subsidie boeken in administratie

In dit artikel

Als ondernemer loop je soms tegen de complexiteit van subsidies in je boekhouding aan. Ik weet hoe lastig dat kan zijn, want ook ik heb me door de warboel van regels geworsteld. In dit artikel leid ik je door het proces van subsidies correct verwerken, wat cruciaal is voor je financiële administratie .

“Lees verder en ontdek hoe eenvoudig het kan zijn!”.

Belangrijkste inzicht

Met de juiste boekhoudsoftware stroomlijn jij je boekhouding enorm. Hoewel het aanbod enorm is, zijn er een paar toppers die altijd terugkomen. E-boekhouden is nog altijd de populairste. Dankzij het brede scala aan functionaliteiten is voor elke type ondernemer geschikt.

Ben je dienstverlenend veeleisend om kwaliteit, maar ook qua eenvoud? Dan is Moneymonk de uitverkorene.

Probeer e-Boekhouden gratis, en volg deze link voor een gratis maand Moneymonk.

Een opgeruimde stapel financiële papieren op een eigentijds kantoorbureau.

Samenvatting

 • Maak een aparte grootboekrekening aan voor subsidies om je administratie overzichtelijk te houden en correcte btw-verantwoording te waarborgen.
 • Boek ontvangen subsidies in eerste instantie als ‘vooruitontvangen’ en verplaats naar omzet wanneer aan de subsidievoorwaarden is voldaan.
 • Houd alle documentatie van subsidies nauwkeurig bij voor een sluitende boekhouding en wees voorbereid op eventuele controles of audits.
 • Controleer bij elke subsidietransactie of er btw – aspecten zijn en verwerk deze correct in de boekhouding.
 • Pas je administratie aan bij wijzigingen in subsidieregelingen om complicaties in de toekomst te voorkomen en up-to-date te blijven.

Het proces van subsidies boeken in de administratie

Het juist verwerken van subsidies in je financiële administratie kan soms knap ingewikkeld zijn, zeker als je niet precies weet waar je moet beginnen. Laten we eens kijken hoe je op een gestructureerde manier subsidies kunt boeken, zodat je straks niet voor verrassingen komt te staan bij de aangifte inkomstenbelasting of de jaarafsluiting.

Het aanmaken van een grootboekrekening

Om mijn subsidie goed te boeken in de administratie, begin ik met een essentiële stap: het aanmaken van een grootboekrekening. Hier hoort die speciaal voor subsidies bedoeld is.

 • Eerst controleer ik of er al een grootboekrekening voor subsidies bestaat in mijn online boekhoudprogramma; zo niet, dan maak ik een nieuwe rekening aan.
 • Ik gebruik het Referentie Grootboekschema (RGS) dat specifieke rekeningen biedt voor verschillende soorten subsidies om fouten te voorkomen.
 • Vervolgens zorg ik ervoor dat de subsidie als balansrekening wordt opgenomen, zoals mij dat geleerd is, omdat deze vorm van inkomen direct invloed heeft op het vermogen van mijn onderneming als zzp’er.
 • Het is cruciaal om elke ontvangen subsidie apart te boeken; dit vergemakkelijkt de btw – aangifte en aangifte inkomstenbelasting later.
 • Voor elke geboekte subsidie maak ik een duidelijke factuur op die alle relevante informatie bevat, waaronder het betaalde btw-bedrag indien van toepassing.
 • Regelmatig check ik of alle bedragen nog kloppen en pas ik ze waar nodig aan, zodat mijn financiële overzichten altijd up-to-date zijn en weerspiegelen wat er werkelijk speelt binnen mijn bedrijf.

Het boeken van ontvangen subsidie

Nadat ik een specifieke grootboekrekening heb aangemaakt voor mijn subsidie, kan ik de ontvangen bedragen gaan boeken. Dit zorgt voor een duidelijk overzicht en maakt mijn administratie kloppend. Hieronder lees je hoe ik te werk ga:

 • Ik begin met het controleren of de ontvangen subsidie overeenkomt met de toegekende bedragen. Zorgvuldigheid is hierbij belangrijk om fouten te voorkomen.
 • Vervolgens boek ik de subsidie als een toename in mijn balansrekening. Deze actie vertegenwoordigt het geld dat ik nu beschikbaar heb.
 • Exploitatiesubsidies verwerk ik direct in de winst-en-verliesrekening van het huidige jaar, wat mij helpt bij het correct vaststellen van mijn jaarresultaat.
 • Daarna bevestig ik dat deze specifieke post niet onderhevig is aan btw, aangezien Jortt makkelijk herkent dat er geen belasting toegevoegde waarde op subsidies zit.
 • Ik check altijd of er voorwaarden zijn verbonden aan de subsidie die belangrijk zijn voor de administratie, zoals terugbetalingsvoorwaarden.
 • Tot slot houd ik rekening met het tijdstip van boeking; subsidies boek ik pas als winst nadat duidelijk is dat ze niet terugbetaald hoeven te worden.
Een persoon organiseert papierwerk en financiële documenten op een modern kantoor.

Projectsubsidies en hun administratie

Projectsubsidies beheren vraagt om precisie en aandacht voor detail. Deze subsidies zijn vaak gekoppeld aan specifieke projecten met duidelijke doelstellingen en vereisen een nauwgezette administratie.

Ik zorg ervoor dat voor elke subsidie de noodzakelijke informatie in mijn boekhouding staat. Dit omvat de data, bedragen en specifieke voorwaarden. Transparantie is essentieel; ik hou alle uitgaven bij die direct gerelateerd zijn aan het project.

Zo kunnen inspecteurs makkelijk nagaan of de subsidie correct is besteed.

Elke cent van de projectsubsidie moet verantwoord worden. Ik maak aparte grootboekrekeningen aan voor de gesubsidieerde kosten. Op deze manier blijft het overzicht helder en gescheiden van de reguliere bedrijfskosten.

Voor subsidies boven de €125.000,- let ik extra op de administratieve eisen. Ik verzamel alle bewijsstukken en zorg dat ze makkelijk toegankelijk zijn voor eventuele controles. Dit betekent ook dat ik gemaakte kosten zonder btw boek, omdat er geen sprake is van geleverde goederen of diensten waarover btw geheven wordt.

Als zzp’er weet ik hoe belangrijk het is om dit goed te regelen voor een sluitende en kloppende administratie.

Een precieze freelancer organiseert projectsubsidie papierwerk in een goed verlicht thuiskantoor.

Het afboeken van subsidie

Na het grondig uitleggen van de administratie rond projectsubsidies, stap ik over naar het afboeken van subsidie. Dit is een belangrijke stap in het financiële beheer voor ondernemers en zzp’ers zoals ik.

 • Begin met het controleren van de subsidievoorwaarden om te weten wanneer het bedrag afgeboekt mag worden.
 • Zorg ervoor dat je alle documentatie bij de hand hebt die aantoont dat aan de voorwaarden van de subsidie is voldaan.
 • Maak in je administratiesysteem een memoriaalboeking aan om de boeking correct te verwerken.
 • Boek de ontvangen subsidiebedragen altijd via een aparte grootboekrekening om overzicht te houden.
 • De afboeking vindt plaats door het saldo van deze grootboekrekening tegen te boeken op de relevante kostenplaatsen of als winst.
 • Houd rekening met btw-aspecten; meestal hebben subsidies geen btw-verplichtingen omdat er geen sprake is van een directe tegenprestatie.
 • Controleer na het afboeken nogmaals of alles klopt en stem af met de jaarrekening om discrepanties te voorkomen.
 • Gebruik, indien nodig, professionele software of raadpleeg een deskundige voor complexere subsidietransacties.

Handleiding voor het boeken van subsidies in de administratie

Nu we hebben gekeken naar het afboeken van subsidie, gaan we dieper in op hoe je subsidies correct in de administratie boekt. Dit is een belangrijke stap voor elke zzp’er die gefundeerd zakelijk beheer wil voeren.

 • Ik zet een unieke grootboekrekening op waarop ik alle ontvangen subsidies boek; hierdoor houd ik mijn administratie overzichtelijk en gescheiden.
 • Subsidies die ik ontvang, boek ik eerst als ‘ vooruitontvangen subsidie‘ onder passiva tot ik ze daadwerkelijk mag verantwoorden als inkomen; dit helpt bij een duidelijke btw-verantwoording.
 • Op het moment dat ik aan de voorwaarden heb voldaan, verplaats ik het bedrag van de balansrekening naar mijn omzet; zo match ik de subsidie met de gemaakte kosten waarvoor deze bedoeld is.
 • Bij elke subsidietransactie controleer ik of er btw-aspecten zijn om na te leven; indien nodig verwerk ik deze apart in mijn btw-administratie zodat alles klopt voor eventuele audits.
 • Ik houd al mijn documentatie betreffende subsidies nauwkeurig bij, inclusief deadlines en rapportagevereisten, zodat ik goed voorbereid ben op mogelijke controles en audits door externe partijen.
 • Als er wijzigingen zijn in de subsidiereglementering, pas ik meteen mijn boekhouding aan; hiermee voorkom ik toekomstige complicaties en blijf up-to-date met regelgeving.

Conclusie

Het correct boeken van subsidies in je administratie is essentieel om je financiën overzichtelijk te houden. Als zzp’er kun je met deze kennis efficiënter omgaan met overheidssteun en zorg je voor een accurate jaarrekening.

De impact hiervan op jouw bedrijfsvoering kan enorm zijn, van verbeterde cashflow tot betere beslissingen op basis van duidelijke cijfers. Voor extra hulp staan er online handleidingen klaar om je stap voor stap door het proces te leiden.

Laten we deze kansen grijpen en onze ondernemingen met vertrouwen naar hogere hoogten leiden!

Veelgestelde Vragen

1. Wat betekent ‘subsidie boeken in administratie’ voor een zzp’er?

‘Subsidie boeken in administratie’ betekent dat een zzp’er de ontvangen subsidies op een correcte manier moet verwerken in de financiële administratie, om aan de btw-regelgeving te voldoen.

2. Waarom is het belangrijk om subsidie correct te boeken?

Het correct boeken van subsidies is essentieel om te voldoen aan de btw-regels en om problemen met de belastingdienst te voorkomen. Het zorgt ook voor een duidelijk overzicht van je financiën.

3. Hoe kan ik als zzp’er subsidie opnemen in mijn btw-aangifte?

Als zzp’er neem je subsidie op in je btw-aangifte door deze te boeken op de juiste grootboekrekeningen en de ontvangen bedragen inclusief btw correct te vermelden.

4. Heeft het boeken van subsidies impact op mijn jaarrekening?

Ja, het boeken van subsidies heeft invloed op je jaarrekening. Het toont aan hoeveel financiële steun je hebt gekregen en dit moet kloppen met de gerapporteerde btw-bedragen voor een accurate presentatie van je financiële status.

Ten slotte

Om af te sluiten zijn er een paar programma’s die ik er echt even voor je wil uitlichten. De keuze op het vlak van boekhoudsoftware is namelijk enorm! Er zijn er al ruim 150!

 • Onafhankelijk van wat je doet en voor iedereen geschikt; MKB, ZZP, dienstverlenend, of met een webshop. Dan is E-boekhouden de gevestigde naam. Dit complete pakket kun je hier gratis proberen
 • Een heel populaire speler voor de online ondernemer neemt je administratie in vogelvlucht uit handen. Online factureren? Geen probleem. Eerlijke prijs, super kwaliteit: Moneybird is je vogel. Direct gratis proberen.
 • Wanneer je als dienstverlenende ZZP’er aan de slag bent, van eenvoud houdt en de kosten laag wilt houden, dan is BUNNI een goede keuze. Deze aanbieder maakt je administratie tot een grap, zo makkelijk. Ook BUNNI heeft een gratis proefperiode.
 • Ten slotte wil ik afsluiten met mijn favoriet Moneymonk maakt het leven voor zzp’ers echt tot een feestje en beperkt de tijd voor je administratie tot minuten. Met alle functionaliteiten die je nodig hebt; uren- en rittenregistratie, projectmanagement, en BTW aangifte. Natuurlijk, met een gratis proefmaand.

Check deze toppers zeker, wanneer jij minder wilt boekhouden, meer wilt ondernemen. En altijd zicht wil hebben op je cijfers. En… jij hebt vast wel wat beters te doen, dan al die software te testen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven