menus en onduidelijke functies.

Snelle invoer van transacties bespaart me tijd, en dat is goud waard als kleine ondernemer.

Ik laat me ook graag verleiden door de extra service die sommige programma’s bieden, zoals persoonlijke ondersteuning of educatieve bronnen om mijn financiële kennis uit te breiden.

Het voelt goed om meer te leren over de financiële gezondheid van mijn webshop, waardoor ik sterker sta in het ondernemersveld. Met deze tools in handen, blik ik vooruit naar de volgende stap: het selecteren van de noodzakelijke functies die mijn boekhoudsoftware moet hebben.

Selectie van noodzakelijke functies in boekhoudsoftware

Het kiezen van de juiste functies in boekhoudsoftware is cruciaal voor een gestroomlijnde administratie. Ik focus me op de kenmerken die echt belangrijk zijn voor mijn webshop.

 • Automatische BTW-calculaties: Een essentiële functie is dat de software automatisch de BTW berekent voor alle transacties. Dit bespaart mij veel tijd en vermindert de kans op fouten.
 • Facturatiegemak: De mogelijkheid om snel en eenvoudig facturen te maken en te verzenden is een must. Hierdoor blijft mijn klantcommunicatie professioneel en efficiënt.
 • Voorraadbeheer integratie: Goede boekhoudprogramma’s koppelen met Shopify om mijn voorraadinformatie up-to-date te houden, wat zorgt voor een accurate boekhouding.
 • Realtime rapportages: Ik wil altijd weten hoe mijn webshop ervoor staat; daarom zoek ik naar software die real-time financiële rapportages biedt.
 • Bankkoppelingen: Het programma moet naadloos aansluiten op mijn bankrekening, zodat alle betalingen automatisch worden bijgewerkt in het systeem.
 • Mobiele toegankelijkheid: Ik moet ook onderweg toegang hebben tot mijn administratie, dus mobiele apps of een responsive webdesign zijn onmisbaar.
 • Ondersteuning van meerdere valuta’s: Omdat ik producten verkoop aan klanten over de hele wereld, heb ik een programma nodig dat verschillende valuta kan beheren.
 • Klantenservice en support: Mocht ik tegen problemen aanlopen, dan wil ik kunnen rekenen op een deskundige helpdesk die mij snel helpt.

De prijs van boekhoudprogramma’s en de mogelijkheid om te groeien

Nadat we de essentiële functies in boekhoudsoftware hebben besproken, duiken we nu in de wereld van prijzen en de toekomstbestendigheid van dergelijke systemen. Kijk, de kosten van boekhoudprogramma’s spelen een cruciale rol in mijn keuze.

Ik wil niet te veel betalen, maar ook niet binnen een paar maanden tegen beperkingen aanlopen. Dus zoek ik naar opties die zowel betaalbaar zijn als ruimte bieden voor mijn groeiende bedrijf.

Programma’s variëren in prijs, afhankelijk van de features die ze bieden, zoals automatisering van taken of ondersteuning voor meerdere valuta’s. Ik vergelijk altijd wat ik krijg voor mijn geld, lees reviews en kijk hoe makkelijk het is om later te upgraden.

Zo zorg ik ervoor dat het programma met mijn webshop kan meegroeien zonder dat ik alles opnieuw hoef op te zetten bij elke nieuwe ontwikkelingsfase. Het is belangrijk om niet alleen voor nu te denken, maar ook voor waar ik over vijf jaar sta met mijn webshop.

Het kiezen van het beste boekhoudprogramma voor jouw webshop

Naast de kosten is het essentieel om een boekhoudprogramma te kiezen dat met je webshop meegroeit. Ik kijk naar de flexibiliteit en schaalbaarheid van verschillende softwareopties.

Zo moet mijn keuze niet alleen vandaag de dag handig zijn, maar ook in de toekomst als mijn webshop groeit. Functionaliteiten zoals voorraadbeheer en retourenverwerking kunnen enorm tijdbesparend werken.

Dat geeft mij meer tijd om aan mijn webshop te besteden.

Ik check ook altijd of ik mijn webshop eenvoudig kan koppelen aan het boekhoudprogramma. Een soepele integratie met Shopify is cruciaal om dubbel werk te voorkomen. Bovendien zorg ik ervoor dat ik reviews lees en vergelijk wat andere ondernemers zeggen over het gebruiksgemak en de klantenservice.

Het juiste pakket kiezen gaat immers niet alleen over cijfers, maar ook over hoe het programma mij ondersteunt in mijn dagelijkse werkzaamheden.

Vergelijking van populaire boekhoudprogramma’s

11. Vergelijking van populaire boekhoudprogramma’s: Het kiezen van de juiste boekhoudsoftware kan voelen als het navigeren door een doolhof, met zoveel opties en functies die schreeuwen om aandacht.

Laten we eens duiken in de wereld van de meest gebruikte programma’s, waar ik de voor- en nadelen naast elkaar leg om je beslissingsproces te vereenvoudigen.

Exact Online

Ik gebruik Exact Online al een tijdje voor mijn webshop en ik ben onder de indruk van hoe makkelijk het is om alles te beheren. Met meer dan 550.000 klanten en een hoge beoordeling, voel je je zeker over de kwaliteit ervan.

Het mooie is dat je het 30 dagen gratis kan uitproberen, wat echt handig is om te zien of het bij je past. Zowel zzp’ers als starters vinden hun weg in dit programma.

Dit boekhoudprogramma integreert boekhouding met CRM, waardoor ik veel tijd bespaar op administratie. En de mogelijkheid om overal toegang te hebben tot mijn financiën, ja, zelfs vanaf mijn smartphone of tablet, maakt het leven een stuk gemakkelijker.

Voor mij als webshopeigenaar betekent dit dat ik altijd up-to-date ben met mijn boekhouding, waar ik ook ben.

Moneybird

Moneybird onderscheidt zich als een gewild boekhoudprogramma voor webshops, kleine ondernemingen en freelancers die op zoek zijn naar gemak en overzicht. Met dit gebruiksvriendelijke online platform houd ik moeiteloos mijn financiën bij: inkomsten, uitgaven én het versturen van facturen gaat allemaal vanuit één plek.

Het toevoegen van inkoopfacturen en bonnetjes gebeurt in een paar klikken, wat mij zeeën van tijd bespaart.

Voor collega-ondernemers die de stap willen zetten naar een efficiëntere boekhouding is Moneybird een uitkomst. Het past perfect bij de dynamiek van een moderne webshop. Omdat alles online gebeurt, heb ik altijd en overal toegang tot mijn administratie.

Dit maakt het mogelijk om ook onderweg beslissingen te nemen, gebaseerd op de meest actuele cijfers.

e Boekhouden

Met e-Boekhouden.nl heb ik mijn Shopify verkopen in no-time aan de boekhouding gekoppeld. Het mooie is dat alle transacties automatisch verwerkt worden, wat mij een hoop tijd bespaart.

Dit online boekhoudprogramma is niet alleen efficiënt, maar ook nog eens geschikt voor bijna alle ondernemers – behalve de hele grote jongens.

Ook wat btw-aangifte en automatische afschrijvingen betreft, staat e-Boekhouden.nl zijn mannetje. Ik heb gemerkt dat het programma gelijkwaardig optreedt als MoneyMonk, waardoor ik niet langer hoef te piekeren over deze essentiële boekhoudkundige taken.

Makkelijker kan haast niet!

Rompslomp

Rompslomp maakt mijn boekhouding verrassend eenvoudig. Dit online pakket is perfect voor mij als zzp’er, omdat ik zonder hoofdbrekens mijn financiën beheer. Koppeling met mijn Shopify webshop? Geen probleem! Het werkt naadloos samen, waardoor mijn verkoopgegevens automatisch doorstromen naar de boekhouding.

Met meer dan 50.000 tevreden gebruikers ben ik overtuigd van de kwaliteit.

Dit boekhoudprogramma pakt de rompslomp aan en laat me concentreren op wat ik het liefst doe: mijn business laten groeien. De gebruiksvriendelijkheid staat voorop, dus ik heb geen diepgaande boekhoudkennis nodig om aan de slag te gaan.

Een geruststellende gedachte dat een efficiënte administratie binnen handbereik ligt, dankzij Rompslomp.

Jortt

Als ondernemer wil ik mijn boekhouding snel en efficiënt aanpakken. Daarom kies ik voor Jortt; dit innovatieve boekhoudprogramma heeft een Boekhoudbot die mijn administratie nauwkeurig verwerkt.

De belofte van Jortt is dat ik niet meer dan 10 minuten per maand kwijt ben aan mijn boekhouding. Echt ideaal voor mij als webshopeigenaar, zzp’er of als ik net start met ondernemen.

Ondersteuning bieden ze ook, vooral bij de btw-aangifte, door ieder kwartaal een duidelijk overzicht te geven van de stappen die ik moet nemen.

Mijn ervaringen met Jortt zijn in lijn met de review op Onderneming.nl; gebruiksvriendelijk, kostenefficiënt en met duidelijke voor- en nadelen. Het maakt de keuze voor een boekhoudprogramma voor mijn Shopify webshop een stuk makkelijker.

Kijkend naar alternatieve boekhoudprogramma’s, gaan we nu over naar de volgende optie die goed samenwerkt met Shopify.

Alternatieve boekhoudprogramma’s voor Shopify webshops

Silvasoft is een sterk alternatief voor Shopify webshops. Met dit programma beheer je moeiteloos je voorraden, klantgegevens en financiën in één systeem. De integratie met Shopify zorgt ervoor dat verkoopgegevens direct synchroniseren, wat jou helpt om de administratie altijd up-to-date te houden.

Dit bespaart tijd en voorkomt fouten bij het handmatig overzetten van gegevens.

Nieuw op de markt is Paperdork; speciaal ontwikkeld om de boekhouding voor webshops te vereenvoudigen. Gebruikers van Paperdork prijzen de automatische verwerking van bestellingen rechtstreeks in hun boekhouding.

Dit zorgt niet alleen voor een realtime overzicht van financiële prestaties, maar maakt ook de weg vrij voor snellere besluitvorming en groeimogelijkheden binnen je onderneming.

Shopify koppelen met e-Boekhouden. nl

Naast de alternatieven is het koppelen van Shopify met e-Boekhouden.nl een fluitje van een cent. Met deze koppeling bespaar ik tijd omdat verkopen direct in mijn e-Boekhouden.nl account worden bijgewerkt.

Elk product dat ik verkoop, wordt automatisch verwerkt, wat zorgt voor een actuele stand van mijn boekhouding. Facturen stuur ik met gemak uit en mijn voorraad blijft perfect op peil.

De integratie tussen Shopify en e-Boekhouden.nl maakt mijn leven als webshopeigenaar een stuk overzichtelijker. Klantgegevens uit Shopify verschijnen als nieuwe klanten in e-Boekhouden.nl en ik kan zelf instellen wanneer de synchronisatie plaatsvindt, bijvoorbeeld zodra een klant een bestelling plaatst of wanneer de betaling binnen is.

Dit houdt mijn administratie strak en transparant. En voor wie meerdere webshops heeft, biedt e-Boekhouden handleidingen om meerdere Shopify-winkels te koppelen, zodat alle data samenkomen op één plek.

Shopify en InformerOnline koppeling

InformerOnline maakt het leven van webwinkeliers een stuk makkelijker met hun directe koppeling met Shopify. Ik hoef me geen zorgen meer te maken over het handmatig verwerken van bestellingen in mijn boekhouding.

Want zodra een klant iets koopt in mijn Shopify store, zet de koppeling via webwinkelfacturen.nl de gegevens automatisch door en wordt er een factuur aangemaakt in Informer. Het bespaart me een enorme hoeveelheid tijd en maakt het mogelijk dat ik me volledig kan richten op het groeien van mijn bedrijf.

De installatie van deze koppeling is eenvoudig; ik volgde gewoon de stappen in de handleiding. Met deze automatisering hoef ik nooit meer aan het einde van de dag handmatig facturen te controleren en in te voeren.

Bovendien kan ik het 30 dagen gratis uitproberen om zelf te ervaren hoe soepel alles verloopt. Het is werkelijk een gamechanger voor mijn webshop’s administratie en dit reflecteert zich in de tevredenheid over mijn werkproces.

De voordelen van de Shopify en SnelStart-boekhouding integratie

Met de integratie van Shopify en SnelStart wordt mijn financiële administratie een stuk professioneler. Het handmatig overtypen van bestellingen is verleden tijd, wat mij uren bespaart.

Bovendien verklein ik de kans op fouten aanzienlijk, vooral bij de btw-aangifte, omdat alle belangrijke gegevens automatisch worden gesynchroniseerd. Deze koppeling is echt een gamechanger voor mijn administratie.

Automatische uitwisseling tussen Shopify en SnelStart zorgt dat ik nooit meer dubbel werk hoef te doen. Ik werk efficiënter en de kans op foutjes in de boekhouding neemt af. Mijn boekhouding is nu niet alleen sneller, maar ook nog eens betrouwbaarder.

Dat geeft me zoveel rust en vertrouwen in mijn bedrijf.

{bottomline}

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven